ChatGPT vs. Bings AI Chatbot: 10 nyckelskillnader

Vid ett ögonkast verkar ChatGPT och Bings implementering av AI-chatboten identiska. Även om de utför liknande uppgifter skapar skillnaden mellan deras språkmodeller varierande resultat. Du kommer att utlösa nya svar även om du upprepar dina uppmaningar.

Oavsett vilket verktyg du använder oftare, skulle du göra klokt i att känna till dess unika egenskaper. Här är nio anmärkningsvärda skillnader mellan ChatGPT och Bings version av boten.

1. Syfte

Även om både ChatGPT och Bing AI använder generativa pre-trained transformer (GPT) språkmodeller, är de olika plattformar. ChatGPT är en multifunktionell chatbot. Den skannar de stora men ändå begränsade resurser som den utbildades från. Detta inkluderar akademiska tidskrifter, affärswebbplatser, publikationer och Wikipedia.

Samtidigt är Bings version av chatboten i huvudsak en AI-driven sökmotor. Plattformen har mer sofistikerad indexering och skanning, plus den integrerade AI-chattfunktionen. Den fungerar både som en sökmotor och en chatbot.

Trots dessa nyanser utför ChatGPT och Bing liknande funktioner. Med rätt uppmaningar kunde de bland annat skriva uppsatser, svara på allmänna kunskapsfrågor, sammanfatta böcker och granska argument. Förvänta dig bara varierande svar baserat på deras utbildade datamängder.

2. Konversationsspråk

ChatGPT och Bing använder båda GPT-modellen. Detta avancerade NLP-system (natural language processing) svarar på uppmaningar med människoliknande text. Den svarar på följdfrågor, analyserar problem och utmanar icke-sakliga påståenden.

Både ChatGPT och Bings AI kan genomföra konversationer. Men när du utforskar dessa verktyg kommer du att märka att den senare har en något mer sofistikerad modell – dess svar låter naturliga.

Ta konversationen nedan från ChatGPT som ett exempel. Medan dess språkmodell, GPT-3.5, genererar grammatiskt korrekta och sakliga påståenden, låter den stel och besvärlig.

Å andra sidan, Bing AI använder GPT-4, en iteration av ChatGPT:s språkmodell. Dess utgång låter avslappnad och äkta.

3. Datanoggrannhet

ChatGPT har uttryckliga ansvarsfriskrivningar om felaktig data. Plattformen producerar ibland felaktig information eftersom den har begränsad kunskap om händelser efter 2021. Den vet inte ens sitt eget releasedatum.

Medan Bing AI:s avancerade språkmodell och integrerade sökmotor producerar mer tillförlitliga, exakta data. Till skillnad från ChatGPT tränade inte Microsoft Bing på begränsade datauppsättningar. Istället använder den sin sökmotor för att hämta aktuell, relevant information om världshändelser och allmänna kunskapsfrågor.

Det är också värt att notera att Bings AI citerar källor. Ingen av plattformarna garanterar 100 % noggrannhet, men att veta vilka resurser som ska dubbelkollas effektiviserar faktakontrollen.

4. Matematisk precision

ChatGPT och Bing AI förstår matematik. Botarna kan analysera ekvationer, utföra beräkningar baserat på deras datamängder och generera utdata genom sina språkmodeller.

Du kan inte förvänta dig 100 % exakta resultat, men både Bing och ChatGPT visar stark matematisk precision och räknefärdighet. Det är värt att notera att ChatGPT har förbättrats drastiskt sedan lanseringen – det fick ofta ordproblem under de första månaderna.

Nu uppstår dock avvikelser bara när du utforskar de mer intrikata grenarna av matematik, såsom avancerad statistik, fysik och sannolikhet. ChatGPT kan till exempel redan på mellannivå fysikfrågor som denna korrekt.

Bing AI svarar korrekt på samma fysikfråga.

5. Säkerhetsåtgärder

Cyberkriminella började missbruka ChatGPT nästan omedelbart. Följaktligen såg vissa ChatGPT som ett cybersäkerhetshot som låter skurkar skriva spam-e-postmeddelanden, utveckla skadlig programvara och bygga nätfiske-länkar.

OpenAI erkänner dessa problem. Företaget avslöjar att ChatGPT kan producera partiskt eller skadligt innehåll, även om utvecklare kontinuerligt arbetar med säkerhet.

Bings AI-bot står inför liknande cybersäkerhetsrisker. Det bekämpar dem genom att upprätthålla strängare begränsningar, vilket minskar plattformens känslighet för jailbreaking. Konversationer avslutas om du nämner något ovanligt.

6. Tillgänglighet

Ett av de första klagomålen om ChatGPT var dess brist på tillgänglighet – det hade från början bara en webbapp. OpenAI släppte endast de officiella iOS- och mobilversionerna av ChatGPT i mitten av 2023.

