Behöver du verkligen fler linser till din telefon?

Viktiga takeaways

  • Moments linser i T-serien är specialiserade verktyg för dedikerade mobilfotografer, som erbjuder professionell kvalitet och olika brännvidder.
  • Dessa linser utmärker sig i att leverera överlägsen glaskvalitet och bibehålla bildkvalitet, vilket gör dem värdefulla för fotografentusiaster och proffs.
  • Men för tillfälliga smartphoneanvändare som är nöjda med sin inbyggda kamera kan dessa objektiv vara ett extravagant tillägg och inte en nödvändig investering.

Moments linser i T-serien syftar till att balansera professionell kvalitet och vardaglig bekvämlighet. Oavsett om du är en blivande fotograf eller entusiast för sociala medier, ger T-seriens linser ett konkret sätt att förvandla din mobilfotografering eller video till något som drar full nytta av dina enheters fulla kamerafunktioner. Men för de flesta är de förmodligen överdrivna.

Moment T-serien

Moments linser i T-serien sticker ut som en samling specialiserade verktyg för dem som är djupt investerade i mobilfotografering. De blandar professionell kvalitet med bekvämligheten med smartphoneanvändning, vilket avsevärt förbättrar din enhets fotografiska kapacitet.

De utmärker sig i att leverera överlägsen glaskvalitet och erbjuder olika brännvidder, vilket gör dem särskilt värdefulla för att behålla bildkvaliteten. Men för den genomsnittliga smartphoneanvändaren som är nöjd med sin enhets inbyggda kamera kan dessa linser vara ett extravagant tillägg. Sammantaget är T-serien en imponerande uppgradering för fotografentusiaster och proffs, men kanske inte en nödvändig investering för tillfälliga fotografer.

Brännvidd 14, 18, 58, 10x makro, 1,55 anamorfisk

Kompatibla monteringar Moment T-Series linsfäste

Brand Moment

Fördelar

  • Mycket lätt att montera på och av
  • Bilderna ser bra ut
  • Utmärkt byggkvalitet

Nackdelar

  • Dyr
  • Damm samlas väldigt snabbt nära kamerorna

Vilka är fördelarna med mobila linser?

I en värld där smartphonefotografering fortsätter att tänja på gränserna för mjukvara och hårdvara, har vi tillgång till mer robusta mobila kamerasystem än någonsin tidigare. Idag har nästan varje telefon mer än en kamera – vanligtvis ett extra teleobjektiv eller ett ultravidvinkelobjektiv. Så detta väcker frågan – varför skulle någon behöva en dedikerad lins för sin smartphone?

När du ser enheter med två eller tre eller till och med fler brännvidder kan det vara svårt att förstå varför någon skulle kunna tänka sig att skaffa ytterligare hårdvara till sin telefons kamerasystem. Det finns dock vissa fördelar med att få en dedikerad lins till din telefon som kanske inte är särskilt uppenbara.

Zarif Ali / MakeUseOf

En av de viktigaste fördelarna med att använda mobillinser är deras förmåga att använda din smartphones huvudsensor, vanligtvis den största och högsta kvalitetssensorn på din enhet. Genom att montera olika brännvidder, som telefoto- eller makroobjektiv, direkt på denna primära sensor kan du ta bilder och videor av mycket högre kvalitet. Denna inställning överträffar ofta kvaliteten på telefonens inbyggda sekundära sensorer som kan erbjuda liknande brännvidder men med sämre sensorkvalitet.

Utöver bara telefoto och ultravida alternativ öppnar mobillinser även stilistiska val för din fotografering. Till exempel kan 14 mm Fisheye-objektivet introducera en nyckfull, distinkt estetik som är svår att replikera med enbart programvara.

Dessa linser tillåter fotografer att experimentera med unika visuella utseenden och perspektiv som kan skapa en distinkt identitet och karaktär för din slutprodukt.

