Är det här numret en bedragare? Så här kontrollerar du

Viktiga takeaways

  • Använd en sökmotor för att kontrollera om ett telefonnummer är en bedragare. Håll utkik efter webbplatser med rapporter om bluffnummer.
  • Bokmärk ansedda webbplatser med telefonnummerdatabas. Använd dem för att söka efter användarrecensioner och rapporter om spamnummer.
  • Ring inte blint tillbaka okända nummer eftersom bedragare kan försöka ansluta dig till premiumlinjer. Använd appar eller funktioner på din telefon för att blockera bluffsamtal.

Med bedrägerisamtal som frodas kan det vara svårt att avgöra om ett nummer som ringde dig var legitimt eller om en bedragare försökte stjäla pengar från dig. Lyckligtvis finns det många sätt att upptäcka om det var ett legitimt samtal eller inte värt din tid.

Hur man kontrollerar om ett nummer är en bedragare

Det bästa sättet att dubbelkolla att ett nummer är en bedragare är att skriva in numret i din favoritsökmotor. Den här metoden är användbar om din bedrägeriblockerare fångar ett nummer, du av misstag lägger på luren med någon eller om du får ett samtal som omedelbart lägger på luren på dig.

Om telefonnumret ägs av ett legitimt företag, finns det en god chans att det finns listat på dess webbplats någonstans. Se bara till att kontrollera om webbplatsen som anges är legitim och inte en falsk webbplats som är inställd för att lura människor.

För det mesta kommer du inte att se ett företag i sökresultaten. Istället ser du något som liknar skärmdumpen nedan. Detta togs från en PC i Storbritannien, så resultaten är relevanta för nummer som ringer brittiska telefonnummer; dina resultat kommer att variera beroende på ditt hemland.

Dessa webbsidor för bedrägerisamtal är livräddare när man identifierar potentiella bedragare. Om ett specifikt nummer gör rundorna med en bluff, kan folk lämna en rapport om att personen som ringer från det numret är en bedragare. I takt med att bedragaren ringer upp fler och fler människor växer antalet anmälningar på webbplatserna.

Med tiden bygger detta upp en databas med bekräftade bluffuppringare som du kan referera till när någon ringer dig. Allt du behöver göra är att ange numret så ser du en historik över rapporter baserade på det numret.

Hur man identifierar en bedragare med hjälp av en webbplats med telefonnummerdatabas

Om du hellre inte vill spela med Google kan du alltid bokmärka en välrespekterad webbplats för framtida användning:

  • 800 lappar är ett bra USA-baserat alternativ. Skriv in telefonnumret i rutan ”Sök”, så får du användarrecensioner baserat på erfarenheter av numret.
  • YouMail är ett mer avancerat alternativ för amerikanska nummer. Du kan ange telefonnummer för att kontrollera om de är en känd spammare, se vanligt rapporterade skräppostnummer och lyssna på exempel på inspelningar av bedrägerisamtal.
  • Vem ringde mig är ett bra alternativ för Storbritannien. Du kan ange ett nummer på huvudsidan, eller kolla statistiksidan för att se hur bedragare fungerar i ditt riktnummer.

I det här exemplet kommer jag att använda Vem ringde mig för att kontrollera ett nummer. Vi kan se att numret jag sökte efter har en otäck rad negativa rapporter, ett säkert tecken på att personen som ringde mig var en bedragare.

Det är värt att titta igenom de offentliga kommentarerna för att se andras personliga erfarenheter av numret och bättre formulera en uppfattning om huruvida numret är en bluff.

Eftersom nummer kan tas bort och tilldelas om, var noga med att kontrollera datumet då dessa rapporter kom in. Ju nyare de är, desto mer sannolikt är det att bedragaren fortfarande använder telefonnumret.

Varför inte bara ringa tillbaka numret?

Att blint ringa tillbaka ett nummer är en mycket dålig idé. Det finns specifika typer av telefonbedrägerier där bedragaren vill att du ska ringa tillbaka dem. Bedragarna är beroende av att folk blir nyfikna på vem som ringt dem och ringer tillbaka numret.

Tyvärr, när offret ringer tillbaka, ansluter de till en premiumlinje som kostar mycket pengar per minut att ringa. Bedragaren försöker hålla offret på linjen så länge som möjligt för att maximera sina vinster. Offret kommer inte ens att inse att de har betalat premieavgifter förrän den massiva telefonräkningen kommer in.

Om du får många skräppostsamtal kan det vara värt att kolla upp sätt att blockera dem automatiskt. Medan spamsamtal en gång var en ostoppbar pest, appar som Truecaller kan upptäcka och stoppa spam som ringer från att ens ringa din telefon.

Hur man blockerar bluffsamtal på en smartphone

Om du får skräppostsamtal på din smartphone finns det en god chans att den redan har något slags skydd mot skräppostsamtal. Till exempel har Samsung-enheter Smart Call för att skydda dig från skräppost, och telefoner på T-Mobile, Metro och Sprint kommer att se telefonnummer som ringer som ”Spam Trolig”.

Som sådan är det värt att dubbelkolla om din smartphone-operatör/tillverkare har lagt till en anti-spam-funktion på din telefon. Gör lite forskning om både din telefonmodell och din nätleverantör och se om de har en anti-spam-skyddstjänst.

Om de inte gör det, eller om det inte fungerar så bra som du vill, kolla in hur du blockerar bluffnummer.

Hur man blockerar bluffsamtal på en fast telefon

Att blockera bluffsamtal på en fast telefon är lite knepigare, men det är inte omöjligt. Du kan kontakta företaget som tillhandahåller din fasta telefon och se vad de kan erbjuda, och du kan köpa en enhet som upptäcker och blockerar spam som ringer.

Kolla in hur du blockerar störande samtal på fasta telefoner för mer information.

Hur man rapporterar bluffsamtal

Om du får ett bluffsamtal och vill rapportera det finns det sätt att göra det. Stegen beror dock mycket på var du bor, eftersom varje land kommer att ha olika platser för att rapportera bedrägerier.

I USA kan du rapportera bluffsamtal till nationella handelsinstitutet. I Storbritannien kan du besöka Nationellt cybersäkerhetscenter istället. Oavsett vilken väg du tar, hjälper rapportering av bedrägerisamtal att få callcenter att stängas och hjälper till att skydda människor som är sårbara för telefonbedrägerier.

Även om det kan vara frestande att ringa tillbaka ett okänt nummer, kanske du spelar en bedragare rakt in i händerna. Gör lite forskning på okända siffror och rapportera eventuella dåliga ägg du kan hitta.