9 sätt att undvika vishing-attacker [+3 Spam Blocking Apps]

Spread the love

Vishing är en växande cyberbrottslighet som terroriserar människor från hela världen.

Angripare riktar in sig på människor genom telefonsamtal, vilket leder till att de avslöjar känslig information och använder den för att orsaka skada.

Enligt Business Insider, 46 % av amerikanska medborgare får spamsamtal varje dag. Det är därför myndigheterna varnar människor att inte ta emot eller svara på sådana telefonsamtal.

Ibland kan angripare kombinera olika typer av attacker som vishing, nätfiske och smishing för att attackera offren. Deras huvudsakliga mål är att stjäla information för att kunna använda ett kreditkort, ta pengar från bankkontot, utpressa och mycket mer.

Därför är det avgörande att säkra dig från osäkra samtal.

Men hur?

Vi kommer att diskutera just det i detalj för att hjälpa dig undvika dessa attacker och rädda dig själv.

Vad är Vishing?

Vishing, ofta kallat röstnätfiske, är en typ av cyberattack där bedragare använder söta sociala ingenjörstekniker för att övertyga offren att agera snabbt och ge upp all information de vill ha.

Det verkar som om det har något samband med nätfiske. Jo, det är en typ av nätfiske.

När du kombinerar ordet ”röst” med ”nätfiske” blir det vishing. Det här är inget ordspel. Det betyder att när angripare använder sin röst för att bedrägeri över ett telefonsamtal kallas det fiske.

Angripare använder dock en stabil VoIP-tjänst istället för e-postmeddelanden och falska länkar. Deras främsta mål är att få dig att tro att du vunnit något, att ditt kort är blockerat och många andra tekniker för att lura dig. Bedragare använder knepiga, snygga ord så att du tror på dem och delar din personliga information och nästa ögonblick du ser finns ingenting kvar på ditt bankkonto.

Med andra ord, visher använder känslomässiga, manipulativa och skrämmande taktiska termer så att du kommer under deras inflytande och press och delar din avgörande information som kortnummer, kreditkortsuppgifter, passnummer, pankortnummer och så vidare. Deras enda syfte är att stjäla din identitet, pengar eller båda.

Hur fungerar Vishing?

Angripare följer ett mönster för att komma i kontakt med folket:

 • Vishers använder automatiska uppringare för att ringa många människor tills någon svarar.
 • När en person tar kontakt visar de sig vara en räkningssamlare, IRS, socialförsäkring, försäkringsagent, en tekniker, bankchef, semesterhandlare, etc. De beskriver realistiskt problemet, försöker få din uppmärksamhet, slutar med att ta din personliga info.
 • När de har din information försöker de antingen överföra pengar från ditt bankkonto eller tvinga dig att betala ett belopp för vissa tjänster.
 • Om de har din kreditkortsinformation köper de varor så snart som möjligt innan du spärrar kortet.

Efter framgångsrika attacker försvinner bedragare. Dessa brottslingar vet hur man döljer sin identitet i många fall. Att spåra och fånga dem är alldeles för svårt. Vishing började dyka upp på 2000-talet och har ökat varje år.

2020 sköt dessa bedrägerier i höjden när människor började arbeta hemifrån på grund av Covid-19-scenariot. Bedragare utnyttjade resurserna och använde dem mot människor för att stjäla information, råna dem på pengar, smutskasta deras rykte och annat. FBI och CISA släppte en gemensam rapport i augusti månad 2020 om de ökande vishing-attackerna mot organisationer.

Många människor blandar ihop vishing och nätfiske eftersom de verkar lika, men det finns vissa skillnader.

Låt oss förstå skillnaden.

Vishing vs nätfiske

Vishing, nätfiske och smishing är tre olika termer, men motivet är detsamma.

I en nätfiskeattack får offret e-postmeddelanden, medan i en vishingattack ringer angriparen offret med hjälp av VoIP-tjänsten. En smishing attack är ett sätt att stjäla information och bankkontouppgifter via SMS.

Som diskuterats ovan är vishing en typ av röst- eller VoIP-nätfiske. Den enda skillnaden mellan de två är spåren de spelar för att lura människor och organisationer.

En bedragare riktar nätfiskeattacken till en specifik persons e-post för att skicka erbjudanden, prestationer, belöningar och mer tillsammans med en länk. När du klickar på den länken har du redan delat hälften av din information, dvs plats osv.

