9 bästa Markdown-redigerare för att skriva bättre dokumentation

Markdown är ett mångsidigt märkningsspråk. Det spelar ingen roll om du är en bloggare, författare, specialist på sociala medier eller teknisk skribent; Markdown låter dig vara produktiv och samarbeta.

Den här artikeln kommer att täcka de bästa Markdown-redaktörerna för att hjälpa dig att skriva bättre teknisk dokumentation, böcker, blogginlägg eller göra anteckningar.

Låt oss börja.

Vad är Markdown?

Markdown är ett lätt text-till-HTML-markeringsspråk (textkodningssystem som låter dig styra formatering, struktur och förhållande mellan element) som erbjuder en intuitiv skrivmetod. 2004 kom John Gruber på idén, och han visste inte att den skulle bli så populär.

Med den lägger du till formateringselement men får ingen synlig utdata. Du kan använda en vanlig textfilredigerare eller en specialiserad Markdown-redigerare som erbjuder ytterligare funktioner när du använder Markdown. Du kan också tänka på Markdown som en ”stil” för att skriva innehåll som motsvarar HTML-element som rubriker, listor, textstilar, etc.

Till exempel, för att skriva en fet text måste du omge den med en dubbel asterisk(**).

**Detta är en fet text**

Eller en rubrik med #

#Detta är rubrik ett

Det betyder att det inte liknar WYSIWYG (What You See Is What You Get), som du hittar i de flesta webb- eller textredigerare. Men dess syntax är lätt att lära sig, och du kan bemästra den med övning. Många moderna verktyg erbjuder också Markdown som inte kräver att man memorerar dess syntax.

Är Markdown bra för dokumentation?

Markdown är ett idealiskt val för att skriva teknisk dokumentation. Det beror på att det erbjuder möjligheten att slå samman ändringar mellan olika dokument.

Så om du arbetar med ditt team för att skapa produktdokumentation kan du använda en versionskontrollplattform som GitHub för att hantera samarbete. Alla i ditt team måste dock använda Markdown som märkningsspråk för att göra det framgångsrikt.

Samhällsstödet för Markdown är också starkt. Låt oss titta på några exempel. GitHub, den ledande molnbaserade kodvärdplattformen, använder Markdown för att dokumentera sin produkt. Sedan har du Readthedocs, som låter dig automatisera, bygga, versionera och lagra din tekniska dokumentation i molnet. Och du kan använda Markdown-filer för att skapa dokumentationswebbplatsen. Du behöver bara ansluta ditt GitHub-förråd och pusha filerna.

MkDocs och Docusarus är statiska webbplatsgeneratorer som låter dig snabbt vara värd för Markdown-filer. Du kan också använda Jekyll, som tar markdown-filer för att skapa en webbplats.

Slutligen hittar du onlineprogramvarudokumentationsverktyg som inbyggt stöder Markdown.

Du kan också exportera Markdown i flera format, inklusive webbsidor, PDF eller Rich Text Format.

Vad är Markdown Editor?

Markdown editor är ett specialiserat verktyg eller webbapp för att skriva Markdown. Det gör det möjligt för författare att skriva innehåll i ett distraktionsfritt läge. Dessutom får du tillgång till liveförhandsvisningar, kortkommandon och avancerad formatering.

Saker att titta efter när du väljer en Markdown Editor

Som författare, leta efter följande saker i en Markdown-redigerare. Dessa inkluderar:

 • En förhandsgranskningsruta för att se hur ditt dokument ser ut.
 • Massor av exportalternativ, inklusive HTML, DOCX och PDF.
 • Distraktionsfritt läge för fokuserade skrivsessioner.
 • Möjlighet att publicera direkt till olika plattformar, inklusive Medium, WordPress, etc.
 • Erbjud avancerade formateringsalternativ som matematiska uttryck och tabeller.
 • Visa viktig information om texten, inklusive läsbarhetspoäng, antal ord, tid i den aktuella sessionen och så vidare.
 • Kortkommandon för att flytta runt filen intuitivt.

