Är det en yttersta väktare av din integritet online?

En kort hands-on med AtlasVPN, som visar dess funktioner och verkliga prestanda.

En gång ett nischkoncept har det nuvarande hotbilden för cybersäkerhet gjort VPN till ett måste-verktyg för internetkunniga människor, särskilt om du ansluter till olika nätverk.

Det har blivit en viktig mjukvara för någon som hoppar in och ut från offentliga eller gratis WiFi-zoner. Det kan vara hotell, flygplatser, högskolor eller ditt närmaste café. Det finns många ad-hoc-nätverk med vilseledande namn som ”Gratis WiFi”, som folk ansluter till och tror att det är en legitim hotspot.

Men i själva verket är det en fälla som satts upp av någon bedragare som sitter bredvid en bärbar dator eller till och med bara en smartphone. Användare ansluter och avslöjar sina webbaktiviteter för bedragarna, inklusive deras inloggningsuppgifter eller kreditkortsnummer, baserat på webbplatsen de besöker under den internetsessionen.

Lösningen på all denna internetanarki är en VPN.

I ett nötskal, en bra VPN skyddar din webbaktivitet från alla likadana, oavsett om det är din ISP, regering eller en hackare. Dessa verktyg konverterar data (oformaterad text) till en förbryllad, oförståelig form (chiffertext) med hjälp av toppmoderna VPN-protokoll.

Även om allt detta är mycket tekniskt, är allt en användare gör att välja en föredragen serverplats och klicka på anslut.

Det finns dock några parametrar att mäta om en VPN verkligen är vad den säger. Låt oss lägga AtlasVPNs gratis premiumplan under den skannern.

AtlasVPN: En översikt

Grundades 2019, AtlasVPN är relativt nytt i branschen. Strax efter lanseringen 2021 slogs det samman med Nord Security och gick ihop med andra cybersäkerhetsverktyg, såsom NordVPN, Surfshark, NordPass, etc.

Vid en snabb blick verkar dess funktionslista bra. Här är några anmärkningsvärda:

 • Globalt servernätverk: 1000+ servrar på 49+ platser
 • Kill switch: Inaktiverar internet om VPN-kryptering sjunker
 • No-logs policy: Användarnas onlineaktivitet kan inte spåras tillbaka till dem.
 • Streamingoptimerade servrar: Buffringsfri upplevelse
 • Obegränsade anslutningar: Enkelt abonnemang för alla dina enheter.
 • Automatisk IP-rotation (SafeSwap): Tilldelar nya IP-adresser för bättre anonymitet.
 • Malwareblockerare (tillägg): Blockerar reklamspårare och skadligt innehåll.
 • Split-tunnelling (Android): Detta hjälper till att använda VPN-kryptering selektivt
 • Avancerad multihop: Väljer en slumpmässig utgång VPN-server.
 • Perfekt sekretess framåt: Roterar krypteringsnycklar för isolerade VPN-sessioner.
 • AES-256 & ChaCha20-kryptering: Klassens bästa krypteringsalgoritmer.
 • Platsöverskridande närvaro: Applikationer för Windows, macOS, Linux, Android, iOS, AndroidTV och Amazon Fire TV.

Den täcker de flesta vardagliga säkerhetsfrågor. Ändå skulle det vara fantastiskt att se delad tunnling överallt, inte bara på Android. Dessutom kan Tor över VPN vara ett bra tillägg.

Slutligen kan serverobfuskering, där VPN-trafik maskeras som normal webbaktivitet, undvika misstankar och blockering, verkligen komma väl till pass i auktoritära regimer.

Innan jag börjar med den faktiska hands-on, bör jag påpeka att AtlasVPN är baserat från New York, USA, och är medlem i övervakningsallianser, som Five, Nine och Fourteen Eyes.

Helst är detta inte något säkerhetsförespråkare föredrar.

Tidigare har det förekommit fall där regeringar i dessa länder har tvingat VPN baserat på deras jord att samla in användardata, vilket i vissa fall också resulterat i åtal. Men om du är en genomsnittlig användare som siktar på säkra offentliga WiFi-sessioner, kanske AtlasVPN bara passar perfekt (vi kommer att ta reda på det).