För de flesta människor är kvaliteten och bilderna på moderna smartphones mer än tillräckliga för att ta bilder för sociala medier eller andra medier. Men dessa linser lyser när du vill vara avsiktlig med hur du tar bilder. För fotografer som vill ta sitt arbete mer seriöst utan att lägga pengar på en dedikerad kamera kan ett mobilobjektiv vara ett utmärkt första steg.

Moment Lens monteringssystem: en blandad påse

När det kommer till att använda T-Series-objektiven måste du först köpa ett av Moments fodral med deras pop-in-linsfästesadapter eller köpa deras universella linsfäste för att komma igång. För det mesta fungerar det här systemet utmärkt, men det finns vissa begränsningar när man tar hänsyn till bekvämlighet.

Zarif Ali / MakeUseOf

Monteringssystemet är lätt att använda, med en mycket bekväm vrid- och vridmekanism, som möjliggör snabba linsbyten. Denna enkla användning gör att du kan hålla dig inom din inställning utan att pilla för mycket med själva kameran, särskilt när du är mitt i en fotografering och behöver byta objektiv snabbt.

Fallet i sig lämnar dock utrymme för förbättringar. En av huvudproblemen är att kamerorna tenderar att samla damm lättare än förväntat. Detta beror på att kamerorna vid montering av linserna har förhöjda åsar och fångar upp mer damm än vad du skulle göra med ett vanligt fodral. Detta kräver frekvent rengöring, vilket innebär att man tar bort fodralet för att torka av kamerorna ordentligt. Detta var lite av ett krångel, speciellt om du lämnar fodralet på medan du stoppar det i fickan, eftersom ludd snabbt kommer att samlas.

Zarif Ali / MakeUseOf

Dessutom, för användare av iPhone 15 Pro-serien, finns det ett annat problem att överväga. Action Button-utskärningen på fodralet är ganska försänkt, vilket gör den svår att trycka på. Om du ofta använder åtgärdsknappen kommer det att bli irriterande.

Och naturligtvis måste vi prata om kostnaden. Dessa fodral börjar på $50, och om du ofta byter telefon från år till år, måste du fortsätta köpa nya fodral för att säkerställa att du fortfarande kan använda dina linser med din nya telefon. Moment erbjuder ett universellt objektivfäste som lindrar många av dessa problem, men som tar bort bekvämligheten med att ha fästena redan där i ditt fall.

Zarif Ali / MakeUseOf

Sammantaget tror jag att detta monteringssystem tjänar sitt syfte väl med dessa oundvikliga begränsningar. Detta är dock absolut inte ett fall som balanserar dess användbarhet med dess estetik efter bästa förmåga.

Biokvalitetsglas på din telefon

Under våra tester testade vi tre av de sex som för närvarande erbjuds av Moment, med några av de vanligaste brännvidderna: ett 58 mm teleobjektiv, ett 18 mm vidvinkelobjektiv och ett 14 mm Fisheye-objektiv. När det gäller byggkvalitet känns dessa linser ganska premium, med ett helt metallhölje och märkbar tyngd.

Jämfört med de tidigare M-seriens linser är T-serien 20 % större och har 25 % mer glas, och Moment säger att detta är för att tillåta dessa linser att stödja de större sensorerna i moderna smartphones och öka kompatibiliteten för telefoner långt in i framtida.

Efter att ha använt dessa objektiv i olika inställningar, har kvaliteten på de tagna bilderna fått dem att kännas som en förlängning av det redan kapabla kamerasystemet av flaggskepp. Jag använde iPhone 15 Pro tillsammans med dessa tre linser, som var och en tar några otroligt snygga bilder.

58 mm telefoto

Zarif Ali / MakeUseOf

Från och med 58 mm var telefotobrännvidden min favorit och användes mest tillsammans med iPhone 15 Pro, och det beror på att den tillät en 2x optisk zoom utan att beskära sensorn. För alla bilder jag tog hade jag Apples ProRAW Max aktiverat, och det gjorde att jag kunde använda hela 48MP-sensorn för att ta bilder med 48MP utan att behöva använda telefonens inbyggda 2x zoom, vilket skulle minska kvaliteten till 12MP.

