Är min telefon upplåst? Så här kontrollerar du

Viktiga takeaways

 • Du kan kontrollera om din telefon är upplåst genom att använda enhetens nätverksinställningar, prova ett SIM-kort från en annan operatör eller prata med din mobiloperatör direkt.
 • I allmänhet är telefoner som köps direkt från tillverkaren olåsta, medan telefoner som köpts av operatören sannolikt är låsta.
 • Olåsta telefoner låter dig använda ett SIM-kort eller eSIM från vilken operatör som helst för att byta till en annan tjänst, medan låsta telefoner bara kan ansluta till den operatör som du köpte enheten från.

Oavsett om du funderar på att byta mobiloperatör eller köpa en begagnad telefon är det viktigt att veta om en enhet du har är upplåst. Vi visar dig hur du kontrollerar om din telefon är upplåst, vad det betyder och vad du ska göra om din enhet är låst.

Så här kontrollerar du om din telefon är upplåst

Beroende på om du har en iPhone eller Android-telefon finns det några metoder du kan använda för att kontrollera om din telefon är operatörsupplåst.

Hur man avgör om din iPhone är upplåst

I iOS 14 och senare finns det ett enkelt sätt att kontrollera om din iPhone är upplåst. Gå till Inställningar > Allmänt > Om och hitta fältet Carrier Lock. Om du ser Inga SIM-begränsningar här är din iPhone upplåst. Omvänt betyder SIM låst att din iPhone är låst till din operatör.

Kontrollera om din Android-telefon är upplåst

Android ger inte en enkel metod för att kontrollera din SIM-status som iOS gör. Den enklaste metoden är inte perfekt, men är värd ett försök.

För att kontrollera upplåsningsstatusen för din Android-enhet, gå till Inställningar > Nätverk och internet. Bredvid SIM-kort (eller mobilnätverk på äldre Android-versioner), leta efter en plusknapp och tryck på denna. Den här menyn låter dig lägga till ett sekundärt nätverk (om din enhet stöder det), så det fungerar inte om din telefon är låst till en operatör.

Ovanstående hänvisar till lager Android; processen kan vara annorlunda på din telefon. Även om det är en bra indikator, kan din telefon fortfarande vara upplåst även om det här alternativet inte visas. För att vara säker bör du fortsätta till nästa metod.

Sök efter en olåst telefon med ett annat SIM-kort

Om du vill försäkra dig om att din enhet är upplåst bör du helst testa den med ett annat SIM-kort. Detta ger dig konkreta bevis på om din telefon är låst.

Förutsatt att du inte har ett andra SIM-kort från en annan operatör, kan du låna ett av en vän som inte använder samma operatör som du. Om detta inte är ett alternativ, prova ett billigt förbetalt SIM-kort som finns på apotek eller Walmart.

Du kan också dra nytta av en gratis provperiod från en MVNO som Mint Mobile. Mints gratis provperiod är tänkt att hjälpa dig att se till att operatören fungerar på din befintliga telefon, vilket gör det till ett bra sätt att leta efter en olåst telefon om du inte har ett annat SIM-kort till hands. Om din telefon stöder eSIM kan du använda det för provperioden så att du inte behöver vänta på ett fysiskt kort.

Pexels

Så här kontrollerar du om din telefon är upplåst med ett andra fysiskt SIM-kort:

 • Ring ett telefonsamtal med ditt nuvarande SIM-kort för att bekräfta att allt är i sin ordning. Om du inte vill störa någon, ring en lokal automatisk vädertjänst eller liknande.
 • Förutsatt att samtalet fungerar korrekt, stäng av telefonen.
 • Använd ett verktyg för borttagning av SIM-kort, ett böjt gem eller liknande spetsiga föremål för att mata ut ditt nuvarande SIM-kort och byt ut det mot det nya.
 • Slå på telefonen igen med det nya SIM-kortet på plats.
 • Ring ett samtal igen.
 • Om du använder ett eSIM för testet, följ operatörens instruktioner för att fortsätta med eSIM-installationen istället för steg 2-4. Se till att du ringer testsamtalet via ditt tillfälliga eSIM och inte ditt huvud-SIM-kort.

