9 FBX till OBJ-omvandlare för dina 3D-modeller

Är 3D-printing något som lockar dig mycket? Tja, då bör du inte missa dessa FBX till OBJ-omvandlare för dina 3D-modeller.

3D-utskrift har blivit en ny teknik som gradvis vinner rampljuset. Det sägs att 3D-utskrift kan ta industrier som arkitektur, design och hantverk till nya höjder. Inte konstigt att olika institut och organisationer fokuserar på att göra denna teknik mer genomförbar.

3D-utskrifter och modeller kan endast göras på datorer. Precis som alla andra filer behöver dessa filer också olika filtyper för att lagras på datorer. En storlek passar inte alla inom 3D-utskrift.

Modellerna du skapar kan sparas i 3D-format, inklusive stegfiler, FBX, GLTF och OBJ. Valet av format kan ha en betydande inverkan på 3D-modelleringsarbetet.

I den här artikeln kommer vi att diskutera de två vanligaste filtyperna inom 3D-utskriftsvärlden; FBX och OBJ. Vi kommer också att se vad 3D-utskrift är och hur det påverkar oss. Slutligen kommer vi att ta en titt på några av de bästa FBX till OBJ-omvandlarna som du kan använda för dina 3D-modeller.

Vad är 3D-utskrift och hur har det påverkat oss?

I början av 1980-talet introducerades 3D-utskrift i Japan i dess tidigaste kända former. Hideo Kodama hittade en metod för att skapa ett snabbt prototypsystem 1981 som visade sig vara 3D-modellering. Med hjälp av ett UV-polymeriserat ljuskänsligt harts utvecklade han en tillverkningsprocess lager för lager.

I den additiva tillverkningsmetoden för tredimensionell (3D) utskrift skrivs små lager av material ut, smälts samman och används sedan för att producera en riktig produkt från en digital design. Metoden går ut på att först applicera tunna lager av material – som flytande eller pulveriserad plast, metall eller cement – och sedan sammanfoga dessa lager genom att smälta dem.

Tillverkare av bland annat hörapparater, flygplan och bilar använder 3D-utskrift för att göra prototyper och masstillverkar sedan sina varor med personliga skanningar.

Trots att den är för långsam för skalproduktion för tillfället, utvecklas 3D-utskriftstekniken kontinuerligt och har potential att störa både industrilogistiken och lagerhanteringssektorerna avsevärt.

Vad är en FBX fil?

FBX är ett vanligt 3D-filformat för avancerad spelgrafik. Termen ”FBX” är en förkortning för ”Filmbox”, ett verktyg som Kaydara utvecklade för att spela in video 2005. FBX-filformatets anpassningsförmåga är dess viktigaste tillgång. Några punkter på FBX-filtyper ges nedan.

 • Ett brett utbud av olika datatyper kan hittas i FBX-filer. Skinn, animationsinformation, ben, scenstrukturer, ljussättning och materialparametrar kan alla kodas in i modeller.
 • Genom att inkludera många topologier och stödja geometri som segmenterade ytor, kan modeller skapade med FBX-filformatet vara mycket mer komplicerade än de annars skulle vara.
 • När du flyttar design från CAD-designers till grafiska processer är FBX-filformatet användbart eftersom det är kompatibelt med CAD-filer med NURBS-kod.
 • FBX är ett ganska snabbt filformat, även med tillägg av nya funktioner. Dessa filer är snabbare att läsa än tidigare textbaserade motsvarigheter eftersom de innehåller digital information kodad i binär kod.
 • FBX är ett slutet filformat som endast får användas med officiella SDK:er, vilket kan begränsa dess tillämpning i specifika utvecklingsmiljöer.
 • Efter rendering kommer FBX-filer sannolikt att behöva bearbetas om realistiska materialegenskaper, såsom metallstrukturer eller intrikata anisotropa effekter, krävs.

Vad är OBJ fil?

Nästan varje enskild 3D-modellanvändare måste vara bekant med OBJ-filer (objekt) eftersom de är de mest använda 3D-filformaten. Detta 3D-filformat är det äldsta och minst komplexa på grund av sin ålder. Nedan finns några punkter om detta filformat.

