Är eBay säkert? 15 eBay-bedrägerier och hur man undviker dem

Spread the love

eBay är ett e-handelsföretag baserat i USA, du februari har hört talas om det, eftersom det är ganska populärt bland människor i alla åldrar. Jag antar att man kan kalla det en virtuell butik, men i verkligheten är det så mycket mer än så.

Både privatpersoner och företag kan lista sina produkter eller tjänster på eBay, antingen som föremål med fasta priser som kan köpas, eller auktionsbaserade föremål, vilket ger dig stor frihet som både köpare och handlare, om du är en.

Men som många andra onlinetjänster är eBay också en samlingsplats för alla slags bedragare. Tyvärr är ingen helt säker, eftersom bedragarna kan vara på båda sidor, köparna och handlarna, vilket gör att du inte bara kan styra ifrån dem genom att välja sida.

I vår omfattande guide kommer vi att prata om hur eBay fungerar, oavsett om det är säkert eller inte, vilka typer av bedrägerier du kan stöta på när du använder eBay och hur du kan undvika de flesta av dem.

Är eBay säkert?

För det mesta är eBay en säker tjänst, så du kan prova om du inte redan har en föredragen tjänst där du byter varor mot pengar eller tvärtom. Du kan se det som en marknadsplats, eftersom du kan hitta både nya och begagnade föremål, och du kan till och med pruta med några handlare om bättre priser.

När det gäller säkerheten är eBay inte till sin natur osäker, men som alla onlinetjänster innebär det en känsla av fara från det faktum att du inte känner den andra parten som är inblandad och att du inte kan se produkten (eller pengar, för den delen) tills du får det/dem.

Sedan starten har eBay gått långt för att säkerställa att båda parter är nöjda, oavsett om det är handlare eller potentiella köpare vi pratar om. Till exempel implementerade de ett feedbacksystem där varje användare kan skriva om sin upplevelse med säljaren.

eBays feedbacksystem

Mer så, de gjorde detta till ett fullfjädrat betygssystem med olika poäng som borde berätta allt om en säljares pålitlighet långt innan du interagerar med den i form av att köpa dess produkter.

Som köpare är det ganska enkelt att hålla sig borta från problem och göra eBay till en säker upplevelse för dig: följ bara handlarna med höga feedbackpoäng och många positiva recensioner så borde det gå bra.

Även om det fanns ett gäng anklagelser om att vissa handlare på konstgjord väg höjer sin feedbackpoäng genom att skapa falska konton och publicera positiv feedback, ställdes dessa påståenden snabbt till stopp. Lång historia kort, du kan inte lämna en recension utan att köpa en vara och betala för den, så den falska feedback-boosten är tack och lov bara en myt.

Dessutom, om du väljer att betala för produkterna du försöker köpa med PayPal, får du dubbelt skydd, med tanke på att både eBay och PayPal erbjuder köpar- och handlarskydd.

Nu för att svara på den ursprungliga frågan: ja, eBay är säkert. Det är dock lika säkert så länge du är försiktig, med tanke på att du kan snubbla på olika bedragare och misslyckas med att upptäcka och rapportera dem februari försätta dig i en obekväm position.

Hur fungerar eBay?

Detta är ett ganska komplicerat svar eftersom eBay inte bara fungerar på samma sätt för alla som använder det. Faktum är att eBay kan ge dig en annan upplevelse beroende på vad du planerar att göra med den, oavsett om det handlar om att sälja, köpa, skapa auktioner eller lägga bud.

Så fungerar försäljning på eBay

Som säljare (handlare) måste du skapa en profil, eftersom du inte kan sälja något på eBay utan ett säljarkonto. När du har fått det ur vägen kan du helt enkelt lägga ut en produkt till försäljning genom att skapa en lista.

Att skapa ett säljarkonto kräver att du anger ditt fullständiga namn, adress, e-postadress och telefonnummer. Innan du skapar din första annons behöver du inte ange en betalningsmetod för att täcka dina försäljningsavgifter.

Även om det är helt gratis att skapa en lista för ett föremål, tar eBay en avgift om du genomför en försäljning inom dess plattform. Du kan använda ett kreditkort, ett checkkonto eller ett PayPal-konto som betalningsmetod.

Att skapa en lista är intuitivt nog, eftersom du kommer att gå igenom hela processen med att ställa in ett namn och en beskrivning för ditt objekt, placera det i en kategori, välja användningsstatus (t.ex. begagnat eller nytt) och lägga till foton till din annons. .

Hur köp fungerar på eBay

Till skillnad från att sälja kan du köpa en vara på eBay utan att skapa ett konto. Vissa villkor gäller dock: produkten måste kosta mindre än 5 000 USD och den måste ha alternativet Köp nu aktiverat av säljaren.

Om du föredrar att köpa produkter direkt kan du använda knappen Köp nu, som låter dig betala ett fast pris och köpa varan på plats. Om du är den äventyrliga typen kan du ge den ett försök att bjuda på föremålet och försöka vinna det till ett lägre pris på en onlineauktion.

