Cyberbrottslingar inriktar sig på betatestning av appar, och det här är vad man ska hålla utkik efter

Viktiga takeaways

  • Var försiktig med oönskade meddelanden som erbjuder betaåtkomst till appar. Bedragare kan använda dejtingappar för att skapa förtroende innan de övertygar dig om att ladda ner en skadlig app.
  • Kontrollera utvecklarens historia och recensioner. Undvik appar med en historia av dåliga recensioner eller om du inte kan hitta någon information om utvecklaren. Brist på recensioner, dåliga recensioner eller misstänkt positiva recensioner är röda flaggor.
  • Var uppmärksam på begäranden om apptillstånd. Om en begäran verkar orimlig eller gör dig obekväm, undvik appen. Kryptovalutabörser bör till exempel inte kräva tillgång till dina kontakter eller kamera.

Beta-testning av mobilappar kan vara en spännande och givande upplevelse. Innan du dyker in bör du veta att det kommer med några cybersäkerhetsrisker. Det viktigaste är att brottslingar kan använda falska beta-tester för att stjäla din data eller pengar.

Här är en närmare titt på dessa system och hur du undviker dem.

Hur fungerar bedrägerier med betatestning av mobilappar?

En augusti 2023 FBI tillkännagivande varnade användare för en trend i appbetatestning av bedrägerier. Offren börjar med att ladda ner en till synes oskyldig app som skaparna vill att du ska tro är en betaversion av en kommande release. Det är dock lite mer än en nätfiskefront. De flesta offren lockas in i betatestning av falska profiler på dejtingappar som skapar förtroende för offren innan de övertygar dem att ladda ner betatestningsappen.

De skadliga apparna möjliggör stöld av personligt identifierbar information (PII), tillgång till finansiella konton eller övertagande av enheter. Apparna kan verka legitima genom att använda namn, bilder eller beskrivningar som liknar populära appar.

Hur bluffapparna stjäl från dig beror på vilken typ av tjänst den utger sig för att vara. Utbyten av kryptovaluta är en av de mest missbrukade bedrägerierna med betaappar. När offret väl har laddats ner, när offret försöker köpa krypto, går det direkt till brottslingarna, och de får ingenting eller en värdelös falsk token i gengäld. Andra bluffappar installerar skadlig programvara i bakgrunden, inklusive keyloggers, spionprogram eller trojaner med fjärråtkomst (RAT) som hämtar känslig data från din telefon, såsom bankuppgifter, lösenord för sociala medier och så vidare.

Betaappar är idealiska för brottslingar eftersom appbutiker inte kontrollerar dessa program som de gör de slutliga versionerna. Som ett resultat är det mycket lättare att komma undan med en ”beta”-app för bluff än att få en färdig produkt från en officiell butik. Men en talesperson för Google berättade Pipande dator att varje app går igenom samma testprocess, beta eller inte, så det gör ingen skillnad.

Det verkar mer troligt att offren skickas en skadlig APK på Android för att installeras utanför Play Butiks miljö, vilket undviker allt inbyggt skydd från Googles appbutik.

4 röda flaggor av farliga appar

Om du vill betatesta appar är det viktigt att förstå risken och lära dig hur du upptäcker bedrägerier med betaappar.

1. Någon kontaktar dig och erbjuder betaåtkomst

Den största röda flaggan för att upptäcka en bedrägeribeta-app är att någon kontaktar dig direkt på vilken plattform som helst, inte bara dejting- och romantikappar. Även om du har chattat med någon ett tag, om de plötsligt förvandlar konversationen till krypto eller föreslår att du använder en ny, outgiven version av en app, är det extremt troligt att det är en bluff av något slag.

Dessa meddelanden kan också vara kopplade till en känsla av brådska, som ”Använd den nu innan appen går ut” eller ”Se till att prova innan ditt konto stängs” eller något liknande.

2. Misstänkt utvecklarhistorik och begränsade recensioner

Ett av de bästa sätten att upptäcka en bluffapp är att titta på dess utvecklare. Om företaget har en historia av dåliga recensioner är det bäst att undvika dem. Det är lika suspekt om du inte hittar någon information om det.

Kontrollera även appens recensioner om möjligt. Betaversioner kommer naturligtvis att ha färre recensioner än färdiga produkter, men om det inte finns några alls är det en röd flagga. Det gäller särskilt appar med höga nedladdningssiffror. Dåliga recensioner bör också styra dig bort, liksom bra sådana som låter snabbt skrivna eller robotiserade. Du kanske också upptäcker att du inte kan lämna en recension alls, vilket är ett annat dåligt tecken.

3. Orimliga tillståndsbegäranden

Tillståndsbegäranden som inte verkar rimliga eller inte är meningsfulla för appens tjänst är en annan röd flagga. Det finns ingen anledning att en kryptovalutabörs ska ha tillgång till dina kontakter eller kamera. Som en tumregel bör du undvika appen om en begäran verkar udda eller gör dig obekväm.

4. Dåliga beskrivningar

Du bör också titta på appens beskrivning. Cyberkriminella skapar ofta innehåll snabbt eftersom dess kvalitet inte spelar så stor roll för dem. Följaktligen är det mer sannolikt att bedrägerier har stavfel eller dålig grammatik än något från ett legitimt företag, vilket är en röd flagga i hela säkerhetsvärlden. Vaga beskrivningar, alltför generiska bilder och värdeförklaringar borde också väcka larm.

Se upp för apptestningsbedrägerier

Bedrägerier med betatestning av appar är vanligare än du kanske tror, ​​men du kan upptäcka dem om du vet vad du ska titta efter. När du vet att dessa hot finns och hur de normalt ser ut kan du hitta äkta appar att testa utan att riskera din säkerhet.