Använder iPhone-foton utrymme även efter att du har tagit bort dem? 8 fixar

En av de mest irriterande popup-fönster varje iPhone-användare så småningom möter är den fruktade iCloud Storage Full-meddelande. Detta förhindrar dig från att göra bekväma molnsäkerhetskopior och ladda upp dina foton till molnet.

Varje gång den dyker upp skyndar du dig förmodligen att rensa ut din lagring, vilket foton är en stor del av. Men ibland kan din iPhone fortfarande visa bilder som tar upp mycket utrymme även efter att du har rensat bort dem.

Hur frustrerande detta än låter, det finns flera sätt att lösa detta problem. Så låt oss gå igenom var och en av dem.

1. Kontrollera mappen Nyligen borttagen

En vanlig orsak till det här problemet kretsar kring albumet Nyligen borttagna i appen Foton. Detta album låter dig återställa raderade foton och videor i upp till 30 dagar efter att du har raderat dem. Precis som papperskorgen på din dator fungerar den som ett tillfälligt skyddsnät ifall du skulle ändra dig.

Det betyder att raderad data fortfarande finns på din telefon – och synkroniseras med iCloud – under en tid, trots att du har tagit bort den. Folk glömmer ofta att rensa bort det här albumet eftersom mappen är begravd långt ner i appen Foton.

Således är det första steget att ta om avsnittet Foton i din iCloud-lagring fortfarande använder mycket utrymme att ta bort bilderna i Nyligen borttagna permanent. Se till att du säkerhetskopierar bilderna till en annan plats innan du gör detta, ifall du vill ha tillbaka dem i framtiden.

Om problemet inte är åtgärdat efter att du har rensat ut den här mappen, kommer resten av tipsen nedan att leda dig till en lösning.

2. Starta om din iPhone

Att starta om systemet är en konventionell korrigering av många buggar och fel. När du har tagit bort en stor del av media från din lagring är det viktigt att starta om din iPhone. Detta kommer förhoppningsvis att rensa bort eventuella tillfälliga hicka som gör att ditt tillgängliga lagringsutrymme inte visas korrekt.

3. Uppdatera till den senaste iOS-programvaran

Oftare än inte kan det finnas en mindre bugg i den nuvarande versionen av iOS som du använder som orsakar problemet. Apple brukar fixa detta i nästa version av iOS, så se till att du har uppdaterat din iPhone till senaste iOS. Följ dessa steg för att uppdatera din programvara:

 • Öppna Inställningar och gå till Allmänt.
 • Klicka på Programuppdatering.
 • Om en ny version är tillgänglig, tryck på Ladda ner och installera för att börja.
 • 4. Ändra datum och tid för att visa gamla foton

  Det exakta resonemanget bakom denna korrigering är inte klart, men det händer ofta att media som du tagit bort tidigare återvänder som dolda filer på din enhet. Du kommer inte att veta att de finns, och du kan inte se dem i albumet Senaste heller.

  Den här metoden ger en effektiv lösning för att lösa det här problemet och återfå lagringsutrymmet. Här är vad du behöver göra:

 • Öppna Inställningar och välj Allmänt.
 • Välj alternativet Datum och tid.
 • Ange automatiskt kommer sannolikt att vara aktiverat. Om det är det, stäng av reglaget.
 • Du kan sedan manuellt ändra datum och tid genom att använda fälten nedan. Välj vilket datum och vilken tid som helst som är minst ett år i det förflutna.
 • Öppna sedan appen Foton och kontrollera alla dina album, inklusive Senaste och Nyligen borttagna.
 • Välj allt som har dykt upp igen i dina album och radera dem från din telefon. Om du inte ser något, försök gå tillbaka ytterligare ett eller två år och kolla igen.
 • Att ta bort dessa ”spökfiler” som dyker upp igen bör hjälpa till att frigöra det extra utrymmet på din iPhone (och till och med iCloud). Glöm inte att ställa tillbaka tidsalternativet till automatiskt när du är klar!

  5. Inaktivera iCloud Sync (efter att ha slutfört en säkerhetskopia)

  iCloud Photos låter dig ladda upp din iPhones bilder till iCloud automatiskt. Även om detta är bekvämt och ett bra sätt att skydda dina bilder, kan det också leda till att dina bilder tar för mycket plats i iCloud.