Det finns även listor där du kan lägga ett erbjudande till säljaren och om de accepterar det kan du köpa det på ett annat ställe än vad marknaden anger. Observera dock att om du väljer att lägga ett erbjudande är säljaren inte skyldig att acceptera det och kan till och med skicka ett moterbjudande till dig.

Processen är ganska intuitiv, speciellt om du redan har ett eBay-konto. Med ett eBay-konto kan du hålla reda på inte bara dina inköp utan även statusen för dina beställningar och till och med deras leverans om säljaren ger dig det här alternativet. Det är också möjligt att lämna feedback från säljaren och skriva recensioner för de produkter du köpt.

I händelse av att du gjorde ett misstag när du beställde en produkt, kan eBay vägleda dig genom processen att avbryta beställningen. Detsamma gäller om du hade problem med beställningen, inklusive men inte begränsat till att din vara aldrig kommer fram, produkten är skadad eller inte överensstämmer med dess beskrivning eller bilder, eller till och med om du ändrar dig.

Kan man bli lurad på eBay?

Även om vi har påpekat några ganska starka sidor med att använda eBay och hur det kan göra att köpa eller sälja produkter på Internet till en säker, intuitiv upplevelse, ibland kan du bli lurad när du använder den här tjänsten, och tyvärr finns det en hel del av sätt att bli lurad, både som köpare och som handlare.

Det är viktigt att förstå att eBay kretsar kring förtroende, och som du februari vet, förtroende är en dubbelriktad gata. Som ny handlare ska du inte förvänta dig att dina köpare ska lita på dig mer än vad du litar på dem, och det går tvärtom, så du måste förtjäna det.

I följande avsnitt kommer vi att visa några av de vanligaste sätten att du kan bli lurad när du använder eBay, så att du enkelt kan undvika dem och undvika att förlora dina produkter eller pengar när du handlar på den här plattformen, oavsett om det handlar om att köpa eller sälja som du gör.

eBay-bedrägerier som du vill undvika

A) eBay-köparbedrägerier

Att köpa produkter på eBay är inte precis raketvetenskap, eftersom allt du behöver göra är att hitta produkten du vill köpa, lägga ett erbjudande på den (eller köpa den direkt) och vänta på att din beställning ska bekräftas.

Men även om köpprocessen är väldigt enkel, kan bedragare förvandla den till en mardröm på marknaden. Den första regeln du måste följa är att ta hand om pålitliga, verifierade säljare, även om de overifierade har fler frestande erbjudanden för dig.

Den andra regeln som är lika viktig som den första är att om ett erbjudande bara låter för bra för att vara sant, så är det förmodligen det. Lita på oss, det är bättre att du betalar ett par extra dollar till en säljare med en hög feedbackpoäng än att förlora allt till en handlare som inte har något försäljningsrekord och ingen feedback från användare.

1. Säljaren levererar inte produkten

Trots det faktum att det finns några pengar-tillbaka-garantier om du köper saker på eBay (och är dubbelt så effektiv om du använder PayPal), erbjuder den här plattformen absolut ingen täckning för ett fåtal utvalda varukategorier. Nämligen:

Motoriserade fordon (flygplan, båtar, fritidsfordon)
Tunga maskiner och industriutrustning
Tjänster
Klassificerade annonser
Resekuponger och biljetter
Fastighet
Företag till salu
Webbplatser
Digitalt innehåll och immateriella varor
NFT:er (Icke-fungibla tokens)
Produkter som säljs via Sotheby’s

För de varor som faller i kategorierna ovan kan du göra betalningen och säljaren kan acceptera den utan att faktiskt skicka varan till dig, och det finns inget du kan göra för att få en återbetalning via eBay, trots dess köparskyddstjänst.

Därför, om du är villig att ta risken, bör du veta att du kan betyda att du köper något som faller inom kategorierna ovan. februari aldrig få det, och du skulle också förlora summan pengar du betalade för den produkten, till att börja med.

  Hur man tar bort alla Reddit-inlägg

2. Den tomma lådan

Den här talar för sig själv, eftersom den innebär att du får en tom låda istället för att få din produkt från eBay-handlaren som du borde. Detta är inte precis en fullfjädrad bluff, eftersom det kretsar kring köparens bråttom och bristande uppmärksamhet på detaljer.

Den tomma box-bluffen sker vanligtvis med föremål som är mycket populära och i begränsat utbud. Så kallade simfötter köper dessa varor till detaljhandelspriser och lägger upp dem till ett högre pris på eBay, så att se produkten du är intresserad av till ett högre pris borde inte förvåna dig.

Tja, här är kickern: även om listpriset är högre än produktens försäljningspris, bör du alltid kontrollera den fullständiga beskrivningen av annonsen. Oftare än inte anger dessa listor bara produktens låda och dig februari inte kunna begära återbetalning om handlaren har bevis på att de var 100 % ärliga när de skapade annonsen.

