Alla din dator/PC-portar förklaras

Titta på din CPU eller bärbara dator och räkna hur många portar det finns. Räkna nu hur många portar du är bekant med och använder?

Chansen är stor att de flesta inte känner till syftet med någon annan port än USB eller HDMI. Men om du vill skörda din dators fulla potential måste du bekanta dig med enhetens hela anatomi.

Portar är det enda kommunikationsmediet mellan våra datorer och externa enheter. För att förstå din dator måste du förstå alla dess uttag.

I det här inlägget kommer vi att prata om olika typer av datorportar och hur du kan använda dem för att bättre kommunicera med din dator. Ja, det är fortfarande häftigt att veta om datorer😉. Låt oss gå in i det!

Vad är en datorport?

En datorport är en fysisk dockningspunkt som ansluter en dator med en extern enhet för att överföra data och ge oss önskad utdata. Det är i huvudsak gränssnittet (kommunikationspunkten) mellan en extern enhet och datorns moderkort.

Det finns två ändar på kontakter: honänden (porten), som finns på moderkortet, och hanänden, som består av en kontakt. När dessa två är länkade upprättas en förbindelse och kommunikation.

Datorer har flera olika portar för olika in- och utgångar. Den som vi är mest bekanta med är serieporten. Den ansluts till externa enheter som mus och tangentbord. Detta gränssnitt använder ett seriellt protokoll som överför data över en enda kommunikationslinje, en bit i taget.

Förutom en serieport finns flera portar tillgängliga på PC och bärbara datorer, både nya och gamla, beroende på tillverkningsår. Att veta allt om dessa portar kan ge dig en fördel, eftersom du kan frigöra din enhets fulla potential och göra det lättare att överföra data.

Det är inte nödvändigt att din dator kan ha alla portar som finns där ute. Antalet och typerna av portar i datorns anatomi varierar beroende på märke, modell, år och syfte med att tillverka en specifik enhet.

Till exempel användes PS/2-porten, uppfunnen av datorföretaget IBM, i de gamla datorerna. De har nu ersatts av USB.

Låt oss diskutera alla vanliga typer av datorportar som finns eller har funnits någon gång. Ju mer du vet, desto bättre.

Serieport

En seriell port är en av de vanligaste portarna i nästan alla datorer. Den asynkrona porten används för att ansluta kringutrustning till en dator, varefter informationen kan skickas eller tas emot sekventiellt, en bit i taget.

Källa: Wikipedia

En seriell port har funnits länge och har använts för att ansluta flera typer av externa enheter, inklusive en mus, tangentbord, spelkontroller och till och med modem.

Den kallas också för COM-porten eller RS-232-porten och har en långsammare dataöverföringshastighet än parallellporten (vilket jag ska förklara härnäst).

Seriella portar är av två typer – DB25 och DB9. DB25 kommer med 25 stift (det står i namnet), medan DB9 kommer med 9 stift.

Parallell port

Utvecklad av Epson, den näst vanligaste porten som finns i datorer är parallellporten. Den kan skicka och ta emot flera databitar samtidigt, vilket gör den kraftfullare än en seriell port, med högre hastighet.

Källa: Wikipedia

Porten används mest för att ansluta skrivare och skannrar till datorn. Den kommer med 25 stift. Precis som med seriella portar ersätter USB-portar parallellportar, så du hittar inte denna port i de flesta moderna datorer.

USB visar en snabbare dataöverföringshastighet med en mindre anslutning. Parallella portar går också under namnen Centronics-gränssnitt, Centronics-port, Printer Port, Line Printer Port och Centronics-kontakt.

Game Port

Spelporten är en annan port som finns i gamla IBM-datorer, nu ersatt av USB. Som namnet antyder användes I/O-kontakten tidigare för att ansluta extern hårdvara för spel, såsom spelplattor, joysticks och andra externa enheter som gör att du kan spela spel på datorn.

Källa: Wikipedia

Det är ett 15-stiftsuttag och integrerades senare med ljudkorten. Du hittar inte den här porten i moderna enheter, eftersom USB ersatte den.

Läs också: Bästa Intel-moderkort för spel

VGA

VGA (eller Video Graphics Array) är porten som bildskärmen använder för att ansluta till en dators grafikkort. Kontakten överför videosignaler till en dator via en kringutrustning.

Källa: Wikipedia

När HDMI inte var i trenden använde de VGA. Den här kontakten gav färgskärmar, men bildkvaliteten var inte lika bra. Den kom med 15 stift, med många typalternativ att välja mellan, inklusive olika storlekar, varierande från 0,75 fot till mer än 30 fot. Denna port är fortfarande tillgänglig i utvalda PC-modeller, projektorer, HD-TV och grafikkort.

