De 10 bästa programvara för skrivbordspublicering för dokumentlayoutdesign

snabblänkar

Desktop publishing programvara är en viktig komponent i grafisk design och tryckdesign. Men med så många tillgängliga alternativ kan det vara svårt att veta vilken programvara för desktop publishing som är bäst för dina behov. Tack och lov är vi här för att guida dig genom de bästa valen.

Vad är Desktop Publishing Software?

Desktop publishing-programvara – eller DTP-programvara – är specialiserade designprogram för visuell layoutdesign. Många DTP-program kräver betalda prenumerationer eller premiumavgifter, men det finns bra gratisalternativ tillgängliga.

Desktop publishing-programvara skiljer sig från ordbehandlingsprogram, men de faller under samma paraply. Ordbehandlingsprogram är till för att skapa textdokument, medan DTP-program gör informationen visuellt tilltalande, så formen matchar funktionen.

DTP-programvaran är utmärkt för att skapa affischer, e-böcker eller traditionella boklayouter, broschyrer, tryckta pappersvaror, omslagsbilder för digitala och tryckta medier och mer. Du kan skapa digitala layoutdesigner med desktop publishers vid behov, men fokus ligger på printbaserad design.

Adobe InDesign tillhandahåller Adobes standardanvändargränssnitt och dess kraftfulla designsystem för framgång i desktoppublicering. Adobe anses vara branschstandarden för verktyg för grafisk design, och InDesign är uppe i raden för DTP-programvara.

InDesign kan integreras med andra Adobe-produkter – du kan enkelt integrera Illustrator-layouter och paketera tillgångar från Photoshop i dina InDesign-ritytor.

InDesigns lagerpanel, rutsystem och textverktyg är användbara för att skapa vackra och funktionella layouter. Du kan också använda dess mallsidefunktion och sidverktyg för alla olika layouttyper innan du slutför din design till tryckfärdiga format för högkvalitativa resultat.

Tyvärr faller InDesign under Adobes prenumerationsmodell som ofta avskräcker amatördesigners. Du kan prenumerera enbart på InDesign för $19,99/månad, eller få det som en del av All Apps-planen för $59,99/månad. Adobe erbjuder en 7-dagars gratis provperiod för nya användare.

Bildkredit: Serif/Affinity Publisher

Serif Affinity Publisher har kraften hos integrerade designsystem utan dyra omkostnader. 2022 släppte Affinity version 2 av sina produkter, inklusive Affinity Publisher 2. För layoutdesign på språng finns Affinity Publisher 2 även tillgänglig för iPad.

Affinity Publisher 2 ger sömlöst mjukvarusamarbete över hela sviten. Den har flera export- och importformat, inklusive sitt eget Affinity-filformat, vilket ökar effektiviteten i Affinity-sviten.

Affinity Publisher 2 erbjuder fantastiska DTP-funktioner, inklusive alternativ för huvudsidor, förinställningar och mallar, sammanslagning av Publisher-dokument, professionell typografistöd, användbara designhjälpmedel och vektorstöd. Funktionerna är allt en DTP behöver.

Du kan köpa en enda licens för Affinity Publisher 2 för $60. Du kan också köpa Affinity V2 universell licens med all Affinity-programvara för $160. Affinity erbjuder en gratis 30-dagars provperiod.

Canva erbjuder många verktyg för att skapa vackra dokument, inklusive Canva Docs, som hjälper dig att skapa attraktiva dokument för utskrift och digital användning. Du kan också använda Canvas Docs to Decks-funktion för att omvandla dina designs till vackra presentationer.

Canvas mallalternativ leder dig på rätt väg till en fantastisk design. Du kan också designa från grunden med hjälp av inbyggda verktyg eller genom att importera tillgångar till Canva.

Canvas desktop publisher har samarbetsalternativ som sparar tid och förbättrar kommunikationen. Du kommer också att njuta av Canvas stora AI-verktygslåda, inklusive Magic Write-verktyget och text-till-bild, och dess utskriftsbutik för direkt utskrift av dina layoutdesigner.

Det finns en gratisversion, och du kan få Canva Pro-årsplanen för $199,99.

Du kanske betraktar Microsoft Publisher som en av de ursprungliga apparna för desktop publishing, men i och med att designmjukvaran har tagit över, har den tagit ett baksäte sedan dess. Men Microsoft Publisher är fortfarande ett kraftpaket för design av skrivbordslayout och förtjänar sin plats på den här listan.

Publisher är en del av Microsoft Office Suite och kan hjälpa dig att anpassa din information i en designlayout för viktiga dokument. Publisher är ett bra alternativ för vanliga användare och de som inte kommer från specifika grafiska designbakgrunder. Du kan enkelt skapa gratulationskort, broschyrer och inbjudningar med denna programvara.