Vanligtvis är bedragare de största köparna av produktlådor, eftersom den tomma lådan är den enklaste att dra, så se till att du tar dig tid att läsa hela listan och dess detaljer.

3. Presentkort (kupong) bluff

https://www.istockphoto.com/photo/businesspeople-exchanging-visiting-card-gm842324660-137578469

Bedragarna kommer att försöka nå ut till dig på olika kanaler (Instagram, WhatsApp, Facebook, e-postadress, telefon) och berätta om en otrolig kampanj som ett visst företag (vanligtvis slängs stora namn här) driver just nu.

Erbjudandena i den falska kampanjen är vanligtvis för bra för att passera, vilket gör den här bluffen ganska svår att undvika, speciellt om du är den entusiastiska typen som blir väldigt lätt upphetsad till den grad att du blir lite försumlig.

Några exempel på sådana erbjudanden är:

Få gratis eller rabatterade saker om du köper en produkt med en eBay-presentkod
Betalar bara hälften av dina räkningar under en viss period om du betalar med din eBay-presentkod
Bli erbjudna snabbare frakt eller rabatter i utbyte mot att du betalar med en eBay-presentkod

Nu är det här det blir skumt: efter att ha berättat allt om kampanjen, slänger bedragarna en ganska liten deadline till dig, vilket förmedlar en känsla av brådska till deras bedrägeri.

Uppenbarligen är det bästa sättet att skydda dig mot den här bluffen att leta upp det och se om det faktiskt är en officiell kampanj som erbjuder sådana priser. Bedragarna är dock ganska listiga och februari tillgripa att berätta att erbjudandet upphör i det ögonblick de lägger på.

Vad du än gör bör du inte lämna ut dina eBay-presentkoder eller kuponger till slumpmässiga främlingar på Internet, även om det februari verkar som om de är representanter för stora företag som erbjuder dig ditt livs affär. Som vanligt, om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant är det förmodligen en bluff.

4. Felaktigt namn på leveransetiketten

Att ha ett felaktigt namn skrivet på din varas leveransetikett kan ibland hända av misstag, och vanligtvis bör ditt namn vara avstängt med en eller två bokstäver och inte ersättas av en helt annan. Vi har alla varit på Starbucks, vi vet hur det känns.

Det som gör att denna bluff sticker ut i mängden är att den inträffar först efter att eBay-transaktionen är klar. Säljaren (svindlaren) kommer att skicka paketet som innehåller din produkt till rätt adress men kommer att ange ett helt annat namn för att kasta ut dig.

När du äntligen får paketet, när du ser att adressen är korrekt men du inte kan hitta ditt namn på etiketten, februari frestas att lämna tillbaka försändelsen till avsändaren eller ta den till posten så att de kan reda ut det.

Om du returnerar paketet istället för att öppna det (lufttät moralkod, förresten), får handlaren tillbaka produkten och får behålla pengarna, eftersom eBay-transaktionen nu kommer att framstå som avvisad eller returnerad. Tyvärr finns det inget sätt att lämna in ett krav på eBay mot handlaren om transaktionen har slutförts och den nu visar sig vara returnerad eller avvisad.

5. Icke-eBay betalningsbedrägeri

https://www.istockphoto.com/photo/hush-money-gm650151708-118131565

Vi har redan nämnt ovan att eBay får behålla en liten avgift för alla transaktioner och affärer som genomförs via dess plattform. Dessutom erbjuder de skydd till både säljare och köpare, men bara om en transaktion äger rum på eBays webbplats, så att den kan verifieras.

Ibland kan vissa handlare kontakta dig och fråga om du kan skicka dem betalningen via en annan plattform än eBay så att de kan slippa betala plattformsavgiften. De februari till och med ge dig ett bättre erbjudande och träffa dig någonstans i mitten så att du inte betalar hela priset och säljaren får behålla en del av plattformsavgiften.

I en perfekt värld skulle denna situation vara en win-win för alla inblandade parter (sans eBay). Men för det mesta när detta händer är det en bluff och du bör undvika det direkt, för när du väl skickar pengarna via en icke-eBay-kanal är de definitivt förlorade för alltid.

Säljaren kommer att sluta svara på dina samtal eller e-postmeddelanden, och det finns inget sätt att du kan bestrida en transaktion på eBay eftersom du har skickat till handlaren summan pengar som de begärt via en icke-spårbar kanal.

Det värsta är att du inte kan lämna en svidande recension på handlarens profil eftersom det inte finns några tecken på en transaktion på kontot, och det är ett krav om du vill lämna feedback. Det säger sig självt att du bara bör hålla dig till betalningsmetoder som är accepterade och kan verifieras av eBay.

6. Förfalskade varor eller repliker

https://www.istockphoto.com/photo/counterfeit-authentic-magnified-gm505120513-44522640

Om du har varit tillräckligt länge på internet vet du förmodligen att förfalskade varor och repliker är så verkliga som de blir, och tyvärr är eBay inte garanterat fri från den här typen av produkter.