Objektivet gjorde ett utmärkt jobb med att skapa den komprimering du kan förvänta dig från en telefotobrännvidd, men mer intressant, eftersom det använde hela 48 MP-sensorn, var bokeh som uppnåddes med 58 mm mycket trevlig för porträtt.

18 mm bred

Zarif Ali / MakeUseOf

18 mm Wide var nästa objektiv som jag använde oftast, och med denna brännvidd kommer du att se den största ökningen i bildkvalitet. 18 mm gör att du kan få den ultravida brännvidden i full upplösning med din huvudsensor och utan linsförvrängning. Vid användning låter 18 mm dig enkelt fånga vidsträckta landskap och arkitektur; mer märkbart, frånvaron av linsförvrängning säkerställer att dina bilder bibehåller ett naturligt och realistiskt perspektiv.

Jag tror att för video, 18 mm fungerar utmärkt för att skapa mycket stabila bilder utan att förlita sig för mycket på bildstabilisering genom telefonen, vilket ger videor en mer naturlig känsla.

14 mm Fisheye

Zarif Ali / MakeUseOf

Slutligen ger 14 mm Fisheye-objektivet de mest unika bilderna med sin accentuerade distorsion. Även om jag inte hittade mycket nytta i att använda det här objektivet, konstnärligt, om du vill få det här utseendet ur din smartphone, kan du bara uppnå den här graden av kvalitet genom att använda en optisk lösning som den här linsen, jämfört med en app eller annan programvara som bara kan efterlikna det digitalt.

Ska du köpa Moments T-Series-objektiv?

För dem som brinner för mobilfotografering och söker större kontroll över sina bilder utan att kompromissa med kvaliteten, är dessa objektiv ett utmärkt komplement. Jag tror, ​​jämfört med de billigare clip-on-alternativen du vanligtvis ser på Amazon, dessa har glas- och byggkvalitet som helt enkelt är oöverträffad. De ger också en betydande fördel när det gäller mångsidighet och bildkvalitet, särskilt för uppgifter som kräver exakta brännvidder och överlägset sensorutnyttjande, som porträttfotografering eller att fånga vidsträckta landskap.

Zarif Ali / MakeUseOf

Men utanför sfären av seriösa fotografintusiaster eller proffs blir nödvändigheten av dessa linser mindre tydlig. För den genomsnittliga vardagsfotografen, som förlitar sig på bekvämligheten och kompetensen hos de inbyggda kamerasystemen i moderna smartphones, är Moment T-Series-objektiven kanske inte en försvarlig investering.

Medan Moment T-Series-linserna onekligen är en värdefull tillgång för att förbättra de fotografiska kapaciteterna hos en smartphone, är deras rekommendation till stor del begränsad till en specifik användargrupp. Dessa linser är ett utmärkt komplement för dem som är dedikerade till mobilfotografering som en seriös hobby eller professionell strävan. Men för den tillfälliga fotografen som redan nöjer sig med sin telefons inbyggda kamera är de helt onödiga.

Moment T-serien

Moments linser i T-serien sticker ut som en samling specialiserade verktyg för dem som är djupt investerade i mobilfotografering. De blandar professionell kvalitet med bekvämligheten med smartphoneanvändning, vilket avsevärt förbättrar din enhets fotografiska kapacitet.

De utmärker sig i att leverera överlägsen glaskvalitet och erbjuder olika brännvidder, vilket gör dem särskilt värdefulla för att behålla bildkvaliteten. Men för den genomsnittliga smartphoneanvändaren som är nöjd med enhetens inbyggda kamera, kan dessa linser vara ett extravagant tillägg. Sammantaget är T-serien en imponerande uppgradering för fotografentusiaster och proffs, men kanske inte en nödvändig investering för tillfälliga fotografer.