9 bästa decentraliserade börser (DEX) för att handla din krypto säkert

Spread the love

Är du oroad över säkerheten för centraliserade utbyten? Oroa dig inte; du kan använda decentraliserade utbyten för att skydda dina kryptotillgångar.

Kollapsen av en av de betydande centraliserade kryptobörserna, FTX, har skapat oro bland handlare och investerare. Människor funderar på alternativ för att skydda sina kryptovalutor.

FTX-kollapsen orsakad av dess grundare Sam Bankman-Fried är inte en ovanlig incident i kryptorymden. QuadrigaCX, som påstod sig vara Kanadas största kryptobörs, ansökte om konkurs 2019.

QuadrigaCX misslyckande följdes av dess grundare Gerald Cottens död 2018. Bortsett från det fastnade också kundens kryptotillgångar värda $120 miljoner.

Netflix släppte en dokumentär, ”Trust No One: The Hunt for the Crypto King”, baserad på QuadrigaCX-bluffen.

Bitfront, en USA-baserad kryptobörs, bestämde sig också för att lägga ner. De upprepade problemen har lett till att decentraliserade utbyten accepterats.

Till exempel planerar Telegram att bygga sin decentraliserade växel efter FTX-frågan.

Låt oss först förstå det decentraliserade utbytet.

Vad är en decentraliserad Exchange (DEX)?

Decentraliserade börser är decentraliserade applikationer (DApps) som låter dig köpa och sälja kryptotillgångar utan några mellanhänder. En direkt transaktion sker mellan köparens och säljarens digitala plånböcker.

Decentraliserade börser använder smarta kontrakt för att utbyta kryptotillgångar mellan användare. Dessutom erbjuder dessa utbyten transparens för alla kryptotransaktioner.

Handelsprocessen på DEX är också enkel. Du behöver bara besöka börsen, ansluta din plånbok och handla dina tokens. Så enkelt som det!

Det finns olika typer av decentraliserade utbyten; de viktigaste är:

  • On-Chain Order Books: Denna orderbokstyp av DEX utför transaktioner med blockkedjan, och det anses vara den mest transparenta och decentraliserade processen.
  • Off-Chain Order Books: Till skillnad från on-chain, använder denna DEX en centraliserad auktoritet för att utföra transaktioner och styra orderboken.
  • DEX Aggregatorer: Här sammanställs data från olika DEX för att öka likviditeten för att köpa och sälja kryptotillgångar.
  • Automated Market Makers (AMM): Dessa DEX använder smarta kontrakt för att skapa likviditetspooler och utföra automatiska affärer med hjälp av algoritmer.

Låt oss ta en titt på varför människor föredrar decentraliserade utbyten.

Fördelar med decentraliserade utbyten framför centraliserade utbyten

De betydande fördelarna med decentraliserade utbyten är:

#1. Integritet

Om du vill använda funktionerna i en centraliserad växel är det obligatoriskt att verifiera Know Your Customer (KYC). Å andra sidan kan du komma åt en decentraliserad växel utan någon användarverifieringsprocess.

Du kan handla med din kryptovaluta utan att lämna några personliga uppgifter. Denna sekretessfunktion skyddar dig från identitetsstöld.

#2. Ingen motpartsrisk

Till skillnad från centraliserade börser håller decentraliserade börser inte dina pengar. Den här funktionen hjälper också till att förhindra missbruk av dina pengar, vilket nyligen hände med FTX-utbytet.

  Hur man skapar ett kombinationsdiagram i Excel

Anta att du använder centraliserade utbyten; du måste sätta in dina pengar på börsen innan handel. I det här fallet riskerar du dina pengar med utbytet.

Däremot är dina tillgångar säkra i din kryptoplånbok om du använder decentraliserade utbyten. Du behöver bara koppla din plånbok till börsen när du köper eller säljer.

#3. Lägre säkerhetsrisk

Att hacka kryptovalutor är en av de största riskerna med centraliserade utbyten. Till exempel är hackningen av Mt.Gox, Bitfinex och Coincheck kända exempel på sådana hack som involverade kryptor värda miljontals dollar.

I fallet med decentraliserade utbyten lagras dina kryptotillgångar säkert i din varma eller kalla plånbok. Att rikta in sig på en individs plånbok är också mindre genomförbart och lönsamt för hackare.

#4. Tokens tillgänglighet

Centraliserade börser listar bara ett mindre antal kryptotokens. Dessutom stöder de flesta sådana utbyten endast begränsade projekt.

Under tiden kan du handla nya tokens med hjälp av decentraliserade börser. Decentraliserade börser kommer väl till pass om du vill köpa en token i ett tidigt skede.

