Allt du behöver veta om att överklocka en Raspberry Pi 400

Raspberry Pi 400 är integrerad i en tangentbordsenhet och ger en snygg stationär PC. Koppla bara in den till en bildskärm så är du iväg. Bortsett från tangentbordsfodralet är det dock i huvudsak en modifierad Raspberry Pi 4, som använder samma Broadcom BCM2711 fyrkärniga Cortex-A72-processor. Och precis som Pi 4 kan du överklocka den om du känner behov av extra hastighet. Här visar vi hur du gör.

Varför överklocka din Raspberry Pi 400?

Medan Pi 400:s standard CPU-hastighet på 1,8 GHz är bra för dagligt skrivbordsanvändning och uppgifter som självhotellalternativ till proprietära webbtjänster, kanske du tycker att den saknas lite för CPU-intensiva uppgifter som omkodning av video när du använder Raspberry Pi som en Plex-mediaserver, eller försöker köra en stor språkmodell för en AI-chatbot.

I dessa användningsfall kan du upptäcka att Pi 400 kämpar under belastningen av arbetsbelastningen, vilket resulterar i att den tar längre tid eller tappar bildrutor under 4K-videouppspelning.

Genom att överklocka din Raspberry Pi 400 från standard 1,8 GHz till upp till 2,0 GHz (eller ännu högre), kommer den att kännas lite snabbare och bör se bättre prestanda när du kör tunga arbetsbelastningar.

Nackdelen med överklockning är att det kan minska livslängden på din Pi 400, och kan även ogiltigförklara din garanti. Så du gör det på egen risk – speciellt om du trycker på den till högre hastigheter.

Pi 400s inbyggda kylning

Det viktigaste du måste se upp med vid överklockning är CPU-temperaturen. Om den stiger till runt 80°C har Raspberry Pi SoC en säkerhetsmekanism som automatiskt börjar strypa tillbaka CPU-kärnorna, vilket minskar deras hastighet tills temperaturen sjunker. Maximal strypning, inklusive för GPU:n, sker vid 85°C.

Till skillnad från andra Raspberry enkelkortsdatorer kan du inte enkelt lägga till aktiv kylning (som en fläkt) till Pi 400-kortet om du inte öppnar upp dess snap-fit ​​tangentbordsfodral – vilket de flesta användare inte vill göra. Pi 400 har dock fördelen av en inbyggd metallkylfläns: den är enorm och sprider sig över hela området av höljet. Detta hjälper den att hålla CPU-temperaturen nere när den körs under tung belastning och med högre hastigheter vid överklockning.

Bildkredit: Jeff Geerling/Youtube

Hur man överklocka en Raspberry Pi 400

Som med andra Raspberry Pi-modeller som kör det officiella Raspberry Pi OS, kan du ändra CPU:ns klockhastighet genom att modifiera filen config.txt som den använder för inställningar vid uppstart.

Först bör du uppdatera och uppgradera ditt system. Öppna ett terminalfönster genom att klicka på ikonen i den övre menyraden, eller via Meny > Tillbehör > Terminal, och ange:

 sudo apt update && sudo apt upgrade -y 

Installera övervakningsverktyg

Innan du överklocka Pi 400 vill du installera ett par användbara verktyg. Installera först Neofetch systeminformationsverktyget:

 sudo apt install neofetch 

Installera sedan Stressberrys stresstestverktyg:

 sudo apt install stress
sudo pip3 install stressberry

För att se aktuell systeminformation, kör:

 neofetch 

Den ska visa standard CPU-hastighet på 1,8 GHz. Därefter vill du utföra ett första stresstest med standardklockhastigheten för jämförelse med de överklockade resultaten senare. Kör det här kommandot för ett 100-sekunders test med alla fyra kärnorna:

 stressberry-run -n "My Test" -d 100 -i 30 -c 4 mytest1.dat 

Efter att ha väntat på en stabil baslinjetemperatur kommer den att köras och varje rad visar aktuell CPU-temperatur och frekvens (i MHz).

Redigera Config.txt-filen till överklockning

Nu för att ändra CPU-hastighetsinställningarna för att börja överklocka. Öppna filen config.txt i nanotextredigeraren:

 sudo nano /boot/config.txt 

Scrolla ner till avsnittet som börjar med ”#uncomment för att överklocka armen” och ta bort raden under den. Lägg nu till följande rader:

 arm_freq=2000
gpu_freq=750
over_voltage=6

Här ställer vi in ​​CPU-klockhastigheten till 2GHz, ökar kärnspänningen och ökar också GPU-hastigheten som en bonus. Avsluta nano och spara inställningarna genom att trycka på Ctrl + X, sedan Y och Enter. För att aktivera överklockningen, starta om Pi 400:

 sudo reboot 

När den startar om, kör kommandot neofetch terminal igen; du bör se den nya CPU-hastigheten på 2,2 GHz.

Stresstesta din överklockade Pi 400

Kör samma stresstest som tidigare med Stressberry:

 stressberry-run -n "My Test" -d 100 -i 30 -c 4 mytest2.dat 

Den här gången bör du se att CPU:n når den överklockade hastigheten på 2GHz. Den kommer också att ha en högre temperatur – i våra tester nådde den maximala 48,2°C, långt under den nivå vid vilken strypning skulle tillämpas.

Överklockning av Pi 400 till högre hastigheter

Om du vill höja CPU-hastigheten på din Pi 400 ännu högre, måste du lägga till raden force_turbo=1 i filen config.txt för att öka överspänningsvärdet till över 6. Observera att detta upphäver garantin .

För att till exempel överklocka Pi 400 till 2,2 GHz, lägg till dessa rader i överklockningssektionen i config.txt:

 force_turbo=1
arm_freq=2200
gpu_freq=750
over_voltage=8

Spara filen som tidigare och starta om. Pi 400 bör starta upp bra på denna nivå av överklockning och du kan köra ytterligare ett stresstest med Stressberry. I våra experiment fann vi att den körde på hela 2,2 GHz och temperaturen nådde 54°C – fortfarande långt under strypintervallet.

Att pressa hastigheten ännu högre görs på egen risk, men YouTuber leepspvideo fann att han kunde köra Pi 400 på 2,4 GHz.

Om överklockning på en viss nivå orsakar systeminstabilitet bör du dock prova en mer blygsam överklockning. I vissa fall kanske Pi 400 inte ens startar upp till skrivbordet, vanligtvis på grund av brist på tillräcklig ström.

Vad händer om Pi 400 inte startar?

Om du, efter att ha ändrat överklockningsinställningarna i config.txt, upptäcker att Pi 400 inte kommer att starta upp ordentligt, oroa dig inte. Den enklaste lösningen är att helt enkelt hålla ned Shift-tangenten under uppstart för att tillfälligt inaktivera överklockningen; den bör då starta normalt.

Om det inte fungerar kan du alltid stänga av Pi 400, ta bort microSD-kortet och ansluta det (med en USB-kortläsare) till en annan dator för att redigera filen config.txt där. Du kan sedan ändra överklockningsinställningarna eller kommentera dem genom att lägga till en #-symbol i början av varje rad.

Raspberry Pi 400 överklockning är lätt

Som du har sett är det relativt enkelt att överklocka Pi 400. Du kan behöva öka överspänningsnivån vid högre klockhastigheter, men tryck den inte över 12.

Med den extra processorkraften från överklockning borde 4K-videouppspelningen vara smidigare och du kan köra andra CPU-intensiva uppgifter mer effektivt. Detta kommer att låsa upp ännu fler projektmöjligheter för din Raspberry Pi.