 • Standard 3D-filformat för de flesta 3D-modelleringsprogram är ofta OBJ.
 • OBJ-filens förmåga att lätt exporteras och omvandlas till andra filtyper gör den till ett utmärkt utbytesformat.
 • Enkelheten hos OBJ-filer och deras förmåga till oändliga färger gör dem användbara för aktiviteter som 3D-utskrift.
 • OBJ-formatet kan ses som en bas på vilken designers kan konstruera mer intrikata 3D-verk. Dessutom är det ett av de mest använda formaten för 3D-utskriftsprocesser som snabb prototypframställning.
 • Eftersom OBJ-modeller innehåller data i vanlig text snarare än binär, tar de ofta upp mer utrymme än andra 3D-filformat. Detta gör det mer tidskrävande och arbetskrävande att använda detta 3D-filformat.
 • Endast enskilda objekt får lagras i OBJ-filer; ingen information om animering eller skinn stöds. När du gör bilder för videospel, annonser eller digitala varor finns det betydande nackdelar med detta format.

Varför behövs FBX till OBJ-konvertering?

Anledningen till att det är nödvändigt att konvertera FBX-filer till OBJ-filer är de många fördelarna som erbjuds av OBJ-filtyper. Genom att dela upp ett föremåls yta i små, triangulära ”plattor” kan användaren avbilda komplicerade eller oregelbundet formade föremål.

På grund av möjligheten att ändra varje bricka oberoende av de andra, gör denna tessellationsprocedur det enklare att kontrollera och återge designen.

Möjligheten att uttrycka geometrin hos 3D-objekt och deras ytkvaliteter, såsom texturkartläggning och skuggning, är en annan viktig aspekt av OBJ-filer. På grund av sin anpassningsförmåga är OBJ-filformatet starkt för att producera realistiska skildringar av invecklade tredimensionella situationer.

Ytlappar i fri form beskrivs också i OBJ-filer. Dessa lappar ger designers möjligheten att skapa släta, sömlösa ytor utan sömmar eller förvrängningar, vilket gör dem perfekta för att producera mycket realistiska texturer som hud eller tyg. Till skillnad från andra filformat erbjuder OBJ högupplösta data.

Låt oss nu direkt hoppa till listan över FBX till OBJ-omvandlare för dina 3D-modeller.

Aspose

Asposes FBX till OBJ-omvandlare används för att enkelt konvertera FBX-filer till OBJ-formatet. Här behöver du inte installera någon extra programvara. Du kan bara använda en webbläsare för att komma åt programmet. Allt du behöver göra är att dra ditt dokument till uppladdningsområdet och klicka på knappen ”Visa”.

Det finns två fantastiska funktioner hos Asposes omvandlare som du bör tänka på. För det första raderas din fil inom 24 timmar efter uppladdning.

Det betyder att du inte behöver oroa dig för att dina filer ska läcka eller manipuleras. För det andra kan du manuellt konvertera dina filer med hjälp av programmering på en speciell plattform som tillhandahålls av Aspose, som är Aspose.3D.

AnyConv

Online filkonvertering är lätt med AnyConv. Över 400 olika format stöds för dokument, foton, databaser, e-böcker, arkiv, bildspel, ljud och video.

Eftersom AnyConv fungerar online via en webbläsare krävs ingen mjukvaruinstallation. Dra och släpp din FBX-fil i fönstret, klicka på ”Konvertera” och du är klar.

Klicka bara på ”Välj fil” från rullgardinsmenyn för att börja ladda upp din FBX-fil till deras webbplats. När du har valt kan du importera din design till webbplatsen genom att gå till platsen där du har sparat den på din dator.

Din design kommer att vara tillgänglig för konvertering till OBJ, bland andra filtyper, när den har importerats. Konverteringsproceduren börjar när du klickar på ”Konvertera”.

Fabconvert

Att konvertera FBX-filer till OBJ-format är enkelt med Fabconvert. Du kan använda dina FBX-modeller i den programvara du föredrar med bara några få klick.

Du kommer aldrig behöva lägga tid på att försöka arbeta med filformat som inte är kompatibla, tack vare den snabba och enkla konverteringsproceduren. Din FBX-fil kommer att ändras med hjälp av deras enhetliga 3D-modell och mesh-konverteringsverktyg till en OBJ-fil.

Med hjälp av detta konverteringsverktyg konverteras 3D-komponenter, inklusive hörn, ytor, normaler och relevant materialdata, korrekt.

Deras programvara kommer inte att försöka överföra någon färginformation eftersom FBX stöder färgmaterial, medan OBJ inte gör det; därför kommer din slutliga 3D-modell bara att ha geometriska data. Efter en timme kommer din fil att tas bort från servern.

3D-konvertera

Du kan konvertera din FBX-fil till en OBJ-fil eller ett av de andra 12+ utgåvornas format som erbjuds online av 3D-Convert. Det här är den perfekta sidan om du snabbt och enkelt vill konvertera en 3D-modell.

