9 typer av hackare du bör känna till

I början av 2000-talet såg den snabba tillväxten av teknik och internet. Med detta kom en ny uppsättning hjältar och skurkar i hackarnas namn.

Hackare är individer som är exceptionellt bra med datorer och använder sina kunskaper för att hitta och utnyttja sårbarheter i mjukvara och datorsystem.

Hackare kan generellt klassas som etiska eller oetiska. Etiska hackare använder sina färdigheter för gott, till exempel för att testa och identifiera systemsårbarheter för korrigering innan de kan utnyttjas.

Oetiska hackare, å andra sidan, använder sina färdigheter för illvilliga avsikter, som att ta ner webbplatser och system, stjäla känslig information eller till och med bedriva cyberspionage.

Från etiska och oetiska hackare får vi andra typer av hackare baserat på avsikten och motivet bakom deras hackingaktiviteter. Dessa typer av hackergrupper används oftare för att identifiera hackare för att tydligt kommunicera de aktiviteter de ägnar sig åt.

Låt oss titta på de nio typer av hackare du behöver känna till.

White Hat Hackers

I hackarvärlden är white hat hackers de goda. White hat-hackare, även kallade etiska hackare, använder sina hackingfärdigheter för att identifiera och rapportera sårbarheter i system så att de kan åtgärdas innan illvilliga hackare kan hitta och utnyttja sårbarheterna.

Som det ofta sägs är anfall det bästa försvaret när det kommer till cybersäkerhet. Det är bättre att hitta sårbarheter i dina system innan illvilliga aktörer gör det. I detta avseende är white hat-hackare ofta anställda av företag för att kontinuerligt testa säkerheten för sina system och åtgärda eventuella upptäckta sårbarheter.

Eftersom vita hattar är etiska hackare, verkar de inom lagens ramar. Därför hackar de med tillstånd från ägarna till de system som de försöker hacka, och om de hittar någon sårbarhet rapporterar de det till systemägarna och utnyttjar inte sårbarheterna själva.

En av de mest kända hackarna med vita hattar är den bortgångne Kevin Mitnick, som började på fel sida av lagen och tillbringade 5 år i fängelse för att ha hackat av skadliga skäl. Men efter sin fängelse fortsatte Kevin Mitnick att bli en av de mest eftertraktade hackarna med vita hattar.

Kevin Mitnick hjälpte många företag och statliga organisationer att förbättra sin säkerhetsställning genom att genomföra penetrationstester för att testa säkerheten i deras system. Mitnick talade också vid ett flertal konferenser och utbildade människor om säkerhet, social ingenjörskonst och hur man är säker online.

Black Hat Hackers

Black hat hackers är raka motsatsen till vita hackers. När en hacker med svart hatt hittar en sårbarhet i ditt system är din gås kokt. Black hat hackers är illvilliga hackare som använder sina kunskaper för att hitta och utnyttja sårbarheter i system.

Deras avsikt med att hacka kan vara att stjäla känslig information, förstöra system, göra upp med personliga vendettor, utnyttja ett system för att hacka andra system, visa upp sina kunskaper eller till och med för ekonomisk vinning, bland annat skadliga saker.

En av de mest kända black hat hackers är Albert Gonzalez, som redan vid 14 års ålder fanns på FBI:s radar för att ha hackat sig in i NASA. Alberts hackingfärdigheter var oklanderliga, och han arbetade vid ett tillfälle som betald informatör för Secret Service för att undvika fängelse efter att han setts ta ut pengar från flera kreditkort.

Som rapporterats av TrådbundenAlberts berömda bedrift som hacker med svart hatt och hans största ogjort var att leda ett gäng cybertjuvar att hacka sig in på TJX, ett varuhus, och stjäla mer än 90 miljoner kredit- och betalkortsnummer.

Detta var det största kredit- och betalkortsbrottet som någonsin hade gjorts. Albert hackar ledde till att företag, banker och försäkringsbolag förlorade nära 200 miljoner dollar. Albert greps senare 2010 och dömdes till 20 års fängelse för sina brott.

