9 vanligaste Windows 10-problemen och deras lösningar

Windows har sin beskärda del av problem som andra operativsystem. Men med introduktionen av Windows 10 och dess nya funktioner; många nya problem har också dykt upp.

Jag uppgraderade direkt till Windows 10 från Windows 7, så jag blev ganska förvånad när jag fick ta itu med ett gäng nya problem som inte fanns i Windows 7. Om du har uppgraderat till Windows 10 eller installerat en ny kopia bör du sörja för dig för många nya problem som kan påverka din upplevelse negativt.

Även om vissa av dessa problem kan åtgärdas med automatiska problemlösningsverktyg, kräver många att man följer manuella steg. För att hjälpa dig att hantera sådana problem kommer jag att lista några av de vanligaste Windows 10-problemen och hur man löser dem.

#1. Stoppa för mycket dataanvändning i bakgrunden

En sak jag märkte direkt efter uppgraderingen till Windows 10 var den okända ökningen av dataanvändning. Jag använde mobildata över hotspot så att Windows plötsligt tjafsade på den begränsade datan var mycket märkbar.

Eftersom Windows 10 ständigt utvecklas uppdateras det oftare än de tidigare versionerna och kärnuppdateringarna kan vara riktigt stora. För att inte nämna, många nya funktioner (som brickor) och appar använder data i bakgrunden för att erbjuda realtidsuppdateringar.

Om du har ett nätverk med begränsad data eller om du inte vill att Windows ska använda data i bakgrunden som kan påverka dina förgrundsappar och spel, då är det bättre att ställa in den anslutningen som mätt.

Vid uppmätt anslutning kommer Windows bara att ladda ner prioriterade uppdateringar och appar kommer att använda data när de är i förgrunden. Du kan läsa Vanliga frågor om mätad anslutning att lära sig mer.

Så här ställer du in ett nätverk som mätad anslutning:

Gå till Inställningar från Start-menyn och klicka på Nätverk och Internet.

Klicka här på Wi-Fi i den vänstra panelen och välj ditt nätverk.

Slå nu på växlingsknappen under Ställ in som mätt anslutning för att aktivera det.

Det var allt, nu kommer Windows att behandla denna anslutning som mätt och minimera användningen av data i bakgrunden. Om du ansluter till en annan anslutning måste du gå igenom samma steg igen för att ställa in den som mätt.

#2. Minimera aviseringar

Med standardaviseringsinställningarna har Windows 10 alltid 2-3 nya aviseringar för dig när du öppnar datorn (åtminstone var det så för mig). Och de flesta av dessa aviseringar är inte användbara, och till och med irriterande om du inte använder appen/tjänsten den meddelar om.

Om du också irriterar dig på för många aviseringar i Windows 10, bör du stoppa appar från att skicka aviseringar.

För att göra det öppnar du meddelandepanelen och klickar på Hantera aviseringar högst upp.

Om du är som jag och inte vill ha några aviseringar alls, stäng helt enkelt av växlingsknappen nedan. Få aviseringar från appar och andra avsändare och detta inaktiverar alla aviseringar.

Om du bara vill blockera aviseringar från specifika appar, scrolla ner och stäng av knappen bredvid appen/funktionen som du inte vill se aviseringar från. Den här listan innehåller både inbyggda appar och appar från tredje part.

#3. Öppna felsäkert läge

Att gå in i felsäkert läge är nödvändigt för att lösa många problem som drivrutinsproblem, filkorruption och virusinfektioner, etc. De tidigare gå-till-metoderna för att komma åt felsäkert läge kommer dock inte att fungera i Windows 10.

Speciellt om du uppgraderar från Windows 7 kommer du att bli förvånad över att den vanliga metoden att gå amok på F8-tangenten medan Windows börjar öppna felsäkert läge inte kommer att fungera i Windows 10. Det finns faktiskt flera sätt att komma åt Säkert läge i Windows 10, men jag ska visa det enklaste.

När du är inne i Windows 10, gå till Power-alternativet från Start-menyn. Håll här ned Skift-tangenten och klicka på Starta om.

Detta kommer att starta om datorn och Windows Recovery Environment öppnas. Gå här till Felsökning > Avancerade alternativ > Startinställningar > Starta om.

Din PC kommer att starta om igen och sedan kan du använda siffertangenterna för att komma åt rätt felsäkert läge.

#4. Inaktivera leveransoptimering

Windows 10 använder Leveransoptimering för Windows Update (WUDO)-system för att leverera uppdateringar till datorer. Det är ett peer-to-peer leveranssystem där Windows kan ladda upp uppdateringar som redan laddats ner på din PC till en annan dator på internet eller i samma nätverk. Microsoft lade till detta för att spara bandbredd genom att använda ditt nätverk för leverans istället för sin egen server.

Detta innebär dock också att ditt nätverk kan användas i bakgrunden och påverka dina appar och spel medan du använder dem. Du bör inaktivera den här funktionen om du märker nätverksproblem som långsam nedladdningshastighet eller hög ping.

Gå till Windows 10 Inställningar och klicka på Uppdatera och säkerhet.

Klicka nu på Leveransoptimering i den vänstra panelen och inaktivera knappen nedan Tillåt nedladdningar från andra datorer.

Detta kommer att inaktivera leveransoptimering helt. Men om du vill använda den här funktionen för att uppdatera datorer som är anslutna till ditt nätverk, kan du välja alternativet PCs på mitt lokala nätverk istället.

#5. Göm sökfältet

I den tidigare Windows-versionen fanns sökfältet i startmenyn eller startskärmen. Men i Windows 10 finns sökfältet (ett stort också) på aktivitetsfältet istället. Detta kan vara ganska problematiskt för många människor, särskilt om du gillar att ha appikoner fästa på aktivitetsfältet.