Deras enkla konvertering ger dig 627 alternativ. Denna webbplats kan konvertera alla filtyper, inklusive STL, OBJ, Blend, FBX och PLY, på några sekunder.

Nedladdningslänken kan användas för att få modellen när den har skickats in och konverterats. Efter konvertering på 3D-Convert förstörs den inlämnade modellen omedelbart. Men om du vill ladda ner den konverterade filen igen är den fortfarande tillgänglig i 24 timmar.

Mikonv

Miconv är en annan FBX till OBJ-omvandlare som är ganska effektiv. För att konvertera .fbx-filer till .obj-format behöver du inte ladda ner eller installera något program. Miconv molnlagring är där alla konverteringar sker. Filsäkerheten som Miconv tillhandahåller är dess bästa funktion. Dina filer är helt säkra och endast tillgängliga för dig.

Efter konverteringen kommer alla filer att förstöras permanent inom två timmar. Miconv är också snabb och kostnadsfri att använda. Dina FBX-filer kan konverteras till OBJ med bara två klick.

Dessutom är det ingen kostnad förknippad med det. Alla kunder har fri tillgång till Miconv FBX to OBJ Converter, som inkluderar alla premiumfunktioner.

Bild till STL

De flesta 3D mesh- eller FBX-modellfiler kan konverteras till en standard OBJ-fil med hjälp av Image to STLs gratis och snabba verktyg, som kan ändras ytterligare i de flesta omtyckta 3D-redigeringsverktygen eller direkt 3D-utskrivas.

Detta verktyg kan läsa textformaterade FBX-filer version 6.4 och högre och binära FBX-filer version 7.0 och högre. En timme efter att ha laddats upp förstörs den genererade OBJ-filen och nedladdningslänken blir inaktiv.

Blandare

Blender är en gratis programvara med öppen källkod med massor av möjligheter som gör det enkelt att producera fantastiska modeller, och den kan också användas som en FBX till OBJ-omvandlare. Om du inte redan har Blender, det bästa är att du kan få det gratis på Windows, macOS och Linux. När den väl är installerad är konverteringsproceduren enkel.

Du kan starta Blender och importera FBX-filen du vill konvertera för att påbörja konverteringsprocessen. När du har laddat in din design i Blender, exportera den som en OBJ-fil. Du kan åstadkomma detta genom att välja Arkiv -> Exportera -> OBJ, från listan över tillgängliga filformat.

Autodesk FBX Converter

Du kan konvertera mellan FBX-filer med den kostnadsfria fristående datorapplikationen Autodesk FBX Converter. Dessutom är programvaran tillgänglig på operativsystemen Windows och Mac OS X.

Alla som vill konvertera mellan flera 3D-filformat kommer att dra nytta av denna programvara. Det är enkelt att använda och kan vara ett användbart verktyg för alla animatörer eller 3D-artist.

Du måste ladda ner och ställa in konverteringsverktyget innan du kan börja konvertera dina FBX-filer. Efter installationen väljer du alternativet ”Lägg till FBX-omvandlare” genom att klicka på det.

För att importera din FBX-fil till verktyget, klicka på ”Lägg till” under källfilsområdet. Efter importen, välj ”OBJ” under ”Destinationsformat” för att påbörja konverteringsprocessen.

SelfCAD

SelfCAD är en robust men ändå användarvänlig CAD-applikation med många funktioner och funktioner. Du kan omedelbart dela dina skapelser med andra genom att konvertera FBX-filer till OBJ-format med SelfCAD.

Dessutom kommer applikationen med ett stort urval av modellerings- och skulpteringsverktyg som gör det enkelt att göra intrikata mönster.

Du måste först ladda designen i SelfCAD med alternativet ’Importera’ i filområdet för att konvertera FBX till OBJ i SelfCAD. När din design har importerats kan du redigera och modifiera den för att passa dina behov. När du är klar, välj helt enkelt ”Arkiv”, välj ”Exportera” och exportera den i OBJ-format för att konvertera den till OBJ.

Slutsats

Det är viktigt att ha ett kraftfullt verktyg som gör att du kan leverera kundapplikationer, exportera tillgångar till många filformat och göra en hel produktkatalog tillgänglig i 3D. Den komplicerade processen att konvertera 3D-modeller från FBX till OBJ kan förenklas med hjälp av de verktyg och tekniker som beskrivs i den här artikeln.

Du kan snabbt konvertera dina 3D-bilder till format som fungerar med olika mjukvara eller hårdvara, förutsatt att du har nödvändig information och verktyg. Att hitta den bästa programvaran för dina behov och använda den effektivt är nycklarna.

Du kan också utforska några bästa 3D-animations- och designprogram för proffs.