Chromebook-kameran fungerar inte? 7 bästa korrigeringar!

Maskinvaruproblem är sällsynta på Chromebooks, men de dyker upp ibland. Tidigare slutade Wi-Fi-kortet på min Chromebook att fungera och jag var tvungen att återställa Chrome OS till en äldre version för att åtgärda problemet. Och nu får vi användarrapporter om att Chromebook-kameran inte fungerar för många. För vissa användare visar Chromebook felet ”Kameran hittades inte”, medan kameran inte visar en förhandsvisning för många andra. Så om du är i samma båt, oroa dig inte, eftersom vi har sammanställt en detaljerad guide om hur du åtgärdar kameraproblem på en Chromebook.

Åtgärda Chromebook-kameran som inte fungerar (2023)

I den här handledningen har vi inkluderat sju olika sätt att fixa Chromebook-kameran. Om du stöter på fel som ”Kameran hittades inte”, oroa dig inte. Utöka tabellen nedan och prova alla lösningar som listas nedan.

Starta om din Chromebook

Innan du gör något, starta om din Chromebook och kontrollera om kameran på din Chromebook har åtgärdats eller inte. Ofta löser en omstart av Chrome OS de flesta maskinvaruproblem. För att göra det, följ stegen nedan.

1. Öppna panelen Snabbinställningar i det nedre högra hörnet och klicka på knappen ”avstängning”. Din Chromebook stängs nu av.

2. När den är helt avstängd trycker du på strömbrytaren på din Chromebook för att slå på den. Nu borde Chromebook-kameran fungera bra.

Uppdatera din Chromebook

Nyligen, på grund av ett fel i Chrome OS 99, slutade kameran att fungera och visade felet ”Kameran hittades inte”. Google släppte snabbt en uppdatering för att fixa buggen. Så det är alltid bättre att uppdatera din Chromebook till den senaste versionen för att undvika allvarliga buggar. Så här gör du.

1. Öppna panelen Snabbinställningar i det nedre högra hörnet och klicka på ikonen ”kugghjul” för att öppna sidan Inställningar.

2. Gå sedan till ”Om ChromeOS” i det vänstra sidofältet.

3. Klicka här på ”Sök efter uppdateringar” och din Chromebook börjar ladda ner den senaste uppdateringen om den är tillgänglig. Efter installationen startar du om din Chromebook. Gå nu vidare och kontrollera om Chromebook-kamerafelet har lösts eller inte.

Kontrollera Kamera på andra appar

Om kameran inte fungerar på Google Meet eller Zoom, oroa dig inte. Det finns andra sätt att avgöra om kamerans hårdvara verkligen har blivit kaput. Följ stegen nedan.

1. Öppna Chrome OS App Launcher från det nedre vänstra hörnet och starta ”Camera”-appen.

2. Kontrollera om kameraappen visar någon förhandsgranskning. Om kameraappen fungerar här är det troligt att Google Meet eller Zoom inte har den nödvändiga behörigheten för att komma åt kameran. Gå i så fall till nästa avsnitt för att hitta en lösning.

Aktivera kamerabehörighet på din Chromebook

1. Öppna webbappen där kameran inte fungerar på din Chromebook. Jag har till exempel öppnat Google Meet (besök). Klicka nu på ”lås”-ikonen i adressfältet och öppna ”Webbplatsinställningar”.

2. Efter det, under avsnittet ”Behörigheter”, ändra behörigheten ”Kamera” till ”Tillåt”. På samma sätt gör du också ändringar i ”Mikrofon”-behörigheten.

3. Nu laddar du om webbsidan så borde din Chromebook-kamera fungera bra på Zoom eller Google Meet den här gången.

4. Om du fortfarande har problem öppnar du adressen nedan i Chrome.

chrome://settings/content/camera

5. Se här till att din främre kamera är vald i rullgardinsmenyn. Se sedan till att ”Standardbeteende” är inställt på ”Webbplatser kan begära att få använda din kamera.”

Kontrollera webbkamerans sekretessbrytare på din Chromebook

Vissa HP Chromebooks som 14b och 14c har en webbkameras sekretessbrytare på Chromebooks vänstra kant. Om den är avstängd kommer du att se en röd lampa bredvid webbkameran. Se till att sekretessbrytaren är inaktiverad för att få kameran att fungera på din HP Chromebook.

Återställ webbläsaren Chrome

Om kameraproblemet är begränsat till webbläsaren Chrome kan du återställa Chrome till fabriksinställningarna. Detta bör troligen lösa kameraproblemet på din Chromebook. Här är stegen att följa.

1. Öppna Chrome och klistra in sökvägen nedan i adressfältet och tryck på Retur. Klicka nu på ”Återställ inställningarna till deras ursprungliga standardvärden”.

chrome://settings/reset

2. Klicka sedan på ”Återställ inställningar” och du är klar. Gå nu vidare och öppna valfri videokonferenswebbapp som Zoom in Chrome. Och den här gången ska webbkameran visa en förhandsvisning.

Powerwash din Chromebook

Om ingen av metoderna ovan fungerade har du inget annat alternativ än att återställa din Chromebook. Den här metoden installerar om Chrome OS och tar bort alla appar, filer och inställningsinställningar från din enhet. Så se till att säkerhetskopiera dina personliga data innan du powerwash din Chromebook. Som sagt, så här kan du återställa din Chrome OS-enhet:

1. Öppna panelen Snabbinställningar i det nedre högra hörnet och klicka på ikonen ”kugghjul” för att öppna appen Inställningar.

2. I det vänstra sidofältet klickar du på ”Avancerat” och öppnar sedan ”Återställ inställningar” längst ner.

3. Klicka här på ”Återställ” och din Chromebook återställs till fabriksinställningarna inom några minuter. Du kommer att presenteras med en ren Chromebook, redo att installeras. Kontrollera nu om din Chromebook-kamera fungerar eller inte. Om du fortfarande har problem, kontakta din Chromebook-tillverkare.

Fixa webbkameran på din Chromebook direkt

Så om webbkameran inte fungerar på din Chromebook är det så här du kan lösa kamerafelen. Vissa användare nekar kameratillstånd till webbappar, och det kan vara en av de främsta anledningarna till att kameran inte visar en förhandsvisning. Aktivera i så fall tillståndet genom att följa vår guide. Dessutom, om du vill aktivera sekretessindikatorer på din Chromebook, gå vidare och kolla in vår guide. Den kommer att varna dig när din kamera eller mikrofon används i bakgrunden. Om din Chromebook inte slås på har vi också en handledning för att lösa problemet. Slutligen, om du har några frågor, låt oss veta i kommentarsfältet nedan.