Även om vissa handlare (särskilt de pålitliga) är ärliga om sina produkter och nämner det faktum att de är ”high-fidelity repliker” eller ”perfekt funktionella kopior” eller vilka liknande termer de kan använda, kommer bedragare inte att berätta det för dig.

Faktum är att de kommer att lista så många detaljer om produkten som möjligt, och några av dem kommer också att posta falska serienummer (eller andra former av produktidentifiering) för att intyga att produkterna de säljer är 100 % äkta.

Även om det inte finns något säkert sätt att undvika denna typ av bedrägeri, du februari vill undvika varumärkesprodukter som säljs till otroligt attraktiva priser, eftersom de antingen är stulna, förfalskade eller repliker.

Det skulle inte heller vara en dålig idé att hålla ett öga på handlarens feedbackpoäng och kontrollera historien om dess tidigare försäljning. Istället för att titta på handlarens bästa betyg, ta en titt på dess sämsta (en-stjärnorna) för att kontrollera om tidigare köpare har haft några dåliga erfarenheter av säljaren du vill köpa från.

7. Falsk kundsupport

Vissa handlare kommer att lista falska eBay kundsupporttelefonnummer eller e-postadresser på sina profiler eller till och med i listorna över de produkter de för närvarande säljer. När du (oundvikligen) stöter på problem med produktens leverans (eller själva varan), februari frestas att kontakta numret på handlarens profil.

Även om vissa handlare är legitima och bara vill hjälpa dig att lösa saker utan att involvera eBay, kommer bedragare att försöka utge sig för eBay-personal och kan kräva känslig information från dig, inklusive ditt namn, eBay-uppgifter eller till och med bankkonto.

https://www.istockphoto.com/photo/white-mask-and-part-of-telephone-on-white-background-gm1173594982-326038866

Det säger sig självt att när den falska kundsupportagenten väl får tag i dina känsliga detaljer kommer den att avbryta kommunikationen med dig och du kommer aldrig att höra från dem igen.

Kom ihåg att eBays officiella kundtjänstrepresentanter aldrig kommer att fråga efter ditt kontolösenord, bankkonto, kreditkortsnummer, personnummer eller försöka få andra liknande uppgifter från dig. Om du delade ut några av uppgifterna ovan kanske du vill ändra ditt kontos lösenord, spärra dina kort och ringa din bank för att undvika komplikationer.

Ännu viktigare, om du lämnade ditt personnummer till dessa falska agenter, se till att du rapporterar incidenten till de ansvariga myndigheterna. Du kan lämna in en polisanmälan och till och med en FTC (Federal Trade Commission) identitetsstöldrapport.

Som du kan se finns det många sätt att bli lurad när du använder eBay som köpare, särskilt om du inte har något konto och bestämmer dig för att köpa varor eller tjänster som gäst. Tyvärr kan det finnas ännu fler typer av eBay-bedrägerier, eftersom vi bara täckte de vanligaste.

Det är dock inte bara köpare som kan bli lurade när de använder eBay, som du snart kommer att få veta från vårt följande avsnitt.

B) eBay-säljarbedrägerier

Om du har mer än tillräckligt med föremål som du sällan använder längre, kanske det är dags att öppna en garagerea, bli av med dem och tjäna lite pengar medan du håller på. Du kan också lägga ut dem till försäljning på eBay om du inte är ett fan av garageförsäljning eller interagerar med människor fysiskt.

eBay kan vara ett säkert sätt att säkra din produktförsäljning, med tanke på att både eBay och PayPal erbjuder köpar- och säljarskyddsprogram som du kan dra nytta av. Du måste dock följa ett gäng grundläggande regler om du vill omfattas av dessa bedrägeriskyddsprogram, som att undvika att göra transaktioner utanför eBay eller att inte sälja produkter från några kategorier (vi har namngett dem ovan) .

Tyvärr, trots eBays ansträngningar att ge dig en säker miljö för att bedriva din verksamhet som online-handlare, blomstrar bedragarnas kreativitet, så du kan stöta på bedragare som vill tjäna pengar på dig då och då.

Även om det i vissa fall kan vara direkt omöjligt att upptäcka bedragare och vägra göra affärer med dem, har vi sammanställt en lista över vanliga bedrägerier som du februari möter som säljare. Vår korta guide bör hjälpa dig att känna igen dessa försök och knäppa dem direkt.

1. Överbetalningsbedrägeri

https://www.istockphoto.com/photo/counting-money-gm172377020-4527810

Förövarna av denna bedrägeri kommer att närma sig dig och erbjuda dig att betala ett pris som är högre än det du begärde, vilket borde vara den första röda flaggan. Även om erbjudandet verkar alldeles för bra för att passera, kommer du antagligen vilja förmedla det hårt.

  Hur man blockerar eller tar bort vänner i WeChat

Naturligtvis finns det en risk att det finns några förhandlingar inblandade, som att du lovar eller reserverar produkten för en annan köpare som frågade dig om du kan hålla på i några dagar, då erbjuder en annan kund dig en större summa pengar än den första. Då är det helt och hållet ditt samtal.