Alternativt erbjöd Bing AI tillgänglighet över plattformar direkt från början. Dess chattfunktion är tillgänglig på Bing webbplats, ett Microsoft Edge-webbläsartillägg och Bings mobilapp. Du kan till och med använda Bing Chat på Skype genom att lägga till det i dina kontakter.

Den kanske enda begränsningen för Bing AI är att den inte körs på webbläsare från tredje part, som Mozilla Firefox, Safari och Google Chrome. Du måste ladda ner Microsoft Edge. Även om det verkar trivialt, kan du tycka att det är obekvämt om Edge inte är din standardwebbläsare.

7. Registreringsprocess

Att registrera sig för ChatGPT är egentligen ganska enkelt. Skapa bara ett OpenAI-konto, registrera dig för ChatGPT och vänta på bekräftelsen. De flesta får omedelbar tillgång.

Tvärtom tog det längre tid att registrera sig för den nya Bing AI från början. De första användarna tillbringade veckor på väntelistan innan de blev godkända, särskilt de utanför USA

Tack och lov har Microsoft sedan dess lyft väntelistan. Användare får omedelbar åtkomst efter att ha skapat ett e-postkonto och laddat ner Microsoft Edge.

8. Funktionalitet

Bings AI-bot har en mer avancerad språkmodell och bredare datauppsättning, vilket ökar dess funktionalitet över ChatGPT. Den använder till och med sin sökmotor innan den svarar. Du kan förvänta dig att få mer exakta, tillförlitliga svar och uppdaterad information.

Tyvärr hindrar Bings snäva säkerhetsåtgärder mångsidigheten. Konversationerna avslutas automatiskt när du bryter mot riktlinjerna, plus att du måste starta ett nytt ämne vart 15:e meddelande.

Om du vill ha mer kontroll, prova ChatGPT. Den har begränsade datauppsättningar och körs bara på GPT-3.5, men du får bättre resultat på ChatGPT genom att skapa kreativa uppmaningar. Du kan till och med ställa in anpassade instruktioner i förväg.

ChatGPT kommer automatiskt att tillämpa dessa på varje konversation som går framåt, om du inte instruerar något annat. Det är en användbar funktion om du behöver specifika, personliga utdata.

Istället för att mata Bings AI- och ChatGPT-generiska uppmaningar, skapa unika baserade på deras språkmodeller. Kvaliteten på deras svar beror på dina uppmaningar. Sikta på att maximera AI-verktygets datauppsättningar utan att bryta mot dess riktlinjer.

9. Avgifter

ChatGPT är en gratis, robust multipurpose chatbot. Användare kan utföra många uppgifter med språkmodellen GPT-3.5. Men om du behöver en mer sofistikerad AI-assistent erbjuder OpenAI ChatGPT Plus för $20 i månaden.

Den körs på GPT-4, ger prioriterad åtkomst och svarar snabbare. ChatGPT Plus var ursprungligen begränsad till amerikanska användare, men utvecklare började ge utlandsåtkomst från februari 2023.

Även om det är överkomligt, är prenumerationsavgifter onödiga utgifter. Istället för att förlora $240 per år på ChatGPT Plus, utforska Bings AI först. Den körs redan på GPT-4 och sedan dess Microsoft planerar att tjäna pengar på Bing genom annonserkommer plattformen sannolikt att förbli gratis.

10. Token-gränser

AI-drivna chatbots som ChatGPT lär sig av användarchattar genom kontextuellt minne. Det gör det möjligt för dem att referera till tidigare ingångar, vilket förbättrar utdatanoggrannheten och relevansen allt eftersom konversationen pågår. Svaren förbättras när du tillhandahåller information.

Men med tanke på den datorkraft som det kontextuella minnet använder, sätter utvecklare vanligtvis symboliska gränser för volymen data som chatbots bearbetar. Irrelevant information tas bort när användare når tokengränsen.

Dessa begränsningar varierar per plattform. ChatGPT har en hög övre gräns som kan bearbeta cirka 3 000 ord per tur, förutsatt att de alla är relevanta och relaterade. Samtidigt har Bing AI en mycket mindre gräns. Det begränsar användarna till 30 varv, varefter du måste starta en ny konversation eller återställa dina anpassade instruktioner.

Ska du använda Bings AI eller ChatGPT?

Använd ovanstående punkter för att göra välgrundade bedömningar, men notera att de kan ändras med en gång. AI-tekniker utvecklas ständigt. ChatGPT och Bing AI erbjuder dynamiska funktioner som kommer att förändras när deras NLP-teknik mognar. Räkna med plötslig utveckling inom tekniken.