De 10 säkraste webbplatserna för gratis nedladdning av programvara för Windows

Viktiga takeaways

  • I många fall bör du hålla dig till officiella programvaruwebbplatser för de säkraste nedladdningarna. Du undviker skadlig programvara och medföljande skräp genom att ladda ner direkt från hemsidan för populär programvara.
  • Ninite är en pålitlig resurs för massinstallation av viktig Windows-programvara. Den avvisar automatiskt verktygsfält och skräp, vilket garanterar en säker och problemfri upplevelse.
  • Många andra webbplatser för gratis nedladdningar är också tillgängliga, med sina egna mindre fördelar.

Även om det finns många ställen på internet att ladda ner gratis programvara, är de inte alla säkra. Många webbplatser utnyttjar människor som letar efter gratis nedladdningar för att träffa dig med skadliga annonser, falska virusvarningar eller till och med manipulerade filer. Undvik skumma nedladdningssidor och håll dig till dessa pålitliga resurser när du laddar ner gratisprogram för Windows.

Förutom allmänt rykte och personlig erfarenhet använde vi URLVoid för att kontrollera webbplatsens säkerhet. Det här verktyget kontrollerar webbplatser mot dussintals svartlistor för säkerhetsprogramvara. Varje webbplats här fick minst 38/40 (vilket betyder att alla utom en eller två skannrar tyckte att webbplatsen var ren).

1. Officiella programvaruwebbplatser

Innan vi går in på sajterna som erbjuder många olika Windows-program, är det värt att komma ihåg att den säkraste platsen att ladda ner den populäraste programvaran ofta är direkt från dess officiella webbplats. Om du funderar på att ladda ner en webbläsare, säkerhetssvit, mediaapp eller liknande kan du inte bli mycket säkrare än dess hemsida.

Vissa program kan fortfarande försöka få bort oönskat skräp från dess officiella webbplats, men du kan vara ganska säker på att den är fri från skadlig programvara. Om du inte känner till en apps nedladdningssida kommer en snabb Google-sökning efter ”ladda ner Spotify” eller liknande att få upp en ruta som tar dig direkt till den. Se bara till att du är på den officiella sidan – använd metoder för att kontrollera misstänkta webbplatser om du är osäker.

Ninite är enkelt. Webbplatsen presenterar en lista över populära program att välja, och du markerar rutorna för alla appar du vill ha. Om du sedan klickar på knappen Get Your Ninite får du en anpassad installationsfil som paketerar alla valda program, så att du kan installera dem samtidigt.

Ninite är känt för sin säkerhet och säkerhet. Den avvisar automatiskt verktygsfält och extra skräp, körs i bakgrunden och kräver inte att du klickar på Nästa om och om igen. Det finns alltså ingen risk för skadlig programvara eller medföljande skräp. Om du kör samma installationsfil senare kommer Ninite att automatiskt uppdatera allt du laddade ner från början.

Även om det bara finns ett par dussin appar på Ninite, erbjuder den en hel del måste-ha Windows-programvara som Chrome, VLC, Zoom, LibreOffice och mer. Tänk på det nästa gång du installerar en ny dator.

Softpedia är en av de största nedladdningssidorna som finns; den har levererat mer än tre miljarder nedladdningar under åren. De mest populära apparna uppdateras varje dag, så att du kan få ren och skadlig programvara som också är så ny som möjligt.

Utöver detta har den ett lättanvänt gränssnitt som gör det smärtfritt att söka efter program på vilken plattform som helst. Du kan bläddra bland vad som har uppdaterats nyligen, eller söka med filter som kategorier, senast uppdaterad och kostnad. Förutom Windows hittar du även appar för Mac, Linux och Android.

Även om sajten ser ut som om den inte har uppdaterats sedan 1990-talet, har MajorGeeks varit en av de mest välrenommerade webbplatserna för nedladdning av programvara under en tid.

Dess lista över bästa gratisprogram är ett bra ställe att börja, men var inte rädd för att bläddra i den vänstra sidofältet och titta igenom alla typer av högt rankade program som du kan ha nytta av. Annars hjälper sökningen att hitta det du letar efter.