  Som en tillfällig justering för att åtgärda problemet med att Foton tar upp fantomutrymme kan du alltså inaktivera iCloud Photos för en tid. Detta kommer att förhindra att dina foton synkroniseras och tar upp mer utrymme, förhoppningsvis löser problemet.

  Du bör säkerhetskopiera din iPhone (lokalt till en dator om du inte har tillräckligt med iCloud-utrymme) innan du gör detta för att undvika att förlora några bilder under processen. Följ sedan dessa steg för att stänga av iCloud Photos:

 • Öppna Inställningar och välj din Apple ID-profil högst upp.
 • Gå till iCloud och välj Foton.
 • Stäng av reglaget bredvid Synkronisera denna iPhone.
 • 6. Optimera iPhone-foton för lagring

  Om bilder tar upp för mycket utrymme på din iPhones lagring hela tiden är optimeringsalternativet praktiskt. Detta får din iPhone att minska upplösningen på media som sparats lokalt i Foton men behåller en kopia i full upplösning i iCloud. Där måste du växla på iCloud Photos för denna fix, till skillnad från den tidigare.

  Detta hjälper dig att spara lagring utan att ta bort dina originalbilder. När du har aktiverat iCloud Photos kan du följa dessa steg för att aktivera fotooptimering:

 • Öppna Inställningar på din iPhone.
 • I menyn Inställningar bläddrar du ned och trycker på Foton.
 • Se till att alternativet Optimera iPhone-lagring är valt.
 • 7. Fabriksåterställ din iPhone

  Om du har provat alla ovanstående steg och din lagring fortfarande tas upp av foton som inte finns, bör du nästa välja en fullständig iPhone-återställning. Detta är en drastisk åtgärd, men det kommer förhoppningsvis att rensa ut alla ihållande problem som orsakar lagringsfelet.

  En fabriksåterställning kommer att radera allt på din iPhone. Så se till att du har säkerhetskopierat all data på din enhet innan du fortsätter.

  Följ dessa steg för att återställa din iPhone till fabriksinställningar:

 • Gå till Inställningar > Allmänt.
 • Rulla ned tills du hittar Överför eller Återställ iPhone och tryck på den.
 • Tryck på Återställ.
 • Från din lista med alternativ, tryck på Radera allt innehåll och inställningar.
 • Bekräfta ditt val så återgår din iPhone till fabriksinställningarna nästa gång den startas om.
 • Du måste komma i kontakt med en expert när allt annat misslyckas. Om problemet kvarstår även efter en fabriksåterställning är det troligtvis allvarligt, och du bör få professionell support från Apple.

  Du kan göra detta online via Apple Support eller besöka din närmaste Apple Store för att prata med experter. En giltig garanti kommer sannolikt att hjälpa ditt fall i händelse av ett större problem.

  Hur man bättre hanterar iPhone-lagring i framtiden

  Även om det här felet förhoppningsvis var ett engångsproblem för dig, finns det en chans att det kan hända i framtiden. Det är bättre att underhålla din iPhone-lagring i förväg för att minska effekten av ett sådant problem, så du bör överväga sätt att undvika att fylla upp din lagring.

  Några metoder du kan använda för att hantera både din iCloud och din lokala lagring på lång sikt inkluderar:

  • Ta bort oanvända appar med jämna mellanrum.
  • Uppgradera din iCloud-lagringsplan för att få mer utrymme.
  • Ta bort gamla meddelanden och oviktiga konversationer.
  • Rensa Nyligen borttagna i foton regelbundet.
  • Ladda ner appar som tar upp mycket lagringsutrymme.
  • Inaktivera iCloud Photos om du inte använder det – överväg att säkerhetskopiera foton till en annan molntjänst.

  Din iPhone-lagring kan andas nu

  Detta iPhone- och iCloud-lagringsfel, som många upplevt, är definitivt jobbigt. Lyckligtvis finns det några sätt runt det. Förhoppningsvis låter de metoder som presenteras här dig få din fotolagringsanvändning tillbaka till det normala.

  Och genom att hålla lagringsutrymmet rent i förväg kan du minska effekten av det här problemet om det händer igen.