Gray Hat Hackers

Hackarens värld kan inte helt delas upp i bra och onda eller vita hackare och svarta hackare. Det finns en mellanväg mellan hackare med vita och svarta hattar, och den ockuperas av hackare med grå hattar.

Kom ihåg att hackare med white hat har tillstånd och behörighet att hacka sig in i ett system, och de gör det inte med illvilliga avsikter. Black hat hackare, å andra sidan, har ingen behörighet att hacka och utnyttja sårbarheter, och de gör det med illvilliga avsikter.

Gray hat hackers sitter mellan de två; medan de inte har auktorisation och tillåtelse som white hat-hackers måste hacka sig in i system, har de inte heller de kriminella eller illvilliga avsikterna som black hat-hackers när de hackar.

Därför hackar grey hat hackare in i system utan auktorisation, men när de upptäcker sårbarheter rapporterar de dem till ägarna av systemen snarare än att utnyttja och orsaka skada på systemet.

Grey hat hackers agerande kan vara juridiskt tvivelaktiga eftersom de hackar sig in i system utan tillåtelse, och de är inte heller juridiskt bundna av etiska hackningsprinciper för att avslöja hela omfattningen av sårbarheten. Men de är inte illvilliga hackare.

Ett exempel på en hacker med grå hatt är Khalil Shreateh. Enligt Reutersupptäckte och rapporterade Khalil en mjukvarusäkerhetsbrist som gjorde det möjligt för medlemmar att göra inlägg på andra Facebook-användares privata väggar.

Khalil avfärdades dock av Facebooks säkerhetsexperter. För att bevisa förekomsten av buggen skrev Khalil direkt på Facebooks vd Mark Zuckerbergs privata Facebooksida.

Red Hat hackare

I cybersäkerhetsområdet ses hackare med röda hattar vara vigilanter av något slag. Red hat hackers är hackare som kan liknas vid fiktiva hjältar som Robinhood och Batman på grund av vad de gör.

Till skillnad från white hat hackers som försöker säkra sårbarheter i system för att undvika att bli utnyttjade av black hat hackers, tar red hat hackare saken i egna händer. Red hat hackare går efter cyberkriminella som black hat hackers och använder alla medel för att stoppa dem, även om det kan strida mot lagen.

Några av metoderna som används av red hat-hackare inkluderar att hacka cyberbrottslingar för att stjäla, korrumpera och permanent förstöra deras data, datorsystem och servrar i ett försök att neutralisera cyberbrottslingarna.

Red hat-hackare gör vad som helst, inklusive handlingar utanför lagen, för att avväpna och stoppa svarthattar och andra cyberbrottslingar. Ibland anlitas hackare med röda hattar av regeringar för att motverka och neutralisera svarthattar.

Blue Hat Hackers

Närhelst ett företag är på väg att släppa ny programvara eller ett nytt system, är en av de viktiga sakerna de gör att försöka ta reda på om deras system har sårbarheter som kan utnyttjas.

Det bästa sättet att få en opartisk åsikt om huruvida ditt system har säkerhetsbrister är att bjuda in externa cybersäkerhetsexperter för att försöka identifiera sårbarheter i systemet. Sådana experter är kända som blue hat hackers.

Blue hat hackers liknar white hat hackers, med skillnaden att de är externa cybersäkerhetsexperter.

Blue hat hackers är hackare som anlitas av företag och organisationer för att försöka hacka och identifiera sårbarheter och kryphål i en ny programvara, system eller nätverk innan det släpps. Detta görs så att de identifierade sårbarheterna och kryphålen kan åtgärdas innan lanseringen.

Till exempel har Microsoft en Blue Hat-säkerhetskonferens där Microsofts ingenjörer samarbeta med externa säkerhetsforskare som t.ex Roberto Rodriquez för att avslöja och åtgärda sårbarheter i Microsofts programvara innan den släpps.

Green Hat Hackers

Green hat hackers är nybörjare hackare som fortfarande är nya inom hacking och lär sig branschen. Vanligtvis är avsikten med hackare med grön hatt att lära sig så mycket som möjligt för att bli fullfjädrade hackare och accepteras av gemenskaper av hackare. Motivationen för hackare med grön hatt är oftast att lära sig så mycket som möjligt.