  Hur man berättar om din telefon är avlyssnad

I länken hittar du ett formulär som innehåller några tomrum att fylla i som namn, adress, mobilnummer, bankadress med mera. Mejlet är skapat på ett sådant sätt att det skulle vara svårt att tolka det som fel.

Å andra sidan använder vishing ett telefonsamtal för att göra samma jobb. Brottslingarna använder VoIP-tekniken för att bygga ett falskt nummer och en falsk nummerpresentation så att du aldrig tvivlar på identiteten.

Hur identifierar man en Vishing-attack?

När du får ett samtal från ett obehörigt nummer som säger en massa saker som en auktoritet, försök att lösa pusslet i ditt sinne. Fundera på vad som är rätt och vad som inte är det. Människor gör i allmänhet vanliga misstag.

Låt oss diskutera några sätt att upptäcka en vishing-attack:

 • När du får ett okänt samtal, känn hur den personen pratar. Att fokusera på rösten och talstilen ger dig tips om det ser misstänkt ut eller inte.
 • Kom ihåg att inga banker ringer dig angående debiterings- eller kredituppgifter via telefon. De ber dig alltid besöka ditt närmaste kontor för informationen. Varje uppringare som frågar den här typen av detaljer är ett stort tecken på att de vill stjäla din information. Och om du ifrågasätter dem kommer de omedelbart att lägga på samtalet eller så kan du göra det direkt.
 • Inga företag tillhandahåller onödiga semesterpaket till dig utan någon anledning. Om du får något erbjudande, bli inte upphetsad utan agera normalt och avslå begäran.
 • Facebook, Whatsapp, Instagram eller andra plattformar skickar dig aldrig några belöningar. När du får sådana bedrägerier, blockera det numret.
 • En organisation säger aldrig till något IT-team att ringa en anställd angående Covid-19 försäkringar och regler. När du får sådana samtal, be dem att ringa senare och diskutera däremellan med dina kompisar och teamledaren.
 • Den vanligaste bluffen som händer nuförtiden är leveransbedrägerier. Amazon eller andra shoppingsajter ringer dig aldrig för att få veta din personliga information istället bekräftar de bara din beställning och ber dig ringa någon representant för hjälp. Var uppmärksam på shoppingbaserade vishing-bedrägerier. Om du ska få en beställning, använd alltid den angivna OTP på ditt registrerade telefonnummer eller e-post.
 • Var inte med på några investerings- och lånebedrägerier. Om du vill investera dina pengar eller ta ett lån för ditt personliga bruk, besök direkt respektive kontor nära dig. Inga banker eller fondbolag ber om din information via telefon.

Hur förhindrar man vishingattacker?

Låt oss ta reda på de olika sätten att förhindra och säkra dig från att visa bedrägerier.

Registrera dig för ”Ring inte registret”

Detta är ett enkelt sätt att undvika oönskade samtal. De Nationella ring inte-registret är gjord för dig så att du inte behöver blockera telefonsamtal utan snarare berätta för telefonförsäljare som de inte kan ringa. Efter lyckad registrering, räkna med upp till 31 dagar för att uppleva händelsen.

Däremot får du samtal från de organisationer som du regelbundet har att göra med, såsom undersökningar, informationssamtal, politiska samtal, inkasso och mer. Det finns inget 100 % resultat i den här åtgärden, men du får en försäkran om att inga bluffuppringare kan ringa dig.

Dela aldrig passuppgifter

Alla vishing bedragare konstruerar sina hackingtekniker för att stjäla dina pengar såväl som identitet. Detta är ett allvarligt problem över hela världen. De människor som söker arbete är i allmänhet riktade i denna bluff.

Bedragare letar först efter dessa personer på sociala medieplattformar som LinkedIn, Facebook, etc., om de söker jobb och riktar in sig på dem. När de väl har gjort en lista får du ett samtal med ett fint jobberbjudande med ett otroligt paket. De ber dig att ge lite information om dig för att gå vidare med erbjudandet. De kan fråga ditt namn, telefonnummer, passnummer, körkort etc.

Kom ihåg att en organisation inte tar direktkontakt via telefon utan några formaliteter tidigare, som att skicka e-postmeddelanden, arbetsbeskrivningar etc. När du får sådana snygga erbjudanden, kontakta företagets HR-avdelning direkt för att veta om detta är sant.

