Är TikToks nya AI-låtfunktion bra?

Nyckel takeaways

  • TikTok har släppt en AI Song-funktion som genererar låtar baserat på användarmeddelanden.
  • Låtarna som härrör från denna funktion är i bästa fall blandade, med de AI-genererade skapelserna som ofta låter robotiska.
  • Jämfört med andra AI-musikgenereringsverktyg är TikToks AI Song-funktion mindre imponerande och för generisk för att rekommendera.

Om du alltid har velat testa AI-genererad musik, har TikTok släppt en AI Song-funktion som kan generera låtar från en ordprompt. Så, hur kommer du åt det, och ännu viktigare, är funktionen bra? Låt oss ta reda på.

Hur man använder TikToks nya AI-låtfunktion

TikToks AI Song-funktion låter dig skapa en original, AI-genererad låt och använda den för din videos soundtrack. Allt du behöver göra är att skriva in ämnet för låten så gör TikTok resten.

I skrivande stund rullar TikTok fortfarande ut den här funktionen till sina användare som ett experiment. Om du inte ser AI Song-funktionen kan det ta en stund innan den kommer till din app.

För att komma åt AI Song-funktionen, öppna TikTok och tryck på plusikonen längst ner på skärmen för att skapa en ny video.

När brännaren öppnas, kontrollera ovanför inspelningsknappen; det ska stå Foton. För att spela in en video, tryck på antingen 10m, 60s eller 15s. Detta ställer in TikTok för att spela in antingen en 10 minuter, en minut eller 15 sekunder lång video. AI Song-verktyget fungerar på vilket som helst av dessa alternativ, så välj det du vill ha.

Nu är det dags att göra en video. Börja med att trycka på den röda inspelningsknappen. Om du bara vill testa AI Song-funktionen, spela in en engångsvideo. Om du vill ställa in AI-låten till en scen, använd den här tiden för att spela in det du vill ställa in din AI-genererade låt till.

När du har spelat in en video trycker du på bockikonen för att se din video. Överst ser du ljudet för din video. TikTok tilldelar ibland automatiskt ett ljud till din video. Om det inte står Lägg till ljud högst upp trycker du på X till höger om ljudet. Tryck sedan på Lägg till ljud.

TikTok kommer att öppna ett bibliotek med ljud som du kan prova. Överst på listan letar du efter AI Song. Om du inte kan se den är den inte tillgänglig för dig just nu. Om du gör det, tryck på den för att öppna AI Song-funktionen.

I det nya fönstret skriver du in vilken låt du vill att TikTok ska generera. Funktionen kan fungera med vilken prompt du vill, så var fantasifull. Här är exempel på några uppmaningar som fungerar bra:

  • Gör en sång om katter.
  • Gör en låt om en orange katt som heter Jonesy.
  • Gör en födelsedagssång till min bästa vän Jennifer.

AI Song kan bara generera pop-, EDM- och hiphoplåtar. Att be den att ”göra en heavy metal-låt” eller ”göra en låt om hundar som använder trumpeter” fungerar inte lika bra. Fokusera bara på att ge AI Song en uppmaning att skriva texter om och låt den göra resten.

Skicka din uppmaning och vänta på att TikTok genererar låten. När det är klart kan du växla mellan olika genrer med hjälp av genreflikarna. Varje låtgenre kommer med unika texter för att bättre passa låten, så bläddra igenom dem alla för att hitta den du gillar mest.

När du har hittat låten du gillar trycker du på Klar för att lägga till den som ett ljud till din video.

Är TikToks AI-låtfunktion bra?

Jag testade funktionen själv och laddade upp mina resultat ovan. Jag valde en av de rekommenderade uppmaningarna som TikTok ger dig, och genererade sedan ytterligare tre låtar baserat på anpassade uppmaningar. Tyvärr var resultaten ganska nedslående.

När jag bad den att generera en låt om katter kändes resultatet mer som en lyrisk ordsoppa än en riktig låt. I låten inspirerad av Eminem verkade AI:n fixera vid den cheesy texten ”got the game on lock like a locksmith”, som det dök upp i två av låtens genrer.

Tvärs över var och en av uppmaningarna lät sången ganska hemsk och robotisk. Detta är särskilt tydligt i den första MakeUseOf-låten där AI glömmer hur ordet ”framgång” uttalas. Och när AI:n lyckas få orden rätt, är den väldigt ostämd och inte trevlig att lyssna på.

Jämfört med låtarna jag skapade när jag utforskade Copilots verktyg för att skapa musik, lät TikToks låtar mycket mer generiska och texterna flödade inte lika bra. Om jag var tvungen att välja mellan att använda TikToks AI Song-verktyg och Copilots Suno-drivna verktyg, skulle jag gå med det senare varje gång.

Medan det nya TikTok AI Song-experimentet gör det enkelt att lägga till genererat innehåll till dina media, skulle jag personligen rekommendera att du inte använder det. Det finns massor av AI-musikgenereringsverktyg tillgängliga som gör ett mycket bättre jobb, så kolla in dem om du behöver musik till dina videor.