ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition recension: Smyg, snygg och praktisk

Viktiga takeaways

  • ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition kombinerar teknik och mode, och erbjuder en unik blandning av stil och praktisk.
  • Den bärbara datorn har en fantastisk 3K OLED-skärm, ett tangentbord i full storlek och anständig prestanda för studenter och proffs.
  • Även om webbkameran och högtalarna kan saknas, kompenserar den lätta och bärbara designen hos Vivobook S 15 OLED för det.

När företag försöker blanda konsumentteknologi med mode, finns det ofta en koppling mellan funktionalitet och estetiskt tilltal. ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition bygger på en redan solid 15-tums bärbar dator och innehåller A Bathing Apes estetik. Det särskiljer inte bara den bärbara datorn i ett slående smygande utseende, utan lägger till ytterligare tillbehör som skapar en unik upplevelse.

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition

Stil möter substans

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition erbjuder en unik blandning av teknik och mode, en som framgångsrikt kombinerar ASUS solida bärbara grund av sin Vivobook S 15 OLED med A Bathing Apes distinkta estetik. Den är utrustad med en fantastisk 3K OLED-skärm, ett stort tangentbord och styrplatta och anständig prestanda.

Även om vissa aspekter, som webbkameran och högtalarna, kan släpa efter andra konkurrerande bärbara datorer, kompenserar Vivobook S 15 OLED för det i andra aspekter, som dess lätta bärbarhet, vilket gör den här bärbara datorn idealisk för dem som värdesätter både stil och praktiska egenskaper.

Operativsystem Windows 11

CPU Intel Core i9-13900H eller Core i5-13500H

GPU Intel Iris Xe-grafik

RAM 16GB LPDDR5

Lagring 512GB eller 1TB NVMe PCIe 4.0 SSD

Batteri 75Wh

Skärm (storlek, upplösning) 15,6 tum, 3K (2880 x 1620) OLED med 120Hz

Kamera 1080p webbkamera

Högtalare Harman/Kardon högtalare

Portar 1x USB 2.0 Typ-A, 1x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1x Thunderbolt 4, 1x HDMI 1.4, 1x 3,5 mm Combo Audio Jack, 1x DC-in

Nätverk Wi-Fi 6E

Vikt 1,60 kg

Märke ASUS

Fördelar

  • Smyg underskattad BAPE-design
  • Fantastisk 120Hz 3K OLED-skärm
  • Lätt och bärbar för en 15-tums bärbar dator
  • Bra batteritid

Nackdelar

  • Webbkamerakvaliteten är inte särskilt bra
  • Högtalare saknar kvalitet vid högre volymer

Vad är BAPE Edition?

Zarif Ali / MakeUseOf

Innan du går in i recensionen av själva Vivobook S 15, vad är skillnaden mellan en vanlig Vivobook S 15 OLED och BAPE Edition?

Den mest uppenbara skillnaden är designen. BAPE Edition har en fantastisk visuell layout, med ett BAPE-kamomönster som sträcker sig över den bärbara datorns kropp och dess tillbehörssvit. Vid första anblicken är den midnattsvarta färgsättningen diskret men är synlig under visst ljus, vilket skapar en fin balans mellan att vara unik och att dra för mycket uppmärksamhet. Detta camo-mönster sträcker sig även till styrplattan.

Zarif Ali / MakeUseOf

Sedan är det tillbehören. Varje BAPE Edition Vivobook har en uppsättning anpassade tillbehör, inklusive en Baby Milo-figur, en mus med två utbytbara plåtar, en bärväska och klistermärken, allt designat för att komplettera den bärbara datorns BAPE-varumärke.

Zarif Ali / MakeUseOf

Varje tillbehör följer samma konsekventa designspråk som BAPE-camo, som även sträcker sig till den anpassade tapeten som är förinstallerad på enheten.

Underskattad BAPE-design med en fantastisk display

Zarif Ali / MakeUseOf

Designmässigt erbjuder Vivobook S 15 OLED ett premium och välbyggt chassi som är i nivå med många andra produktivitetsbärbara datorer i sin kategori. Bortsett från den smygande BAPE-camodesignen som sträcker sig över hela locket på den bärbara datorn, gjorde ASUS ett fantastiskt jobb som fick det här att kännas väldigt elegant.

