De 11 bästa Debian-baserade Linux-distributionerna

Debian är en av de mest stabila distroerna som finns, och den har gett upphov till några populära utlöpare som är fantastiska, allsidiga val för en Linux-distribution. Debian är en av de mest långvariga distroerna av en anledning, men det kan vara lite tufft runt kanterna, särskilt för dem med mindre Linux-erfarenhet.

Lyckligtvis har Debians flexibilitet gjort det till en bra bas för andra distros som erbjuder en mer välkomnande upplevelse för nybörjare i Linux.

Här är en lista över de bästa Debian-baserade distributionerna som erbjuder robusta funktioner och en stabil miljö.

Ubuntu är i vissa mått den mest populära Debian-baserade Linux-distributionen för stationära datorer, och av goda skäl. Den erbjuder ett vänligt grafiskt användargränssnitt och har det bredaste drivrutinsstödet.

Många Linux-användare, både nykomlingar och experter, älskar det eftersom det bara fungerar. Det används också i stor utsträckning på servrar, inklusive molnleverantörer som Amazon.

Ubuntu är baserat på Debian Unstable, och tar effektivt en ögonblicksbild av det och polerar det för allmänt bruk. LTS-versionerna (Long-Term Support) har garanterade uppdateringar i fem år från den första releasen, vilket säkerställer systemstabilitet.

Trots Ubuntus popularitet har några av Canonicals beslut rankat användargemenskapen, till exempel bytet av stora appar som Firefox till Snap-paket samt marknadsföringen av Ubuntu Pro-supportplanen i APT.

Pop!_OS är en modifierad version av Ubuntu designad av System76 för deras linje av Linux-förinstallerade datorer. Du behöver dock inte ha en System76-maskin för att använda den. Du kan ladda ner och installera Pop!_OS som du gör med vilken annan Debian-baserad Linux-distro som helst.

System76 positionerar detta operativsystem som idealiskt för STEM och kreativt arbete. Skrivbordet har ett antal genvägar och gester för att göra det enklare att öppna och växla mellan fönster. Du kan enkelt kakla fönster och stapla dem ovanpå varandra.

Pop!_OS tillhandahåller också ”verktygssatser” för datavetenskap, medieproduktion, teknik och bioinformatik som innehåller populära mjukvaruverktyg som bland annat Blender, R och Jupyter.

Distron erbjuder speciella funktioner till System76-ägare. Du kan ladda ner firmwareuppdateringar för din maskin med ett specialverktyg som endast tillhandahålls av System76-användare.

När du tänker på en Debian-baserad desktop Linux-distro, tänker du förmodligen på Ubuntu. Q4OS avser att vara ett smalare, elakare skrivbord och ett lämpligt alternativ till Ubuntu.

Där Ubuntu är baserat på Debian Unstable spårar Q4OS den stabila versionen. Standardskrivbordet är KDE Plasma, men utvecklarna ger möjlighet att byta skrivbord, inklusive Trinity-skrivbordet, med hjälp av distrons ”lookswitcher”-verktyg. Det är till och med möjligt att köra Plasma och Trinity sida vid sida i Q4OS.

Även om det kan verka oxymoroniskt att hänvisa till KDE som en ”minimalistisk” skrivbordsmiljö, kan detta säga mer om moderna datorer än om skrivbordet.

Det verkar som att när Linux-distributioner kommer ut, tror vissa människor att de bara har för mycket saker i dem och släpper ”minimala” Linux-distros. SparkyLinux är ännu ett sätt att skapa en ”minimalistisk” stationär distro.

Precis som Q4OS siktar SparkyLinux på en lätt skrivbordsupplevelse genom LXQt-miljön som standard, även om bilder också är tillgängliga med Xfce och KDE. Den är baserad på Debian snarare än Ubuntu.

Du kan också installera andra anpassade skrivbordsvarianter: den spelfokuserade GameOver, Multimedia för ljud-, video- och webbutveckling och Rescue för att fixa ett omstartbart system. En MinimalCLI-version är också tillgänglig utan X-server.

SparkyLinux ger dig valet att installera en ”stabil” version eller den avancerade ”rullande” versionen, beroende på om du behöver stabilitet eller den senaste mjukvaran.

Zorin OS är en Debian-baserad Linux-distro med hjälp av Ubuntu som försöker presentera ett gränssnitt som är bekant för Windows-användare. Tanken är att göra det lättare för personer som är vana vid Windows och macOS att gå över till Linux.

