9 saker du kan göra på Android-telefoner men inte på iPhones

Debatten mellan Android och iOS som är det bättre operativsystemet kommer aldrig att ta slut. Under åren har båda operativsystemen haft många uppgraderingar och gränssnittsförändringar, och idag delar de många liknande funktioner.

Men efter alla dessa uppdateringar visar det sig att det fortfarande finns vissa saker som är exklusiva för Android-telefoner. För att hjälpa dig att välja mellan de två, här är en lista över de bästa funktionerna som en iPhone saknar.

1. Skapa flera användare och gästkonton

Flera användare och gästläge är en välsignelse för användare som delar sina smartphones med andra familjemedlemmar eller vänner. På Android-enheter introducerades den med Android 5.0, medan Apple helt har ignorerat denna funktion genom åren.

Funktionen låter dig behålla integriteten om dina barn eller vänner använder din telefon. Du kan logga in på ett annat användar- eller gästkonto och sedan lämna över enheten. Varje användare kan ha sina separata lösenord, data och appar. Vi har visat hur du skapar flera användare på en Android-telefon om du vill konfigurera dem.

Fleranvändarfunktionen har också en möjlighet att anpassa telefonsamtal och SMS-inställningar. Du kan välja att tillåta samtal och SMS-aviseringar för andra användare. Du kan också installera appar direkt från andra användare istället för att ladda ner dem igen, och en app kommer att uppdateras för varje användare om en användare uppdaterar den.

2. Få tillgång till intern lagring via USB

När du är ansluten till en dator via en USB-kabel ger en iPhone dig bara tillgång till foton och videor. Å andra sidan erbjuder en Android-telefon tillgång till hela ditt interna lagringsutrymme, så att du kan dela vilken fil som helst mellan en Android-telefon och en stationär dator.

Med en USB-kabel kan du ansluta en Android-telefon till Android Auto på alla fordon som stöds för att använda olika appar och navigering. Med alternativet USB-internetdelning kan din telefon också dela sin internetanslutning med datorn.

Om du dessutom inte vill använda någon av funktionerna kan du välja Ingen dataöverföring för att bara ladda din telefon när den är ansluten till en dator.

3. Anpassa din hemskärm helt

Alternativen för anpassningar av hemskärmen har alltid varit begränsade på iPhones. Med iOS 14 introducerade Apple vissa funktioner som App Library och Home Screen Widgets, men de ligger fortfarande långt efter vad en Android-telefon erbjuder.

Från att byta ikonpaket till att använda olika startprogram, en Android-telefon har en uppsjö av tweaks för hemskärmar. Google Play Butik har massor av tredjepartsikonpaket för din startskärm. Vissa Android-telefoner har till och med en förinstallerad temaapp som låter användare tillämpa systemomfattande teman och ändra teckensnitt eller ikonpaket, allt på ett ställe.

Anpassningar på Android slutar inte här. Med startskärmsinställningarna kan du ändra storleken på apprutnätet, dölja appikoner och visa antalet aviseringar på appikonerna. Dessutom kan du också ändra standardstartprogrammet om du vill använda ett alternativ som Nova Launcher, som erbjuder ännu fler anpassningar.

4. Använd flera kopior av en app

På Android-telefoner kan du göra kloner av appar och använda flera konton på dem. Så om du vill använda två WhatsApp-konton på din telefon kan du göra en klon av den ursprungliga WhatsApp-appen och använda ett annat konto på klonen.

Android-telefontillverkare som Samsung och OnePlus har inkluderat denna funktion i sin programvara. Du kan också ladda ner en klonapp från tredje part från Play Butik om din Android-telefon inte levereras med den här tjänsten förladdad. Om du funderar på att klona appar på din telefon har vi en detaljerad guide om hur du skapar flera kopior av en app för Android-telefoner.

5. Ändra standardsystemapparna

För standardappar kan du inte anpassa mycket på en iPhone. Efter iOS 14-uppdateringen fick iPhones möjlighet att byta standardappar, men bara för e-post- och webbläsarapparna. En Android-telefon erbjuder mycket mer.

Du kan ändra alla standardappar, som telefon, meddelanden, digital assistent och hemappar, till valfri tredjepartsapp med bättre gränssnitt och funktioner. Du kan också ställa in appar från tredje part att öppna vissa länkar direkt, istället för att ha dem öppna i webbläsaren.