Men om du bara blir kontaktad av en slumpmässig köpare som erbjuder sig att betala mer än det pris du har angett i annonsen, undvik det till varje pris. Troligtvis kommer du att få en falsk check som studsar när du tar ut den, så att du kommer att förlora både pengarna och ditt föremål.

2. Tom box bluff

De flesta av bedrägerierna som vi har förklarat i köparavsnittet ovan har en motsvarighet till säljaren, så det borde inte vara någon överraskning att du kan bli lurad av någon som låtsas att du har skickat en tom låda till dem.

Den här bluffen går till så här: den potentiella kunden köper varan från din eBay-lista och betalar utan att tveka, så du börjar paketera produkten och skickar den så snart som möjligt, och tänker aldrig för en minut att detta faktiskt är början på en lura.

Efter att ha tagit emot paketet hävdar köparen att du faktiskt har skickat en tom låda, så de lämnar in ett bedrägerikrav till eBay, som kräver att köparen returneras. I slutet av denna bedrägeri får du den tomma lådan du använde för att skicka varan i, och köparen får behålla det som fanns i den, samt pengarna eBay tar tillbaka från ditt konto och återbetalar köparen.

Tyvärr är saker och ting lite komplicerade om man blir lurad på det sättet. eBay kommer sannolikt att säga åt dig att utfärda en returetikett och vänta på att köparen skickar tillbaka den tomma förpackningen. Om de inte orkar göra det får du behålla pengarna.

Om du å andra sidan inte utfärdar en returetikett och köparen eskalerar, kommer eBay automatiskt att utfärda en återbetalning till köparen från ditt konto. Det bästa sättet att undvika denna typ av bedrägeri är att dokumentera allt om produkten (IMEI, serienummer, etc), ta bilder av packningsprocessen och kanske till och med en video där du tappar varan som snart ska skickas.

eBay februari föreslår också att du gör en reklamation hos företaget du använde för att leverera paketet, oavsett om det är hemleveransföretag eller posten.

3. Ändrad adressförfrågan

https://www.istockphoto.com/photo/close-up-of-deliverer-attaching-data-label-on-cardboard-box-in-the-office-gm1225077798-360468009

Detta bedrägeriförsök är faktiskt en annan version av överbetalningskonceptet, som du snart kommer att lära dig. Tyvärr finns det många odokumenterade bedrägerier som bara är vändningar på några av de populära du kan hitta online, vilket gör det otroligt svårt att hålla reda på dem effektivt och varna ärliga eBay-användare om deras existens.

Sättet som denna bluff fungerar är som följer: du får ett köperbjudande från en eBay-användare och de erbjuder sig att betala mer än varans värde. Om du är bekant med bluffen med överbetalningar ovan borde detta vara den viktigaste röda flaggan som kan hjälpa dig att på rätt sätt peka ut detta som en bluff.

Köparen säger då att den extra summan faktiskt är till för att täcka extra fraktkostnader, eftersom de vill att du ska leverera varan till ett främmande land, helst ett som inte är direkt lätt att nå. Om du accepterar kommer bedragarna att fråga dig om din PayPal-adress, vilket öppnar ytterligare några bluffmöjligheter för den falska köparen (PayPal-bedrägerier är också en grej).

När de får din PayPal-e-postadress kommer du att få ett falskt e-postmeddelande från någon som utger sig för att vara en PayPal-representant, som ber dig om postnummer och hävdar att summan du och köparen båda kommit överens om är låsta tills du kan visa upp bevis att du har levererat produkten.

Om detta någonsin händer dig, vidarebefordra bara e-postmeddelandet till [email protected] som vi instruerade dig i vår PayPal-bedrägeriguide och lämna in ett bedrägeriförsök till eBay. Det säger sig självt att du aldrig ska leverera varan i den här situationen, eftersom du kommer att förlora både din produkt och pengarna.

4. Icke-eBay betalningsbedrägeri

Det är på exakt samma sätt som du kan bli lurad som köpare, men rollerna är nu omvända. Nej, du är inte plötsligt en bedragare, du är precis på väg att bli lurad av en köpare som erbjuder dig en privat affär utanför eBay.

Som vi har diskuterat i köparkapitlet ovan erbjuder eBay några fantastiska skyddsprogram för både köpare och säljare, men du måste följa dess policy om du vill dra nytta av dem. En av de viktigaste reglerna som eBay tillämpar är att undvika att göra några affärer utanför eBay, där det inte kan hålla reda på dem.

Den icke-eBay betalning bluff innebär att en potentiell (falsk) köpare kontaktar dig angående produkten som du säljer och frågar dig om du accepterar betalning utanför eBays officiella kanaler. De kan till och med försöka försvara sin ståndpunkt med argumentet att det kan hjälpa dig att undvika eBays handelsskatter.

Om du accepterar, stänger listan och skickar objektet kan några saker hända. I en perfekt värld får du dina pengar, köparen får sin produkt och alla är nöjda.

