9 programmeringsspråk som är på väg mot utrotning

Spread the love

Nyckel takeaways

  • R håller på att tappa fotfästet i programmeringsvärlden för dataanalys och kommer sannolikt inte att klättra högre i rankingen.
  • Visual Basic gynnas inte längre av Microsoft och ersätts av Visual Basic .NET för att utveckla Windows-appar.
  • Även om Haskell en gång var ett populärt funktionellt programmeringsspråk, har intresset minskat på grund av långsam svarstid och konkurrens från Go och Python.

Tekniken utvecklas ständigt, och de programmeringsspråk som vi använder är inget undantag. Med den växande populariteten för artificiell intelligens och hur den styr användningen av dessa språk, finns det ett ännu större fokus på vilka som kommer att vara med oss ​​i framtiden, och vilka som inte kommer att göra det.

Mångsidiga programmeringsspråk, inklusive Python, Java och JavaScript, råder, medan andra är mer nischade och verkar falla i onåd.

Eftersom förändring är den enda konstanta bör du gå bort från dessa nio språk, som förmodligen inte kommer att bli några större aktörer inom kort.

1. R

Programmeringsspråket R kom rusande in med en avsikt att erövra programmeringsvärlden för dataanalys. Med en blomstrande span på många år har det nyligen börjat tappa fotfästet till programmeringsspråket Python.

Som ett programmeringsspråk erbjuder R en mängd värdefulla funktioner för kodare, men det är för närvarande lågt nere i hackordningen. Det rankas på 18:e plats i TIOBE indexoch det är osannolikt att det klättrar något högre.

Trots detta är språket fortfarande i bruk och du kan installera R på din Mac eller Windows-dator om du vill testa det.

2. Visual Basic

Visual Basic är ett gammalt språk, som kom till Windows-maskiner 1991. Men det ser ut som att Microsofts programmeringsspråk knappast kommer att återuppleva sina glansdagar.

  Vad är Civilization V PC-krav?

Eftersom Microsoft inte längre gynnar Visual Basic är dess död i stort sett oundviklig. Visual Basic .NET, ett annat objektorienterat programmeringsspråk, har till stor del tagit sin plats, och du bör bekanta dig med det om du är intresserad av att utveckla Windows-appar.

Du kanske tror att Visual Basic .NET kommer att drabbas av samma konsekvenser som sin föregångare, men Microsoft ser inte ut att dra sitt stöd på det närmaste. När allt kommer omkring är Visual Basic .NET det primära elementet bakom Windows-ekosystemet.

3. Haskell

Haskell har sina bästa år bakom sig, vilket är synd; många programmerare önskar att de visste hur man kodar i detta härliga, funktionella programmeringsspråk. Språket blev ett populärt val, eftersom många började koda stora finansiella program med hjälp av dess inhemska monader och algebraiska datatyper.

Genom att låna element från Miranda, Clean, HOPE och några andra språk hade Haskell mycket att erbjuda. Men dess långsamma svarstid gjorde det till ett impopulärt val bland utvecklare. Denna ineffektivitet ledde troligen till ett minskande intresse vilket har resulterat i en brist på senaste uppdateringar; den senaste relevanta var för nio år sedan.

Haskell har också lidit i jämförelse med mer relevanta, flexibla språk som Go och Python, som fortsatte att utmana språket från 2000-talet med sin styrka och användbarhet. Trots allt har Go-programmering återtagit sin position i TIOBE-indexet av en anledning.

4. Visual Basic-applikationer

Visual Basic for Applications, allmänt känt som VBA, är ett utmärkt automationsspråk som MS Office-produkterna använder. Från att automatisera Excel-uppgifter till att skapa MS Word- och PowerPoint-dokument, det finns mycket VBA och dess makron kan hjälpa dig att åstadkomma.

  10 appar för att återskapa Bryan Johnsons Blueprint for Reversing Aging

Om du tror på ryktena kan Microsoft ersätta VBA med JavaScript, med tanke på dess popularitet och flexibilitet.