Dela inte dina kortuppgifter via ett telefonsamtal

Detta är en vanlig teknik som alla bedragare använder för att stjäla pengar. Det är väldigt enkelt för dem att leka med mänskliga känslor under samtalet och be om deras personliga information som inloggningsuppgifter, kortuppgifter, lösenord, CVV, OTP eller mer. Du bör veta att inga finansiella institutioner eller banker någonsin skulle be dig om sådan kritisk information.

  Hur man spelar in Zoom-möte utan tillstånd

Vissa kan komma via sälj- och köpplattformar som Craigslist eller andra appar för handel med begagnade varor eller direkt via VoIP-samtal. I båda fallen är deras huvudsakliga avsikt att stjäla dina pengar, antingen ett förskottsbelopp eller hela beloppet för varan du säljer eller köper.

Var uppmärksam när du får sådana samtal via telefon. Du kan också direkt besöka dina närmaste banker för att veta erbjudanden och annat på ett säkrare sätt. Och när du köper eller säljer en vara, gå inte med på att göra transaktioner online med en person som du inte vet något om. Be dem istället att besöka dig och se varan och göra köpet först efter. När de hör detta kommer de inte att ringa tillbaka dig 🙂

Blockera Robocals

Bedragare använder också teknik för att göra sitt jobb. De använder ofta automatiska samtal med ett automatiskt leveransmeddelande till dig. När du svarar på det samtalet kommer de online och börjar prata med dig, vilket ser väldigt verkligt ut.

Under de senaste åren har många fått robosamtal. De följer inte National Do Not Call Registry. När du får sådana samtal och finner dem misstänkta, blockera omedelbart det numret manuellt med några klick.

Svara inte på okända nummer

Blockering av telefonnummer skyddar dig från bedragare men inte alltid, eftersom bedragare inte använder en enda källa för att ringa. När de väl har din information ringer de från olika VoIP-tjänster och försöker stjäla den information de vill ha.

Det bästa sättet att undvika sådana problem är att aldrig svara på sådana samtal. När du ser ett okänt nummer på din telefon, försök att undvika att ta telefonen eller koppla bort samtalet för att skydda dig från bluffen.

Träna dig själv med många scenarier

Sök igenom de senaste fallen över internet och få ordentlig kunskap från den andras erfarenhet av hur de lider av bedragarna eller reagerar på det. Det hjälper dig att veta hur många personer som har drabbats av sådana fall och hur de påverkas.

På så sätt kan du bli bekant med bedragares metoder för att leka med ditt sinne. När en bedragare ringer dig har de din grundläggande information. När du är medveten om fallen agerar du som en erfarenhetsinnehavare och tror aldrig på dem angående någon information de har och hur de vill manipulera dig.

Delta inte i tävlingar

Folk älskar att spela spel och vinna tävlingar när de blir ombedda att få betalt för detsamma. Detta verkar inte rätt eftersom du inte kommer att få några pengar om du vinner. När du börjar spela en tävling läcker bedragare din data från din telefon och stjäl alla dina pengar från banken.

Enkelt uttryckt, om du kommer in i någon tävling kommer du att förlora pengar snarare än att få någon belöning. Så undvik sådana samtal genom att neka dem.

Tro inte söta ord

En person glömmer allt när de uppfattar några söta ord från andra änden, som:

 • Du är en lycklig kund.
 • Du vann en WhatsApp-belöning på $xxxxx.
 • Facebook valde dig som aktiv kontoinnehavare i flera år.

Och mycket mer.

Lita inte på den här typen av samtal. Ingen kommer att ge dig någon belöning utan anledning. Undvik sådana samtal direkt när du tycker att det är riktigt sött.

Alternativt kan du installera en applikation, som TrueCaller, YouMail, Hiya, etc., på din telefon för att veta var den som ringer är och identitet. Dessa hjälper dig att identifiera uppringarens identitet och bestämma om du vill ta emot samtalet eller inte. Du kan också blockera onödiga bluffsamtal för att upprätthålla lugnet i ditt liv.

Om du hittar något nummer som verkade vara skräppost i din uppringare, lägg omedelbart på samtalet och blockera det numret.

Använd blockeringsappar

Du kan kolla in några nedan nämnda applikationer för att vara uppmärksam när du får ett skräpsamtal.

YouMail

Skydda dig från robosamtal med YouMail som säkrar din telefon. Det stoppar skräppost och bluffsamtal från att komma in i din telefon, skyddar ditt telefonnummer och håller din röstbrevlåda ren.

