AirDrop fungerar inte? Så här åtgärdar du det

AirDrop låter dig skicka filer, foton och annan data mellan iPhones, iPads och Macs. Som all trådlös teknik kan AirDrop dock vara temperamentsfull. Och att få enheter att ”se” varandra kan ibland vara en utmaning. Så här felsöker du vanliga AirDrop-problem.

Vad är AirDrop?

AirDrop är Apples patentskyddade metod för att skicka filer eller data lokalt mellan två enheter. Enheterna ansluter initialt över Bluetooth, med Wi-Fi som gör mycket av det tunga lyftet när det kommer till filöverföringar.

Funktionen introducerades först på Mac 2008. Den utökades till iOS-enheter med lanseringen av iOS 7 2013. AirDrop är utmärkt när det fungerar, men om du har äldre hårdvara är det mer sannolikt att du får problem. Synlighetsproblem är det vanligaste problemet människor har med AirDrop – ibland dyker inte mottagaren upp, hur mycket du än försöker.

Detta är en av anledningarna till att Apple introducerade det nya U1-chippet med ultrabredbandsteknik för iPhone 11. U1 är designat för att förbättra enhetens upptäckbarhet och eliminera de problem som har plågat AirDrop i flera år. Det kommer dock att dröja ett tag innan majoriteten av människor har ett sådant chip i sin enhet. Just nu har vi fastnat i att försöka få AirDrop att fungera på gammaldags sätt.

Vi har delat upp dessa tips mellan Mac- och iOS-enheter, eftersom du kan använda olika metoder på varje plattform. Om du vill använda AirDrop mellan en iPhone eller iPad och en Mac, var noga med att kolla in båda avsnitten för relevanta tips.

Kan min Mac- eller iOS-enhet använda AirDrop?

AirDrop är kompatibel med följande Mac-datorer:

MacBook Pro (sent 2008 eller nyare)
MacBook Air (sent 2010 eller nyare)
MacBook (sent 2008 eller nyare)
iMac (tidigt 2009 eller senare)
Mac mini (mitten av 2010 eller senare)
Mac Pro (tidigt 2009 med AirPort Extreme eller senare)

AirDrop är kompatibel med iOS-enheter som:

Kör iOS 7 eller senare
Ha en Lightning-port

Trots denna omfattande kompatibilitet, ju äldre din enhet är, desto mer sannolikt är det att du får problem med AirDrop.

Felsökning av AirDrop på en Mac

Det finns fler knep för att få AirDrop att fungera på en Mac än det finns för en iOS-enhet. Detta beror på att du på en Mac har tillgång till terminalen, fler inställningar du kan justera och möjligheten att ta bort filer från systemmappar.

Låt oss börja!

Uppdatera macOS

De

Du har hört det förut, men vi säger det igen: du bör hålla din enhet uppdaterad om du vill minimera programvaruproblem. AirDrop är temperamentsfullt i de bästa tiderna, så om din Mac kör en föråldrad version av macOS och du försöker skicka filer till din helt nya iPhone 11 kan det vara problemet.

Säkerhetskopiera först din Mac med Time Machine och gå sedan till Systeminställningar > Programuppdatering och installera alla tillgängliga uppdateringar. Om du inte kör den senaste versionen av macOS, öppna App Store, sök efter ”macOS” och ladda ner den gratis.

Öppna AirDrop i Finder

De

Enligt Apple, om din Mac kör OS X Mavericks eller tidigare, måste du öppna Finder och klicka på AirDrop i sidofältet för att överföra filer. Apple ställer inte detta krav för senare versioner av macOS, men vi har haft bättre resultat när vi öppnar AirDrop-fönstret innan vi påbörjar en överföring.

Ställ in din Macs synlighet till ”Alla”

De

Om du har problem med att skicka filer till en Mac, justera synligheten under Finder > AirDrop. Längst ned på skärmen klickar du på pilen bredvid ”Tillåt mig att bli upptäckt av:” och välj ”Alla” från rullgardinsmenyn.

Om du väljer ”Endast kontakter”, se till att den andra partens kontaktuppgifter visas i din Kontakter-app. Apple anger inte vilken särskild information som används för att identifiera en kontakt, men en e-postadress kopplad till ett Apple-ID är ett bra val.

