Bästa flytande CPU-kylare 2021: recensioner + köpguide

Försöker du hitta den bästa flytande CPU-kylaren för 2021? Oavsett om du är en kunnig entusiast som bara vill ha en snabb lista över de bästa valen eller en nykomling som vill fatta ett välgrundat köpbeslut, så har vi dig täckt.

Vätskekylning erbjuder ett antal fördelar jämfört med luftkylning, inte minst av dessa är skryt och tystare driftstemperaturer. Kolla in köpguiden nedan om du har några frågor – annars, låt oss dyka direkt in i våra toppval!

Bästa flytande CPU-kylare för 2021: Våra toppval

Vi har gjort forskningen så att du inte behöver det, här är våra toppval för den bästa flytande CPU-kylaren på marknaden i år.

#1. NZXT Kraken M22

Kylarbredd: 120 mm | Fläkt RPM: 500-2000 RPM | Beräknad ljudnivå: 21-36 dBA | Socketkompatibilitet: Moderna Intel & AMD Sockets | Belysning: RGB-logotyp

NZXT Kraken M22 är vårt val för bästa 120 mm flytande CPU-kylare. På grund av sin mindre storlek är detta en idealisk vätskekylare för en mindre Mini ITX-byggnad, speciellt en som inte har plats för en högpresterande luftkylare. Dess ljudnivåer är respektabelt låga och dess prestanda är ganska solid – det är svårt att slå Kraken M22 i denna formfaktor och denna prisklass för vad som erbjuds.

Den huvudsakliga varningen här är att om du har plats för en större vätskekylare eller en ordentlig luftkylare, rekommenderar vi definitivt dessa för den ökade prestanda du skulle få – speciellt från, säg, vårt val #2. Men om du inte har något emot att förlora bara lite av kylpotentialen och verkligen vill ha den lågprofilerade vätskekylningsriggen, är det här ett bra val för dig.

Omdöme: Bästa 120 mm flytande CPU-kylare

#2. EVGA CLC 240

Kylarbredd: 240 mm | Fläkt RPM: 500-2400 RPM | Beräknad ljudnivå: 16-39 dBA | Socketkompatibilitet: Moderna Intel & AMD Sockets | Belysning: RGB-logotyp

EVGA CLC 240 är vårt bästa val för bästa prisvärda flytande CPU-kylare. Den har bra kylprestanda, borde passa i de flesta fall, och även om det inte är det billigaste alternativet, är det verkligen utmärkt för prestanda per dollar som visas här. Om du letar efter en bra vätskekylare som ger en anständig fördel jämfört med luftkylning i rå prestanda och inte försöker bryta banken med ett gäng extra klockor och visselpipor, är det här med största sannolikhet kylaren för dig.

Vi måste dock notera varningen här – det här är lite högre än de flesta andra AIO på den här listan när de är fulladdade. Med detta sagt är den fortfarande tystare än din genomsnittliga luftkylare, och chansen är stor att dina högtalare eller hörlurar lätt kommer att överrösta allt extra ljud som genereras av denna kylare.

Bedömning: Prisvärd flytande CPU-kylare

#3. Lian Li Galahad 360

Kylarbredd: 360 mm | Fläktvarvtal: 800-1900 | Beräknad ljudnivå: Upp till 20 dBA | Socketkompatibilitet: Moderna Intel & AMD Sockets | Belysning: RGB-logotyp & fläktar

Lian Li Galahad 360 är vårt val för bästa högpresterande flytande CPU-kylare, för … ja, det är den bästa högpresterande flytande CPU-kylaren som vi faktiskt kunde hitta tillgänglig på Amazon. Förutom marknadsledande kylprestanda är den extremt tyst och erbjuder några flashiga RGB-fläktar för dem som verkligen vill flexa sin skalbelysning.

Nackdelarna är vad du kan förvänta dig. Den höga prestandan beror delvis på att det här är en 360 mm AIO, vilket betyder att du inte kommer att kunna passa in detta i något Mini ITX-fodral och troligen inte heller i något Micro ATX-fodral. Detta är en kylare för de stora pojkarna med ATX-fodral. Dessutom är priset ganska högt, speciellt jämfört med våra tidigare två alternativ – men detta är att förvänta om hög prestanda är vad du jagar.

Omdöme: Bästa högpresterande flytande CPU-kylare

Vill du ha en 240 mm istället? Skaffa 240-versionen av denna kylare – det är bara några grader varmare i de flesta arbetsbelastningar!

#4. Corsair H115i RGB Platinum

Kylarbredd: 280 mm | Fläkt RPM: Upp till 2000 RPM | Beräknad ljudnivå: Upp till 40 dBa | Socketkompatibilitet: Moderna Intel & AMD Sockets | Belysning: RGB-logotyp & fläktar

Låt oss inse det: i dagens PC-byggen är inte prestanda allt – estetik tvingar många byggare att välja vissa delar framför andra.

I det här fallet är Corsair H115i RGB Platinum en intressant kompromiss mellan estetik och rå prestanda. Detta är en 280 mm AIO som erbjuder ganska bra prestanda, men huvuddraget ligger definitivt i dess RGB-fläktar och Corsair-mjukvaran. För fans av RGB, särskilt de som vill ha RGB över hela sin PC-konstruktion, tenderar Corsair-produkter att vara vägen att gå. H115i RGB Platinum följer denna trend, och kanske inte överraskande är vårt val för bästa RGB Liquid CPU Cooler, tack vare Corsairs RGB-programvara tillsammans med fläktarna.

