Bitcoin och kryptovalutor: Inflationär vs. Deflationär

Inflation och deflation, båda termer i finansiell terminologi, är bland de mest oroande orden i någon ekonomi.

Råvarupriserna stiger kraftigt medan lönerna förblir stagnerande, vilket innebär att inflationen är på topp globalt. När kryptopriserna faller kraftigt undrar investerare som trodde att Bitcoin och kryptovalutor var ett viktigt skydd mot inflation om de gjorde rätt val.

Inflation vs. deflation

Inflation uppstår när en valutas utbud blir så högt att den tappar sitt värde eller sin köpkraft. Deflation, å andra sidan, hänvisar till situationen där en valutas värde eller köp ökar med hänvisning till brist. Fiat eller traditionella valutor är huvudsakligen inflationsdrivande eftersom centralbanker kan och ständigt öka sitt utbud. Kryptovalutor, å andra sidan, är i första hand kryptovalutor deflationära på ett eller annat sätt.

När inflationen fortsätter att bita globalt tar debatten mellan inflations- och deflationära kryptovalutor fart. Oroa dig inte om du tycker att dessa termer är överväldigande. Vår artikel kommer att dissekera ämnet inflationsmässiga kontra deflationära kryptotillgångar, förklara skillnaden mellan dem, om de kan bekämpa inflationen och varför du måste välja rätt.

Vad är inflationära kryptovalutor?

Huvuddraget hos inflationsdrivande kryptovalutor är deras ökande antal tokens. Medan tokens värde i allmänhet skulle växa när utbudet ökar, skulle du behöva fler tokens att köpa över tiden. Det finns olika standardmetoder för att öka utbudet av tokens, inklusive gruvdrift och kryptosatsning, för att bara nämna några.

Dogecoin (DOGE) är ett utmärkt exempel på en inflations- kontra deflationär debatt om kryptovaluta. Skaparna tog bort ett hårdkapitaltillförsel på 100 miljarder DOGE 2014 för att säkerställa ett obegränsat utbud av kryptovalutan. Som ett resultat kan utbudet överstiga efterfrågan vilket snabbt kan minska tokens värde.

Skaparna av Bitcoin (BTC), en annan inflationär, utformade den för att ha en begränsad inflationseffekt. BTC har ett hårt tak på 21 miljoner tokens, vilket innebär att när nivån är nådd kan du inte längre bryta mer Bitcoin. När toppnivån har nåtts kommer BTC automatiskt att konvertera till en deflationär kryptovaluta.

Hittills har över 19 miljoner Bitcoin redan utvunnits, men det förväntas att det kan ta decennier innan den sista tokenen är utvunnen. Det beror på en process som kallas halvering, som sker minst en gång vart fjärde år, vilket kontinuerligt minskar antalet tokens som kan brytas och sättas i omlopp. Till skillnad från DOGE har BTC använt en unik mekanism som hjälper till att bromsa inflationen; metoden är känd som halvering.

Vad är deflationära kryptovalutor?

Deflationära kryptovalutor är utformade så att deras utbud minskar med tiden. Därefter beräknas värdet på varje sådan token öka så länge efterfrågan förblir konstant, med olika kryptovalutaprojekt som använder olika deflationsmått. En exakt kunskap om deflationära kryptovalutor hjälper dig att uppskatta skillnaden mellan inflations- och deflationära kryptovalutor.

Kryptovalutabörser Binance och Polygon erbjuder de bästa exemplen på hur kryptovalutaprojekt hanterar deflationära kryptovalutor. Binance Exchange förstör ett givet antal av sina inhemska Binance-mynt (BNB) en gång varje kvartal för att hålla tillgången i schack. Polygonutbyte ”bränner” också många av dess MATIC infödda tokens av samma skäl. Det förväntas att när insamlingen av något mynt inte längre kan möta efterfrågan kommer priserna att gå upp.

Inflationär vs. deflationär

De ekonomiska effekterna kopplade till inflationen och deflationen av traditionella valutor kanske inte är lika tydliga och enkla för de flesta. Att förstå faktorerna som påverkar begreppen är dock lättare att förklara när man förklarar inflations- kontra deflationära kryptovalutor.

Medan inflationsdrivande kryptovalutor har ett system som främjar kontinuerlig tillväxt av antalet mynt i utbudet, har deflationära kryptovalutor ett system där utbudet av tokens i omlopp minskar gradvis över tiden.

Om du ska skilja på inflations- och deflationära kryptovalutor, är några av de faktorer du vill överväga följande.

