Allt Apple tillkännagav vid sitt ”Wonderlust”-evenemang i september

Apple höll sitt ”Wonderlust”-evenemang den 12 september 2023 för att presentera sina senaste iPhone- och Apple Watch-modeller, med en förinspelad presentation streamad online för alla att se. Det var begränsad personlig närvaro för utvalda journalister att prova de nya produkterna.

Om du inte hade tid att se hela keynoten eller vill ha en snabb genomgång av de nya produkterna, här är en snabb sammanfattning av allt Apple tillkännagav vid evenemanget.

iPhone 15 och iPhone 15 Plus

Den största visuella förändringen på iPhone 15 och iPhone 15 Plus-modellerna är Dynamic Island-utskärningen som Apple först introducerade tillsammans med iPhone 14 Pro. När det gäller själva skärmen är den dubbelt så ljus utomhus och klarar maximala ljusstyrkor på 2 000 nits.

Bildkredit: Äpple

Som många branschexperter förutspådde har Apple äntligen lagt ner Lightning-porten och ersatt den med USB-C. Den är dock fortfarande begränsad till USB 2.0-hastigheter, precis som Lightning. När det gäller prestanda drivs iPhone 15 av A16 Bionic, samma chip som drev iPhone 14 Pro-modellerna.

På framsidan av kameran kommer en helt ny 48 MP-kamera att förbättra ditt mobilfotograferingsspel med 4x skarpare bilder och bättre prestanda i svagt ljus. Och för första gången erbjuder standardmodellerna för iPhone 15 ett 2x telefotoalternativ med tre optiska zoomnivåer: 0,5x, 1x och 2x.

iPhone 15 och iPhone 15 Plus kommer i svart, grön, blå, gul och ett nytt rosa färgalternativ. De kostar samma som 2022 års iPhone 14-modeller, från 799 $ för iPhone 15 och 899 $ för iPhone 15 Plus, var och en med 128 GB baslagring.

iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max

Apple har gjort om iPhone 15 Pro-modellerna med en lättare titankonstruktion och konturerade kanter. Den har ersatt den ikoniska Silent/Ring-omkopplaren med en programmerbar åtgärdsknapp för att utlösa anpassade åtgärder – som på Apple Watch Ultra.

Medan USB-C-porten på iPhone 15 är begränsad till USB 2.0-hastigheter, får iPhone 15 Pro-modellerna USB 3-hastigheter, vilket är upp till 20 gånger snabbare än Lightning. Apples flaggskepp 2023 drivs av ett 3nm A17 Pro-chip, som kan köra konsolkvalitetsspel som Assassin’s Creed Mirage, Resident Evil Village och Death Stranding.

Kamerauppgraderingarna är också ganska betydande. iPhone 15 Pro-modellerna kan nu ta 48MP HEIF-bilder, vilket är en enorm förbättring jämfört med sina föregångare. Båda modellerna kan också ta rumsliga bilder och videor som du kan se på Vision Pro-headsetet. iPhone 15 Pro Max får en helt ny telefotokamera med 5x optisk zoom, tack vare Apples ”tetraprism”-design.

Bildkredit: Äpple

iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max börjar på $999 respektive $1199 för basmodellerna. Apple erbjuder iPhone 15 Pro-modellerna i fyra färger: Natural Titanium, Black Titanium, Blue Titanium och White Titanium.

Apple Watch Series 9

Apple Watch Series 9 är en iterativ uppdatering, den största förändringen är den nya Apple S9 SiP, som möjliggör Siri-bearbetning på enheten och en helt ny dubbeltrycksgest. Du kan nu trycka två gånger med pekfingret och tummen för att utföra åtgärder som att svara på eller avsluta samtal, spela upp eller pausa musik, bläddra igenom widgetar och mer.

S9 inkluderar ett andra generationens Ultra Wideband-chip, som låser upp Precision Finding när det används med iPhone 15-modellerna. Om du använder din Apple Watch utomhus ofta kommer du också att uppskatta en betydligt ljusare skärm som är upp till dubbelt så ljus utomhus.

Bildkredit: Äpple

Apple erbjuder Apple Watch Series 9 i Silver, Midnight, Starlight, PRODUCT(RED) och ett nytt rosa färgalternativ. Du kan självklart välja mellan alternativ för hölje i rostfritt stål och aluminium. Precis som tidigare börjar enheten på $399 och kommer att börja säljas den 22 september.

Apple Watch Ultra 2

Andra generationens Apple Watch Ultra drivs också av S9-chippet, vilket innebär att den stöder samma funktioner som Apple Watch Series 9, som den nya dubbeltryckningsgesten, Siri på enheten och mer exakt spårning.

Bildkredit: Äpple

Och den 50 % ljusare skärmen ökar läsbarheten avsevärt i starkt solljus. I en Apple Newsroom-inlägg, företaget nämner också mindre förbättringar som ”avancerade möjligheter för vattenäventyr” och ”utökat höjdområde.” Apple Watch Ultra 2 börjar på $799, precis som sin föregångare.

Fodral och klockband

Apples klockarmband och skyddande iPhone-fodral har bytt från naturligt läder till ett miljövänligt material som kallas FineWoven. Apple beskriver materialet som ”microtwill med en mjuk, mockaliknande känsla.”

Bildkredit: Äpple

FineWoven för Apple Watch finns med Magnetic Link- och Modern Buckle-banden. Vad gäller iPhones så erbjuds FineWoven i MagSafe-fodral och plånböcker. Apple har också samarbetat med Nike och Hermès om miljövänliga klockarmband.

Trots hållbarhetsdraget fortsätter dock Apple att erbjuda genomskinliga och silikonfodral för iPhone 15 och iPhone 15 Pro.

Alla nya Apple Watch-band och iPhone-fodral finns att beställa nu, inklusive nya färger för Alpine Loop, Trail Loop och Ocean Band.

Det är säsong för nya Apple-produkter

Detta var ännu ett evenemang för hårdvarulansering på ett typiskt Apple-sätt, med massor av iterativa funktioner och några överraskningar. Tack och lov har Apple inte höjt priserna som ryktena förutspått!

Även om det är sant att Apple bygger premiumprodukter som kostar pengar, bör avbetalningsplaner och operatörserbjudanden hjälpa till att lindra smärtan på din plånbok. Den verkliga frågan är om någon av dessa nya Apple-produkter är tillräckligt övertygande för att få dig att trycka på Köp-knappen.