Allt du behöver veta om att överklocka en Raspberry Pi 5

Viktiga takeaways

  • Raspberry Pi 5 kan överklockas för bättre prestanda, vilket kan vara användbart för processortunga uppgifter som maskininlärning.
  • För att överklocka Pi 5 måste du hålla temperaturen under 80°C. Det officiella Raspberry Pi 5-fodralet med kylfläkt och Active Cooler-tillbehöret med kylfläns och fläkt kan hjälpa till med termisk kontroll.
  • Att överklocka Pi 5 innebär att modifiera config.txt-startinställningsfilen och ändra inställningarna för CPU-hastighet. Överklockning kan dock minska livslängden på din Pi 5 och göra garantin ogiltig, så fortsätt med försiktighet.

Medan Raspberry Pi 5 är två till tre gånger snabbare än en Pi 4, kan den överklockas för ännu bättre prestanda. Upptäck hur du överklockar din Raspberry Pi 5:s system-på-chip för att släppa lös den fria hastighetsökningen.

Varför överklocka din Raspberry Pi 5?

Raspberry Pi 5:s standard CPU-hastighet på 2,4 GHz är betydligt snabbare än Pi 4:s 1,8 GHz, och erbjuder märkbart blixtlåsprestanda för många uppgifter. Dess VideoCore VII GPU (grafikbehandlingsenhet) körs också på 800MHz som standard, jämfört med Pi 4:s VideoCore VI på 500MHz.

Precis som med att överklocka en Raspberry Pi 4 kan dessa hastigheter dock ökas genom att överklocka Pi 5 SoC:s fyra CPU-kärnor och GPU. Detta bör leda till förbättrad prestanda för processortunga uppgifter som att använda Raspberry Pi som en Plex-mediaserver eller att försöka köra en stor språkmodell för en AI-chatbot.

Nackdelen med överklockning är att det kan förkorta livslängden på din Pi 5. Att använda för hög överspänning kan till och med upphäva garantin. Så du gör det på egen risk – speciellt om du trycker på den till högre hastigheter.

Håll din Raspberry Pi 5 sval

För att möjliggöra överklockning av din Raspberry Pi 5:s SoC (system-on-chip), måste du hålla temperaturen under 80°C (176°F). När den når den nivån kommer SoC automatiskt att utlösa en säkerhetsmekanism som börjar strypa tillbaka CPU-kärnorna, vilket minskar deras hastighet tills temperaturen sjunker. Om temperaturen lyckas nå 85°C (185°F) utlöses maximal gaspådrag, inklusive för GPU:n.

Medan Raspberry Pi 5 faktiskt kör svalare än en Pi 4 när den kör typiska skrivbordsuppgifter, behöver den under tunga belastningar lite hjälp med sin termiska kontroll. Det är därför Raspberry Pi-företaget lanserade Pi 5 med ett par tillval.

Det officiella Raspberry Pi 5-fodralet har en inbyggd kylfläkt som du ansluter till en JST-port, märkt ’FAN’, på Pi 5-kortet. För ännu mer kylkraft har Active Cooler-tillbehöret – monterat ovanpå Pi 5-kortet – både kylfläns och fläkt. Vi använde Active Cooler i våra överklockningstester.

Bildkredit: Raspberry Pi

Hur man överklocka en Raspberry Pi 5

Som med andra Raspberry Pi-modeller som kör det officiella operativsystemet, Raspberry Pi OS, kan du ändra klockhastigheten för Pi 5:s SoC genom att modifiera filen config.txt för uppstartsinställningar.

Innan du börjar är det bäst att uppdatera och uppgradera ditt system. Öppna ett terminalfönster genom att klicka på dess ikon i den övre menyraden, eller via Meny > Tillbehör > Terminal, och ange:

 sudo apt update && sudo apt upgrade -y 

Det kan ta lite tid att söka efter de senaste programpaketen och sedan uppdatera systemet.

