9 kryptobedrägerier du behöver känna till innan du köper Bitcoin

Viktiga takeaways

  • Bedrägerier med kryptovaluta, såsom pyramidspel, ICO-bedrägerier och pump-and-dump-system, är vanliga på grund av de stora summor pengar som är involverade i kryptoindustrin.
  • Bedragare använder ofta avancerad taktik, såsom bedrägerier efter identitetsstöld och falska webbplatser, för att lura offer och stjäla deras kryptovaluta.
  • Det är avgörande för individer att vara vaksamma och granska alla kryptoplattformar innan de använder den för att skydda sig från att falla offer för kryptobedrägerier.

Älska eller hata kryptovaluta, det är fruktansvärt mycket pengar inblandade. Överallt där det finns stora summor pengar, särskilt pengar som är lätta att försvinna, som kryptovalutor, hittar du bedragare — och massor av dem.

Crypto-förespråkare älskar krypto för dess integritet och anonymitet, men det är också därför som brottslingar och bedragare älskar det också. Följaktligen har vi sett några enorma bedrägerier med kryptovaluta genom åren, med alla typer av bedrägerimetoder för att skilja användare från deras kryptoinnehav.

1. Pyramidspel

Ett pyramidspel, eller Ponzi-spel, är ett investeringsbedrägeri som involverar arrangörer som ber folk att investera i ett program och lovar bättre avkastning för att rekrytera andra personer till programmet. Ponzi-bedrägerier har tagit sig in i kryptovaluta och är nu en av de mest skadliga bedrägerierna.

Till exempel utlovas medlemmar i en kryptogemenskap en orealistisk avkastning för sin investering, såsom 10 % ränta per vecka. Arrangörerna tänker på ett till synes övertygande skäl, såsom kryptoarbitrageaktiviteter, för att förklara hur de genererar avkastningen. När investerare ansluter sig till programmet ombeds de att rekrytera fler affiliates för att öka sin intäktspotential.

Samtidigt flyttas det investerade beloppet upp i pyramiden, där varje rekryterare får ett snitt tills det når arrangörerna, som kan använda det för personliga utgifter. Vid någon tidpunkt blir pyramidspelet ohållbart och kollapsar. Enligt CoinMarketCaptvå av de största kryptobedrägerierna, Onecoin och Bitconnect, kostar investerare en sammanlagd summa på 9,3 miljarder dollar.

2. Inledande mynterbjudanden

An Initial Coin Offering (ICO) är en insamlingsövning som använder smarta kontrakt och kryptovaluta för att automatisera betalningar mellan en organisation och dess intressenter. ICO:er används av kryptovalutaföretag för att samla in pengar från framtida användare. Medan många fantastiska företag har byggts med hjälp av ICO, har många insamlingsövningar visat sig vara bedrägerier.

ICO-bedrägerier tillbringar månader med att marknadsföra sina insamlingsövningar trots att de inte har funktionella produkter eller tjänster. De använder olika tekniker, inklusive att erbjuda belöningar för gerillamarknadsföring, samla in pengar och göra lockande löften. Sedan, när de har samlat in tillräckligt med pengar, upphör de all kommunikation med sina investerare.

Många ICO:er verkar drivas av legitima entreprenörer med goda meriter. I många fall visar det sig senare att de förmodade ”entreprenörerna” är ansiktslösa brottslingar som använder andra människors identiteter. Vissa projekt går så långt som att få allmänhetens stöd från välrenommerade namn i branschen.

Det är ofta svårt att skilja mellan en legitim och falsk ICO. Detta beror delvis på att ICO:er utförs online utan öga mot öga interaktion mellan organisationen och intressenter. Dessutom kan även legitima ICO-projekt förlora investerares pengar om de blir hackade!

3. Pump-and-dump-scheman

Pump-and-dump-bedrägerier är inte ett nytt fenomen, men kryptovalutateknologi har gjort dessa typer av bedrägerier mycket lättare att utföra. Allt kan göras online. En bedragare börjar med att skapa en kryptotoken och ställa in den underliggande tekniken med ett vitt papper och allt som skulle få det att verka som ett legitimt kryptoprojekt.

