9 bästa Linux-skrivbordsmiljöer att använda 2022

Linux-skrivbordsmiljön består av en samling mjukvaruverktyg och program som är designade för att fungera tillsammans och ge en enhetlig användarupplevelse (UX).

Många Linux-användare föredrar att arbeta med operativsystemet via kommandoradsterminalen, men du kan också använda det grafiska användargränssnittet (GUI) istället för terminalen.

En av de bästa sakerna med Linux är den mängd olika skrivbordsmiljöer som finns tillgängliga. Å andra sidan, med flera skrivbordsmiljöer att välja mellan, kan det vara svårt att bestämma vilken som är lämplig för dig.

Vi har sammanfattat en lista över utmärkta skrivbordsmiljöer som kan installeras på vilken Linux-distribution som helst.

Låt oss börja rulla!

XFCE

XFCE är kompatibel med ett brett utbud av Linux-distros. Xfce erbjuder inga sofistikerade modifieringar, men det är den mest prestandaorienterade skrivbordsmiljön. Det är en kompakt skrivbordsmiljö med ett omfattande användargränssnitt. XFCE kan installeras på en mängd olika UNIX-system. Det har rapporterats kompilera på Ubuntu, NetBSD, Solaris, Cygwin, OpenBSD och macOS X, samt x86, PPC, Sparc och Alpha-arkitekturer.

XFCE-verktyget innehåller ett antal funktioner som samverkar för att ge alla funktioner i en modern skrivbordsmiljö. De paketeras oberoende och du kan välja mellan olika alternativ för att bygga din egen personliga arbetsplatsmiljö.

Funktioner:

  • Den levereras med en skrivbordshanterare som låter dig lägga till bakgrundsbilder, ikoner och andra objekt till ditt skrivbord.
  • Snabb, portabel och resurseffektiv.
  • Visar de installerade programmen på ditt system i kategorier så att du snabbt kan hitta dem.
  • Den består av viktiga och grundläggande filhanteringsverktyg som bulk omnamner.
  • XFCE har utmärkt panelhantering och ett brett utbud av panelapplets.
  • Konfigurationer är enkla att exportera och importera.

XFCE innehåller också en mängd ytterligare appar och tillägg, som en terminalemulator, fotografisk visningsprogram, CD- och DVD-bränningsprogram, förutom standarduppsättningen av moduler.

GNOME

GNOME (GNU Network Object Model Environment) är ett gratis programvaruinitiativ med öppen källkod som syftar till att skapa nätverksoberoende program baserade på teknologier med öppen källkod. För närvarande är GNOME den mest använda Linux-skrivbordsmiljön.

GNOME-arbetsmiljön har vuxit i popularitet till den grad att många tror att den är en del av Linux. Och plattformar, som Debian och Fedora, använder GNOME som standardmiljö.

Funktioner:

  • GNOME Shell Extensions kan användas för att öka funktionaliteten.
  • Appen Inställningar är välorganiserad och enkel att använda.
  • Dynamiska och flexibla arbetsytor
  • Med en mängd olika teman och design att välja mellan kan du anpassa ditt användargränssnitt och UX.
  • Sök i hela systemet

Det låter dig söka igenom hela maskinen från ditt Gnome-skrivbord. Inte bara applikationer, utan du kan också söka för att upptäcka dokument, foton och till och med avinstallerade program.

KDE Plasma

Efter GNOME är den mest använda Linux-skrivbordsmiljön KDE Plasma. Denna KDE Plasma-skrivbordsmiljö kommer med olika verktyg och tjänster för att uppfylla nästan alla krav. Den innehåller applikationer som Dolphin, den förinställda och mest kraftfulla filsystemhanteraren, och KGeoTag, ett geotaggningsprogram för foton. Den har som standard syreikoner, som har ett tilltalande utseende som liknar verkliga saker.

Funktioner:

  • Mycket flexibelt – Skrivbordet kan anpassas på olika sätt, inklusive med hjälp av widgets.
  • Ett tilltalande, polerat användargränssnitt som är smart och användarvänligt.
  • Exceptionellt anpassningsbar och integrerad avancerad sökning.
  • ”Konvergens” över många enheter

KDE Plasma kommer med många inbyggda applikationer från ett brett utbud av genrer, inklusive utvecklingsverktyg, utbildning, spel, grafik, multimedia och andra säkerhetsverktyg. Du kan se alla tillgängliga program för KDE Plasma här.

PARA

PARA är en förlängning av GNOME 2. Den skapar en intuitiv och engagerande skrivbordsupplevelse för Linux och andra Unix-liknande operativsystem genom att använda klassiska paradigm.

Funktioner:

  • Lätt och enkel att använda.
  • Stöder full HiDPI och följer GNOME2 HIG-standarderna.
  • Mycket anpassningsbar och kräver inte användning av en sammansatt manager.

MATE utvecklas aktivt för att möjliggöra nya teknologier samtidigt som en konventionell skrivbordsupplevelse bibehålls. Ubuntu MATE har låga systemkrav, vilket gör den lämplig för nuvarande arbetsstationer, enkortsdatorer och äldre system. MATE-skrivbordsmiljön förbättrar din maskins prestanda och utseende.