Den bärbara datorn är en blandning av metall och plast, vilket dramatiskt minskar den totala vikten, vilket gör Vivobook S 15 OLED endast 1,60 kg (3,5 lbs) och 1,79 cm (0,7 tum) tjock. I dagligt bruk fann jag att den inte var mindre besvärlig att bära än min 14-tums MacBook Pro på grund av hur tunn och lätt den var i min ryggsäck; det är en riktigt bärbar 15-tums bärbar dator att bära.

När du äntligen öppnar Vivobook möts du av en expansiv 15,6-tums 120Hz 3K OLED-skärm, och det är otroligt.

Denna display har allt du vill ha. Med smala ramar runt om med ett 86 % skärm-till-kroppsförhållande, är den HDR-kompatibel, 100 % DCI-P3 färgomfång, 600 nits ljusstyrka och ett kontrastförhållande på 1 000 000 till 1. Det är en fantastisk tittarupplevelse runt om.

Vid användning finns det inget dåligt att säga om skärmen, förutom kanske dess 16:9 bildförhållande, som kunde ha dragit nytta av något lite högre som 16:10. Men det är bara nitpicking; Vivobook S 15 OLED är utmärkt för streaming av innehåll, surfning på webben, spel och nästan allt däremellan. Jag tror att kombinationen av OLED, upplösning och uppdateringsfrekvens är det största försäljningsargumentet för den här bärbara datorns skärm, och i ett utrymme där Microsoft och Apple har var sitt premium-bärbara skärmerbjudande, lyser den djupa kontrasten och livfullheten hos en OLED-panel i ASUS ’ Vivobook.

Zarif Ali / MakeUseOf

När den flyttas till den bärbara datorns däck har den ett bakgrundsbelyst chiclet-tangentbord i full storlek med en numerisk knappsats, tillsammans med en stor styrplatta med samma BAPE-camo-estetik.

Tangentbords- och styrplattans upplevelse är ganska bra, med tangenterna som har ett färdavstånd på 1,35 mm och har generellt bra taktilitet, och de är bara blyga för Microsofts Surface-bärbara datorer eller Apples MacBooks. Som sagt, detta är fortfarande ett mycket solidt tangentbord, utan däckflex och jämnt upplysta tangenter.

ASUS inkluderade ett BAPE camo-dekalpaket i lådan som du kan applicera på det här tangentbordet, men denna smygande svarta look ser redan riktigt bra ut, och det är bättre att du inte offra de bakgrundsbelysta tangenterna.

Zarif Ali / MakeUseOf

Sammantaget gjorde ASUS ett fantastiskt jobb med designen av Vivobook S 15 OLED. Bortsett från estetiken hos denna BAPE Edition-modell, är de två stora styrkorna med den här bärbara datorns design fortfarande dess bärbarhet och display, och erbjuder en relativt tunn och lätt bärbar dator som rymmer en massiv skärm.

Tillräcklig kraft för de flesta uppgifter

Zarif Ali / MakeUseof

När det kommer till prestandan hos Vivobook S 15 OLED finns det inget som gör dig besviken här. ASUS har utrustat den här bärbara datorn med antingen en Intel Core i5-13500H- eller i9-13900H-processor, med Iris Xe-grafik och upp till 1 TB M.2NVMe PCIe-lagring, parat med upp till 16 GB LPDDR5 RAM.

Vår recensionsenhet har den förstklassiga i9-processorn med 16 GB RAM, och på Geekbench 6 fick den bärbara datorn 2 341 på enkärnig och 10 806 på flerkärnig. För sammanhanget fick min 10-kärniga M1 Pro MacBook Pro 2 106 på singelpoäng och 9 602 på flerpoäng. På 3DMarks Time Spy fick Vivobook S 15 OLED (ansluten) 1 986 totalt, med en grafikpoäng på 1 744 och en CPU-poäng på 9 345.

Baserat på dessa riktmärken presterar i9-processorn i nivå med andra enheter inom sin kategori, om än endast något bättre än Apples M1 Pro-processor från ett par år sedan. Men detta prestandagap från Intel och Apple Silicon blir verkligen mindre, och Vivobook S 15 OLED kommer att hantera små till medelstora arbetsbelastningar alldeles utmärkt.

Jag använde den bärbara datorn flitigt för webbsurfning, innehållskonsumtion på YouTube och Netflix, kodning på PyCharm och fotoredigering i Photoshop och Lightroom – och det hoppade inte över ett slag.

