Att välja rätt bloggplattform: Medium kontra Blogger

I dagens digitala värld är bloggning ett av de bästa medierna för privatpersoner och företag att dela sina tankar, idéer och expertis med en stor publik. Med tanke på att många plattformar erbjuder den här möjligheten är det nästan en herkulisk uppgift att välja den bästa som passar dina behov och mål.

Två av de största bloggplattformarna är Medium och Blogger, och de erbjuder flera funktioner och fördelar som tillgodoser olika behov och preferenser.

För detta ändamål kommer vi att lyfta fram nyckelfunktionerna i Medium och Blogger. Genom att jämföra deras huvudfunktioner hjälper vi dig att bestämma vilken plattform som passar dina bloggsträvanden bäst.

Mediums nyckelfunktioner

Medium grundades 2012 och är en gratis bloggplattform som hjälper amatörer och professionella författare att publicera sitt arbete och tjäna pengar. Den stöder korta och långa skrivformer och har blivit hem för författare från olika branscher, inklusive sport, teknik, utbildning och journalistik.

Här är några av de bästa funktionerna som placerar Medium bland de bästa gratis bloggplattformarna:

1. Användargränssnitt

Det första någon lägger märke till med Medium är dess eleganta och användarvänliga användargränssnitt. Denna enkla design erbjuder en välorganiserad skrivlayout som låter dig fokusera på ditt innehåll utan några distraktioner.

Textredigeraren tillhandahåller grundläggande formateringsalternativ som fetstil, kursiv stil, punktpunkter och rubriker. Du kan också bädda in videor, bilder och hyperlänkar i din blogg. Dessutom låter Medium dig anpassa rubriken med anpassade färger och möjligheten att använda en logotyp istället för vanlig text.

Dessa formateringsalternativ låter dig presentera ditt unika innehåll på ett sätt som gör att du kan sticka ut från andra kreatörer.

Det primära problemet för alla som börjar blogga är att bygga upp sin publikbas. I detta avseende låter Medium dig utnyttja sin inbyggda trafik på över 100 miljoner användare och webbplatsbesökare. Följaktligen kan du få kontakt med likasinnade individer och engagera dig i ett brett spektrum av läsare.

Dessutom uppmuntrar den här plattformen engagemang och interaktion mellan författare och läsare genom att låta dem klappa för och kommentera inlägg. Dessa åtgärder hjälper dig att relatera till din publik och skapa en gemenskap av genuint intresserade personer i ditt innehåll.

Dessutom kan du dela dina blogglänkar, så att du kan använda sociala medier för att öka din följare på Medium.

3. Kurerat innehåll

Kurerat innehåll på Medium säkerställer att användarna har konstant tillgång till förstklassiga artiklar baserat på olika parametrar, såsom läshistorik, anhängarnätverk eller rekommendationer från Mediums redaktion.

Detta team väljer noggrant ut och marknadsför artiklar av hög kvalitet för att förbättra upptäckbarheten, vilket ökar deras chanser att nå en bredare publik. Dessa artiklar är dock vanligtvis av oklanderlig standard, så konkurrensen är ganska hög.

Om din artikel väljs kommer den definitivt att dyka upp under relevanta ämneskategorier och locka fler läsare.

4. Analys och statistik

En avgörande del av bloggandet är att övervaka dina inläggs prestanda och engagemang. Det är därför Medium erbjuder detaljerad information om hur många visningar och läsningar dina artiklar får. Annan analytisk information inkluderar engagemangsdemografi och trafikkällor.

Med den här informationen heltäckande organiserad på analysinstrumentpanelen kan du mäta ditt innehålls inverkan på läsarna. Dessa mätvärden är värdefulla för att fatta välgrundade beslut om hur du strukturerar ditt skrivande så att det passar din publik och skaffar en större publikbas.

5. Intäktsgenerering

Mediums funktion för intäktsgenerering är ett unikt attribut som skiljer det från andra bloggplattformar. Den använder ett partnerprogram, som hjälper skribenter att tjäna pengar baserat på engagemangen deras inlägg får från Medium-prenumeranter.

Till skillnad från andra plattformar beror intäkterna inte på annonser eller affiliate-marknadsföring. Istället beror pengarna du kan tjäna på hur många läsningar, klappar och kommentarer dina inlägg får.

Detta tillvägagångssätt för intäktsgenerering uppmuntrar skribenter att skapa och publicera högkvalitativa artiklar, samt etablera och behålla en bas av följare.

Bloggers nyckelfunktioner

Blogger skapades 1999 av Pyra Labs och köptes senare av Google 2003. Det är en gratis och mångsidig bloggplattform med flera funktioner som ger den en fördel gentemot de flesta plattformar. Från dess användarvänliga gränssnitt till dess flexibla design är denna applikation ett ovärderligt verktyg för alla bloggare, proffs och amatörer.

