Bekymrad över ChatGPTs sekretess? Så här väljer du bort

Viktiga takeaways

  • Du kan välja bort ChatGPT:s användning av din chattdata för träning, och se till att dina konversationer förblir privata.
  • Att inaktivera ChatGPT:s datainsamlingsfunktion innebär att du förlorar åtkomst till din chatthistorik, men du kan enkelt slå på den igen.
  • OpenAI behåller alla konversationer i 30 dagar och granskar dem i säkerhetssyfte, oavsett om du väljer bort datainsamling.

Även om ChatGPT är ett fantastiskt AI-verktyg, har vissa integritetsproblem omgett det sedan lanseringen i november 2022. Ett sådant problem är OpenAI:s användning av användarchattdata för att vidareutbilda sina LLM:er.

Men oroa dig inte; du kan välja bort att använda din chattdata, vilket håller dina ChatGPT-konversationer privata.

Vad är ChatGPT:s chatthistorik och träningsfunktion?

När du registrerar dig för ett ChatGPT-konto (vare sig det är gratis- eller premiumversionen), sparar ChatGPT din chatthistorik och använder din chattdata för framtida träning som standard.

Om du inte ändrar dina ChatGPT-sekretessinställningar, kommer du att se din chatthistorik i den vänstra kolumnen på ChatGPT-huvudsidan. Du kan gå tillbaka till dessa chattar och fortsätta där du slutade när som helst, men detta kommer till ett pris: din chattdata.

ChatGPT:s träningsdata kommer från en rad källor, såsom böcker, artiklar, filmer och så vidare, men dess fortsatta träning använder ofta redan existerande konversationer. Men var kommer dessa ifrån?

Även om OpenAI inte gör anspråk på att göra något otrevligt med din chattdata, OpenAI FAQ säger att dina chattar ”kan granskas av [its] AI-tränare att förbättra [its] system.” OpenAI kan använda dina konversationer efter eget gottfinnande och mata dem till sin stora språkmodell (LLM) i utbildningsprocessen.

Men i april 2023 började OpenAI erbjuda användarna valet att inaktivera eller aktivera chatthistorik och insamling av träningsdata.

Hur man väljer bort ChatGPT:s chatthistorik och träningsfunktion

Det finns en nackdel med att välja bort ChatGPT:s chattdatafunktion, och det är förlusten av din chatthistorik. Detta betyder inte bara att OpenAI inte kan hålla en historik över dina chattar; det betyder också att du inte kan se din chatthistorik. Därför blir det omöjligt att återgå till tidigare chattar, vilket gör all din tidigare chattdata otillgänglig. Observera att detta inte raderar din ChatGPT-historik, men gör den förbjuden tills du återaktiverar chatthistoriken och träningsfunktionen.

Men om du är okej med detta kan du enkelt välja bort ChatGPTs historik och träningsfunktion med bara några få klick.

Klicka först på ditt profilnamn längst ner till vänster på huvudsidan och gå till Inställningar & Beta.

Klicka på alternativet Datakontroller i dina inställningar. Nu kommer du att se en inställning som heter Chatthistorik och träning. Den här funktionen kommer att vara aktiv som standard, men ett enkelt klick på reglaget kommer att inaktivera den direkt. Nu har funktionen stängts av, du kommer att märka att din chatthistorik inte längre är tillgänglig på huvudsidan.

ChatGPT låter dig aktivera funktionen igen genom att klicka på alternativet Aktivera chatthistorik som visas över din historiklista, men detta kommer att återaktivera både din chatthistorik och chattdatainsamlingen för träning.

För den högsta nivån av integritet är det klokt att hålla den här inställningen inaktiverad när det är möjligt.

När du inaktiverar den här funktionen kommer inte alla framtida chattar att användas för träning, men tidigare chattar som ägde rum medan funktionen var aktiverad är fortfarande användbara för OpenAI.

ChatGPT-datainsamling som du inte kan välja bort

Även om du kan inaktivera ChatGPTs historik och träningsfunktion, kan du inte undvika vissa typer av datainsamling. OpenAI behåller nämligen alla dina konversationer i 30 dagar för att granska dem för något skadligt eller olämpligt. I ovannämnda FAQ skriver OpenAI:

Som en del av vårt engagemang för säker och ansvarsfull AI granskar vi konversationer för att förbättra våra system och för att säkerställa att innehållet följer våra policyer och säkerhetskrav.

OpenAI:s uttalande om historik och träningsdatakontroller förklarar att företaget kommer att ”behålla nya konversationer i 30 dagar och granska dem endast när det behövs för att övervaka missbruk, innan de raderas permanent.” Var medveten om att detta är fallet oavsett om du har valt bort chatthistoriken och träningsfunktionen.

OpenAI noterar också din e-postadress, namn och betalningsinformation om du har registrerat dig för ChatGPT Plus-prenumerationen (som debiteras varje månad). Men för att verkligen radera all din ChatGPT-data måste du ta bort ditt ChatGPT-konto helt.