De lägger till villiga sociala medier-influencers till privata onlineforum och samordnar köp av kryptotillgångar för att skapa en naturlig marknadstrend utan toppar. När de är klara och redo börjar de pumpa tillgångarna till sina följare på sociala medier. Det skulle vara investerare som köper token, vilket pressar tokens pris ytterligare.

Sedan kommer arrangörerna att samordna en dumpning (även känd som en mattdragning), som innebär att man säljer polletterna, vilket säkerställer att alla i den inre kretsen gör en vinst. Samtidigt har vanliga människor kvar värdelösa tokens, och innan de vet ordet av sjunker priset på tokens till noll och bedragarna överger projektet.

Ett bra exempel på en pump-and-dump-bedrägeri är Squid Game-token. 2021 försvann Squid Game-kryptotokenskaparna med mer än 3 miljoner dollar, men den verkliga kostnaden var mycket högre. Enligt Kedjeanalyskryptoinvesterare förlorade 4,6 miljarder dollar genom att köpa in misstänkta pump-and-dump-tokens 2022

4. Bitcoin Mining Scams

Under åren har Bitcoin-brytning blivit mycket svårare att utföra. För att tjäna vinst på gruvdrift krävs nu mer avancerad hårdvara, som ofta är svårare att skaffa och använda av den genomsnittliga personen. Detta gör människor mer villiga att lägga ut brytning av kryptovaluta till andra.

Följaktligen har bedragare utnyttjat människors villighet att använda tjänster för brytning av kryptovaluta. Operatörerna av cryptocurrency gruvbedrägerier försöker övertyga sina offer att investera i sin gruvpool så att de kan få betydande avkastning. Bedragarna slutar vanligtvis att svara på sina offers meddelanden efter att ha fått pengarna.

Brottslingarna bakom Bitcoin gruvsystem kan också försöka övertyga sina offer att ta in nya investerare. Dessa system innebär vanligtvis att pengar tas från nya investerare för att betala tidigare investerare tills betalningscykeln inte längre kan upprätthållas.

5. Imitationsbedrägerier

Imitation av kryptobedrägerier finns i alla former och storlekar men följer en standardsekvens av händelser. Bedragaren låtsas vara någon de inte är. De interagerar med potentiella offer och använder sociala ingenjörstaktiker. De ber offren att dela personlig information – som de kan använda för att få tillgång till offrens tillgångar – eller bidra med kryptovaluta för en falsk sak.

Till exempel uppstår bedrägerier med teknisk support när bedragare utger sig för att vara kundtjänstagenter för välrenommerade kryptoplattformar, interagerar med kunder för att få känslig data, såsom privata nycklar, och använder den för att lura dem.

Seniorer är särskilt utsatta för sådana bedrägerier på grund av att de inte känner till det digitala rummet. De FBI IC3-enhet rapporterade över 1 miljard dollar i förluster för amerikanska pensionärer 2022.

Samtidigt involverar romantiska kryptobedrägerier bedragare, som ofta använder pseudo-identiteter, som skapar romantiska relationer med offer i månader. När de väl har vunnit sitt förtroende använder de påhittade sorgliga historier för att skylla sina offer till att skicka kryptovaluta för att stödja dem. De fortsätter att be om mer pengar tills offret kommer ikapp, och sedan försvinner de.

6. Bedrägerier med utdelning av kryptovaluta

Bedrägerier med utdelning av kryptovalutor använder social ingenjörskonst för att övertyga investerare att skicka sina kryptovalutor för att ta emot en större volym tokens. Under den icke-fungibla tokens (NFT) vurmen var NFT giveaway-bedrägerier särskilt populära. Sådana bedrägerier kan vara ganska övertygande, särskilt när bedragare utger sig för att vara kändisar för att övertala sina offer.

Alla populära sociala medieplattformar används för att utföra bedrägerier med cryptocurrency giveaway. På YouTube lägger bedragare till kommentarer till videor som lagts upp av tekniska influencers. Kommentarerna övertygar vissa tittare att delta i falska cryptocurrency giveaways. Många människor antar att giveaways är legitima på grund av deras koppling till trovärdiga namn inom tekniken.

