Är ditt virtuella minne för lågt? Så här åtgärdar du det!

Viktiga takeaways

 • Åldrande hårdvara och lågt minne kan göra att ditt Windows 10- eller Windows 11-system saktar ner med tiden.
 • Virtuellt minne används av ditt system för att utöka det tillgängliga RAM-minnet när minnet tar slut, men det kan påverka prestandan.
 • Att öka storleken på ditt virtuella minne kan hjälpa till att lindra problem med avmattning, men att uppgradera ditt RAM-minne är den bästa lösningen för förbättrad systemhastighet och prestanda.

Känns din Windows 10- eller Windows 11-installation som att den saktar ner med tiden? Du inbillar dig det inte. När hårdvarukraven för populära appar ökar blir din åldrande hårdvara lidande.

Ofta finns det en enkel bov: lågt minne. Om du inte har tillräckligt med systemminne kommer ditt system att sakta ner till en genomsökning när du försöker köra flera resurskrävande program.

Så här fixar du storleken på ditt virtuella minne i Windows 10 eller Windows 11 för att få dessa problem att försvinna.

Vad är virtuellt minne?

Din dator har två typer av minne: en hårddisk eller solid state-enhet och RAM.

Din hårddisk är där ditt operativsystem bor, såväl som dina foton, musik, spel, dokument och annat. Ditt RAM-minne lagrar programspecifika data. Det är mycket snabbare men mer flyktigt och fungerar som ett fungerande lagringsområde för de program och filer du har öppna.

Så, vad är virtuellt minne?

Tja, om du använder allt RAM-minne som är tillgängligt för ditt system kommer det att använda virtuellt minne – även känd som en växlings- eller växlingsfil – för att tillhandahålla en tillfällig expansion. Ditt systems virtuella minne gör detta genom att använda en del av ditt hårddiskminne för att effektivt utöka ditt RAM-minne. Så detta virtuella minne är extremt användbart. Det gör att ditt system kan hantera mer data för program än tidigare tillgängligt.

Men ditt hårddiskminne (och till och med en snabbare solid-state-enhet) är mycket långsammare än ditt supersnabba RAM, så din prestanda kan bli lidande.

När ditt minne tar slut kommer personsökningsfilen att spelas in. Vissa data som lagras i RAM-minnet kommer att flyttas till personsökningsfilen, vilket ger extra utrymme för höghastighetsminnesfunktioner.

Får ont om virtuellt minne

Om ditt virtuella minne tar slut kommer du att stöta på följande meddelande:

Ditt system har ont om virtuellt minne. Windows ökar storleken på din växlingsfil för virtuellt minne. Under denna process kan minnesbegäranden för vissa applikationer nekas. Mer information finns i hjälpen.

Att manuellt öka storleken på din personsökningsfil kommer att lindra detta meddelande, enligt felmeddelandet. Windows ställer in den initiala växlingsfilen för virtuellt minne lika med mängden installerat RAM-minne. Personsökningsfilen är minst 1,5 gånger och högst tre gånger ditt fysiska RAM-minne.

Du kan beräkna storleken på din personsökningsfil med hjälp av följande system. Till exempel skulle ett system med 4 GB RAM ha minst 1024x4x1,5=6 144MB [1GB RAM x Installed RAM x Minimum]. Medan det maximala är 1024x4x3=12 288 MB [1GB RAM x Installed RAM x Maximum].

Ändå är 12 GB för en personsökningsfil enormt. Jag skulle inte rekommendera att använda den övre gränsen. Varför? För när din personsökningsfil ökar över en viss storlek kommer ditt system att bli instabilt. I det är växlingsfilen en tillfällig fix och bör inte litas på som ett alternativ till att öka ditt fysiska RAM-minne.

Hur du ökar ditt virtuella minne

Den naturliga frågan att ställa är ”Hur mycket virtuellt minne behöver jag?”

Så här ökar du storleken på växlingsfilen för att eliminera felmeddelandet för virtuellt minne.

 • Gå till Kontrollpanelen > System och säkerhet > System.
 • Välj Avancerade systeminställningar för att öppna dina systemegenskaper. Öppna nu fliken Avancerat.
 • Under Prestanda, välj Inställningar. Öppna fliken Avancerat. Under Virtuellt minne väljer du Ändra. Här är dina virtuella minnesalternativ.
 • Observera att på Windows 11 kan du ta en mindre slingrande väg till dina avancerade systeminställningar.