Dessa funktioner kan eller kanske inte finns i Markdown-redigeraren. Förutom att leta efter dessa Markdown-redigeringsfunktioner, bör du också kontrollera följande:

 • Enkel användning
 • Användargränssnittets kvalitet
 • Ansökningspris
 • Editor anpassningsbarhet

Code Editor, Markdown Editor — Kan du göra det?

Du har tur om du redan använder kodredigerare som Visual Studio Code (VSC) eller VSCodium (ett alternativ med öppen källkod till VSC), Atom eller Sublime Text.

Dessa textredigerare stöder Markdown som standard, eller så måste du lita på ett tillägg eller ett paket.

Visual Studio Code erbjuder inbyggt Markdown-stöd. Du kan skriva Markdown-innehåll direkt i den. Utöver det har du också tillgång till dess tillägg som ytterligare förbättrar Markdown-stöd och funktionalitet.

Bildtext: Markdown-tillägg i Visual Studio Code.

Detsamma gäller för Atom. Den stöder Markdown direkt, och du kan förbättra dess support och funktionalitet ytterligare genom att använda community-paket som Markdown-Writer, Markdown-Scroll-Sync och Markdown-Format.

Sedan finns det Sublime text, en av de mest funktionsrika kodredigerarna. Slutligen kan du aktivera och använda Markdown med GNU Emacs, Notepad++ och Vim.

Kort sagt, om du använder någon av dessa kodredigerare kan du använda Markdown direkt i den för att skriva din dokumentation.

Nu kommer vi att diskutera de bästa Markdown-redaktörerna för att skriva bättre dokumentation.

Spökskrivare

Ghostwriter är en KDE-baserad Markdown-redigerare med öppen källkod. Det erbjuder distraktionsfritt skrivande med helskärmsläge. Gränssnittet är också rent, med möjlighet att använda teman.

Dessutom kommer den med en live-förhandsvisning som uppdateras när du skriver lite Markdown. Du kan också kopiera den genererade HTML-koden till ett blogginlägg och publicera det direkt utan några ändringar.

Detta är praktiskt för tekniska skribenter eftersom de kan överföra filerna direkt till versionskontroll för samarbete eller publicera dem med Readthedocs eller andra statiska webbplatsgeneratorer.

Några av Ghostwriters anmärkningsvärda funktioner inkluderar:

 • Sessions- och dokumentstatistik som låter dig veta om ord, tecken, meningar, läsvänlighet, komplexa ord, sidor och betygsnivå.
 • Dess fokusläge framhäver text runt markören, vilket ger dig den precision du behöver för att redigera innehåll.
 • Navigera genom dokument online med kortkommandon.
 • Exportalternativ som stöds inkluderar Pandoc, MultiMarkdown och commonmark.
 • Stöder Hemingway-läge som inaktiverar specifika nycklar och erbjuder en skrivmaskinsupplevelse.
 • Stöder MathJax för att skriva ekvationer.
 • Den erbjuder autospara så att arbetet alltid bevaras.
 • Dra och släpp bilder enkelt.

Ghostwriter är tillgänglig på Linux, MacOS och Windows.

MarkText

MarkText är en lättanvänd Markdown-redigerare med öppen källkod. Det ger snabbhet och fokuserar på användbarhet.

För att underlätta skapande av dokumentation erbjuder den en WYSIWYG-förhandsvisning i realtid. Dessutom stöder den också GitHub Flavored Markdown Spec (GFM) och CommonMark Spec (CM). Att följa dessa specifikationer kan hjälpa din enhetlighet så att andra kan redigera eller konsumera innehållet.

Du får också teman inklusive Kadmium Light, Graphite Light, Material Dark, etc.

Dessutom kan du också använda något av de tre redigeringslägena:

 • Källkod som låter dig redigera dokumentkällan.
 • Skrivmaskinsläge för att använda editorn som skrivmaskin.
 • Fokusläge gör att du kan markera text för bättre redigering.

MarkTexts andra nyckelfunktioner inkluderar följande:

 • PDF- och HTML-format stöds.
 • Stöder inline stil och genvägar för stycken.
 • Klistra in bilder direkt från klippbordet.

För närvarande är MarkText tillgängligt på Mac, Windows och Linux.