Om du kontrollerar din bildskärm kanske du hittar den här porten, som låter dig strömma videor på din TV via en extern enhet, även om den kan kämpa med bra bildkvalitet.

S-video

S-videokontakter gör att du kan skicka och ta emot videosignaler i standardupplösning mellan 480 och 576 pixlar. Den används för att casta den ursprungliga videon på utgången, antingen din dator, videokamera, DVD-spelare eller TV.

Källa: Wikipedia

S-videosignaler är kraftfulla eftersom de kan överföra all videodata, inklusive färginformation och ljusstyrka, vilket ger dig en hög bildkvalitet på skärmen.

Ljusstyrkan och färginformationen överförs till utgången med hjälp av två separata ledningar. S-videoportar, å andra sidan, kan komma med olika antal stift, mellan 4, 7 och 9 stift.

HDMI

HDMI är fortfarande ett känt namn eftersom de flesta moderna datorer och TV-apparater har en HDMI-port. High Definition Multimedia Interface, eller HDMI, skickar och tar emot högupplösta digitala videosignaler med ljud och enhetskommandon av biokvalitet. Den används oftast när du ställer in två bildskärmar eller ansluter till en annan extern bildskärm.

Källa: Wikipedia

Till skillnad från några av de andra videoportarna överför den här inte bara videosignaler utan även ljud utan att kompromissa med kvaliteten på någon av dem. Den levereras med 19 stift. Den senaste portversionen – HDMI 2.1, är så kraftfull att den kan överföra videosignaler upp till en upplösning på hela 10K, medan de dynamiska HDR-formaten stöder bandbreddskapacitet på upp till 48Gbps.

Inte konstigt att många moderna grafikkort, som Nvidia RTX 3090, kommer med HDMI 2.1-portar som gör att du kan ansluta dem till bildskärmar eller tv-apparater för en bättre upplevelse. Om du vill casta video till en utgång, skulle den definitivt ha en HDMI-port.

DVI

Digital Visual Interface, eller DVI, är en annan videodisplayport som låter dig överföra videosignaler till skärmenheter med upplösningar på upp till 2560 x 1600. DVI-portar används i PC-skärmar, projektorer och vissa tv-apparater.

Källa: Wikipedia

Även om DVI fortfarande används är HDMI-portar vanligare eftersom alla HDMI-gränssnitt kan överföra ljudsignaler, men bara vissa DVI-gränssnitt kan göra det. Det är också bättre än VGA eftersom bildkvaliteten på DVI är mycket bättre.

RJ45

Ethernet-port eller RJ45-port, även känd under många andra namn, som nätverksadapter och nätverksuttag, är ett gränssnitt där en internetaktiverad enhet är ansluten till en annan nätverksenhet.

Porten ansluter din bärbara dator eller PC med en router eller ett modem med hjälp av Ethernet-protokollet. Den kommer vanligtvis med 8 stift och ansluter Ethernet-kablarna med ett seriellt datamodem.

Källa: Wikipedia

Porten används för Ethernet-nätverk genom att ansluta en enhet till lokala nätverk (LAN) och Wide Area Networks (WAN) och tillhandahålla internetanslutningar i hem, kontor, skolor, högskolor och datacenter.

Den används också för dataöverföring eftersom RJ45-portar tillåter höghastighetsdataöverföring mellan alla enheter inom nätverket, inklusive filer, multimediainnehåll, dokument och andra former av data.

Dessutom använder vissa människor den för att ansluta IP-kameror och säkerhetssystem till nätverket för att möjliggöra fjärrövervakning och hantering av säkerhetssystemet.

RJ11

RJ11 är ett telefongränssnitt som kommer med 6 stift och möjliggör anslutningar mellan telefoninstrument och linjer.

Källa: Amazon

RJ45 och RJ11 är kommunikationsportar med liknande utseende (även om antalet stift är olika). Den förra används för Ethernet-anslutning och den senare används endast för telefonanslutningar.

USB A, B, C, 3.0

Medan en gång i tiden var datorer fullproppade med olika portar, som seriella, parallella, spel och mer, kom USB och konsumerade dem alla i en enda port.

USB eller Universal Serial Bus är ett standardanslutningsgränssnitt som upprättar din dators anslutning med flera typer av externa enheter, vanligtvis för kortdistans digital datakommunikation. Med hjälp av USB-porten kan digital data överföras sömlöst och snabbt via USB-kablar.

Källa: Wikipedia

Dessutom överför de också elektrisk kraft via kablarna till de enheter som behöver det. Du kan ansluta ett stort antal kablar till USB-porten, inklusive USB-nätverksadaptrar, USB-bredband, cellmodem för internet och till och med USB-skrivare. Dessutom kan du till och med använda ett tangentbord med två datorer, förutsatt att du har rätt USB!