Så, om du är okej med detta faktum, hoppa på följande avsnitt där vi testar AtlasVPN Windows-applikationen.

Du kan registrera dig med en e-postadress och betala med kort, Paypal, Google Pay och kryptovalutor.

Jag har prenumererat på deras enmånadsplan utan tilläggen (blockerare för annonser och skadlig programvara och övervakare av dataintrång), vilket skulle ha lagt till ytterligare $4,99 till den totala notan.

Slutligen laddade jag ner Windows-applikationen och loggade in med e-postadressen för registrering.

Användargränssnitt för AtlasVPN

Användargränssnittet är rent. Man kan bläddra i listan över servrar och klicka för att ansluta. Det visar Senaste anslutningar, vilket är användbart.

En sak som den kunde ha lagt till är favoritservrar. Dessutom skulle det ha varit fantastiskt att se % belastning för att identifiera de minst trånga servrarna för bättre hastigheter.

En unik sak är att AtlasVPN låter dig pausa en VPN-anslutning.

Jag har aldrig sett något liknande, och det är fantastiskt att se något helt unikt med Atlas VPN.

Sammantaget är det intuitivt; även nybörjare ska känna sig som hemma. Som sagt, det kan definitivt lägga till mer avancerade funktioner i de kommande uppdateringarna.

Funktioner hos AtlasVPN

#1. Kill Switch

AtlasVPN har en passiv Kill-switch, som avslutar internetaktivitet i händelse av ett VPN-anslutningsfel.

Detta täcker dock inte fall där en användare av misstag kopplar från, vilket skulle vara en aktiv kill-switch.

Så även om det tjänar syftet, skulle den extra flexibiliteten att stänga av internetåtkomst när det inte finns någon VPN-anslutning vara bra.

#2. Protokoll

Protokoll är motorerna för VPN-applikationer. Med andra ord är dessa klienter bara ett grafiskt gränssnitt för att använda de underliggande algoritmerna som erbjuds av specifika protokoll.

AtlasVPN:s protokolllista är direkt kort, med bara två alternativ: WireGuard och IPsec/IKEv2.

WireGuard är ett av de senaste och mest eftertraktade protokollen på grund av dess överlägsna nätverkshastigheter. Dessutom kan dess lätta kodbas enkelt granskas.

Intressant nog modifierar vissa ledande VPN-tjänsteleverantörer WireGuard. Men jag kunde inte hitta det på deras hemsida om AtlasVPN har gjort någon justering i standard WireGuard-konfigurationen eller använt den som den är.

Deras stöd var dock snabbt för att rensa alla tvivel:

Nästa, IPSec/IKEv2, är ett snabbt protokoll som möjliggör snabba anslutningsmigreringar mellan mobil- och WiFi-nätverk. Ändå är det utvecklat gemensamt av Microsoft och Cisco som ett projekt med sluten källkod, vilket räcker för att höja fingrarna mot dess sekretessriktmärken.

Dessutom blev jag förvånad över att inte se OpenVPN på den listan. För de nya är OpenVPN det mest beprövade protokollet som alla ledande VPN-leverantörer tillhandahåller. Det är också mer potent för att kringgå geo-restriktioner.

Sammantaget är AtlasVPN-protokollerbjudandet anständigt, men några saker, som OpenVPN-tillägget, kan göra det ännu mer lockande.

#3. SafeSwap och MultiHop+

SafeSwap roterar automatiskt IP-adresser under en onlinesession för ökad integritet. Det är för ytterligare skydd där din internetaktivitet inte är kopplad till en utan flera anonyma IP-adresser.

För närvarande har AtlasVPN SafeSwap-servrar i Nederländerna, Singapore och USA.

Multihop är en annan integritetsvänlig funktion för att dubbelkryptera webbtrafiken. Detta dirigerar data via två VPN-servrar i motsats till en enda VPN-server som används i standardanslutningar.