Fast vs. flytande

Under lång tid brukade värdet av fiat eller traditionella valutor vara fast eftersom deras värde nästan alltid var knutet till något påtagligt, särskilt guldreserver som innehas av centralbanker. Värdet på sådana mynt definierades vanligtvis som mängden guld de kunde köpa. Det fanns en tid i det förflutna då medborgare kunde besöka banker och kräva en del av guldet som motsvarade deras insättningar.

Gå in på 1970-talet och centralbankerna glömde guldreserverna, så de flesta länder övergav praktiken helt. Valutorna blev sedan flytande, vilket innebar att deras värde blev beroende av jämförelse med andra valutor. För närvarande är värdet av traditionella valutor huvudsakligen baserat på en allmän överenskommelse om att de har ett värde, vilket är ursprunget till termen fiat-valutor, lånat från den latinska termen ”låt det ske.”

Det främsta problemet med att förstöra guldstandarden för att fastställa värdet på pengar är att det gjorde fiat-valutor huvudsakligen inflationsdrivande. Idag kan centralbanker skriva ut ny valuta som de vill och behöver inte göra offentliga tillkännagivanden om det. Valutans värde påverkas av beloppet i omlopp, vilket innebär att ju större belopp som är i omlopp, desto lägre är valutans köpkraft.

Å andra sidan kontrolleras inte kryptovalutor av någon regering eller centralbank. De har algoritmer och unika mekanismer som säkerställer ett maximalt utbud som aldrig kan överskridas. När utbudet når den förinställda gränsen kommer utbudet att stanna, och värdet kommer att gå var som helst utom upp så länge som tokens upplevda efterfrågan förblir konstant. Den faktorn gör kryptovalutor som Bitcoin och andra verkligt deflatoriska.

Den deflationära karaktären hos de flesta kryptovalutor gör det möjligt för människor att HODL dem obevekligt, vilket gör att köpa krypto ganska dyrt. Notera dock att det finns andra kryptovalutor, till exempel de som körs på proof-of-stake (PoS) konsensusmekanismer som inte har ett maximalt utbud.

Ethereum (ETH) är en sådan kryptovaluta som utvecklas mot PoS-strukturen, även om det inte nödvändigtvis gör det till en inflationsdrivande kryptovaluta. Men till skillnad från centralbanker som kan skriva ut valutor efter behag är metoden att skapa nya kryptovalutor transparent och förutsägbar, tack vare blockkedjeteknikens offentliga karaktär.

Tillgång och efterfrågan

Utbud och efterfrågan är avgörande när man väljer mellan inflations- och deflationära kryptovalutor. Sanningen är att ökningen eller minskningen av insamlingen skapar en skillnad mellan de två typerna av kryptotokens.

Det är bra att komma ihåg att även inflationsdrivande kryptovalutor kan ha flera betydande fördelar när det gäller att hantera inflation. Ett bra exempel är där inflationsdrivande kryptovalutor orsakar ett scenario där efterfrågan så småningom övermannar utbudet. Deflationära kryptovalutor, å andra sidan, kan hjälpa investerare att dra nytta av fördelarna med prisökningar.

Omvandling

Till skillnad från inneboende inflationsdrivande fiat-valutor har vi redan insett att även om de flesta kryptovalutor kan verka inflationsdrivande när de utvecklas, är de designade för att övergå från inflationsdrivande till deflationsdrivande.

Möjligheten att konvertera sig själva från inflations- till deflationära kryptovalutor ger dem inte bara en fördel gentemot fiat-valutor utan säkerställer också att kryptor som utvecklare alltid kan göra ändringar för att omvandla inflationsdrivande kryptovalutor till deflationära.

När de hanterar ekonomisk inflation kan användare använda deflationsmekanismer i inflationsdrivande kryptovalutor för att hjälpa till att hålla tillbaka inflationen. Ett bra exempel är ETH, som främst är en inflationsdrivande kryptovaluta som skulle kunna välja att bränna ett givet antal tokens under tider av hög aktivitet.

Låt oss tugga detta ytterligare så att vi kan göra det tydligare för dig. Förmågan att konvertera från inflation gör inte nödvändigtvis inflationära tillgångar med ett obegränsat utbud av mynt till i sig dåliga. Sådana mynt som DOGE och ETH kan uppleva högt utbud och låg efterfrågan då och då. Du vill komma ihåg att, till skillnad från fiat-valutainställningarna, är deras kryptoekosystem utformade för att åsidosätta ekonomiska nedgångar.