Ibland fungerar inte alternativet ”Endast kontakter” korrekt – även när e-postadresser och telefonnummer finns. För bästa resultat, se till att båda parter visas i varandras kontaktappar.

Inaktivera Stör ej

De

Stör ej-läget stör AirDrop eftersom det gör din Mac osynlig för andra enheter. För att inaktivera det, öppna ”Meddelandecenter” (ikonen i det övre högra hörnet på skärmen), klicka på fliken ”Idag”, rulla uppåt och stäng sedan av ”Stör ej”.

Sök efter en äldre Mac

De

Äldre Mac-datorer använder en äldre implementering av AirDrop som inte är kompatibel med de senaste iOS-enheterna. Du kan använda en modern Mac för att skicka filer till en äldre Mac, men du måste först be AirDrop söka efter den äldre Macen. Om din Mac tillverkades före 2012 kan den här metoden fungera för dig.

Se först till att den äldre Macen är synlig och att AirDrop-fönstret är öppet och redo att ta emot. På din nyare Mac, gå till Finder och klicka på ”AirDrop” i sidofältet. Klicka på ”Ser du inte vem du letar efter?” längst ned i fönstret och klicka sedan på ”Sök efter en äldre Mac.”

Anslut till samma Wi-Fi-nätverk

Apple säger uttryckligen att båda enheterna inte behöver dela samma Wi-Fi-nätverk för att AirDrop ska fungera. Men vår egen erfarenhet tyder på att när enheter delar ett nätverk blir resultaten mycket bättre. Om möjligt, anslut båda enheterna till samma nätverk och försök sedan igen.

Inaktivera ”Blockera alla inkommande anslutningar”

De

Om du använder brandväggen som följer med macOS, kan den också blockera inkommande anslutningar. För att förhindra att AirDrop-överföringar misslyckas bör du inaktivera den här inställningen. Du behöver inte sluta använda brandväggen för att göra detta.

Gå till Systeminställningar > Säkerhet och sekretess och klicka sedan på fliken ”Brandvägg”. Om brandväggen är inställd på ”Av” kan du gå vidare till nästa tips.

Om brandväggen är på, klicka på låset i det nedre vänstra hörnet av fönstret och skriv sedan ditt administratörslösenord (eller använd Touch ID eller din Apple Watch, om möjligt).

Klicka sedan på ”Brandväggsalternativ.” I fönstret som öppnas, se till att kryssrutan bredvid ”Blockera alla inkommande anslutningar” är avmarkerad. Klicka på ”OK” för att spara dina ändringar och försök sedan igen.

Inaktivera Wi-Fi och Bluetooth manuellt

De

Ibland behöver du bara stänga av den och slå på den igen. För att göra detta med både Bluetooth och Wi-Fi, klicka på relevant ikon i menyraden uppe till höger på skärmen. När du har stängt av både Wi-Fi och Bluetooth slår du på dem igen och försöker sedan igen.

Döda Bluetooth med ett terminalkommando

Om det inte fungerar kan du istället försöka döda din Macs Bluetooth-tjänst. Detta tvingar i huvudsak tjänsten att starta om och kan potentiellt lösa synlighet och överföringsproblem också.

För att göra detta, öppna ett nytt terminalfönster och skriv (eller klistra in):

sudo pkill blued

Tryck på Enter, skriv ditt administratörslösenord (eller auktorisera via Touch ID eller Apple Watch) och tryck sedan på Enter igen. Tjänsten startar om omedelbart och dödar alla andra Bluetooth-anslutningar du har öppna. Du kan nu försöka använda AirDrop igen.

Återställ alla Bluetooth-anslutningar

Klick

Detta är det nukleära alternativet, men många har haft framgång med det så det kan vara värt ett försök. Din Mac lagrar kända Bluetooth-anslutningar i en enda fil. Om du tar bort den filen tvingar du din Mac att göra nya anslutningar, och det kommer potentiellt att lösa eventuella problem. Det kan också lösa problem med Bluetooth-enheter som inte paras ihop eller fungerar oregelbundet.