Så mycket som hackare med grön hatt inte har expertis hos erfarna och skickliga hackare som hackare med vita, svarta och röda hattar, kan de fortfarande orsaka skador på system oavsiktligt.

Hackare med gröna hattar utvecklar vanligtvis sina färdigheter för att bli vita, svarta, blå eller till och med rödhatare. Alla erfarna hackare, oavsett deras avsikt, var en gång green hat hackers.

Manus Kiddies

Script Kiddies är amatörhackare som inte har de tekniska färdigheter som krävs för att utveckla sina egna hackningsmetoder och verktyg och istället förlitar sig på skript och programvara från andra hackare.

Till skillnad från hackare med grön hatt som är angelägna om att lära sig hur man hackar och utvecklar hackningsverktyg, litar manusbarn på redan utvecklad programvara för att utföra attacker.

De är inte särskilt sugna på att lära sig hur man blir en fullfjädrad hackare som hackare med grön hatt. Skriptbarn är ofta ungdomar som utför attacker bara för att hacka spänningen eller för att vinna ryktbarhet.

Ett exempel på ett manusbarn är Daniel Kelly som vid 15 års ålder inledde en överbelastningsattack och SQL-injektionsattack på TalkTal, vilket resulterade i ekonomiska förluster på cirka 77 miljoner pund. Daniel Kelly avtjänade fyra års fängelse för sina databrott.

Hacktivist

Hacktivism kommer från att kombinera orden ”hack” och ”aktivism”. En hacktivist är en individ eller en grupp hackare som använder datorhackning som en form av aktivism och som ett sätt att främja sociala eller politiska saker.

Hacktivister kan hacka för att protestera mot vissa policyer eller handlingar från regeringar och organisationer eller för att till och med öka medvetenheten om vissa frågor, såsom brott mot mänskliga rättigheter.

Medan andra illvilliga hackare kan vara motiverade av ekonomisk vinning eller en önskan att orsaka förödelse, motiveras hacktivister av sociala och politiska orsaker och utför hacking för att främja de saker de tror på.

En av de mest kända hacktivistgrupperna är Anonymous som ofta identifieras av Guy Fawkes mask. Enligt CNBCtog Anonym på sig ansvaret för hackattacker som riktade sig mot det republikanska partiet i Texas som en form av protest mot statens abortlag.

Dessutom, Anonym till kredit för olika cyberattacker mot ryska statliga myndigheter och statliga nyhetskanaler och företag efter att Ryssland attackerade Ukraina.

Whistleblower

När det gäller hackning är whistleblowers dataexperter som hackar och avslöjar känslig information för allmänheten. Sådan information kan innefatta statliga övergrepp på mänskliga rättigheter, fall av korruption och olaglig verksamhet från regeringar och företag.

När det kommer till whistleblowing sticker ett namn ut. Edward Snowden. Som noterat av Rätt levebröd, Snowden var en amerikansk teknolog och en entreprenör för National Security Agency (NSA) som upptäckte och läckte bevis på hur USA:s regering drev ett globalt system för massövervakning. Detta var i strid med mänskliga rättigheter och internationell lag.

Huruvida hans handlingar var till det större bästa har varit uppe för debatt. Dock, Reuters rapporterar att år senare beslutade en hovrätt att övervakningsprogrammet som genomfördes av NSA var olagligt.

Allmänheten fick också bättre information om NSA:s verksamhet, och den amerikanska regeringen blev mer transparent med sin övervakningsverksamhet.

Slutsats

Hacking är en aktivitet som kan göras av både goda och dåliga skäl. Medan hacking ofta har negativa konnotationer, finns det etiska hackare som hackar för gott, och deras ansträngningar hjälper till att hålla datorsystem säkrare.

Om du funderar på att bli hackare, överväg att vara en etisk hackare för att undvika att bryta mot lagen och även göra ett meningsfullt bidrag till datorsäkerhet. Kom ihåg att det är olagligt att hacka datorsystem utan tillstånd.

Du kan också utforska några bästa böcker för etisk hacking.