FileHippo är en välkänd sida med massor av aktiva program uppdelade i kategorier. Varje sida erbjuder en beskrivning av programvaran, tillsammans med dess krav och tillhörande programvara. Webbplatsen kommer ibland att uppmana dig att ladda ner en annan app (som Opera) före den du bad om. Men det här är tydligt märkt, lätt att hoppa över och driver inte med skumt skräp.

FileHippo går längre genom att även erbjuda äldre versioner av programvara. Även om du i allmänhet inte bör installera föråldrad programvara av säkerhetsskäl, är det ett användbart alternativ att ha om du stöter på problem med den senaste versionen.

Download Crews webbplats sticker ut tack vare dess korta men informativa beskrivningar på varje appsida. Dessa är skrivna av riktiga användare, inte bara kopierade och inklistrade från leverantörens webbplats. Du kommer att lära dig vad varje app gör, dess förmåner och eventuella brister – plus en dom för att sammanfatta det.

Den övre delen har Utvalda nedladdningar, vilket gör det till ett bra ställe att komma igång. Den har också en robust lista med alternativ för programvarulicenser, inklusive öppen källkod, testprogram och mer. Detta låter dig gå igenom exakt vilken typ av gratis programvara du får.

FileHorse har inte ett enormt arkiv med programvara. Istället fokuserar den här sidan på att lagra de bästa och mest användbara programmen. Varje produktsida har skärmdumpar så att du vet vad du kan förvänta dig, plus versionskompatibilitet, en ändringslogg, länkar till gamla versioner och mer.

Eftersom hemsidan är uppdelad i ett relativt litet antal kategorier som Videoprogramvara och Rengöring och Tweaking, är det också ett bra ställe att hitta pålitliga alternativ till populär programvara.

FilePuma har ett ganska grundläggande gränssnitt och fokuserar på enkelhet. Sök efter programvaran du är intresserad av, eller bläddra i dess kategorier för att hitta något nytt. Eftersom kategorierna har de mest populära verktygen direkt på hemsidan är det lätt att se vad som erbjuds.

Bortsett från gamla versioner och skärmdumpar, finns det inte mycket mer på produktens nedladdningssida. Den enda andra utmärkande funktionen är FilePumas Update Detector, som gör det enkelt att söka efter och installera uppdateringar för programvara på din PC.

SnapFiles ser ut som många av de andra nedladdningssidorna vi har presenterat, men det har några coola funktioner som gör det värt en titt. En av dessa är Freeware Pick på hemsidan, som belyser en mjukvara som du kanske inte kände till. Och under Mer högst upp på sidan hittar du ett slumpmässigt val, som också är bra för att upptäcka ny programvara att ladda ner.

Det finns också en dedikerad sida för bärbara appar, vilket är praktiskt om du vill köra appar utan att installera dem. SnapFiles innehåller användarrecensioner på nedladdningssidor för programvara, plus varningar om appar som försöker installera medföljande programvara.

Det är lätt att ignorera Microsoft Store, som är hemmet för appar på Windows 10 och Windows 11. Och även om många av dess erbjudanden inte är särskilt bra, kan du fortfarande hitta några solida appar på Store.

Att använda Store-appar har också vissa fördelar jämfört med sina traditionella motsvarigheter. Butiksappar uppdateras automatiskt. Och ännu viktigare, de är sandlådor så att de inte kan inkräkta på andra delar av ditt system. Ta en titt för att se om dina favoritappar finns på Microsoft Store och du kanske blir positivt överraskad med vad du mer hittar.

De bästa webbplatserna för gratis nedladdning av programvara att använda

Kom ihåg att ingen webbplats någonsin kan vara 100 procent säker. En oseriös annons kan glida igenom, eller så kan webbplatsen hackas eller säljas till ett skadligt företag. Men i allmänhet är nedladdningssidorna vi har presenterat här rena och pålitliga.

Använd lite sunt förnuft och installera inte något som verkar skumt. Om en webbplats erbjuder en ”snabbare” nedladdningshanterare, ignorera den och använd den direkta nedladdningen istället. Och håll utkik efter falska ”nedladdningsannonser” var som helst på nätet.