Tack och lov kan du både dölja eller förvandla sökrutan till en ikon för att göra aktivitetsfältet renare. Högerklicka bara på aktivitetsfältet och för muspekaren över sökalternativet. Du kan sedan välja alternativet Dold eller Visa sökikon för att bli av med den stora sökrutan.

#6. Inaktivera bakgrundsappar

Windows 10 har alldeles för många inbyggda appar som körs i bakgrunden och fortsätter att tappa resurser även om du inte använder dem. Att inaktivera dem är ett bra sätt att få ett uppsving i systemets prestanda.

Så här gör du:

Öppna Inställningar från Start-menyn och klicka på Sekretess här.

Flytta till alternativet Bakgrundsapp i den vänstra panelen och en lista över alla appar som körs i bakgrunden öppnas.

Stäng helt enkelt av de du inte vill köra i bakgrunden. Var dock noga med att inte inaktivera appar som måste köras i bakgrunden för att kunna erbjuda snabb service, till exempel Alarm-appen om du använder den för larm.

#7. Viloläge är inte tillgängligt i strömmenyn

Till förmån för Snabb uppstart har Windows 10 helt tagit bort Hibernate från startmenyns energialternativ. Du måste återaktivera den här funktionen för att kunna lägga din dator i viloläge i Windows 10.

Här är hur:

Du måste komma åt Power-alternativ, och det enklaste sättet att göra det är att använda ett Kör-kommando. Tryck på tangenterna Windows+R för att öppna dialogrutan Kör och skriv powercfg.cplhere för att öppna energialternativen.

Här i den vänstra panelen klickar du på Välj vad strömknapparna gör.

På nästa sida klickar du på Ändra inställningar som för närvarande inte är tillgängliga.

Efteråt, markera kryssrutan bredvid Hibernate alternativet och spara ändringarna.

Du bör nu kunna se alternativet Hibernate i Start-menyn Energialternativ.

#8. Problem med att installera eller uppdatera Microsoft Store-appar

Detta är faktiskt ett återkommande problem i Windows 10 där appar från Microsoft Store antingen slutar uppdateras eller inte installeras alls. Tack och lov kan det i de flesta fall fixas med den automatiska felsökaren som är inbyggd i Windows 10. Låt oss se hur du kommer åt och använder den.

Från Windows 10-inställningarna klickar du på Uppdatera och säkerhet.

Flytta nu avsnittet Felsökning i den vänstra panelen och klicka sedan på Ytterligare felsökare.

Scrolla här ner och klicka på Kör felsökaren under Windows Store Apps.

Detta kommer att köra felsökaren och det kommer automatiskt att åtgärda eventuella problem som upptäcks.

Om det inte heller hjälper så kan du också återställ Microsoft Store-appen.

#9. Åtgärda saknade DLL-filer

Detta är faktiskt ett vanligt fel i alla versioner av Windows, och du kommer att stöta på detta i Windows 10 också. DLL-filer är delade bibliotek som kan användas av en app om de är tillgängliga på din PC. Men om din dator saknar en DLL-fil som krävs för att köra en specifik app, kommer den appen inte att fungera.

Även om det finns många sätt att lösa det här problemet, är ett säkert sätt som alltid har fungerat för mig att manuellt ladda ner DLL-filen och placera den i appens mapp. Det är verkligen lätt att göra det också, så här.

Besök bara hemsidan DLL-files.com och sök efter namnet på DLL-filen som saknas (kontrollera felbeskrivningen). När du har hittat den, ladda ner filen och placera den i katalogen för appen som ger felet. Detta borde lösa problemet. Om du har problem med att installera, här är Installationsguide för DLL.

Två bonuslösningar 😎

Jag skulle också vilja dela med mig av ytterligare två lösningar som faktiskt inte är problem, men folk frågade ofta om dem på forum.

Aktivera Windows 10 med Windows 7, 8, 8.1-nyckeln

Vid lanseringen av Windows 10 tillät Microsoft Windows 7 och 8-användare att uppgradera till Windows 10 gratis. Detta erbjudande var tänkt att gälla i bara två år. Många tror att det här erbjudandet har upphört eftersom Microsoft inte lämnat några officiella kommentarer i denna fråga.

Du kan dock fortfarande uppgradera din Windows 7 eller 8 PC till Windows 10 genom att installera Windows 10 på den och sedan använda den tidigare versionens produktnyckel för att aktivera den. Bara förra veckan uppgraderade jag en gammal Windows 7-dator till Windows 10 med hjälp av produktnyckeln skriven på processorns baksida.

Jag är inte säker på hur länge det här erbjudandet kommer att gälla, men för närvarande fungerar det.

Hoppa över låsskärmen i Windows 10

Låsskärmen är mycket viktig för din dators säkerhet. Men om du av någon anledning vill ta bort den och direkt komma åt datorn, så är det möjligt. Tidigare var det möjligt att göra det i Windows-inställningarna, men nu måste du redigera Windows-registret.

Tack och lov kan du använda Autologon verktyg för att automatiskt göra dessa registerändringar. Du behöver bara ange inloggningslösenordet och verktyget kommer att konfigurera registret för att automatiskt logga in dig när datorn startar.

Avslutande tankar

Så det här var några vanliga Windows 10-problem som jag har stött på tidigare och har sett folk fråga på forumen. Många av problemen som listas här hjälper också till att optimera din Windows-upplevelse, så det är värt att tillämpa dem direkt istället för att vänta tills de kan påverka din upplevelse negativt, som att inaktivera bakgrundsappar eller ställa in anslutningen som mätt.