Klicka först på Bluetooth-ikonen i menyraden och välj sedan ”Stäng av Bluetooth.” Öppna ett Finder-fönster och välj sedan Gå > Gå till mapp i menyraden.

Skriv (eller klistra in) följande och tryck sedan på Enter:

/Library/Preferences/

Hitta filen ”com.apple.Bluetooth.plist” och radera den. Du kan använda sökfältet, se bara till att du klickar på ”Inställningar” överst i Finder-fönstret. Slå på Bluetooth igen och se om AirDrop fungerar.

Kom ihåg att koppla ihop dina Bluetooth-enheter igen efter att du provat detta tips.

Starta om din Mac

De

Som alltid är det mest effektiva sättet att lösa AirDrop-problem att starta om din Mac och försöka igen. Det är dock inte bekvämt – särskilt om du är mitt uppe i något. Vi rekommenderar att du experimenterar med de tidigare tipsen först för att se om någon av dem fungerar med just din hårdvara; det kan hindra dig från att ha samma problem i framtiden.

Andra Mac AirDrop-felsökningstips

Har du fortfarande AirDrop-problem? Det finns några andra saker du kanske vill prova:

Starta om din nätverksutrustning.
Återställ din Macs PRAM och SMC.
Logga ut från ditt Apple-ID under Systeminställningar och logga sedan in igen.
Installera om macOS för att återställa din enhet till ”som ny”.

Lösa AirDrop-problem på en iOS-enhet

På grund av operativsystemets stängda karaktär har iOS-enheter inte lika många felsökningsvägar öppna för dem. Lyckligtvis finns det några tips som har fungerat för oss.

Uppdatera iOS

De

Precis som macOS får iOS regelbundna uppdateringar. För att ge dig själv den bästa chansen att lyckas med AirDrop, se till att du använder den senaste versionen av iOS. Gå till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering och installera alla tillgängliga uppdateringar.

Se till att din iOS-enhet är synlig

Du kan ändra din iOS-enhets synlighet i Kontrollcenter. För att komma åt Control Center på en iPhone 8 eller tidigare, svep uppåt från skärmens nederkant. Om du har en iPhone X eller senare sveper du nedåt från skärmens övre högra hörn.

Tryck och håll panelen som innehåller flygplansläge och Wi-Fi-symboler tills en ny panel visas. Tryck på ”AirDrop” för att ställa in synlighet. För bästa resultat, tryck på ”Alla”.

Om du väljer alternativet ”Endast kontakter” måste personen du delar med också vara i din kontaktapp (eller telefonappen under fliken Kontakter). För bästa resultat med den här metoden, se till att den andra partens länkade Apple-ID visas i den relevanta kontakten.

Eftersom ”Endast kontakter” är temperamentsfullt rekommenderar vi att du byter detta alternativ till ”Alla” för överföringar och sedan ändrar till ”Ta emot av” om du inte vill bli bombarderad av främlingar.

Se till att din iPhone är vaken och olåst

Din iPhone måste vara vaken för att vara synlig för andra AirDrop-enheter. AirDrop-förfrågningar visas som aviseringar på din låsskärm när din enhet är låst. För bästa resultat, se till att din enhet är vaken, upplåst och redo att ta emot.

Inaktivera Stör ej

Om Stör ej-läget är aktiverat på din iOS-enhet kommer du inte att kunna ta emot AirDrop-förfrågningar. För att inaktivera Stör ej-läget, gå till Inställningar > Stör ej. Du kan också växla mellan Stör ej-ikonen (den ser ut som en måne) i Kontrollcenter.

Inaktivera personlig hotspot

De

Du kan inte använda AirDrop om du har en personlig hotspot ansluten. För att snabbt inaktivera Personal Hotspot, öppna Control Center, tryck och håll ned panelen med Wi-Fi-symbolen i den och växla sedan av ”Personal Hotspot”.

Ta emot olika filtyper separat

När du får en fil via AirDrop öppnas den direkt i den aktuella appen. Detta orsakar ibland problem om du försöker skicka flera filtyper i en överföring.

Dela upp dina överföringar efter filtyp innan du skickar dem via AirDrop till en iOS-enhet och se om detta löser problemet.