  Om samtalet går igenom med det andra SIM-kortet är din telefon upplåst. Men om samtalet inte fungerar, din telefon visar ett ”ej stöds SIM”-fel eller om du ser en uppmaning att ange en SIM-upplåsningskod, är din telefon låst.

  Ta reda på om din telefon är upplåst via din operatör

  Om du fortfarande är osäker på telefonens låsta status efter att ha provat allt ovan, bör du kontakta din operatör för att ta reda på det. Företaget kommer att kunna berätta för dig med säkerhet, även om det kan ta lite tid att höra tillbaka. Representanten kommer förmodligen att behöva din telefons IMEI-nummer för att kontrollera åt dig, så se till att ha detta till hands i förväg.

  För att minska väntetiden, försök att besöka en butik om det är bekvämare. Om din operatör inte har några butiker i närheten kan du också gå in i en annan operatörs butik, berätta för dem att du funderar på att byta tjänst och be dem kontrollera om din telefon är upplåst.

  I allmänhet, om du köpte din telefon direkt från Apple, Google, Samsung eller något annat företag, är den troligen upplåst. Telefoner som köps direkt från din operatör, särskilt de som fortfarande har en betalningsplan, är sannolikt låsta.

  Vad betyder det när en telefon är upplåst?

  Nu när vi har sett hur du kontrollerar om din telefon är låst, hur påverkar detta din enhet? Som nämnts ovan är en olåst telefon tillgänglig att använda på olika mobiloperatörer. Med en olåst telefon kan du byta till en ny operatör och använda ett nytt SIM-kort (eller eSIM) för att ansluta till den nya tjänsten utan krångel.

  Detta står i kontrast till en låst telefon, som endast är tillgänglig att använda med den operatör du köpte den från. Om du köper en telefon från Verizon (till exempel) och den är låst kan du inte bara köpa ett SIM-kort från en annan operatör och börja använda en annan tjänst. Din telefon fungerar bara med Verizon om inte Verizon låser upp den.

  Vad händer om min telefon är låst?

  Om du har fått reda på att du har en låst telefon och vill byta till en annan leverantör måste du först låsa upp enheten. Hur du gör detta beror på din situation, men du måste gå via din operatör oavsett vad.

  Om du fortfarande betalar för din telefon via en operatörs betalningsplan är chansen stor att företaget låser upp din enhet när du betalar av den. Detta skiljer sig dock från företag till företag, så du måste fråga för att vara säker. Vissa operatörer kräver att du skickar in ett formulär för att låsa upp din enhet, eller väntar ett visst antal dagar efter att du har betalat den. Du kanske kan begära det online, medan andra kräver ett telefonsamtal.

  Se vår guide för att låsa upp din smartphone för mer information om detta.

  Överväganden med låsta telefoner

  Vissa människor har inget emot att ha en låst telefon eftersom de stannar hos en operatör under lång tid. Men om du är trött efter att ha tittat på detta bör du överväga att köpa olåsta telefoner i framtiden.

  Den största fördelen med en låst telefon är (ibland) billigare förhandspriser, men du betalar för detta med mycket mindre flexibilitet. Du kommer sannolikt att spara mer i det långa loppet genom att välja en billigare operatör (betala mindre varje månad), även om det kostar dig mer för din enhet.

  Med olåsta telefoner slipper du bli låst till en operatörs prissättning i 24 månader åt gången. Du kanske vill prova en MVNO som Google Fi för att spara datakostnader, eller så kanske du vill ha flexibiliteten att använda ett internationellt SIM-kort när du reser.

  Nästa gång du köper en telefon, dubbelkolla att den är upplåst. Säljare som Best Buy och Amazon säljer både olåsta och låsta telefoner, så det är lätt att förväxla dem. Och slutligen, om du någonsin köper en begagnad telefon, bör du se till att den inte är låst till den tidigare ägarens operatör innan du betalar. Annars kan du få en enhet som du inte kan använda.

  Nu vet du hur du kontrollerar om din telefon är upplåst och vad det betyder för dig. Även om låsta telefoner inte är världens undergång rekommenderar vi olåsta telefoner om du har ett val. Med lite tur kommer din operatör att låsa upp din låsta enhet så att du kan använda den var som helst.