LXDE

En annan elegant och bärbar skrivbordsmiljö är LXDE. LXDE står för Lightweight X11 Desktop Environment. Den använder minimalt med RAM jämfört med andra skrivbordsmiljöer eftersom den använder så få resurser. LXDE lämpar sig bättre för molnarbetsstationer med äldre specifikationer, såsom netbooks eller föråldrad hårdvara.

Funktioner:

  • Prestandamässigt är den snabbare och lättare.
  • Låg förbrukning av resurser som RAM.

Den är kompatibel med Unix och andra POSIX-kompatibla plattformar som Linux, OpenBSD och FreeBSD.

Upplysning

En annan lätt och kraftfull skrivbordsmiljö är Upplysning. Det är helt anpassningsbart och enkelt att ställa in. Det finns flera konfigurationer och modifieringsval för att passa alla önskemål. Den här skrivbordsmiljön sysslar med att tänja på gränserna för befintlig teknik samtidigt som den är lätt, anpassningsbar och attraktiv.

Under systemstart, omladdning och avstängning kan Enlightenment automatiskt köra användarskript eller appar. Detta gör systembrickans plugins, RSS-flödesläsare (Really Simple Syndication) och andra drivrutiner lättare att ladda.

Funktioner:

  • Inbyggd komposit- och filhanterare
  • Använder vanligtvis extremt minimalt med RAM i jämförelse med andra miljöer.
  • Enkel att använda och flexibel

Denna Linux-skrivbordsmiljö fungerar som en renderingsmotor som kan starta appar, hantera användargränssnittet och till och med ändra systeminställningar. De Upplysningsstiftelsens bibliotek (EFL) används för att bygga en upplysningsmiljö.

Djupt in

Djupt in är en Linux-distribution dedikerad till att ge globala användare ett attraktivt, otroligt enkelt, säkert och stabilt system. Till en början designades Deepin Desktop Environment (DEE) för att endast fungera med Deepin Linux-distributionen. Nu är den kompatibel med ett brett utbud av Linux-distributioner, inklusive Arch Linux, Manjaro och många fler.

Den har också ett väldesignat och enkelt att använda gränssnitt, vilket gör det mycket effektivt. Dessutom gör standardsystemet det till det idealiska användarvänliga systemet med färre justeringar och modifieringar. User Experience är förvånansvärt lik en vanlig skrivbordsarkitektur som Windows och Mac OS X men lite trevligare än vanligt.

Funktioner:

  • Användargränssnittet är ganska attraktivt, liknar Mac OS X.
  • Stöder olika distros.

De Deepin Tool Kit, eller DTK, är en av de viktigaste komponenterna i Deepin. Det är ett GTK-liknande ramverk (cross-platform widget toolkit för att skapa GUI) för att konstruera Deepin-appar.

LXQT

LXQT är en annan fantastisk lätt skrivbordsmiljö. LXQT är en modern utgåva av LXDE som är lämpad för molnservrar och föråldrad infrastruktur på grund av dess låga RAM- och CPU-användning. LXQT är oöverträffad i sin förmåga att prestera även på de mest primitiva enheterna.

Funktioner:

  • Modulära och flexibla element
  • En robust filhanterare och mindre resursförbrukning
  • Ändra systemets utseende på alla möjliga sätt.

LXQT är standardskrivbordsmiljön på många Linux-distributioner, inklusive operativsystemet Lubuntu-Lightweight Linux baserat på Ubuntu och några andra.

Kanel

Kanel är den mest använda utgåvan av Linux Mint. Det är en stabil, pålitlig skrivbordsmiljö som körs på alla större operativsystem och Linux-distributioner som Debian GNU/Linux, Ubuntu LTS, Artix och Manjaro Linux. Kanel är användarvänlig och anpassningsbar. Du kan göra den unikt till din med liten ansträngning. Teman, plugins och moduler används alla för att anpassa Cinnamon. Användare dras till användargränssnittets förtrogenhet och vänlighet.

Funktioner:

  • Fullpackad med de senaste funktionerna för traditionella stationära datorer.
  • Gränssnittet är snabbt, attraktivt och stabilt
  • Mycket flexibel och lätt att anpassa
  • Med Cinnamon kan du anpassa ikonplaceringen på många skärmar.
  • De teman och plugins som kommer förinstallerade är mycket trevliga.
  • Appar designade för alla andra skrivbordsmiljöer kan köras på kanel.

Cinnamon är en skrivbordsmiljö utformad för att vara enkel att använda och vänlig för personer som byter från Windows. Med kärnteknologier som härrör från Gnome Shell är skrivbordslayouten identisk med Gnome 2. Cinnamon utvecklas fortfarande aktivt av sin egen community och utvecklare, med ytterligare uppdaterade funktioner som släpps ofta.

Slutsats

Eftersom det inte finns någon enda bästa Linux-skrivbordsmiljö, bestäms den bara av faktorer som minnesanvändning, portabilitet och funktionalitet. Varje användare har olika behov, så välj den som passar dig bäst.

Jag hoppas att du tyckte att den här artikeln var mycket användbar för att lära dig de bästa Linux-skrivbordsmiljöerna att använda under 2022

Du kanske också är intresserad av att lära dig mer om Linux Distros att känna till som Sysadmin och utvecklare.