USB-enheter används också ofta för att dela filer från en dator till en annan utan nätverk. De flesta elektroniska enheter har nuförtiden USB-portar, inklusive telefoner, bärbara datorer, PC, surfplattor, Bluetooth-högtalare, klockor och till och med några högteknologiska lampor.

Alla dessa enheter stöder olika USB-typer. USB-enheter kan klassificeras baserat på två kategorier: deras fysiska design och deras hastighet.

Här är en sammanfattning av de vanliga USB-typerna baserat på deras fysiska design:

  • USB Typ A – Den vanligaste USB-porten, med nästan alla bärbara datorer eller datorer som har en.
  • USB typ B – Något mindre än typ A och är kvadratisk. Det är inbyggt i externa enheter som skannrar, skrivare och hårddiskar.
  • USB Typ C – Liten i storleken och används i de flesta vanliga enheter, som smartphones och Bluetooth-högtalare. Den är så snygg att den kan kopplas in utan problem. Anledningen till att den är populär och har ersatt de traditionella Type-A-portarna är att den stöder en dubbelriktad strömförsörjning, vilket betyder att om den kan ladda din telefon med en bärbar dator, kan din bärbara dator laddas med en telefon också.
  • USB Mini – Det här är miniatyrversioner av USB-kontakter av typ A och typ B som används i bärbara kameror, gamla mobiltelefoner och vissa spelkontroller. USB Mini finns i två varianter, Mini USB A och Mini USB B.
  • USB Micro – Dessa används i externa hårddiskar där stora mängder data behöver överföras snabbt.
  • Lightning-kabel – Apple har introducerat ytterligare en USB-kontakt, lightning-kabeln, som kommer med en typ C-kontakt i ena änden och en rektangulär kontakt i den andra, med möjlighet att vändas. Även om kabeln endast kan användas på Apple-enheter (tyvärr), tillåter den snabb laddning för Apple-enheter.

USB-portarna är också differentierade beroende på version och hastighet. Beroende på hur snabbt de kan överföra data, kan USB delas in i fyra kategorier:

  • USB 1.0 – Maximal dataöverföringshastighet – 12 Mbps
  • USB 2.0 – Maximal dataöverföringshastighet – 480 Mbps
  • USB 3.0 – Maximal dataöverföringshastighet – 5 Gbps
  • USB 4.0 – Maximal dataöverföringshastighet – 40 Gbps

Baserat på design och funktionalitet är USB-portar inbyggda i olika enheter, med hänsyn till enhetens medfödda behov. Medan USB brukade introducera ett sken av standardisering i portar, finns det många varianter av USB nu – den senaste är blixtkabeln som introducerades av Apple som vi diskuterade tidigare.

Hur som helst är USB-portar av typ A och typ C nu de vanligaste i enheter.

SD-kortläsare/Micro SD-kort

SD-kort (Secure Digital) är små minneskort som används för att lagra eller överföra digitala data, som foton och videor, på bärbara enheter. Telefoner, kameror, e-böcker, musikspelare, bilnavigeringssystem, digitala videokameror och liknande bärbara enheter levereras vanligtvis med ett SD-kort.

Källa: Wikipedia

Alternativt har de flesta bärbara datorer och datorer en SD-kortläsare, en liten kortplats för att sätta in SD-kortet. Genom att sätta in kortet i kortplatsen låter du din bärbara dator eller PC läsa innehållet på SD-kortet och överföra data in och ut från flashminneskortet.

SD-kortets undertyper inkluderar Micro- och Mini SD-kort, som alla styrs av Secure Digital Association.

Mikrofon 3,5 mm ljud

En annan plats du hittar i de flesta bärbara datorer och datorer är mikrofonens 3,5 mm ljud eller hörlursuttaget. Det är industristandardljudkontakten (används för mikrofon och hörlurar), och oavsett märke och modell har de flesta enheter standardljudjacket.

Källa: Wikipedia

Förutom de senaste iPhone-modellerna som inte har något hörlursuttag i dem. Istället används samma port för laddning och hörlurar. Porten ansluter även AUX för att streama telefonmusiken på din bils stereo.

Stereo Line

Moderkortet på en PC har flera ljudportar med olika funktioner och kompatibilitetskriterier. Alla dessa används för att ansluta din PC med extern ljudhårdvara, såsom en mikrofon, hörlurar, högtalare och mer. Men nu, på grund av Bluetooth-headset, kan du gå trådlöst!

Källa: Wikipedia

De tre huvuddelarna av moderkortets ljudportar är line-in, line-out och mikrofon. Line-in används för att ansluta MP3-spelare och CD-spelare och är blå till färgen. Line-out-porten är grön till färgen och används för att ansluta förstärkare och stereohögtalare.

Mikrofonen i ett, med rosa färg, används för att ansluta mikrofonen. De tre portarna är oftast alltid 3,5 mm (1/8 tum) miniuttag.