Men om det är en bluff, betalar köparen antingen inte eller bestrider transaktionen på eBay på olika sätt (rapporterar listningen som falsk, hävdar att de fått en tom låda, rapporterar varan som inte stämmer överens med dess listbeskrivning, du få bilden).

Det säger sig självt att om du tar betet och accepterar affären utanför eBays officiella betalningskanaler, kommer du inte att kunna dra nytta av eBays program för köpskydd, så du kommer att förlora pengarna och din produkt.

5. Feedback utpressning

https://www.istockphoto.com/photo/frightened-teenager-or-young-woman-using-smart-mobile-cell-phone-as-internet-gm1054364612-281718423

Tyvärr är detta ett av de värsta sätten som någon kan försöka lura dig på, särskilt om du är en nybörjare som precis har börjat denna typ av onlineaktivitet och valde eBay som din marknadsplats.

Vi har förklarat lite om hur eBay fungerar i ett av underavsnitten ovan: handlare skapar listor över sina produkter, kunder köper deras produkt och sedan får de skriva en recension baserat på upplevelsen med säljaren.

Om recensionen är bra får säljaren ett bra feedbackpoäng, och med varje ny recension ändras poängen på gott och ont. Nu är den här bluffen en av de värsta på vår lista eftersom det absolut inte finns något du kan göra åt det.

Det går till så här: du skapar en listning för din produkt, någon ger dig ett erbjudande, de betalar för varan, du stänger annonsen och levererar varan. Så långt har det gått bra, men sedan tar bedragaren kontakt med dig, och det handlar inte om att föremålet är trasigt eller något.

De säger åt dig att överföra en summa pengar till ett visst konto (de flesta använder krypto eftersom det inte går att spåra), annars kommer de att skriva en svidande recension av sin upplevelse med dig och lämna en negativ feedbackrapport till dig.

Det tråkiga är att många ärliga eBay-handlare som precis börjat föll för det och överförde den begärda summan pengar, fruktade att deras rykte skulle kunna påverkas. Med tanke på att detta är en typ av utpressning kan du vidarebefordra mejlet eller meddelandena till polisen och till och med kontakta eBay om det.

Det är värt att nämna att om du blir utpressad kan förövaren hålla dig praktiskt taget gisslan och kräva mer och mer så länge de har makt över dig, så du kan lika gärna ignorera dem från början och nå ut till enheter som kan vara kan hjälpa dig (t.ex. polisen, eBay kundsupport).

6. Trasig replikbedrägeri

https://www.istockphoto.com/photo/the-guy-is-holding-a-black-smartphone-with-a-broken-display-gm959905396-262128750

En kund köper din produkt via eBay, betalar för den och du skickar den, så det finns inget att tänka på. Men efter att ha tagit emot paketet hävdar köparen att produkten du skickat till dem är trasig och februari även visa bilder på den trasiga produkten.

Efter uppföljningen bestrider de transaktionen med eBay och hävdar att du har skickat dem en trasig vara, och februari ge dem samma foton som de har visat för dig. Som ett resultat, eBay februari ber dig att utfärda en retur och återbetala köparen. I det här scenariot förlorar du både föremålet och pengarna.

Även om det ibland februari inte räcker för att skydda dig från den här typen av bedrägeri, det kan hjälpa ditt fall att dokumentera varan du säljer så gott du kan: registrera dess serienummer, IME-nummer, modellnummer och eventuella särskilda märken på den innan du skicka det.

Du kan också ta bilder när du packar föremålet och till och med skapa en video där du skickar produkten; ta så många av dessa foton eller videor som kan fungera som bevis om du blir anklagad för att ha skickat en trasig kopia till din köpare, eftersom det inte finns något annat sätt att bevisa att varan du skickade faktiskt var äkta och inte trasig.

7. Bedrägeri med ”Varan inte mottagen”.

https://www.istockphoto.com/photo/male-hand-holding-silver-pen-gm1053479586-281459219

Om du har bestämt dig för att sälja dina föremål på eBay, är det i ditt bästa intresse att läsa alla eBays regler och policyer innan du ägnar dig åt någon aktivitet, eftersom det februari potentiellt rädda dig från en svår situation som den vi ska beskriva.

Du säljer en dyr vara som är värd mer än $750 och köparen lämnar in ett krav på att de aldrig fått varan. I detta mardrömslika scenario förlorar du både pengarna som köparen skickade till dig när de begär en återbetalning (som eBay gärna ger dem) och den dyra varan.

  Skapa möten, dela via SMS och e-post, stöder OSA och iCloud

Hur går det till? Tja, PayPal har ett snyggt säljarskyddsprogram som kan hjälpa dig att sälja dina produkter utan att vara rädd för att du ska bli lurad. Men som med alla andra skyddsprogram har det en rad regler som du måste följa om du vill dra nytta av det helt och hållet.