Microsoft Publisher är endast tillgängligt för Windows. Du kan köpa Microsoft Publisher för 159,99 USD för användning på en PC. Den är också tillgänglig som en del av Microsoft 365—tillgänglig från $69,99/år för en personlig plan.

VistaCreate erbjuder en gratisversion och en proffsversion, som båda erbjuder massor för att komma igång med din desktop publishing-design. Du kan få tillgång till mallar för layoutdesigner i sociala medier, digitala applikationer och vissa tryckta mallar.

Tillsammans med layoutbyggande verktyg erbjuder VistaCreate också bildredigeringsalternativ för att förbättra din publiceringsdesign. Det tillhandahåller bibliotek med foton, videor, vektorer och fördesignade mallar. Du kan också skriva ut direkt med VistaPrint efter att du skapat din layoutdesign.

Skaffa VistaCreate gratis med begränsade funktioner eller få Pro-prenumerationen för $10/månad.

Prezi är en välkänd onlinepresentationsprogramvara, men den passar även som framgångsrik desktop publishing-mjukvara. Medan DTP-programvaran till stor del används för tryckt baserad publicering, såsom layouter för böcker, broschyrer eller storskaliga tryckta mönster, erbjuder Prezi en digital metod för att skapa vackra onlinepresentationer och affärsmaterial.

Skapa enkelt flersidiga uppslag från en av Prezis mallar, eller så kan du skapa design från grunden och förverkliga din kreativa vision. Du kan enkelt skapa infografik, presentationer och videor med Prezi.

Prezi erbjuder ett gratis grundkonto. Prenumeration på premiummjukvaran börjar på $7/månad för ett standardkonto, och det finns en 15-dagars gratis provperiod.

Design Huddle är en allt-i-ett-premiumförlag för skrivbordet som stödjer dina digitala, tryckta, video- och bildspelsbehov.

Den har generativ AI för att lägga till nya bilder till dina layoutdesigner, och den erbjuder också standardlayoutdesignfunktioner som typografi, bild- och videobibliotek, PDF-konvertering till fullt redigerbara mallar och lösenordsskydd med stöd för inbäddning. Dessutom erbjuder den en utvecklarverktygssats och kreativa automatiseringsverktyg som du kan dra nytta av.

Design Huddle är tillgänglig från $500/månad och är bäst lämpad för branschfolk.

BeLight’s Swift Publisher är en Mac-only desktop publishing-programvara som är prisvärd och erbjuder lösningar för alla krav på sidlayout.

Även om layouten är enkel, finns det en kort inlärningskurva för att förstå dess krångligheter. Funktionerna inkluderar huvudsidor, en uppslagsvy på två sidor, kreativa textverktyg, integrerade Apple-appar och ett gratis tillgångsbibliotek.

Swift Publisher erbjuder en obegränsad gratis provperiod, men dina dokument sparas med en vattenstämpel. Du kan köpa Swift Publisher för $19,99.

Scribus är en gratis och öppen källkod för skrivbordsutgivare för layoutdesign som erbjuder DTP-lösningar för Linux, BSD UNIX, Solaris, OpenIndiana, GNU/Hurd, OS/2 Warp 4, eComStation, Mac OS X och Windows-användare. Medan dess gränssnitt är lite föråldrat, öppnar dess universella användning upp skrivbordspublicering för alla.

Scribus viktiga verktyg för desktop publishing inkluderar dekorfärger – som är integrerade för att skapa UV-utskriftsdesign – CMYK-alternativ, ICC-färghantering för dina utskriftsbehov, såväl som PDF-skapande. Dessa verktyg kombinerar allt som behövs för att designa och skriva ut framgångsrika layoutdesigner.

QuarkXPress har länge varit en industristandard för designstudior och tryckerier. Det har dock fallit på vägen sedan InDesign blev populärt.

QuarkXPress släpptes 1987 och banade väg för tryckta mönster skapade med rutsystem och samarbetade sidor. Även om det fortfarande används idag, ses det oftare i industristudior, såsom marknadsföring eller tryckerifabriker.

QuarkXPress har fortfarande en plats på desktop publisher-kartan, även med nyare, snabbare alternativ tillgängliga. XPress erbjuder PDF-skapande, textverktyg, placeringar av bildtillgångar och flersidiga dokumentdesigner.

2020 började QuarkXPress erbjuda en prenumerationsmodell vid sidan av sin eviga licensmodell. Du kan prenumerera på QuarkXpress för $259/år, och den eviga licensen är $699. Du kan också dra nytta av den 7-dagars gratis provperioden.

Oavsett om du designar professionellt, som en hobby eller för att lära dig en ny färdighet, det finns DTP-programvara som passar både dina behov och din budget.