Typora

Typora är en Markdown-redigerare som betalas för användning. Det låter dig arbeta effektivt med Markdown och enkelt skapa Markdown-element som rubriker, stycken och listor. Du kan också använda avancerade element som listor, tabeller, kodstängsel, diagram och till och med matematiska ekvationer.

Som författare kommer du att tycka att Typora är lätt att använda med en förhandsgranskningsfunktion i realtid. Dessutom får du också anpassade teman som du kan anpassa med CSS.

Typoras nyckelfunktioner inkluderar följande:

 • Organisera filer med hjälp av filträdspanelen och fillistans sidopanel.
 • Utmärkta export- och importalternativ.
 • Erbjuder en distraktionsfri miljö.
 • Automatisk parning för att slutföra Markdown-koden snabbare.
 • Ange antal ord för att se dina framsteg.

Du kan få Typora för en engångsbetalning från $14,99. Den är tillgänglig för Windows, Mac och Linux.

Ulysses

Ulysses är en populär Mac-baserad skrivapp. Med den kan författare hålla sig på toppen av sina projekt, inklusive böcker, uppsatser och bloggskrivande. Du kommer också att hitta Ulysses till hjälp om du är en teknisk skribent, eftersom den stöder Markdown.

Men innan du hämtar den för seriöst arbete, kolla in dess Markdown-supportlista, eftersom den fortfarande behöver stödja alla Markdown-element.

För att kompensera använder den sin egen Markdown XL inbyggda uppmärkning. Dessutom erbjuder den funktioner som kommentarer eller inkluderar kommentarer.

Kort sagt, välj Ulysses för mindre utmanande tekniskt arbete, eftersom det behöver fullt Markdown-stöd.

Några av de anmärkningsvärda Ulysses-funktionerna inkluderar:

 • Inbyggd redigerings- och korrekturläsarassistent med stöd för 20 språk.
 • Konvertera ditt arbete till PDF-filer, e-böcker och word-dokument med ett enda klick.
 • Distraktionsfri miljö.
 • Direktpublicering stöds till Ghost, Medium, WordPress och micro.blog.
 • Sömlös synkronisering mellan anslutna enheter.

Dess månatliga prissättning börjar på $5,99 och är endast tillgänglig för Mac.

iA Writer

Till skillnad från Ulysses kommer iA Writer med fullt stöd för Markdown. Det är en populär Markdown-redigerare och kommer med utmärkta funktioner och anpassning. Förväxla det dock inte med verktyg för artificiell intelligens (AI).

Out-of-the-box, kommer du att hitta iA Writer intuitivt och lätt att använda. Det låter dig länka dina anteckningar och idéer för bättre strukturering. Dessutom erbjuder den enkel navigering mellan dokument eller använder dess historikalternativ för att återgå till en tidigare version.

Liksom andra Markdown-redigerare erbjuder iA Writer också ett fokusläge där du kan flytta från rad till rad för effektivare skrivning och redigering.

iA Writers andra nyckelfunktioner inkluderar:

 • Den kommer med syntaxmarkering, som hjälper dig att ta bort upprepningar, skräp eller svaga verb.
 • Erbjuder stilkontroll för att snabbt eliminera klichéer, fyllmedel och övertaligheter.
 • Stöder dra-och-släpp bilder till dokument.
 • Erbjuder mallar för snabbare arbetsflöde.
 • HTML, Word och PDF-export stöds.

iA Writer är tillgängligt på Windows, Mac, Android, iPhone och iPad. Förutom Android får du iA Writer med en engångsbetalning.

Obsidian

För att skapa dokumentation måste du förstå produkten, kommunicera med utvecklare och chefer och lära dig tekniken. Det innebär att arbeta med mycket information, koncept och idéer som kan försvinna eller spridas med tiden.

Det är här Obsidian kommer in. Det är en fri att använda kunskapsbas Markdown-redigerare som låter dig skapa en anpassad lösning för att hantera din kunskapsbas.

Det är mycket anpassningsbart och du kan anpassa hur det ser ut, känns och fungerar. Du kan göra det genom att lägga till anpassad CSS eller använda 25 kärnplugins, 180+ teman eller 880+ community plugins!