Många människor gillar också att installera Linux på äldre datorer, och Zorin OS tillhandahåller en ”Lite”-version bara för det ändamålet. Deras webbplats tar till och med en grävning på Windows 11 och dess krav på en TPM 2.0-modul som många datorer, även de som tillverkats under de senaste åren, saknar.

Du kan ändra utseendet på gränssnittet för att matcha stilen på operativsystemet du är van vid, oavsett om det är Windows eller macOS. Du kan till och med installera Windows-appar direkt i Zorin OS. Den kommer också med NVIDIA- och ATI-drivrutiner för spel och kan integreras med smartphones på samma sätt som Windows och macOS kan.

Zorin OS har också en betald ”Pro”-version som inkluderar extra skrivbordslayouter, extra appar och en anteckningsapp.

Devuan är en del av Debian som resulterade efter att den senare gjorde bytet i sitt init-system från det gamla Unix System V-inspirerade systemet till systemd, ett drag som var kontroversiellt i Linux-communityt av olika skäl, allt från påstådd mjukvaruuppsvällning till utvecklarbeteende , potentialen för en systemad monokultur och dominansen av projektet av Red Hat (där det uppstod).

Flera Debianutvecklare lämnade projektet och startade Devuan för att främja vad de kallar ”init freedom”, och släppte en variant av Debian som inte använder systemd. Som standard använder Devuan sysvinit-systemet, men du kan välja bland andra.

Många företag kör Linux på sina servrar eftersom det är säkert, men säkerhet är inte bra om det inte faktiskt fungerar. Det är därför många organisationer använder penetrationstestare för att försöka bryta sig in i sina system. Om du vill lära dig hur du gör detta är Kali Linux din distro.

Kali Linux kommer packad med hundratals penetrationstestverktyg som Nmap. Det ger dig en komplett penetrationstestverktygssats på ett vänligt Linux-skrivbord. Dokumentationen är också omfattande, med ”recept” som visar hur man gör något med operativsystemet.

Vi är inga advokater, men du bör bara prova penetrationstestning på maskiner och nätverk du äger eller på annat sätt har tillstånd att försöka knäcka.

MX Linux fakturerar sig själv som en ”mellanvikts” Linux-distro som försöker vara en mellanväg mellan minimalistiska distros och stora som Ubuntu.

Som standard använder den Xfce-skrivbordet, med ytterligare KDE-plasma- och Fluxbox-alternativ.

Distron är en efterföljare till den ursprungliga MEPIS-distributionen samt antiX; namnet är en kombination av båda projektnamnen. Utvecklarna av denna distro strävar efter att den ska fungera bra på både äldre och nyare maskiner.

Deepin beskriver sig själv som ”den bästa Linux-distributionen från Kina”, som syftar till en global publik.

Distron har sitt eget skrivbord, Deepin Desktop Environment, tillsammans med en svit av sina egna applikationer, inklusive ett paketinstallationsprogram. Gränssnittet är attraktivt, medan det underliggande systemet är baserat på Debian.

Bodhi Linux är en minimalistisk Linux-distro baserad på Ubuntu. Det är anmärkningsvärt för att använda en modifierad version av Enlightenment-fönsterhanteraren för sitt skrivbord. Den levereras med få applikationer installerade, så användarna får de verktyg de använder. Det är mycket mer komplett än en standard Arch Linux-installation. Standardwebbläsaren är Chromium.

Linux Mint är en distro avsedd att vara komplett ”out of the box”, till och med mer än Ubuntu, som den är baserad på. En stor skillnad mot Ubuntu är att den har alla codecs för att arbeta med media, inklusive MP3, installerade som standard.

Det finns flera olika stationära datorer att välja mellan: Cinnamon, MATE och Xfce. Det finns också en utgåva som är byggd på Debian.

GRATIS FUSK: 50+ väsentliga Linux-kommandon

Mycket att utforska i Debianvärlden

Även inom Debian och Ubuntu behöver du inte välja standardoperativsystem. Många människor har använt flexibiliteten hos Linux för att modifiera dessa system till vad de vill ha, och Debianbaserade system är inget undantag.

Det finns otaliga Linux-distros att utforska, och fler människor kommer att bygga på Debian/Ubuntu-kodbasen i framtiden. Tänk på att att ha så många operativsystem tillgängliga gratis kan leda till distro-hopping.