AtlasVPN Multihop+ är en uppdatering över det traditionella multi-hop-arrangemanget. Den väljer slumpmässigt utgångsservern och roterar den för att göra den ännu mer effektiv. Du kan välja mellan Europa och Nordamerika servrar för att använda Multihop+.

Obs: Att använda multihop-servrar kan ha en negativ inverkan på nätverkshastigheterna, eftersom det ägs till det extra krypteringsskiktet.

#4. IP- och DNS-läcktest

Varje internetansluten enhet har en IP-adress. Det är en digital identifierare för att ta reda på vilken enhets ungefärliga plats som helst. Följaktligen är det det första VPN är gjorda för att dölja.

Jag har loggat in på Webbläsarläckor för att kontrollera om min nuvarande VPN-anslutning läcker något.

AtlasVPN presterade bra och maskerade allt. Du kan se IPv4- och IPv6-fälten visar VPN-serveruppgifterna och inte mina.

På samma sätt täckte det WebRTC-läckor också.

Därefter gick jag vidare för att kontrollera om någon DNS-läckor. I ett nötskal är DNS-servrar mellanhänderna som matchar IP-adresser med domännamn.

Läs också: Vad är domännamnssystem? Hur fungerar det?

Varje gång vi besöker någon webbplats (t.ex. adminvista.com.com), går begäran (DNS-fråga) till DNS-servern, som returnerar den associerade IP-adressen (ex. 87.24.114.245). Denna utdata-IP används av våra maskiner för att ladda ämneswebbplatsen i webbläsaren.

AtlasVPN tillät inte några DNS-läckor för den anslutna servern.

Sammantaget var det inga problem med IP- och DNS-läckorna, och AtlasVPN hanterade de grundläggande integritetskraven på ett bra sätt.

#5. Kryptering

När de är live skickar och tar våra maskiner emot information i form av datapaket. Vissa av dessa är krypterade som standard utan någon användarinitierad åtgärd.

Ett fåtal av dem går dock utan något skydd, avslöjar vår IP-adress, operativsystem, webbläsaragent, etc., förutom de webbplatser vi besöker.

Dessutom kan man snoka över DNS-frågorna.

För att täcka detta informationsläckage använder VPN: er kryptering.

Jag kopplade till AtlasVPN Singapore-servern och analyserade trafiken via ett nätverkssnifferverktyg, Wireshark.

Du kan se krypteringen i aktion:

Jag hade ”Auto” aktiverat i protokollinställningarna, som skickade varje paket via WireGuard. Den krypterade allt utom min IPv6-adress.

Detta är ett vanligt problem jag har hittat även med toppspelare som uppger IPv6-stöd i förväg.

I det här fallet kan du helt enkelt inaktivera din IPv6-adress. Men kom ihåg att du inte kommer att kunna komma åt något som enbart ansluter till IPv6-adresser. Även om möjligheten för en sådan händelse är liten eftersom IPv4 fortfarande är den dominerande versionen i praktiken.

Detta avslutar krypteringsavsnittet. I slutändan bör du ta hand om IPv6-adressen (om du har någon), och vi är bra med AtlasVPN.

#6. Hastighets test

Det är vanligt att göra hastighetstester med VPN-recensioner. Men låt mig berätta att de är den mest inkonsekventa informationen i alla VPN-praktik. Det finns ett antal skäl bakom detta. För det första varierar VPN-serverbelastningen. För det andra fluktuerar också belastningen på målservern (webbplatsen du besöker). Dessutom finns det många hårdvaru- och mjukvarukonfigurationer som har att säga till om de hastigheter vi äntligen får.

Låt oss ändå se hur det går med mig, även om det kan bete sig helt annorlunda med någon annan.

Servernedladdningshastigheter (Mbps)Uppladdningshastigheter (Mbps)Ca. avstånd (km)Base8341.50London37.55.56.700Hong kong41.56.54.000Singapore42.586.200Australien42.55.58.400Österrike454.55.700SafeSwap. Singapore3866,200Multihop. Europe35.55NAMultihop. Nordamerika422NA

Dessa resultat indikerar medelvärdet av två försök som utförts för varje serverplats. Dessutom gjorde jag hela hastighetstestet i ett svep för att få bättre konsistens.