De bästa tillgängliga decentraliserade utbytena är:

Uniswap

Med över 3 miljarder USD i totalt värde låst (TVL) av Ethereum, är Uniswap en av de största decentraliserade börserna. Denna DEX gick om Coinbase för att bli den näst största Ethereum-handelsplattformen efter Binance.

Uniswap DEX fungerar baserat på en automatiserad market maker (AMM) som drivs av smarta kontrakt. Du kan byta alla dina ERC-20-tillgångar med Uniswap samtidigt som du är anonym.

UNI är den ursprungliga symbolen för Uniswap-plattformen. Du kan använda denna token för att få belöningar och rösta om styrningsförslag.

Förutom tokenswappar kan du vara en likviditetsleverantör och få belöningar. Uniswap tar ut handelsavgifter på 0,3 %.

Nätverk som stöds: Ethereum, Optimism, Polygon, Celo och Arbitrum.

Plånböcker som stöds: Coinbase Wallet, MetaMask, WalletConnect.

PancakeSwap

PancakeSwap är byggt på BNB-kedjan och är en stor decentraliserad börs. Du kan använda denna DEX för att byta ut vilken som helst av dina BEP-20-tokens.

PancakeSwap har i genomsnitt nästan 2 miljoner användare per månad. Dessutom utför denna DEX i genomsnitt 55 miljoner månadsaffärer.

PanecakeSwap fungerar också på AMM-modellen med smarta kontrakt. Förutom det kan du också dra nytta av de låga handelsavgifterna.

Du måste betala en handelsavgift på 0,25 % av det totala omräkningsvärdet. Dessutom måste du också betala för nätavgifterna.

CAKE är den ursprungliga symbolen för PancakeSwap med flera användningsfall. Du kan använda CAKE för stakning, avkastningsodling och röstningsändamål.

Nätverk som stöds: BNB Smart Chain, Aptos och Ethereum.

Plånböcker som stöds: MetaMask, Binance Wallet, Coinbase Wallet, Trust Wallet, WalletConnect, Opera Wallet, Brave Wallet, MathWallet, TokenPocket, SafePal, Coin98 och Blocto.

Kurva

Curve är en annan DEX byggd på Ethereum. Curve grundades av den ryske forskaren Michael Egorov och arbetar också baserat på AMM-modellen.

  Så här spelar du in skärmen på din Chromebook

Om du planerar att handla stablecoins kan du överväga Curve DEX. Den effektiva smarta kontraktsalgoritmen från Curve ger dig prisstabilitet.

Tillsammans med prisstabiliteten begränsar Curve DEX också hög prisglidning. Bortsett från det är avgiften så låg som 0,04% av det totala transaktionsvärdet.

Bortsett från det ger Curve en användarvänlig plattform för handel med tokens. Dessutom kan du också välja en anpassad prisavvikelse för att undvika betydande prisvariationer.

Curve har sin ursprungliga token, CRV. Du kan använda denna token för att betala avgifter eller för att få insatsbelöningar.

Nätverk som stöds: Ethereum, Avalanche, Arbitrum, Celo, Fantom, Gnosis, Kava, Optimism, Moonbeam och Polygon.

Plånböcker som stöds: MetaMask, Ledger, Torus, Trezor, Coinbase Wallet, Formatic, Portis och WalletConnect.

1 tum

Vad sägs om en decentraliserad börs som hjälper dig att hitta kryptovalutor till lägsta pris? Låter bra, eller hur? Det är vad 1inch DEX gör.

1inch aggregerar andra DEX, vilket gör den annorlunda än andra decentraliserade börser. Denna DEX hjälper dig att välja det bästa marknadspriset för en kryptovaluta.

På den positiva sidan debiterar 1inch dig inte för att sätta in, ta ut eller handla. Du behöver bara betala avgiften för DEX du använder för att handla.

Du kan använda 1 tum för att handla alla ERC-20-tokens. Dessutom ger 1inch hög likviditet för de handlade tokens.

Nätverk som stöds: Ethereum, Polygon, BNB Chain, Optimism, Avalanche, Gnosis, Fantom, Arbitrum, Aurora och Klaytn.

Plånböcker som stöds: 1-tums WalletConnect, Trust Wallet, MetaMask, Binance Chain Wallet, WalletConnect, Coinbase Wallet, Venly, Ledger, KeepKey, Trezor, Portis, CoolWallet, Fortmatic, MEW, Torus och Bitski.