  En komplett guide med kodexempel

YouMail erbjuder premiumsupport och samtalsblockering om du är ett växande företag och vill ha skydd från vishing. Det kommer också att lägga till ett virtuellt nummer med riktnummer så att du kan dirigera dina kunder med en virtuell tjänsteleverantör. Den kan rensa alla robosamtal från en tjänsteleverantörs nätverk och erbjuder enkel integrering i den nuvarande plattformen som följer TRACED Act.

Du kommer att få premium blockeringstjänster för dina kunder. Stora företag kan också skydda sina varumärken från bedragare. Du kommer att få omedelbara varningar när bedragare kapar dina nummer. Med mobilapplikationen kan du enkelt hantera kontot, läsa alla visuella röstmeddelanden och mer.

Förutom samtalsblockering tillhandahåller den olika funktioner som hjälper dig som privatperson och företagsägare att göra din dagliga aktivitet normal. Du får ett gratis telefonnummer, gratis robocall-blockerare, gratis röstbrevlåda, gratis nummerpresentation, samtalsblockering och mer.

Ladda ner den kostnadsfria mobilversionen på dina iOS- och Android-enheter för att blockera oönskade samtal direkt.

Hej

Se vem som ringer och stoppa bedrägerier med Hej Ansökan. Den identifierar dina inkommande samtal och blockerar de nummer du vill ignorera. Den kommer med alternativ för omvänd telefonsökning och automatisk blockering för att erbjuda en bättre telefonupplevelse.

Hiya tillhandahåller realtidsinformation så att du kan bestämma om du vill svara på det inkommande samtalet eller blockera det. Dessutom skyddar den din personliga information, särskilt informationen inuti telefonen.

Dessutom är din information säker hos Hiya eftersom den inte säljer dina data till tredje part. Således är dina data och samtal säkra med applikationen, och du kan ta fulla av dina samtal. Hiya hjälper dig att ta bort ditt nummer från skräppost om det är felaktigt märkt. Dessutom kan du ta bort all din data från dess tjänster för alltid. Det ger utmärkt prestanda till organisationerna med rätt insikter.

Hiya analyserar samtalsförsök, samtalslängder, bedrägerisamtal och mer. Den kontrollerar svarsfrekvensen, användarrapporter, anpassade modeller och data för att blockera telefonnumren. Du kan också integrera Hiya med dina affärsverktyg och skydda din information från att bli stulen.

Truecaller

Truecaller är världens bästa applikation för nummerpresentation och spamblockering. Mer än 300 miljoner människor använder Truecaller för att identifiera sina inkommande samtal världen över. Det fungerar baserat på skräppostrapportering som möjliggör ett snabbt och korrekt skydd mot bedrägerier, telefonförsäljare, bedrägerier och mer.

Låt Truecaller blockera onödiga spamsamtal automatiskt innan det ringer, och oroa dig aldrig för spammaren med den betrodda appen. Välj ett effektivt sätt att kommunicera genom att låta Truecaller göra intelligenta val. Den undersöker spamsamtal och trakasserier för att sätta stopp för varje spam och ger dig också anledningen till varför personen kontaktar dig.

Du kommer att få tidigare register över numren tillsammans med datum och tid för att veta hur många samtal du tagit emot på din telefon. Enligt din konversation är den utformad för att bekämpa brott genom att låta dig märka uppringarna som säkra eller spam. Den meddelar dig också om det känns något ovanligt i samtalet.

Lita på din kommunikation med den verkliga tjänsten och ladda ner applikationen på dina Android- eller iOS-enheter. Du kan också ladda ner Truecaller APK-versionen. Du kommer att få funktioner som nummerpresentation, skräppostblockering, meddelanden, smart SMS, organiserad inkorg, intelligent uppringare, mörkt tema, samtalsinspelning och mer.

Slutsats

Vishingattacker ökar och bedragare finns överallt. Du kan inte radera dem eftersom de använder olika tekniker varje gång och ofta ändrar sin plats och nummerpresentation. Men du kan vidta några försiktighetsåtgärder för att garantera din säkerhet. Se till att du aldrig delar några personliga uppgifter med någon okänd person och följ stegen som nämns ovan för att ligga steget före bedragarna.

Du kan också lära dig om några av onlinebedrägerierna på internet.