Twitter-konton har också använts för att stjäla pengar från människor som förväntar sig kryptovaluta giveaways. Brottslingar utger sig för att vara kändisar och högprofilerade personer inom teknikindustrin för att vinna användarnas förtroende på plattformen. Giveaway-inlägg görs från bedragarens falska profil, deras tidslinje och inlägg från andra Twitter-användare.

7. Falska webbplatser bedrägerier

Falska webbbedrägerier visar cyberbrottsindustrins förmåga att kontinuerligt hitta nya sätt att lura oskyldiga människor. I det här fallet skapar bedragare fullfjädrade webbplatser som representerar eller liknar legitima kryptoplattformar. De lurar sedan investerare att koppla ihop sina kryptoplånböcker för att utföra kryptotransaktioner.

Hackarna kan få tillgång till kryptovaluta plånboksanvändares data när de får information om deras utbyte och plånbok. Uppgifterna kan också användas för att logga in på offrens personliga konton, en aktivitet som kallas black hat hacking.

Airdrop-bedrägerier använder falska webbplatser och DApps för att utföra sina aktiviteter. Andra bedragare kan också använda falska webbplatser för att uppmana användare att ladda ner programvara. En användare, som tror att de använder en legitim webbplats, kan ladda ner skadlig programvara som stjäl information från deras enhet eller installera en del av ransomware.

8. Incitament för avkastningsodling

Yield farming är en decentraliserad finansinnovation som gör det möjligt att tjäna avkastning från att satsa kryptovalutor. Ändå är inte alla projekt för avkastningsodling legitima. Några är här ute för att stjäla från dig.

Kryptobedragare kopierar koden för legitima jordbruksprojekt med avkastning och lägger till sin skadliga kod för att stjäla pengar. Andra bedragare har gått så långt som att låtsas vara legitima under långa perioder innan de drog mattan från investerarna och flydde med alla medel.

Den ansiktslösa karaktären hos ekosystemet för avkastningsodling gör det mycket svårt att avgöra om ett projekt är legitimt. Även där projekt är legitima finns det alltid en risk att koden för projektet kan ha buggar som utnyttjas för vinst.

På senare tid har oron ökat för att fler bedragare kommer att skapa falska hacks så att de kan flytta skulden för förlusten av pengar från sig själva till en ”okänd” brottsling.

9. E-postbaserad kryptobedrägeri

Det är ingen hemlighet att integritet på nätet långsamt blir en svår boll att fånga för de flesta av oss. Dataläckor och policyer för integritetsvänliga användaravtal har blivit vanliga de senaste åren. Detta gör det mycket lättare för bedragare att få dina kontaktuppgifter från den mörka webben eller från legitima tjänster som du använder.

Med dina kontaktuppgifter kan en bedragare låtsas vara till en tjänst du använder och skicka ett e-postmeddelande med en skadlig länk i e-postmeddelandet. E-postmeddelandet kan innehålla en beskrivning av ett problem som kräver omedelbar åtgärd. Detta görs för att göra offret mer villigt att klicka på en skadlig länk eller komma åt en falsk webbplats, där de kan ge bort sina uppgifter utan att inse det.

E-postbedrägerier kan vara mycket lätta att falla för eftersom de flesta har stort förtroende för de tjänster de använder och vanligtvis inte förväntar sig att ett e-postmeddelande från en bekant tjänst är skadligt.

Håll dig säker i Crypto Wild West

Medan kryptovalutor förändrar världen har många liv förstörts av bedrägerier inom sektorn. Det är mycket viktigt att alltid hålla utkik efter röda flaggor (både nya och gamla) när du använder kryptovalutaplattformar.

Kryptovalutateknologi har automatiserat många finansiella processer och lagt bankverksamheten i händerna på folket. Detta kan betyda att du kan vara den svagaste länken i cybersäkerhetskedjan och målet för en kryptobluff. Därför bör du alltid granska någon kryptoplattform innan du använder den.