För detta ändamål är här några funktioner som gör att plattformen sticker ut från sina kamrater:

1. Anpassningsalternativ

En nyckelfunktion hos Blogger är att den ger sina användare flexibiliteten att välja mellan ett brett utbud av anpassningsbara mallar och teman. Med dessa verktyg kan du få din blogg att sticka ut från andra och anpassa den perfekt till ditt varumärke.

Blogger låter dig också ändra typsnitt, färger och layouter för att passa din önskade estetik. Tack vare dessa anpassningsalternativ kan du skildra din varumärkesröst och bild med rätt färger, bilder och stil.

2. Integration med Googles tjänster

Precis som alla andra Google-applikationer integreras Blogger sömlöst med Googles tjänster som Analytics, AdSense och Drive. Med detta garanterar Blogger förstklassig funktionalitet, användarvänlighet och bekvämlighet.

Varje tjänst spelar en unik roll för att driva en blogg framgångsrikt. Till exempel ger Google Analytics viktiga insikter om bloggens resultat, med fokus på trafikkällor, användarengagemang och dina inläggs popularitet.

Dessutom kan du använda Google AdSense för att tillhandahålla riktade annonser för din webbplats och tjäna pengar på ditt innehåll genom klick och visningar. Slutligen hjälper Google Search Console dig att optimera din bloggs synlighet i sökresultaten.

3. Integration med sociala medier

Alla vet vikten av sociala medier för att marknadsföra och dela innehåll. Det är därför Blogger tillhandahåller integrationer med populära sociala medieplattformar som Twitter, Facebook och Instagram.

Som sådan kan du enkelt ansluta dina sociala mediekonton och ställa in den för att automatiskt dela dina blogginlägg med dina följare. På så sätt kan du nå en bredare publik, dra in trafik till din webbplats och öka inläggsengagemanget.

4. Sökmotoroptimering (SEO)

I en värld av innehållsskapande är det viktigt att behärska sökmotoroptimering för maximal bloggsynlighet och publiktillväxt. Genom att anpassa metataggar, URL-strukturer och sidtitlar hjälper Blogger dig att göra ditt innehåll mer sökmotorvänligt.

Dessutom genererar Blogger XML-webbplatskartor, vilket gör det lättare för sökmotorer att genomsöka och indexera dina bloggsidor.

5. Intäktsgenerering

Blogger låter dig tjäna pengar på din webbplats och ditt innehåll genom dess integration med Google AdSense. När du har skapat din blogg kan du ansöka om ett AdSense-konto som, när det godkänns, visar specifika annonser på din blogg.

Dessa annonser är utformade för att passa in i ditt blogginnehåll så att de matchar dina läsares intressen. Som ett resultat tjänar du pengar baserat på antalet klick och visningar som dessa annonser får.

Du kan också tjäna mer pengar genom sponsrat innehåll och partnerskap med andra bloggar och webbplatser. Dessutom låter Blogger dig sälja produkter och tjänster på din blogg och acceptera betalningar med tredjepartsapplikationer som PayPal.

Bloggare vs Medium: Vårt omdöme

Blogger och Medium är båda fantastiska, gratis att använda bloggplattformar med unika funktioner som tillgodoser olika behov. Dessa behov beror på personliga preferenser och de förväntningar du har på din blogg.

En huvudfunktion som ger Blogger ett försprång framför Medium är dess omfattande anpassningsalternativ. Medium använder ett minimalistiskt gränssnitt som bibehåller enhetlighet och säkerställer att dina läsare fokuserar på innehållet, medan Blogger ger dig full kontroll över hur din blogg ska se ut.

På baksidan kan du lita på en befintlig gemenskap av läsare och skribenter med Medium. Denna blomstrande community ger Medium en betydande fördel, eftersom du kan titta igenom modellprofiler och deras innehåll och lära dig hur du strukturerar ditt för att få fler följare och räckvidd. När allt kommer omkring, en ökning av din publikbas garanterar en ökning av dina intäkter.

Du är dock ensam ansvarig för att bygga din publik på Blogger och måste förlita dig på flera marknadsförings- och reklamstrategier.

Med dessa faktorer i åtanke, om du är en blivande författare fokuserad på att förfina din innehållsstil och ton, är Medium ett övertygande val. Men om avancerade anpassnings- och integreringsmöjligheter är snabbare för dig, borde Blogger vara mitt i din gränd.

Göra rätt val för din blogg

Oavsett om det är för passion eller affärer är bloggandet en integrerad del av innehållsekosystemet som har kommit för att stanna. Och med så många plattformar att välja mellan finns det ingen lösning som passar alla. Så det är viktigt att överväga nödvändiga faktorer som användarvänlighet, SEO, intäktsgenerering och anpassningsalternativ.

I slutändan förenklar en plattform med ett intuitivt gränssnitt processen för att skapa och publicera innehåll, så att du kan fokusera på det som verkligen betyder något – ditt innehåll. Dessutom kan du alltid prova andra plattformar – som WordPress – om du vill ha fler alternativ.