Så när kan Microsoft fasa ut sitt programmeringsspråk?

Med tanke på att många organisationer förlitar sig på VBA-modellen för att automatisera sina repetitiva uppgifter, kanske det inte är det på ett tag. Problem med JavaScript API och Microsoft-integrering kan innebära att språket kommer att hänga kvar ett tag ännu, men det är mycket en ponny med ett trick.

5. Fortran

Fortran (Formula Translation), ett 62 år gammalt programmeringsspråk, är överraskande nog fortfarande igång. Användningen kan ha minskat under åren, men den fortsätter att överleva några av sina peer-språk.

Fortran är dock minst sagt obskyr. Du kommer förmodligen att förlita dig mycket på detta IBM-utvecklade språk om du gillar numeriska beräkningar eller vetenskapliga modeller. Du kan använda den för uppgifter som numeriska väderförutsägelser, beräkningsfysik och beräkningsvätskedynamik.

Trots den begränsade användningen har den en stensäker bas, och det kan dröja ett tag innan Fortran-utvecklarna tvättar händerna av detta språk helt.

6. COBOL

Common Business-Oriented Language, eller COBOL, dominerade programmering på 1960-talet, tillsammans med tre andra språk: ALGOL, LISP och FORTRAN. Utvecklat som ett språk för att skapa en uppdelning mellan affärsverksamhet och vetenskaplig datoranvändning, har det dött en naturlig död.

Det erbjöd minimal integration med andra språk och utövade litet inflytande på utvecklare. Dess låga profil har gjort denna språknisch, trots dess tillhörande federala och statliga krav. Det är säkert att säga att bara en handfull utvecklare behärskar COBOL.

7. Perl

Trots att det var ett allmänt programmeringsspråk var Perl särskilt populärt för webbutveckling, nätverksprogrammering, textmanipulation och GUI-utveckling.

Den består av två språkvarianter: Perl 5 och Perl 6 (Raku). På det hela taget erbjuder Perl en hel del mångsidighet och har en utmärkt funktionsuppsättning. Allt detta kommer dock på bekostnad av högre CPU-användning och minneskrav.

  10 bästa säljaktiveringsverktyg för bättre effektivitet [2023]

Konkurrensen urholkar långsamt Perls användningsandel av marknaden, eftersom utvecklare vänder sig till mer tillgängliga och effektiva webbutvecklingsalternativ.

8. ActionScript

ActionScript, en nära släkting till det ständigt berömda JavaScript, är Adobes version av ECMAScript. Eftersom det är inbyggt i Adobes verktyg, kommer du inte att hitta det någon annanstans än Adobe Flash.

ActionScript var ett objektorienterat språk som ofta användes för att göra Flash-appar interaktiva. Med nedgången för Flash och alla dess tillhörande versioner har det också skett en nedgång i ActionScripts användning under åren.

Men när Apple bestämde sig för att ta bort stödet för Flash på sina iOS-enheter, fanns skriften på väggen även för ActionScript.

9. Pascal

Skapad 1970 av Niklaus Wirth, fångar Pascal essensen av ALGOL-60. Eftersom det var ett procedurspråk fungerade Pascal som ett utmärkt inlärningsverktyg för blivande programmerare.

Långsamt och stadigt steg Pascal i graderna, men det bjöd aldrig på något nytt för programmeringsvärlden. Även om språket inte riktigt utvecklades, var dess efterföljare ganska innovativa.

Pascal ledde till Turbo Pascal, Object Pascal och Delphi, ett visuellt, objektorienterat språk som överskuggade sin föregångare.

Programmeringsspråk som kommer att dö förr eller senare

Utvecklare använder en mängd olika programmeringsspråk nuförtiden, eftersom inget språk kan tjäna alla syften. Med ständig utveckling kommer språken och går när kraven blir mer komplexa och kraven förändras.

Språken som listas här drabbades av konkurrensen och misslyckades vanligtvis med att tillhandahålla moderna, relevanta funktioner. Med tidens intåg, långsamt och stadigt, tog bättre språk över och tryckte de andra i sina gravar.