Är Spotifys AI DJ något bra? 5 förbättringar som den behöver

Jag har använt Spotifys AI DJ i flera veckor nu, och låtit Spotifys AI-algoritm flitigt vägleda min ljudupplevelse varje dag.

Det har varit en bra resa för det mesta – men det finns några förbättringar som Spotify skulle kunna göra på sin AI DJ som skulle göra den briljant och öppna den för fler användare.

1. Anpassningsbara intervall, ingångar och anpassning

I min vardag lyssnar jag på en hel del elektronisk musik, som spänner över de många olika genrerna under den taggen. Men jag lyssnar också på många andra typer av musik och har under mina tio år med Spotify lyssnat på ett enormt utbud.

Men eftersom min senaste lyssningshistoria vägs mot elektronisk musik mer än något annat, så använder Spotifys AI DJ som standard detta. Nu är det här för det mesta bra; Jag hör bra musik, som många spår är bekanta med.

Men lite mer variation från min bakkatalog över musikalisk historia skulle vara användbart. Jag tror inte att det har gett mig en uppsättning låtar från något jag lyssnade på tidigare än 2019 när den blinkade upp och spelade några av mina favoritlåtar från det året (obs, favoritlåtar spelade det året – inte för att det inte kommer att göra det spela spår från tidigare generationer). Att ha möjligheten att bredda omfattningen av AI DJ skulle vara användbart för att stoppa den från att bli inaktuell.

Ett annat sätt som Spotify AI DJ kan förbättras lite är mer personalisering. Skulle det vara så svårt att höra ditt namn eller användarnamn under uppsättningen? Det kan förstås bli övermäktigt, men det skulle vara ytterligare en personlig touch som AI-dj:n ger varje ”set”.

2. Direkt ingång

Efter det ovanstående finns det egentligen inget sätt att interagera med AI DJ:n annat än att flytta den framåt eller hoppa över en del av AI-spår från dess urval.

Men att nu och då knuffa till AI DJ:n för att säga att jag vill ha mer av detta eller mindre av detta skulle vara användbart. Dessa ingångar är tillgängliga överallt annars på Spotify – plusknappen (tidigare hjärtikonen) och borttagningsknappen ”Inte intresserad”. Allt AI DJ har är knappen ”Hämta några olika DJ-val”, som finns nere vid volymfältet.

3. En rad DJ-ljud

Spotifys AI DJ röstas av företagets Head of Cultural Partnerships, Xavier ”X” Jernigan. Alla som har provat AI DJ kommer att känna till hans ”It’s your DJ, X”-linje — men tänk om det fanns andra alternativ?

Det finns nu många AI-röstgeneratorer, tillsammans med verktyg som ElevenLabs, som kan skapa en AI-röst från din egen. Det skulle ta lite träning för att träna en ny AI-röst på de miljontals spår och artister som finns tillgängliga på Spotify, men inget som inte är möjligt med framstegen inom AI-teknik. Med tillräckligt med avancerad teknik kan vem som helst bli en unik Spotify AI DJ!

4. Ta med AI DJ:n till Spotify Blend

Spotify Blend skapar automatiskt en ny spellista genom att matcha dina ljudintressen med en vän. Men skulle det inte vara bra om du kunde blanda dina musikaliska intressen med en vän eller två så att AI-DJ:n kan välja och vraka och fortsätta spela?

Större Spotify Blend-spellistor finns tillgängliga, som till viss del fyller denna roll, kommer jag att medge. Men att ha AI DJ:n som kan mixa från ett bredare utbud av ljudkällor skulle vara ett bra komplement.

5. Gör Spotify AI DJ enklare att hitta

Det är inte alltid omedelbart klart var eller hur man kommer åt AI DJ, beroende på din plattform. Först och främst är AI DJ endast tillgänglig för dem med ett Premium-konto, men du har den tillgången. Så om du använder ett gratis Spotify-konto kommer AI DJ:n inte att dyka upp ändå.

För de med tillgång har du förmodligen gått till att använda Spotify AI DJ i webbläsarspelaren, bara för att upptäcka att du inte kan hitta alternativet. Lösningen för detta är att öppna AI DJ på Spotify-appen på din smartphone och sedan byta avlyssningsenhet. Men du får inte AI DJ-överlägget eller alternativen, och det verkar bara vara en vanlig spellista. Bättre enhet över plattformarna skulle vara ett annat användbart tillägg.

Har du testat Spotify AI DJ?

Spotify AI DJ är ett praktiskt verktyg för Spotify-användare. Jag har använt det flitigt, och det är fantastiskt när jag inte orkar leta igenom spellistor för att hitta något jag vill lyssna på eller ens tänka på ett band jag vill höra i det ögonblicket.

Men med några justeringar kan Spotify AI DJ bli ännu bättre!