Kärnan i allt får du fullt Markdown-stöd. Dessutom är det inte molnbaserat, så du har fullständig kontroll över din data. Du kan säkerhetskopiera dina data enligt ditt val.

Obsidian nyckelfunktioner inkluderar:

 • Stöder anslutna element, inklusive grafvy, bakåtlänkar och utgående länkar.
 • Mycket anpassningsbar.
 • Stor gemenskap.
 • 22 språk översättning.

Obsidian är gratis att använda, men du kan få dess betalda alternativ för exklusiva förmåner.

Koger

Quiver är mest känd som ”The Programmer’s Notebook.” Om du är någon som programmerar och skriver dokumentation, kommer du att tycka att Quiver är väldigt användbart. Den stöder Markdown för enkel anteckning och LaTeX för att skriva och redigera kod. För att öka produktiviteten erbjuder den en liveförhandsvisning Markdown och LaTeX.

För enkel åtkomst stöder Quiver anteckningar som synkroniseras mellan enheter via molnlagringsplattformar som Google Drive, Dropbox, etc. Den stöder även versionskontroll så att du kan samarbeta med ditt team. Dessutom kan du säkerhetskopiera hela ditt bibliotek och återställa det med ett enda klick.

Under huven använder Quiver Ace kodredigerare för att arbeta med kod och text utan ansträngning.

Quivers nyckelfunktioner inkluderar:

 • Teamsamarbete.
 • Molnsynkronisering.
 • Stöder integrationer
 • Stöder vanligt JSON-dataformat för enkel export.
 • Sparar automatiskt ändringar så att du inte förlorar ändringar.
 • Erbjuder taggar för enkel hantering.
 • Dra och släpp bilder, filer och länkar.
 • Omedelbar fulltextsökning.

Den är Mac-baserad och tillgänglig för $9,99. Du kan använda dess kostnadsfria provperiod innan du bestämmer dig för om du vill betala för den.

Ljuspapper

Om du är en Mac-användare kommer du att älska LightPaper. Det är en lätt textredigerare med en utmärkt funktionsuppsättning för att skriva innehåll, inklusive dokumentation.

Ur lådan erbjuder den ett vackert användargränssnitt. Det ger också en mångsidig sidofält som gör navigering enkel och filer tillgängliga. Dessutom stöder den funktioner som Quick Open; du kan komma åt Shadow Notes och Scratch Notes direkt från sidofältet.

Skugg- och Scratch-anteckningar låter dig skapa anteckningar i farten, som du senare kan använda för att skriva dokumentation. Så om du forskar kan du hitta den här funktionen till hjälp. Slutligen stöder den olika Markdown-smaker, inklusive GFM och MultiMarkdown(MM).

LightPaper andra nyckelfunktioner inkluderar:

 • Öppna flera flikar för bättre arbetsflöde.
 • Innovativa dra-och-släpp-bilder och länkar.
 • Erbjuder rubriklista och kodblock för enkel navigering i ett dokument.
 • Live förhandsgranskning för att se hur ditt dokument ser ut.
 • Riktig förhandsvisning för att se hur det kommer att se ut på en webbplats.
 • Stöder matematisk rendering.
 • Den kommer med stöd för Jekyll-rendering.

LightPaper kommer med en 14-dagars provperiod; du kan få det för en engångsbetalning från $14,99.

MindForger

MindForger är en öppen källkodsredigerare för anteckningar. Detta kan hjälpa tekniska skribenter att ordna kunskap för att hjälpa dem att skriva bättre dokumentation. Naturligtvis kan du också använda den för att skriva dokumentation, eftersom den kommer med fullt Markdown-stöd.

MindForger nyckelfunktioner inkluderar följande:

 • Refaktorering
 • Analytics
 • Taggavigator
 • Matematikstöd
 • Hög prestanda

Den är tillgänglig på Windows, macOS och Linux.

Slutord

Dokumentation kräver rätt verktyg för att lyckas. Det här inlägget granskade de bästa Markdown-redaktörerna, som kan hjälpa dig att skapa en kunskapsbas, generera dokumentation och publicera dem direkt.

Kolla sedan in de bästa verktygen och resurserna för att bli en professionell författare.