Förutom RGB får du solid prestanda i en formfaktor som borde passa i de flesta PC-fodral, förutom Mini ITX eller Micro ATX-fodral som inte stöder 140 mm fläktplatser.

Omdöme: Bästa RGB Liquid CPU-kylare

Vill du ha ett 240 mm-alternativ? Klicka här för att få Platinum H100i istället – samma fantastiska programvara och det mesta av prestanda, men i en mindre formfaktor.

Att köpa den bästa flytande CPU-kylaren för dig: FAQ och mer

I det här avsnittet kommer vi att täcka alla stora frågor du kan ha om att köpa en flytande CPU-kylare. Om du inte känner att du kan tillräckligt mycket om vätskekylning bör den här delen av artikeln lätta på dina bekymmer lite och hjälpa dig att fatta ett välgrundat köpbeslut.

Vad skiljer flytande kylning från luftkylning?

Först, den uppenbara frågan: vad är det som skiljer flytande kylning från luftkylning?

Ärligt talat, inte en hel del. CPU-kylning i allmänhet är baserad på värmeledningsförmåga. En traditionell luftkylare åstadkommer detta genom att använda metall för att leda värme till en kylfläns, från vilken värmen som transporteras från CPU:n genom den termiska pastan till kylaren kan utstrålas säkert. Detta kallas passiv kylning och är vanligt på bärbara enheter. Lägg till en aktiv fläkt eller två till nämnda kylfläns så får du aktiv kyla.

Så, hur uppnår du detta mål med vätska?

Enkelt: vätska tar metallens plats. Mer exakt cirkulerar flytande kylvätska (vanligtvis inte rakt vatten, eftersom detta kan vara farligt för ditt system och även erodera slangar med tiden) från CPU till kylare. Kylaren, som nu är monterad på en eller flera fläktplatser inuti höljet, tar plats för kylflänsen – det är här du sätter dina fläktar och kyler vätskan, och i förlängningen din hårdvara.

Beroende på vad du vill kan detta vara en bättre eller sämre lösning än traditionell luftkylning. Mer om det nedan.

Är flytande kylning bättre än luftkylning?

Det beror på!

Ett sätt att vätskekylning är direkt bättre än luftkylning är ljudnivåer. Medan både vätske- och luftkylning måste använda fläktar för att avleda värme, är en luftkylares fläkt direkt på en kylfläns och har liten hjälp. Med en vätskekylare gör kylvätskan redan en hel del arbete för att avleda värme långt innan fläkten kommer in i ekvationen, och när den väl gör det kan den nå samma låga temperaturer – om inte bättre – vid mycket lägre fläkthastighet (RPM) ). I sin tur mindre ljud.

Högpresterande luftkylare kan ofta konkurrera med vätskekylare, särskilt AIO. High-end AIO:er (särskilt de med större radiatorer) kan vinna, även om detta kommer på straff av ett mycket högre pris. Anpassade loopar kan erbjuda ytterligare fördelar, men till priset av ett mycket högre pris och mer underhålls-/byggnadsproblem.

Sammantaget beror valet mellan de två på dina behov. Vill du bara ha det bästa för pengarna? Luftkylning kommer att göra susen. Men om du vill ha superhögpresterande kylning eller helt enkelt vill att temperaturerna ska vara så tysta som möjligt är vätskekylning det bättre alternativet.

Hur är det med anpassade loopinställningar?

Som tidigare kan skräddarsydda vätskekylningsinställningar ge den bästa totala kylningsprestanda och ljudnivåer. Men detta innebär också att spendera mycket mer pengar – och en hel del inställningar per scenarie som ligger utanför ramen för denna artikel. Om du inte redan är en entusiast, rekommenderar vi verkligen inte att gå in i anpassade loop-inställningar – särskilt inte om det är din första PC-byggnad eller om du inte har pengar att byta ut delar i händelse av ett loopfel. Om du är extremt självsäker och villig att göra forskningen och det extra arbetet, kan en anpassad loop-inställning visa sig vara ett roligt projekt med verkliga prestandafördelar – eller så kan du helt enkelt betala för att få det gjort åt dig.

Är en större radiator bättre?

Ja, men det måste byggas ordentligt (längd och bredd är bra, tjocklek kanske inte) och ha ordentlig fläkttäckning. En otillräckligt kyld 360 mm radiator kanske inte fungerar lika bra som en korrekt kyld 280 mm radiator, till exempel.

Är högre fläktvarv bättre?

Ja – högre fläkthastighet betyder att mer luft flyttas och mer luft flyttas = lägre temperaturer. Men det sätt som fläkten är konstruerad på spelar också roll – vissa fläktar är byggda för statiskt tryck (trycker genom en kylfläns/radiator med stor kraft) medan andra är byggda för högt luftflöde (vanligtvis utblås ur ett hölje med lite motstånd, eller intag). Högre fläktvarv leder också till högre ljudnivåer, även om den exakta ljudnivån återigen kommer att variera från fläkt till fläkt, med många byggda för att förbli tystare vid högre varvtal än andra.

Avskedsord

Och det är allt!

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att hitta den bästa flytande CPU-kylaren för dina behov, och att vi svarade på alla frågor du kan ha haft. Om du har fler frågor, ställ dem gärna i kommentarsfältet nedan – vi ska göra vårt bästa för att hjälpa dig!