9 vanliga orsaker till att nya YouTube-kanaler misslyckas

YouTube är en allmänt använd digital plattform som förbinder innehållsskapare med miljoner världen över. Många har nått enorma framgångar på sajten. De tjänar tusentals – eller till och med miljoner – på sponsrade videor, affiliate-länkar, YouTube Premium-avgifter och Google AdSense.

Som sagt, det tog år för dessa skapare att nå framgång. Endast en av tusentals kanaler har en miljon prenumeranter, och de allra flesta videor genererar under 1 000 visningar. Det finns ingen hemlig formel för framgång. Men du kan förbättra dina chanser att lyckas på YouTube genom att undvika de vanliga misstagen nya kanaler gör.

1. Komma in på YouTube för pengarna

Bildkredit: Dominguero Youtube/Wikimedia Commons

Många influencers underskattar det hårda arbete och engagemang som krävs för att lyckas på YouTube. De ser innehållsskapande som ett sätt att tjäna lätta pengar. Även om många framgångsrika kanaler definitivt drar in miljoner varje månad, representerar de en liten del av samhället.

Det kan ta månader eller till och med ett år att tjäna din första dollar. Google uppger att kanaler måste samla 1 000 prenumeranter och 4 000 visningstimmar eller 10 miljoner visningar av Shorts för att gå med i YouTubes partnerprogram. Du kan bara tjäna pengar på din kanal efter att ha nått denna tröskel. Så om du inte redan har varumärkessponsorer eller partners kommer du inte att tjäna pengar än.

2. Börjar med noll efter

Du behöver en befintlig fanbas för att trivas på YouTubes konkurrensutsatta marknad. Relevanta videor från välkända kanaler får högre sökranking och dyker upp oftare på rekommendationer. Alternativt blir videor med under 1 000 visningar knappt synliga.

Registrera dig för andra sociala medier som betalar kreatörer för att få prenumeranter och tittare på YouTube. Vissa plattformar följer mer nybörjarvänliga algoritmer. Ta TikTok som ett exempel – även kreatörer med väldigt få följare kan landa på For You-sidan om de hoppar på trender.

Du kan också gå med i ett innehållshus om du planerar att göra sociala medier på heltid. Det moraliska och ekonomiska stödet från erfarna influencers kommer att hjälpa dig att bygga bättre strategier, plus att synas på deras videor ger dig exponering. Observera bara att de tar en del av din inkomst som kompensation.

3. Blint kopiering av framgångsrika YouTube-kanaler

Det är vanligt att YouTube-skapare kopierar varandras innehåll. Om ett specifikt tema eller nisch fungerar bra kan du förvänta dig ett tillflöde av nya videor, bloggar och sketcher runt det. Ämnen blir trender när de genererar tillräckligt med buzz.

Att diskutera relevanta ämnen ökar din synlighet, men att hastigt hoppa på trender äventyrar ditt varumärke. Människor kommer bara att se dig som ytterligare en vagn. Du måste bygga och få kontakt med lojala tittare som är genuint intresserade av ditt innehåll för att uppnå hållbar tillväxt.

4. Konsekvent använda samma ljudeffekter och ljud

Nyare YouTube-skapare tenderar att överanvända samma royaltyfria ljudeffekter och bakgrundsmusik. Det är trots allt billigt och allmänt tillgängligt. Och om du spelar upphovsrättsskyddade låtar i dina videor, till och med av misstag, kan det leda till att ditt videoklipp stängs av, avaktiveras eller tas ner.

Trots bekvämligheten med royaltyfritt ljud, använd dem sparsamt. Dina tittare har förmodligen tröttnat på att höra samma signaler, ljudeffekter och bakgrundsmusik. Skapa anpassade ljudelement för att hålla din publik engagerad genom dina videor.

Nya kreatörer borde sluta begränsa sig till vanliga nischer. Att ranka populära, konkurrenskraftiga kategorier som resor, fitness, ekonomi och skönhet är utmanande trots sin stora publik. Det finns för många kreatörer som slåss om samma tittare, och de kommer sannolikt att ignorera dina videor om du diskuterar ämnen som de redan har sett på större kanaler.

Särskilj dig själv genom att nollställa underkategorier först. Även om nischämnen lockar mindre publik, hjälper publicering av färska, unika idéer dig att etablera dig som en branschmyndighet.