SushiSwap

SushiSwap är en DEX byggd på Ethereum-nätverket och anses vara en förlängning av UniSwap. Förutom att handla med tokens låter SushiSwap dig odla, satsa och låna ut olika kryptotillgångar.

SUSHI är verktyget för SushiSwap DEX. Du kan satsa SUSHI för att tjäna en del av handelsavgifterna.

SushiSwap tar ut en handelsavgift på 0,3 %. Här får likviditetsleverantörer och SUSHI-tokeninnehavare 0,25 % av avgiften.

Nätverk som stöds: Ethereum, Polygon, Arbitrum One, Avalanche, Fantom, BSC, Gnosis, Moonriver, Arbitrum, Fuse, Celo, Moonbeam, OKXChain, Boba och Harmony.

Plånböcker som stöds: MetaMask, WalletConnect, Gnosis Safe och Coinbase Wallet.

Balanserare

Balancer är en annan Ethereum-baserad DEX som hjälper dig att sätta in eller byta dina ERC20-tokens. Förutom det erbjuder Balancer också arbitragehandelsmöjligheter.

BAL är den ursprungliga symbolen för Balancer. Du kommer att få BAL-tokens för varje framgångsrik handel.

Balancer har en stark likviditetspool med en TVL på mer än 1,5 miljarder dollar. Ethereum utgör mer än 90% av den tillgängliga likviditeten.

En annan funktion hos Balancer är dess anpassningsbara pooler med varierande avgifter. Avgiften varierar från 0,0001 % till 10 %.

  Kan du använda ditt Horizon Gold Card på Walmart?

Nätverk som stöds: Ethereum, Polygon och Arbitrum.

Plånböcker som stöds: MetaMask, WalletConnect, Tally och Coinbase Wallet.

Raydium

Är du ett fan av Solana? Då bör du prova Raydium, en Solana-baserad decentraliserad börs.

Raydium tillhandahåller också ett TradingView-diagramgränssnitt. Den här funktionen hjälper dig att analysera priset innan du handlar med tokens.

RAY är förvaltningsbeviset för Raydium. Insatsbelöningarna delas också ut i RAY-tokens.

Raydium tar ut en avgift på 0,25 % på det omsatta värdet. Dessutom måste du betala en minimal nätverksavgift i SOL.

Nätverk som stöds: Solana

Plånböcker som stöds: Phantom, Sollet, Ledger, Solflare, Torus, WalletConnect och Brave.

Bancor

Bancor är också en populär DEX byggd på Ethereum. Detta decentraliserade utbyte ger enkel och säker tillgång till handel med kryptotokens.

Du kan använda Bancor för att utföra automatiserade tokenaffärer. Dessutom får likviditetsgivare ränta.

Bancor Network Token (BNT) är Bancors ursprungliga token. Därför används denna token för att belöna likviditetsleverantörer.

Avslut som utförs på Bancor kommer med minimala nätverksavgifter som varierar beroende på det omsatta värdet. Dessutom måste du också betala en bensinavgift.

Nätverk som stöds: Ethereum och EOS.

Plånböcker som stöds: MetaMask, WalletConnect, Ledger, Coinbase Wallet, Trezor, Gnosis Safe, Frame, Portis, Torus och Fortmatic.

QuickSwap

Letar du efter en polygonbaserad DEX? Då kommer QuickSwap väl till pass.

QuickSwap, byggt på Polygon, är en favorit bland DEX:erna. Dess betydande fördelar är låga avgifter och snabbare transaktionstider.

QUICK är styrningen av QuickSwap. Dessutom kan en QUICK-innehavare delta i omröstningen och skapa innovativa förslag.

QuickSwap tar ut en avgift på 0,3 % för varje byte. Likviditetsleverantörer får denna avgift.

Nätverk som stöds: Polygon

Plånböcker som stöds: Trust Wallet och MetaMask.

Slutord

Det finns ett populärt uttryck i kryptovärlden, ”inte dina nycklar, inte dina mynt.” Enkelt uttryckt har du bara total kontroll över dina kryptotillgångar om de lagras i din plånbok.

När det gäller centraliserade utbyten litar du på dina kryptor hos en tredje part. Som ett resultat har dessa börser total kontroll över dina tillgångar.

Istället kan du använda decentraliserade börser för att undvika fondmissbruk. Dessutom kan du också njuta av andra säkerhetsfunktioner.

Den här artikeln innehåller en lista över de bästa decentraliserade utbytena. För att sammanfatta kan du välja en decentraliserad växel baserat på ditt föredragna nätverk och din plånbok.

Du kan också utforska de bästa krypto-insatsplattformarna.