C/Sub, sidoport och bakport

Bortsett från de viktigaste ljudportarna som nämns ovan, underlättar vissa andra ljudportar även ljudsystem i dina enheter. C/Sub-porten (orange färg) ansluter center-/subwooferhögtalaren.

Källa: Wikipedia

De andra två är sidoporten och den bakre porten. Sidoporten (grå färg) ansluts till sidohögtalarna och den bakre porten (svart färg) ansluts till den bakre högtalaren. Det finns också 6,3 mm ljudjack, men det används främst i avancerade moderkort och är inte lika vanligt som 3,5 mm.

En vanlig ljudport som jag bör nämna är S/PDIF-porten (Sony/Philips Digital Interface). Den ansluts till externa ljudenheter som DVD-spelare, Blu-ray-spelare, CD-skivor eller hemmabiosystem. Det ger förbättrad ljudkvalitet jämfört med analoga portar; sålunda finns de mestadels på avancerade moderkort, inte låga till mid-end moderkort.

FireWire

Ja, det finns en annan port som används för att ansluta kringutrustning till datorn, och det är FireWire. Även känd som IEEE 1394, ansluter porten enheter som kameror, skannrar, skrivare, hårddiskar och annan kringutrustning för att skicka och ta emot data.

Källa: Wikipedia

Även om USB i stort sett har samma jobb, finns det några viktiga skillnader mellan de två. Till att börja med kan FireWire hantera mer data än USB för ljud- och bilddata. 2.0 USB, till exempel, kan överföra data med en hastighet av 480 Mbps. Samtidigt kan 800 FireWire hantera 800 Mbps. Även om 2.0 USB kan hantera 127 enheter, kan 800 FireWire bara hantera upp till 63 enheter.

En annan sak som skiljer de två från varandra är att USB är baserat på värdnätverket, medan FireWire är baserat på peer-to-peer. För att USB ska kunna kommunicera med en annan enhet krävs en dator för nätverket.

En FireWire-anslutning kan upprättas direkt mellan två enheter utan att datorn är en medlare. Men i slutet av dagen förblir syftet med båda detsamma – att ansluta andra kringutrustningar och överföra data.

IEC-kontakt

IEC Connectors är en grupp av kontakter som uppfyller International Electrotechnical Commission (IEC) standarder.

Källa: Wikipedia

En av de mest populära kontakterna är IEC 320 C13/14, där 32 är antalet specifikationer som strömkontakterna har, och C1 är lin-uttaget som används i AC- och AV-industrin. Det är den förkortade versionen av IEC 60320.

C13-uttaget går in i C14-kontakten, som mestadels finns i infällda paneler eller chassi på datorströmförsörjning.

eSATA

Serial ATA (SATA)-standarder är ett nytt externt lagringsformat som ansluter datorn till olika externa lagringsenheter.

Källa: Wikipedia

Dess syfte liknar Firewire och USB, men dataöverföringshastigheten för eSATA (External Serial Advanced Technology Attachment) är mycket snabbare än något annat. Den visar en hastighet som är 3 gånger snabbare än sina konkurrenter.

DisplayPort

DisplayPort, som namnet antyder, ansluter en visningsenhet och en videokälla för att streama en video på en dator. Den överför ljud- och videosignaler samtidigt och oberoende, beroende på dina behov.

Källa: Wikipedia

Utbudet av videosignalvägar sträcker sig från 6 till 16 bitar per färgkanal, medan ljudvägen har upp till 8 kanaler på 24-bitar. Video Electronics Standards Association (VESA) utvecklade DisplayPort som en högpresterande ersättning för andra framstående skärmalternativ, som DVI och VGA.

Det används fortfarande flitigt eftersom DisplayPort stöder högupplösta bilder med ett ganska stort antal kontaktstift. Dataöverföringshastigheten är också upp till 17,28 Gbps, vilket gör det till ett snabbt alternativ.

Cardbus

Cardbus är en av de två förlängningarna av PCMCIA-standarden som kan utöka bussens bandbredd till 32 bitar vid 33MHz.

Källa: Wikipedia

PC-kortet används för att lägga till kringutrustning och ytterligare hårdvara till en PC eller en bärbar dator.

Avslutande tankar

Din PC eller bärbara dator är hem för otaliga portar, som var och en används för att göra två enheter (din PC och kringutrustning kommunicerar och överför data med varandra).

Även om tillkomsten av vissa nya portar har gjort de gamla föråldrade, som vad USB gjorde med spelportar och flera andra, är det viktigt att känna till anatomin hos gamla och nya datorer för att bättre förstå de enheter du använder. Det här inlägget inkluderade i stort sett alla portar du behöver veta om.

Läs sedan om alla datorgenerationer i detalj för att ytterligare fräscha upp dina kunskaper.