Ethereum är en obegränsad valuta utan ett hårt tak. Ethereum-blockkedjan har dock programmerats för att begränsa mängden ETH-gruvarbetare som kan bryta inom ett år. Om till exempel utbudet av ETH, enligt marknadsvärdet, är 100 miljoner, kan gruvarbetare bara bryta 18 miljoner ETH årligen, vilket motsvarar en inflation på 18 %.

Anta dock att ETH:s marknadsvärde ökar till 200 miljoner tokens. I så fall kommer den fasta mängden ETH på 18 miljoner som kan brytas att översättas till en inflation på 9%, vilket kommer att gynna Ethereums ekosystem. Därför säger detta dig att när det gäller inflationsmässiga kontra deflationära kryptovalutor, är en inflationsprofil inte nödvändigtvis dålig.

Sådana åtgärder är nästan omöjliga på kryptovalutor designade som strikt deflationära eftersom ingen kan skapa eller bränna några tokens efter behag. Det beror på att deflationära kryptovalutor av naturen har sina unika mekanismer som begränsar antalet mynt som någonsin kan vara i omlopp.

Värde

Värdet av särskilda digitala tillgångar är en viktig aspekt att tänka på när man jämför inflations- och deflationsmässiga kryptovalutor. När det gäller hur de skiljer sig i värde finns det stor chans att eftersom de så småningom kan bli knappa när det gäller utbud och efterfrågan, kommer deflationära kryptovalutor sannolikt att ha ett högre värde när rätt tid kommer, vilket gör dem till ett bra investeringsinstrument.

Det viktigaste du vill komma ihåg är dock att om värdet av deflationära kryptovalutor någonsin kommer att öka beror på den kritiska frågan om efterfrågan. Skulle efterfrågan på deflationär kryptovaluta förbli dyster nu eller i framtiden, kan det avsevärt begränsa en sådan digital tillgångs potential att bli värdefull nu eller i framtiden.

Därför vilar en kryptovalutas inneboende värde främst på om den potentiellt kan ha olika användningsfall. ETH är ett utmärkt exempel på en sådan kryptovaluta, med tanke på hur den har etablerat sig som den valda kryptovalutan för decentraliserad finans (DeFi) och icke-fungibla tokens (NFT).

Köpa kraft

Inom makroekonomi blir varje valuta som är utformad för att få nya enheter lätt och godtyckligt inflationsdrivande. Det betyder att det blir en kraft som materiellt kan påverka produktionen och konsumtionen av varor och tjänster i en given ekonomi. Den höga volymen av en sådan valuta kommer också att avgöra priserna på råvaror på en marknad.

De enheter som behövs för att köpa varor blir färre när det finns låga valutatillgångar. Å andra sidan betalar köpare högre för samma sak när marknaden svämmar över med enheter av en viss valuta. På samma sätt bestäms köpkraften för inflations- kontra deflationära kryptovalutor av antalet tokens för den specifika kryptovalutan som är i omlopp.

Ju större antal mynt av någon kryptovaluta som är i omlopp, desto lägre är värdet. När det gäller deflationära kryptovalutor, som är i begränsad tillgång, har de större köpkraft på grund av sin högre värdering. Så länge det minskade utbudet går hand i hand med ökad efterfrågan och potential för tillväxt, kommer deflationära kryptovalutor att prissättas bättre och köpa mer.

Avskedsskottet

Enligt den traditionella definitionen av inflation är Bitcoin och andra kryptovalutor inflationsdrivande valutor. Men deras inflationstakt är lätt att förstå, nästan förutsägbar och sjunker ständigt. Och precis som guld kommer inflationstakten för kryptovalutor en dag att nå nollpunkten.

Men när du tänker på den vanliga definitionen av inflation, är Bitcoin och de flesta andra kryptovalutor i sig deflationära, särskilt eftersom deras köpkraft förväntas fortsätta att öka över tiden.

Även om Bitcoins köpkraft fortfarande kan vara väldigt volatil, är både inflations- och deflationära kryptovalutor fortfarande relativt nya och förväntas stabiliseras på lång sikt. Det totala utbudet av deflationära kryptovalutor som BTC är fast, vilket garanterar att deras köpkraft kommer att öka så länge efterfrågan finns.

När man väljer mellan inflations- och deflationära kryptovalutor är det uppenbart att båda typerna av krypto har sina för- och nackdelar. Inflationära kryptovalutor kan leda till ett scenario med efterfrågan över utbud, vilket kan upprätthålla kryptogruvindustrin på obestämd tid. Icke desto mindre kan deflationära kryptovalutor resultera i en prishöjning, vilket skulle gynna investerare mycket. Bara tiden kommer att utvisa vilka av alla dessa kryptotokens som kommer att trivas när de så småningom når sina gränser.