Om du säljer en vara under 750 USD måste du förse köparen med spårningsinformation, som enligt eBays officiella supportsida måste innehålla följande:

Leveransdatum
Leveransstatus för ”levererat”
Mottagarens adress

Men om varan du säljer är över 750 USD måste du också inkludera en signaturbekräftelse. Om köparen vet om detta och du misslyckas med att lägga till signaturbekräftelse för produkter som du säljer över $750, kan de lura dig genom att hävda att de inte tagit emot varan.

Eftersom produkten saknar signaturleveransbeviset kan varan mycket enkelt rapporteras som att den inte finns där, och som ett resultat kommer du att förlora din produkt till bedragaren. Dessutom kommer du också att förlora pengarna du fått från bedragaren, eftersom de oundvikligen kommer att bestrida transaktionen och be om en återbetalning.

Än en gång uppmanar vi dig att läsa varje enskild regel och policy som eBay och PayPal tillämpar, eftersom de kan rädda dig från en svår situation som den som presenteras ovan.

8. Avbryta transaktionen

https://www.istockphoto.com/photo/cancel-button-gm589110154-101183299

Med tanke på att de flesta, om inte alla elektroniska betalningsprocessorer, har något slags köparskyddssystem implementerat på sin plattform, är det lätt att se varför det är så enkelt för de flesta bedragare att praktiskt taget beröva dig dina tillgångar.

PayPal, till exempel, är en av dessa onlinebetalningsprocessorer som har antagit ett köparens skyddssystem för att skydda sina kunder från att bli lurade genom att låta dem avbryta transaktionen. Detsamma gäller för kreditkort: ett telefonsamtal till banken och transaktionen är nu historia.

Föreställ dig nu detta scenario: du skapar en lista för att sälja en av dina produkter och du får ett erbjudande från en köpare. Betalningen går snabbt igenom, så du packar produkten, gör den redo för frakt och märker att allt verkar flyta på.

Och det gör det tills köparen bestämmer sig för att kontakta betalningsbehandlaren, oavsett om det är PayPal, banken eller någon annan liknande enhet, och avbryta betalningen. Som ett resultat av detta saknar ditt konto nu summan som ursprungligen skickades till dig av köparen.

Utöver det, om köparen använde PayPal, debiteras du också en extra $20 som en återbetalningsavgift, så att du inte bara saknar varan och det belopp du ville ha i utbyte mot den artikeln, utan också ytterligare $20, vilket är en hemsk situation att vara i.

Det värsta med denna bluff är att bedragaren inte ens behöver vara för kreativ; de kan bara säga att de misstänkte fult spel på din sida, eller något liknande, och betalningsprocessorn hämtar nästan omedelbart pengarna från handlarens (ditt) konto.

Nu betyder det inte att du inte kan bestrida återkravet, särskilt om du har solida bevis på att du inte gjorde något fel och att köparen fick varan exakt som planerat. Det innebär dock mycket krångel från handlarens sida, och de flesta ger bara upp, särskilt när det handlar om mindre summor pengar.

Hur man undviker bedrägerier på eBay

Även om vi anstränger oss för att förklara hur man undviker de flesta bedrägerier som avbildas i vår guide, räcker det ibland inte bara att göra allt rätt. Därför kommer här några tips om hur du kan undvika eBay-bedrägerier i allmänhet, oavsett om du är en köpare eller handlare, utan någon specifik bedrägerimetod i åtanke.

Undvik att avvika från eBays officiella betalningskanaler
Om du har lärt dig en sak eller två genom att gå igenom vår omfattande guide är att även om eBay tar ut en blygsam avgift för att hjälpa dig sälja dina föremål, kan det också skydda dig från bedrägerier och andra fula situationer. Därför bör du undvika att slutföra transaktioner på icke-eBay-kanaler, såsom kontanter, Venmo eller privata kreditkortsöverföringar om du vill ha eBays skydd.

Se till att inkludera all spårningsinformation
Spårningsnummer är något du bör inkludera med alla varor du skickar om du vill undvika att bli lurad. Kom ihåg att om varan som du skickar kostar mer än 750 USD bör du också inkludera ett signaturleveransbevis om du vill skyddas av PayPals program för säljarskydd. Som en allmän regel bör du alltid matcha säkerhetsspårning med värdet på din produkt.

Spela in allt
Oavsett om du säljer eller köper på eBay bör du alltid dokumentera allt som har med produkterna du säljer eller köper, från artikelns serienummer till IMEI-nummer, modellnummer, objektmarkeringar, särskiljbara egenskaper (för unika föremål) och till och med spårningsnummer för försändelser om det finns och är tillämpligt. Detta gäller särskilt om du är en handlare, eftersom eBay i allmänhet kommer att stå på köparens sida, så du bör registrera allt du kan för att skydda dig mot bedrägeriförsök.

Ta inte checkar
Detta gäller för en mängd olika verkliga scenarier, men checkar är en av de minst säkra betalningsmetoderna du kan acceptera, eftersom det alltid finns en möjlighet att personen som skickade checken till dig kan ringa banken och annullera den. En annan ganska vanlig praxis är att använda en falsk check. Som ett resultat kommer checken i båda fallen ovan att studsa och du kommer eventuellt att förlora produkten du sålde och aldrig få pengarna för den.