Portvalet är tillräckligt bra

När det gäller portar är Vivobook S 15 OLED staplad och kommer med en USB 2.0 Type-A, en USB 3.2 Gen 1 Type-A, en Thunderbolt 4 som stöder både skärm och strömförsörjning, en HDMI 1.4, ett 3,5 mm ljud jack och slutligen en DC-ingång.

Zarif Ali / MakeUseOf

Även om många av dessa äldre portar kanske inte är de snabbaste, är mångsidigheten att ha dem runt utan att behöva en dongel oerhört bekväm.

”Just Fine” webbkamera och högtalare

Om det fanns en uppenbar svag punkt för ASUS Vivobook S 15 OLED, skulle det vara webbkameran och högtalarna. Den är utrustad med en 1080p-webbkamera som har en fysisk slutare för att blockera kameran, och Harman Kardon-inställda högtalare för botten.

Zarif Ali / MakeUseof

Generellt sett kommer du inte att bli besviken över ljud- och kamerainställningarna för den här bärbara datorn, men jämfört med andra bärbara datorer till den här prisklassen, som Microsofts Surface Laptops och Apples MacBooks, som båda ger ett mycket mer betonat ljudutrymme som behåller kvaliteten även vid högre volymer, släpar ASUS Vivobook S 15 OLED efter.

Detsamma kan sägas om kameran; andra bärbara datorer tenderar att ha bättre hård- och mjukvarustöd för överlägsen bildkvalitet.

Batteritid som håller

När det gäller batteritid har Vivobook S 15 OLED ett 75WH batteri och kan, med den medföljande nätadaptern, ladda med 90W. Om det finns någon hårdvarukombination som säkerligen kommer att vinna, är det ett stort batteri tillsammans med en OLED-skärm – den här 15-tums bärbara datorn presterar exceptionellt när det gäller batteritid.

De flesta vanliga dagar med mestadels webbsurfning och innehållskonsumtion kunde jag bekvämt få 9-10 timmars skärmtid innan jag behövde ansluta, och på mer intensiva dagar då jag hade flera appar öppna, inklusive Adobe-appar och en Python IDE i bakgrunden fick jag strax under 8 timmar. För mig räckte det för att ta mig igenom en hel dag utan att behöva ladda innan jag kom hem, men förvänta dig att ha en laddare om du planerar att spela eller redigera video.

Jag tror att många människor kommer att älska batteritiden på den här enheten, särskilt om du förlitar dig på att den ska ta dig igenom en hel arbets- eller skoldag.

Ska du köpa Vivobook 15 BAPE Edition?

Zarif Ali / MakeUseOf

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition är en av de sällsynta enheterna som illustrerar hur mode kan flätas samman med teknik utan att offra funktionalitet. Med sin chica BAPE-inspirerade design, omfattande svit av anpassade tillbehör och robusta prestanda är det en bärbar dator som inte kompromissar så mycket.

Den bärbara datorns iögonfallande men ändå diskreta BAPE-camo-estetik, tillsammans med dess lätta konstruktion, gör den till ett elegant och praktiskt val för dem som vill ha något unikt som inte är alltför flashigt. Bortsett från designen är den bärbara datorns fantastiska OLED-skärm idealisk för dem som vill ha en multimediaenhet som passar perfekt med innehållskonsumtion och spel.

Sammantaget är denna bärbara dator en perfekt match för dem som uppskattar stil utan att kompromissa med prestanda och batteritid; den är väl lämpad för studenter och proffs som letar efter en pålitlig, mångsidig 15-tums bärbar dator som verkligen är bärbar.

Om du finner dig själv attraherad av enheter som blandar livsstil och teknik i ett sömlöst paket, är Vivobook S 15 BAPE Edition ett utmärkt val. Dess prestanda, tillsammans med dess distinkta stil, säkerställer att den sticker ut i ett hav av konventionella bärbara datorer.

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition erbjuder en unik blandning av teknik och mode, en som framgångsrikt kombinerar ASUS solida bärbara grund av sin Vivobook S 15 OLED med A Bathing Apes distinkta estetik. Den är utrustad med en fantastisk 3K OLED-skärm, ett stort tangentbord och styrplatta och anständig prestanda.

Även om vissa aspekter, som webbkameran och högtalarna, kan släpa efter andra konkurrerande bärbara datorer, kompenserar Vivobook S 15 OLED för det i andra aspekter, som dess lätta bärbarhet, vilket gör den här bärbara datorn idealisk för dem som värdesätter både stil och praktiska egenskaper.