Även om avståndet har en oundviklig skadlig effekt på hastigheterna, har uppladdningarna kämpat lite för mycket.

För sammanhanget, Netflix rekommenderar nedladdningshastigheter på 15 Mbps eller högre för en UHD 4K-streaming. Likaså, YouTube föreslår hastighet överstigande 8 Mbps för 1080p uppladdningar.

Atlas VPN-alternativ

Här är några alternativ du kan överväga förutom AtlasVPN. Kom ihåg att alla dessa alternativ har grundläggande funktioner som en kill switch, delad tunnel, 30 dagars pengarna tillbaka och mer.

Därför kommer jag bara att nämna inte så vanliga funktioner.

#1. ExpressVPN

Vi har testat ExpressVPN på adminvista.com, och det stod sig på nästan alla fronter som en konsument bryr sig om, utom en: dess branschledande prislapp.

Bortsett från det har den blixtrande snabba hastigheter, intuitivt användargränssnitt, robusta mekanismer för geoblockering, servrar endast för RAM och support dygnet runt. ExpressVPN har dessutom ett världsomspännande servernätverk i över 90+ länder.

Vad vi kände kunde göra det ännu bättre är funktioner som serverobfuskation, Tor over VPN och multihop.

Kolla in min ExpressVPN-recension för en djupdykning.

#2. NordVPN

NordVPN är ett bra AtlasVPN-alternativ, som i själva verket tillhör samma Nord Security-familj.

Den har en hälsosam lista med funktioner, inklusive ett världsomspännande servernätverk, blockering av annonser och skadlig kod, dedikerad IP, dubbel VPN, privat DNS, SmartDNS, Tor over VPN, etc.

Dessutom erbjuder NordVPN serverobfuskering för att bryta igenom förtryckande geoblockering i auktoritära regimer. Dessutom får du Tor över VPN för bästa möjliga integritet.

Sammantaget lämnar NordVPN lite övrigt att önska och får ofta omnämnanden här på adminvista.com.

#3. Surfshark VPN

Ytterligare en medlem av Nord Security-familjen, Surfshark VPN, kommer med obegränsade anslutningar per abonnemang, precis som AtlasVPN.

Surfshark täcker grunderna ganska bra och erbjuder ytterligare funktioner som blockerare av annonser och skadlig programvara, privat DNS, serverobfuskation och mer.

Dessutom tillhandahåller detta också servrar med endast RAM, roterande IP, multihop och statisk IP.

Slutligen har Surfshark en portfölj av produkter utöver sin VPN, som inkluderar antivirus, mörk webbmonitor, privat webbsökning, etc.

Du kan kolla mer i vår Surfshark One hands-on.

#4. ProtonVPN

Min personliga favorit, ProtonVPN, har en uttömmande lista över godsaker att erbjuda till varje VPN-användare.

Du får en gratis plan med begränsad kraft för att testa vattnet innan du hoppar in.

Den har inbyggd skadlig kod och annonsblockering, dubbel VPN, Tor över VPN, serverobfuskation, utmärkt användargränssnitt och mer. Dessutom är ProtonVPN-appar (Windows, macOS, iOS och Android) öppen källkod och har granskats av tredjepartssäkerhetstjänster.

ProtonVPN är också särskilt bra på att ge tillgång till geolåst underhållning.

Du kan kolla mer i vår detaljerade ProtonVPN-recension.

Slutgiltiga tankar

AtlasVPN är en av få VPN:er som har en generös gratis nivå, vilket tillåter dig 5 GB krypterad dataöverföring per månad. Dessutom har de betalda planerna inget tak för antalet enheter du kan använda.

Å andra sidan har du inte OpenVPN-protokollet, och nätverkshastigheterna led mer än vad jag har observerat med sina kamrater.

Men prenumerera på det för en 3-års plan, och det kostar (för närvarande) 1,83 $ i månaden för fickan.

Om du fortfarande är förvirrad, titta på några faktorer att tänka på när du handlar efter VPN.