Bestrida återkrav
Om du har blivit utsatt för en felaktig återbetalning bör du inte dra dig för att bestrida det, eftersom det är en av dina grundläggande rättigheter som handlare. För att öka chansen att din återkravstvist lyckas bör du vara beredd på allt som kan utgöra bevis för att bevisa dina påståenden, såsom foton på produkten, spårningsnummer och signaturbevis om det finns tillgängligt.

Omvänd sökning bilder
Detta ska inte ses som en generell regel, men de flesta bedragare undviker att använda riktiga bilder av sina produkter och använder istället generiska bilder som laddats ner från Internet, eller sparar bilder från listor över samma produkt och använder dem istället. Om du hittar bilderna på andra ställen på nätet och du börjar bli misstänksam, tveka inte för att be säljaren att skicka fler bilder på produkten till dig. Om de vägrar är det med största sannolikhet en bluff.

Ta din tid
De flesta bedragare räknar med naivitet, slarv och brådska. Så länge du är upphetsad och skyndar dig att köpa saker utan att noggrant analysera allt i förväg, är du ett enkelt mål för de flesta bedragare. Ibland har listor fotnoter där ytterligare information om produkten presenteras (till exempel nämner vissa listor att de bara inkluderar produktens box), så se till att kontrollera allt först.

Returnera inte fel namnpaket direkt
Om du får ett paket som har skickats till din adress men du inte känner igen namnet på etiketten kan du ha blivit utsatt för en bluff. Kontrollera historiken för dina köp, se om leveransuppskattningarna för dina förväntade paket stämmer överens med tiden när du fick paketet, och försök även väga paketet du fick och se om det stämmer överens med vikten på ditt förväntade paket. Om allt stämmer kan du öppna paketet istället för att returnera det.

Undvik falska rabatter
Egentligen är rabatterna inte falska, men varan som säljs är det. Om du märker att vissa artiklar på din önskelista är kraftigt rabatterade utan att en bra anledning nämns i listan (trasiga, begagnade, repade, buckliga, etc.), bör du alltid undvika att köpa dessa artiklar. Dessa kan vara antingen bedrägerier eller stulna föremål.

Skicka aldrig dina eBay-presentkoder
Om du blir kontaktad av slumpmässiga personer online som berättar om olika kampanjer som du måste använda din eBay-presentkod eller voucher för, lägg bara på luren eller radera deras meddelanden (och till och med blockera dem om du kan). Det finns absolut ingen kampanj där du personligen måste lämna ut dina eBay-presentkoder eller kuponger till en annan person, så du bör aldrig göra det.

Var försiktig när du köper vissa produkter
Som vi har nämnt tidigare finns det några produkter som inte faller under eBays program för köparskydd, så du bör vara försiktig om du vill köpa varor i dessa kategorier. Specifikt är dessa:
Motoriserade fordon (flygplan, båtar, fritidsfordon)
Tunga maskiner och industriutrustning
Tjänster
Klassificerade annonser
Resekuponger och biljetter
Fastighet
Företag till salu
Webbplatser
Digitalt innehåll och immateriella varor
NFT:er (Icke-fungibla tokens)
Produkter som säljs via Sotheby’s

Kontrollera säljarens feedbackpoäng
Du bör alltid se till att handlaren du försöker köpa produkter från har en bra feedbackpoäng, särskilt om du planerar att köpa dyra produkter. Därmed inte sagt att handlare med färre feedbackanteckningar i sig är dåliga. Ett bra tips när du kontrollerar en handlares feedbackpoäng är att alltid titta på de negativa recensionerna istället för de positiva, och se om det finns några återkommande situationer, som att säljaren inte levererar varor, skickar trasiga produkter eller knackar- av repliker och sånt.

Fråga efter mer information om produkter
Att be om fler bilder på produkter eller till och med videor är inte ovanligt och kan rädda dig från många obehagliga situationer. Om säljaren är villig att samarbeta kan du be dem skicka en bild på produktens anskaffningsformulär (om tillgängligt) och produktens serienummer. De flesta tillverkare erbjuder onlinetjänster där du kan skriva in en produkts serienummer och kontrollera om den är äkta eller inte.

Undvika eBay-bedrägerier – SLUTSATS

För att avsluta saker och ting, oavsett om du är en säljare eller en köpare på eBay, bör du alltid vara medveten om vad du ger dig in på, eftersom det finns många bedragare som bara är inställda på att göra en snabb slant på dig. Tyvärr är de flesta bedrägerier framgångsrika, och det är just därför man måste vara försiktig.

Trots att eBay och PayPal erbjuder praktiska säljar- och köparskyddsprogram, räknar bedragare fortfarande med mänskliga misstag för att böja regler till deras fördel. Vår guide är bara en påminnelse om att det finns bedragare och ett användbart verktyg du kan använda för att bli medveten om de vanligaste knep som bedragare kan försöka dra på dig och undvika dem så gott du kan.