Att spåra eller inte att spåra? Vägning av iPhones appspårningsfunktion

Spread the love

Viktiga takeaways

  • Appspårning samlar in data om dina aktiviteter i appar, vilket ger personliga annonser och platsbaserade rekommendationer för en bättre användarupplevelse.
  • Apputvecklare drar nytta av appspårning genom att generera intäkter genom riktade annonser, köp i appar och premiumfunktioner.
  • Men appspårning äventyrar integriteten, leder till riktade och potentiellt påträngande annonser och kan tömma telefonens batteri. Så överväg dessa nackdelar innan du tillåter appar att spåra dig.

Appspårning är en osynlig kraft som formar våra onlineupplevelser och arbetar undercover för att samla all din interaktiva data med en viss app. När du laddar ner en app på din iPhone kan du ha sett ett popup-fönster som ber dig att tillåta en app att spåra dig.

Om du alltid har undrat om att trycka på den knappen är rätt sak att göra, vi är här för att lösa ditt dilemma. Vi väger för- och nackdelar med appspårning och svarar på den stora frågan: att spåra eller inte spåra?

Vad är appspårning på iPhones?

Termen appspårning är ganska självförklarande och syftar på vad som händer bakom kulisserna när du använder appar på din iPhone. När du bläddrar genom sociala medier, handlar online, spelar ett spel eller får mat levererad via olika appar, kommer appspårning att övervaka dig och samla in data om dina aktiviteter i appen.

Appanvändningsmönster, hur länge du använder en app, din plats och interaktioner med annonser i appen är några av de saker som spåras och registreras.

De flesta apputvecklare och annonsörer integrerar den här funktionen i sina appar för att samla värdefulla insikter om användarpreferenser, intressen och demografi. Detta hjälper dem att utveckla sina appar för att införliva populära funktioner och ge dig en bättre upplevelse. Om du inte gillar det kan du enkelt stoppa spårning av individuella appar på din iPhone.

  8 Enastående annonsspårningsverktyg för marknadsförare

Fördelarna med att låta appar spåra dig

Varför är appspårning så integrerad i tekniken idag? Tja, det beror främst på att det har flera fördelar för både användare och utvecklare. Vi kommer att diskutera de viktigaste nedan.

1. Personliga annonser

När din aktivitet spåras på en app kan de bättre förstå dina intressen och preferenser. Detta gör att appar kan visa annonser som är relevanta för dig så att du kan upptäcka produkter, erbjudanden, tjänster och innehåll som du verkligen gillar och kan behöva.

Utan personliga annonser som du får genom appspårning kommer du förmodligen att se en massa irrelevanta saker som inte väcker ditt intresse och slösar bort din tid.

Det är också användbart för apputvecklare eftersom de kan fördela sina resurser mer effektivt genom att rikta in sig på användare med specifika annonser som de troligen kommer att interagera med.

2. Platsbaserade rekommendationer

Alla appar kräver inte din plats för sina tjänster, men de flesta gör det, vanligtvis för din egen fördel. När en app vet var du är kan den föreslå närliggande butiker, restauranger, butiker, evenemang och tjänster som tillgodoser det du vill ha och behöver. Detta är särskilt användbart om du är ute och reser och vill utforska nya platser utan krångel.

Andra fördelar som platsspårning kan ge dig inkluderar uppdateringar av matleveranser, trafik i realtid och väderförhållanden runt dig så att du kan förbereda dig framåt. Du kan stänga av platstjänster på din iPhone om du inte vill att appar ska se din plats.

  Kan du inte ansluta Xbox 360 Controller till PC? Här är vad du bör göra

3. Intäktsgenerering

Detta är förmodligen den största anledningen till att apputvecklare använder appspårning i så stor utsträckning. Utan det skulle de inte få några ekonomiska fördelar från de gratisappar de har utvecklat, vilket gör deras ansträngningar meningslösa.

När de kan spåra vad användarna är intresserade av kan utvecklare arbeta för att generera intäkter genom riktade annonser, köp i appar, medlemskap och premiumfunktioner. Detta ger dem tillräckligt för att fortsätta skapa gratistjänster för användare, så alla vinner i slutändan.

4. Feedback för utvecklare

Du kanske aldrig har tittat på det ur detta perspektiv, men du blir en del av utvecklingsprocessen för en app bara genom att använda den och tillåta appspårning. Din interaktion med appen är ett utmärkt sätt för en utvecklare att veta hur deras app fungerar.

De kan identifiera allt som behöver förbättras, fixa buggar, förbättra användargränssnittet och avgöra när appen ska uppdateras. I slutet av dagen kommer appen att bli enklare och bättre för dig att använda, allt tack vare den data du har tillhandahållit.

Nackdelarna med att låta appar spåra dig

Berättelsen är aldrig komplett utan att väga in det dåliga såväl som det goda. För att vara helt medveten om vad du väljer är det viktigt att känna till dess nackdelar. Det här avsnittet kommer kortfattat att gå igenom nackdelarna med appspårning och varför det inte är allas kopp te.

1. Din integritet äventyras

Sekretess är ett av de största dilemman i teknikvärlden idag. Gränserna mellan att skydda information och tillhandahålla bekvämlighet blir allt mer suddiga, och misstroendet ökar. Apple har varit på den bättre sidan genom att introducera App Tracking Transparency i iOS för att stoppa appar från att spåra dig om du inte vill att de ska göra det.

Om du väljer att låta appar spåra dig, vet att dina surfvanor, plats, appanvändning och även vissa personliga uppgifter kan vara tillgängliga för enheter. Det finns alltid en chans att din information hamnar i orätta händer och missbrukas, vilket utsätter dig för vissa risker, hur minimala de än är.

  21 OpenSSL-exempel som hjälper dig i verkliga världen

2. Riktade annonser

Medan personliga annonser är ganska användbara på olika sätt, kan du bombarderas med massor av annonser, vilket kan vara irriterande och påträngande. Att upprepade gånger se annonser om saker du kanske har sökt efter kan också få användare att känna sig obekväma över att bli analyserade och kan ses som en manipulativ praxis.

Dessutom kommer du bara att se en utvald genre av annonser som appen anser vara relevant för dig. Detta kan resultera i brist på exponering och mångfald, vilket begränsar vad du kan se och upptäcka.

3. Batteritömning

Kontinuerlig spårning är en process som förbrukar en betydande mängd batteri och ström, särskilt om den kräver att även platstjänster är aktiverade. Ingen vill ta slut på batteri vid obekväma tider, och konstant appspårning kan göra just det.

Att upprepade gånger vara utan batteri och springa runt för att leta efter en laddare är ett krångel, och det kan minska din batterihälsa på lång sikt också. Att inaktivera appspårning är ett av många sätt att upprätthålla din iPhones batterihälsa.

Var smart med apparna som kan spåra dig så att du kan få det du behöver samtidigt som du bevarar ditt batteri.

Är appspårning värt sina fördelar?

Appspårning ger intäkter för de flesta appar där ute; därför är det en integrerad del av teknikvärlden. Det har revolutionerat hur appar fungerar för att koppla samman världen och ger dig anpassade annonser och platsbaserade rekommendationer så att du kan få den bästa möjliga upplevelsen.

Tyvärr kommer det till priset av att potentiellt riskera din integritet och sätta igång en batteriladdning, tillsammans med hindret av att ha en mycket filtrerad surfupplevelse.