6. Efterlikna andra YouTubers redigering och video

Precis som trender och nischer kopierar nya innehållsskapare ofta redigerings- och videotekniker från mer populära kanaler. Ta Mr. Beast, en av de största YouTubers, som ett exempel. Miljontals kreatörer över hela världen imiterar hans talmönster, redigeringsstilar, övergångar och innehållsstrategier – vissa återvinner bara hans grejer helt och hållet.

Tyvärr garanterar inte replikering av andra kreatörers videor att du kommer att uppnå samma framgång.

7. Använda Corny Thumbnails och Clickbait-titlar

Många YouTube-skapare missbrukar clickbait-miniatyrer för visningar. De brukar visa överdrivna ansiktsuttryck eller göra överdrivna påståenden om sina berättelser.

Låt oss säga att skapare X besöker ett främmande land. Istället för att säga att de besöker X platser, kommer de att lyfta fram kontroversiella ämnen eller göra upprörande uttalanden för att skapa engagemang. Vissa av dessa miniatyrbilder beskriver inte ens deras innehåll korrekt.

Du kanske får några visningar i början, men din publik kommer att känna sig irriterad över att du lurar dem med vilseledande titlar. De kommer så småningom att ignorera ditt innehåll när de associerar dig med clickbait.

De flesta kanaler som är ökända för clickbait-titlar lyckas bara för att de redan har en lojal fanbas. Nya kanaler kan inte enkelt kopiera sina strategier.

8. Enbart förlita sig på AdSense-intäkter

Det är en vanlig missuppfattning att YouTube-skapare tjänar det mesta av sina pengar på Google AdSense. Dina intäkter kommer bara att överstiga fyra siffror om du har flera videor som genererar 100 000+ visningar per månad – annars tjänar du bara några hundralappar.

Lita inte blint på de överdrivna siffrorna som Googles AdSense-kalkylator visar. Det ger dig högsta möjliga prognoser, som du bara kommer att uppnå om alla dina tittare avslutar dina videor och aldrig hoppar över annonser.

En mer realistisk uppskattning av hur mycket YouTube betalar per visning är $0,003 till $0,005. Dessa siffror representerar branschgenomsnittet över nischer och regioner. De tar också hänsyn till när tittare hoppar över annonser, kör annonsblockerare i webbläsaren och släpper dina videor.

Undersök omfattande onlinekurser och verktyg innan du investerar i dem. Många intet ont anande kreatörer faller offer för självutnämnda gurus som säljer ”hemligheterna” för att växa sina kanaler magiskt. Tyvärr innehåller dessa program bara generiska, vilseledande råd. Att slarvigt lita på dem ger försumbara resultat för din kanal – du slösar bara bort pengar på prenumerationsavgifter.

Istället för YouTube-mästarklasser, hitta kurser som lär ut specifika ämnen. Att bygga en lönsam kanal kräver olika färdigheter, från varumärkesmarknadsföring till videoredigering, och du kan inte lära dig dem alla på en gång.

För att undvika bedrägerier, köp bara betalkurser från välrenommerade sajter. Du hittar flera användbara program för nya innehållsskapare på Udemy, Skillshare, Masterclass eller Coursera.

Nyckel takeaways

  • Räkna inte med att tjäna pengar snabbt på YouTube. Att bygga en framgångsrik kanal tar tid och engagemang. Endast en liten del av kreatörerna tjänar betydande inkomster från sina videor.
  • Att ha en befintlig fanbas är avgörande för framgång på YouTube. Gå med i andra sociala medier för att få prenumeranter och tittare. Överväg att gå med i ett innehållshus för stöd och exponering.
  • Undvik att blint kopiera framgångsrika YouTube-kanaler. Att bygga en lojal tittarbas genom unikt och relevant innehåll är nyckeln till hållbar tillväxt. Kompromissa inte med ditt varumärke genom att hastigt hoppa på trender.

Öka kanaltillväxten genom att undvika andra kreatörers misstag

Att bygga en framgångsrik YouTube-kanal är ingen lätt bedrift. Du skulle slösa tid, pengar och energi om du slumpade in i videoskapande. Återigen har miljontals blivande influencers redan misslyckats. Du måste skilja dig från dem och undvika deras misstag, annars går du in på samma väg.

Och om du har liten eller ingen närvaro online, utforska andra sociala nätverk först. Nya innehållsskapare bör inte börja sin karriär på YouTube. Det är en superkonkurrenskraftig plattform – det är mer sannolikt att du tjänar pengar på din YouTube-kanal om du redan har en följare.