Installera övervakningsverktyg

Innan vi överklockar Raspberry Pi 5 kommer vi att installera ett par användbara verktyg så att vi kan jämföra före- och efterprestanda och temperatur. Installera först Neofetch systeminformationsverktyget:

 sudo apt install neofetch 

För att se aktuell systeminformation, kör:

 neofetch 

Den ska visa Pi 5:s standard CPU-hastighet på 2,4 GHz. Installera sedan det ”stress” arbetsbelastningsgenererande verktyget:

 sudo apt install stress

För att installera Stressberrys stresstestverktyg i Raspberry Pi OS ”Bookworm”, måste du först skapa en virtuell Python-miljö (vi kallade vår ”överklocka”), byta katalog till den och aktivera den:

 python -m venv overclock
cd overclock
source bin/activate

Du kan sedan installera Stressberry:

 pip3 install stressberry 

Låt oss nu göra ett första stresstest med standardklockhastigheten för jämförelse med de överklockade resultaten senare. Kör detta kommando för ett 100-sekunders test med alla fyra CPU-kärnorna:

 stressberry-run -n "My Test" -d 100 -i 30 -c 4 mytest1.dat 

Efter att ha väntat på en stabil baslinjetemperatur, vilket kan ta en liten stund, körs stresstestet och varje rad visar den aktuella CPU-temperaturen och frekvensen (i MHz), som bör komma upp till 2400.

Redigera Config.txt-filen till överklockning

Det är nu dags att ändra CPU-hastighetsinställningarna för att börja överklocka Pi 5. Öppna inställningsfilen config.txt i nanotextredigeraren:

 sudo nano /boot/config.txt 

Lägg till följande rader:

 arm_freq=2800
gpu_freq=900
over_voltage_delta=50000

Här ställer vi in ​​CPU-klockhastigheten till 2,8 GHz, och ökar också GPU-hastigheten och ökar SoC-kärnspänningen för att hjälpa till – du kanske eller kanske inte behöver applicera denna överspänning för att få det att fungera. Avsluta nano och spara inställningarna genom att trycka på Ctrl + X, sedan Y och Enter. För att aktivera överklockningen, starta om Pi 5:

 sudo reboot 

När den startar om, kör kommandot neofetch terminal igen; du bör se den nya CPU-hastigheten på 2,8 GHz.

Stresstesta din överklockade Pi 5

Du måste köra Stressberry från din virtuella Python-miljö, så återaktivera det:

 cd overclock
source bin/activate

Kör sedan samma Stressberry-test som tidigare (med ett annat filnamn för utdata):

 stressberry-run -n "My Test" -d 100 -i 30 -c 4 mytest2.dat 

Den här gången bör du se att CPU:n når den överklockade hastigheten på 2,8 GHz, eller vilken hastighet du nu har ställt in. Den kommer också att ha en högre temperatur – i våra tester, med en aktiv kylare monterad på Pi 5, nådde den maximala 64,8°C (148,6°F), långt under nivån vid vilken strypning skulle tillämpas.

Vissa användare har lyckats öka CPU-hastigheten ytterligare, till 3GHz eller något mer, och GPU:n till 1GHz, men körsträckan kan variera för olika Pi 5-kort och kylmetoden som används. Om överklockning på en viss nivå orsakar systeminstabilitet bör du prova en mer blygsam överklockning. I vissa fall kanske Pi 5 inte ens startar upp till skrivbordet, vanligtvis på grund av brist på tillräcklig ström.

Vad händer om Pi 5 inte startar?

Om du, efter att ha ändrat överklockningsinställningarna i config.txt, upptäcker att din Raspberry Pi 5 inte kommer att starta upp, oroa dig inte. Den enklaste lösningen är att helt enkelt hålla ned Shift-tangenten under uppstart för att tillfälligt inaktivera överklockningen; Pi 5 bör då starta normalt.

Om det inte fungerar kan du alltid stänga av Pi 5, sedan ta bort microSD-kortet och ansluta det (med en USB-kortläsare) till en annan dator för att redigera filen config.txt därifrån. Du kan sedan ändra överklockningsinställningarna eller kommentera dem genom att lägga till en #-symbol i början av varje rad.

Det är till och med möjligt att underklocka Pi 5 om du vill minska strömförbrukningen (kanske för ett bärbart projekt) och/eller hålla nere temperaturen.

Raspberry Pi 5 Överklockning är lätt att göra

Som du har sett är överklockning av Pi 5 en relativt enkel process. Med den extra processorkraften som överklockning får, kan du köra CPU-intensiva uppgifter mer effektivt, så det kan visa sig användbart för uppgifter som maskininlärning och stora språkmodeller. Din nyfunna extra kraft kommer att låsa upp ännu fler projektmöjligheter för din Raspberry Pi 5.