Bästa Budget Gaming CPU (Recensioner) 2021

Det är 2021 och du försöker hitta den bästa budget-spelprocessorn för dina behov.

Problemet är att marknaden är lite sidled just nu och chansen är stor att den inte kommer att förbättras någon gång snart. Så under tiden, vilka är de bästa budget-gaming-CPU:erna som du kan få för dina surt förvärvade pengar just nu, utan att knäcka banken genom att spendera $100 eller mer över MSRP?

Vi ger dig våra fyra toppval och sedan en köpguide om du behöver hjälp med att fatta ett slutgiltigt beslut. Lämna en kommentar nedan om någon av dem saknas eller om du har frågor.

Bästa budgetspel-CPU för 2021: Våra val

Vi har gjort forskningen så att du inte behöver det, här är vår lista över de bästa budgetbaserade spelprocessorerna.

#1. Intel Pentium Gold G6400

Kärnor: 2 | Trådar: 4 | Boost klocka: Upp till 4 GHz | Överklockningsbar?: Nej

Intel Pentium Gold G6400 är vårt val för bästa spel-CPU under $100. Det får inte mycket mer budget än en dual-core CPU, även om dual-core har fyra trådar nu för tiden. Med en boostklocka på upp till 4 GHz är den enkärniga prestandan hos denna chp inget att nysa för, och kommer att göra den överdriven för 60+ FPS i äldre spel. Mer banbrytande moderna spel, speciellt med många spelare (dvs. Battle Royales) kan dock få den här CPU:n att arbeta mycket hårdare, speciellt om du har saker igång i bakgrunden.

Om du bara behöver en CPU för så billigt som möjligt är det ganska svårt att gå fel med en Intel 400 Series Pentium. Den borde behandla dig väl om du inte förväntar dig att den ska spela superkrävande spel med den.

Omdöme: Bästa spel-CPU Under $100

#2. AMD Athlon 3000G APU

Kärnor: 2 | Trådar: 4 | Boost klocka: Upp till 3,5 GHz | Överklockningsbar?: Ja

Kläm ut Doom Eternal i 720p och 30 FPS med denna baby. Det är prestanda och grafik på Nintendo Switch-nivå, om inte bättre!

Uppenbarligen kommer att para ihop detta med en faktisk GPU göra det mycket bättre. Faktum är att om du funderar på att uppgradera när marknaden stabiliseras lite, bör du få en ~$200 GPU med detta att du kan spela bekvämt med 60+ FPS i de flesta titlar utan mycket problem, tack vare Zen-kärnorna som tuffar undan inuti. Senare kan du välja en bättre Ryzen-processor när du börjar vilja driva in dina framerates till nästa generation.

Omdöme: Bästa Budget Gaming APU

#3. Intel Core i3-10100F

Kärnor: 4 | Trådar: 8 | Boost klocka: Upp till 3,6 GHz | Överklockningsbar?: Nej

Intel Core i3-10100F är den bästa budget-spelprocessorn vi skulle rekommendera till de flesta. I skrivande stund ligger den långt under $150 och erbjuder den bästa spelprestandan av allt utom en i5 i prisklassen under $200. Detta tack vare dess 4 kraftfulla kärnor, som var och en har två trådar och visar sig vara lämpliga för moderna spelmotorer som är gjorda för att använda flera kärnor. Även för äldre spel som inte kan utnyttja denna CPU till fullo, bör den enkärniga prestandan i spel möjliggöra enkelt spel med 100+ FPS i alla utom de mest krävande moderna spelen.

Även utanför spelandet bör Intel Core i3-10100F visa sig kapabel till en del lätt produktivitetsarbete vid sidan av – det här är trots allt en åttakärnig CPU för ett pris.

Omdöme: Bästa Budget Gaming CPU

#4. Intel Core i5-9400F

Kärnor: 6 | Trådar: 12 | Boost klocka: Upp till 4,1 GHz | Överklockningsbar?: Nej

Om du vill spendera så lite pengar som möjligt men också maximera din prestation per dollar så hör vi dig. Om det beskriver dig väl rekommenderar vi Intel Core i5-9400F. Det kan vara på den senaste generationens Intel 300 Series Chipset, men den erbjuder det mesta av prestandan hos den nyare 10400F till ett mycket lägre pris. Med sex kärnor och tolv trådar är den här processorn mer än välutrustad för 120+ FPS i moderna spel, och borde till och med visa sig kapabel till vissa streaming- och videoarbetsbelastningar vid sidan av.

Denna mångsidighet kommer dock till ett högre pris än något annat alternativ på den här listan – speciellt om du bestämmer dig för att välja den nyare 10400F istället, vilket du kanske måste när den här äntligen slutar i lager.

Omdöme: Bästa budget sexkärniga gaming-CPU / Bästa spel-CPU under $200

Detta är inte tillgängligt, eller föredrar att vara på Intel 400 Series Chipset? Skaffa Intel Core i5-10400F istället – det är en lite bättre version av denna CPU.