 • Tryck på Windows-tangenten + I för att öppna appen Inställningar.
 • Gå till System > Om.
 • Välj Avancerade systeminställningar.
 • Under Prestanda, välj Inställningar. Öppna fliken Avancerat. Under Virtuellt minne väljer du Ändra. Här är dina virtuella minnesalternativ.
 • För både Windows 10 och Windows 11 är standardalternativet att automatiskt hantera växlingsfilstorlek för alla enheter. Avmarkera detta för att aktivera det nedtonade avsnittet nedan. Välj den enhet som du vill redigera växlingsfilens storlek för. Vanligtvis är detta din C:-enhet.

  Välj nu Anpassad storlek. Ställ in den maximala storleken du vill ha för din växlingsfil, följ den rekommenderade storleken för ditt system. Kom ihåg att Windows begränsar växlingsfilens storlek till tre gånger storleken på ditt installerade RAM-minne. Detta för att säkerställa systemets stabilitet. Ställ in den ursprungliga storleken till den för närvarande tilldelade storleken (finns nedan).

  Klicka på Set, följt av OK. Du har framgångsrikt ökat ditt systems virtuella minnesstorlek. +1 kunskap för dagen!

  Observera att Windows inte visar en varning för ökningar av växlingsfilen (virtuellt minne), men systemvarningar visas för minskningar. En plötslig minskning kan orsaka systemskador.

  Bör du rensa det virtuella minnet manuellt?

  Att öka det virtuella minnet på Windows är en sak, men hur är det med att hantera det virtuella minnet när du väl använder det?

  Att manuellt rensa ditt virtuella minne på Windows rekommenderas vanligtvis inte. Om dina virtuella minnesinställningar är inställda på System Managed, är det precis vad som kommer att hända. Då och då kommer Windows automatiskt att rensa ditt virtuella minne och ta bort äldre data som inte längre behövs. Om du ofta rensar ditt virtuella minne kan du upptäcka att programmen som förlitar sig på det inte fungerar eller tar slut på minne snabbare, vilket är i princip hela anledningen till att du använder växlingsfilen till att börja med.

  Så kort sagt, du behöver inte rensa det virtuella minnet manuellt, eftersom Windows kommer att hantera dess användning och allokering. Men om du fortfarande vill hantera din personsökningsfil direkt, så här återställer du ditt virtuella minne.

  Andra sätt att öka ditt virtuella minne

  Om ditt system fortfarande går långsamt efter justeringen av växlingsfilens storlek, måste du överväga att uppgradera ditt RAM-minne.

  Att uppgradera ditt RAM-minne är det enda sättet att öka ditt virtuella minne genom att öka det totala minnet som är tillgängligt för systemet. I det kommer du att lindra problemet med virtuellt minne under processen och kan också öka din systemhastighet.

  Att uppgradera RAM har flera fördelar jämfört med att förlita sig på virtuellt minne:

  • Snabbare systemprestanda: RAM är mycket snabbare än virtuellt minne på en hårddisk. Mer RAM-minne innebär att mer data kan nås vid topphastigheter.
  • Ökad multitasking: Med mer RAM-minne kan du bekvämt köra flera krävande applikationer samtidigt. Det virtuella minnet är mer begränsat.
  • Förbättrad stabilitet: Stora sidfiler kan ibland leda till systeminstabilitet. Att lägga till RAM minskar beroendet av virtuellt minne.
  • Kostnadsbesparingar: Att uppgradera RAM är en engångskostnad som kan förlänga livslängden för ett äldre system. Att förlita sig på virtuellt minne tar upp begränsat hårddiskutrymme över tid.

  Det finns otaliga handledningar, både text och video, för att hjälpa dig genom denna uppgift, och många kan hittas specifikt för din enhet. Ett bra ställe att börja räkna ut kompatibelt RAM-minne är PC Part Picker.

  Vilka är de bästa inställningarna för virtuellt minne?

  Jag är benägen att lämna mina virtuella minnesinställningar ifred. Windows 10 och Windows 11 hanterar ditt fysiska minne och ditt virtuella minne, tillsammans med det. Om du fortsätter att nå minnesgränsen för personsökningsfil bör du överväga att uppgradera ditt RAM-minne. Det kommer att göra en värld av skillnad, särskilt för äldre system.