6. Installera anpassade ROM och få root-åtkomst

Anpassade ROM-skivor är modifierade versioner av Android OS som erbjuder bättre funktionalitet och massor av anpassningsalternativ. Anpassade ROM-skivor har många fördelar, den största är att förlänga livslängden på din Android-telefon genom att ge tillgång till den senaste programvaran.

Med rotåtkomst kan du ha fullständig kontroll över din Android-telefon. När du har rotat din enhet kan du installera olika mods för anpassningar, överklocka eller underklocka processorn för att öka prestanda eller batteritid, eller till och med använda en del av ditt interna minne som extra RAM.

Det närmaste iPhone har att roota är jailbreaking, även om det är svårare att göra och inte ger samma nivå av åtkomst till din enhet.

7. Multitaska via delad skärmvy

Android erbjuder en uppsjö av funktioner för att multitaska på din telefon, och en sådan funktion är den delade skärmvyn. Som namnet antyder delar den skärmen på mitten, så att du kan använda två appar samtidigt.

Du kan till exempel ha Google Kalkylark överst och appen Kalkylator längst ned så att du kan göra beräkningar samtidigt som du hänvisar till ditt kalkylark. Eller så kanske du kan ha en webbläsare som körs längst upp och en anteckningsapp längst ned för att göra anteckningar medan du söker efter något på webben.

Delad skärmvy (och multitasking i allmänhet) är mest meningsfullt på enheter med stor skärm, särskilt hopfällbara telefoner som Galaxy Z Fold 5 som tillåter användning av upp till tre appar samtidigt i delad skärmläge. Du kan också lägga till en fjärde app i en popup-vy för att verkligen bemästra multitasking. iPhones, å andra sidan, har ännu inte kommit ikapp Android-telefoner i denna aspekt.

8. Ändra systemteckensnittsstil och -storlek

Det fantastiska med Android-telefoner är att de låter dig anpassa användargränssnittet och få det att se ut precis som du vill ha det. En av sådana anpassningar du kan utföra på Samsung och vissa andra Android-telefoner men inte på iPhone är att ändra systemteckensnittet.

Även om standardsystemteckensnittet är helt okej för de flesta, bör du fortfarande ha möjlighet att ändra storleken för att förbättra synligheten (särskilt för äldre användare) och ändra dess stil för att anpassa din telefon efter din smak.

Även om du inte gillar något av de förinstallerade systemteckensnitten som finns på din telefon, kan du alltid ladda ner ett från tredje part från Google Play Butik eller någon annan källa.

9. Flytta filer till extern lagring

iPhones har aldrig kommit med extern lagring, vilket tvingar dig att gissa hur mycket lagringsutrymme du behöver på din telefon – och potentiellt får det fel. Vissa Android-telefoner kommer dock med en SD-kortplats, så du kan helt enkelt köpa mer lagringsutrymme om du behöver det och inte tvingas ta bort dina appar och filer för att frigöra lagringsutrymme.

SD-kort gör det också enkelt att överföra dina filer från den ena telefonen till den andra eftersom allt du behöver göra är att poppa upp kortet och sätta in det i den andra telefonen.

Observera dock att om du vill ha en Android-telefon med en SD-kortplats kan du behöva nöja dig med en mellanklass eftersom många Android-flaggskeppstelefoner idag inte erbjuder utbyggbara.

Det beror på att intern lagring på flaggskeppstelefoner kommer med de senaste flashlagringsstandarderna som UFS 4.0 som erbjuder betydligt snabbare läs- och skrivhastigheter, vilket gör att din telefon känns superresponsiv och premium.

Ett SD-kort från tredje part kommer helt enkelt inte att kunna matcha den hastigheten, vilket kan ge användarna det negativa intrycket att deras nya flaggskeppstelefon har inkonsekvent prestanda. Därför undviker tillverkare det.

Njut av en bättre smartphone-upplevelse med en Android-telefon

Android är ett kraftfullt operativsystem som backas upp av en stor grupp av utvecklare som kontinuerligt arbetar med att förbättra dess stabilitet, prestanda och funktioner.

Vi har tittat på de unika funktionerna som bara finns på Android-telefoner. iPhone har kommit ikapp, men det är svårt att säga att den någonsin kommer att matcha nivån av frihet som en Android-telefon erbjuder. Nu är det upp till dig att bestämma om du vill ha fullständig flexibilitet med telefonens operativsystem eller om du kan leva med begränsningar.