Köpa den bästa budgeten Gaming CPU: FAQ

Är du osäker på vad som är rätt för dig efter att ha läst allt detta, eller vill du bara ha lite extra information? Fortsätt läsa, vi har dig täckt.

AMD vs Intel: Plattform, kompatibilitet och kostnad

Även om Intel dominerar den här listan, finns det fortfarande några skäl att välja AMD CPU istället, speciellt om du planerar att få framtida uppgraderingar.

Det finns tre primära styrkretsar i den här artikeln: 2 från Intel, 1 från AMD. 2 från Intel är 300-serien och 400-serien för deras 9:e respektive 10:e generationens Core-processorer. 1:an från AMD är 3000-seriens chipset, som motsvarar AM4-sockeln och 3:e generationens Ryzen-processorer.

Intel 300-serien och Intel 400-serien har olika uttag, vilket innebär att det inte finns någon kompatibilitet mellan de två. Och eftersom det är Intel kommer ett annat uttag om 2 år och avbryter dina uppgraderingsalternativ. Om du planerar att uppgradera med en Intel-installation rekommenderar vi definitivt att du använder en 10:e generationens Intel-processor och 400-seriens moderkort.

AMD-alternativet med 3000-serien och AM4-socket erbjuder ett intressant alternativ. AM4-sockeln kommer sannolikt att bytas ut någon gång under de kommande 2-4 åren, men det finns ett överflöd av AMD-chips till fantastiska priser (särskilt begagnade) tillgängliga på marknaden, och sockeln släpptes nyligen den 5:e Gen Ryzen 5000 processorer. Även om en BIOS-uppdatering kan vara nödvändig, öppnar om du använder AMD dina uppgraderingsalternativ till ett mycket större utbud av CPU:er till lägre priser.

Hur många kärnor behöver jag?

För spel? Det beror på.

Generellt sett anses 4 kärnor vara där du vill börja för moderna spel, speciellt moderna flerspelarspel. 6 är där du gör det bra, speciellt om du har SMT för att dubbla trådantalet också. Det finns fördelar som går förbi 6-kärnorna, men de ligger utanför denna prisklass och är lyckligtvis ganska marginella, speciellt om du bara siktar på 60+ FPS i moderna spel.

Utanför spel kan en quad-core eller bättre hjälpa till med arbetsbelastningar som videorendering och livestreaming med mycket lätta (läs: gamla) spel vid sidan av.

Dual-core-processorerna på den här listan skulle normalt inte lämpa sig för spel alls, men tillägget av SMT/Hyperthreading på båda chipsen gör att de bättre kan jonglera med bakgrundsuppgifter och fokusera huvuddelen av kärnkraften på spelen som aktivt körs.

Hur mycket spelar klockhastigheten roll, och bör jag överklocka?

Klockhastighet kommer lyckligtvis att vara ett mycket bra sätt att mäta hur CPU:er jämförs med varandra i den här artikeln. Detta beror på att huvuddelen av vårt urval är moderna Intel Core-processorer, så deras underliggande kärnarkitektur är nästan identisk. Chipsen med de högre boostfrekvenserna kommer att kunna uppnå högre hastigheter med en kärna, vilket bör resultera i en liten ökning av spelprestanda – även om närvaron av fler kärnor gör en större skillnad.

När det gäller överklockning kan nästan ingen av de processorer vi valt överklockas – med undantag för AMD Athlon 3000G. Detta chip kan enkelt överklockas till ~4 GHz, och det kommer att förbättra dess prestanda ytterligare i spel, med eller utan hjälp av dess integrerade grafik. Intel-chippen är fortfarande det bättre övergripande alternativet om du inte använder integrerad grafik.

Hur påverkar en CPU spelprestanda? Är inte min GPU viktigare?

intressant nog spelar CPU:er faktiskt mycket mer för spelprestanda än vad de flesta kanske tror. Även om det är sant att en fantastisk GPU är det som låter dig driva högre upplösningar och visuell trohet, kan högre bildhastigheter bara uppnås genom att få bättre processorer. Detta beror på att processorn bestämmer den maximala möjliga bildhastigheten du kan uppnå med ditt system, även om grafikinställningarna i spelet är ställda till de absolut lägsta.

Men om ditt enda mål är att uppnå 60+ FPS i spel, slutar det att vara lika meningsfullt att få en CPU som är mycket dyrare än en i den här artikeln, särskilt om du inte planerar att göra något icke-spelande med den. I så fall, ja, att spendera mer på GPU:n kommer att göra en större skillnad när det gäller visuell trohet och upplevelse.

Avskedsord

Och det är allt!

Vi hoppas att den här artikeln berättade allt du behövde veta om processorer för budgetspel som för närvarande finns tillgängliga på marknaden. Även om du bara har $100 att spendera på en CPU, finns det några bra alternativ för dig.

Lämna gärna en kommentar nedan om du har några frågor eller funderingar. Annars hoppas vi att den här artikeln hjälpte, och att AMD börjar tävla/lager i detta sortiment igen!