Döda Bluetooth och Wi-Fi med flygplansläge

Ett favorittips är att döda alla enhetens radioapparater med flygplansläge. Det räcker inte att växla mellan Wi-Fi och Bluetooth, för när du inaktiverar Wi-Fi i Kontrollcenter kopplar det bara bort dig från det aktuella nätverket. För att återställa alla tjänster, öppna Kontrollcenter, aktivera flygplansläge och vänta sedan cirka 10 sekunder. Inaktivera flygplansläge och försök igen.

Observera att flygplansläge sparar din senast kända konfiguration. Om du aktiverar flygplansläget och sedan manuellt återaktiverar Wi-Fi eller Bluetooth, kommer flygplansläget att komma ihåg detta nästa gång. Se till att du inaktiverar både Bluetooth och Wi-Fi innan du testar detta tips.

Starta om din iOS-enhet

Om du är osäker, stäng av och sätt på den igen. Detta kommer sannolikt att lösa dina AirDrop-problem (åtminstone tillfälligt), även om det inte alltid är det mest bekväma alternativet.

Återställ nätverksinställningar

De

Vi har inte provat detta, så vi kan inte intyga dess framgångsgrad, men om du har kroniska AirDrop-problem kanske du vill prova. Detta återställer alla kända Wi-Fi-nätverk och VPN-, APN- och mobilinställningar till deras standardvärden. Du måste återansluta till alla dina Wi-Fi-nätverk efteråt.

Om det är värt det för dig, gå till Inställningar > Allmänt > Återställ > Återställ nätverksinställningar.

Använd iCloud istället för AirDrop

iCloud Drive är Apples molnlagringsmedium. Det är knappast den mest robusta molnlagringstjänsten som finns, men den är integrerad i alla iOS- och macOS-enheter, så det är ett bra alternativ till AirDrop.

Det finns dock begränsningar. Medan AirDrop är designat för lokala filöverföringar, är iCloud ett onlinelagringsmedium. Du måste ansluta till internet, och om du behöver ladda upp eller ladda ner stora filer kan det vara obekvämt (eller omöjligt).

Om du vill ge iCloud en chans, läs vidare, så hjälper vi dig genom det.

Skicka filer eller bilder på iOS

Så här laddar du upp filer till iCloud Drive:

Välj de filer eller bilder du vill skicka och tryck sedan på knappen Dela.
Scrolla ner till ”Spara till filer.”
Välj en destination (eller skapa en ny mapp) och tryck sedan på ”Spara”.

Dina filer kommer att skickas till iCloud omedelbart över internet. Om din anslutning är långsam kan du behöva vänta ett tag innan de dyker upp på andra enheter.

Ta emot filer eller bilder på iOS

Så här hämtar du filer du laddat upp till iCloud Drive på iOS:

Starta appen Filer.
Navigera till mappen där du sparade dina filer eller bilder.
Få åtkomst till dina filer.

Skicka filer eller bilder på en Mac

På en Mac använder processen Finder, som den gör för alla iCloud Drive-interaktioner. Så här skickar du filer eller bilder:

Starta Finder och klicka på ”iCloud Drive” i sidofältet.
Välj (eller skapa) en mapp att ladda upp dina filer till.
Dra och släpp (eller kopiera och klistra in) dina filer i mappen och vänta sedan på att de laddas upp.

Du bör se status för uppladdningen under filen du laddar upp.

Ta emot filer eller bilder på en Mac

Så här hämtar du filer från iCloud Drive på en Mac:

Starta Finder och klicka på ”iCloud Drive” i sidofältet.
Navigera till mappen där du sparade dina filer eller bilder.
Få åtkomst till dina filer.

Om filerna inte har laddats ned, dubbelklicka på dem. När de öppnas kan du prioritera nedladdningen.

AirDrop-förbättringar

Med tillägget av U1-chippet till de senaste iPhonesna är det tydligt att Apple är medvetet om de problem som plågar enhetens upptäckbarhet. Även om tillämpningarna av U1-chippet går långt utöver lokala filöverföringar, är det ett anmärkningsvärt steg framåt för lokala trådlösa enhet-till-enhet-filöverföringar.

Vi förväntar oss att se U1 och liknande chips i framtida Apple-hårdvara.