8 viktiga saker att göra efter installation av Windows 10

För den bästa upplevelsen med Windows 10 bör du köra igenom några grundläggande men viktiga uppgifter. Det här är vad vi rekommenderar att du gör, oavsett om du konfigurerar Windows 10 för första gången eller ominstallerar en ny kopia.

1. Kör Windows Update och konfigurera uppdateringsinställningar

Även om du precis har installerat Windows 10 är vissa uppdateringar troligen väntande. Du bör installera dessa för att få de senaste säkerhetskorrigeringarna för ditt system.

För att göra det, öppna appen Inställningar (med Win + I-genvägen eller kugghjulsikonen på Start-menyn) och gå till Uppdatering och säkerhet > Windows Update. På den här sidan klickar du på Sök efter uppdateringar. Efter några ögonblick börjar den ladda ner och installera uppdateringar om det behövs. Om det finns några som kräver omstart kommer du att se en uppmaning att göra det.

Windows Update körs automatiskt i Windows 10. Även om detta innebär mindre manuellt arbete från din sida, kan det också vara jobbigt om det avbryter dig. Lär dig hur du hanterar Windows Update för att få det att integreras med ditt arbetsflöde.

2. Se till att Windows är aktiverat

Det är enkelt att installera Windows 10 utan giltig licens. Om du inte angav en licensnyckel eller loggade in på ett Microsoft-konto som har en digital licens under installationsprocessen, bör du aktivera Windows nu för att komma åt alla dess funktioner.

Gå till Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Aktivering för att kontrollera om du har aktiverat Windows ännu. Om du har, är du redo. Om inte måste du antingen logga in på ditt Microsoft-konto eller ange en licensnyckel.

Se vår fullständiga guide till Windows-aktivering för att lära dig mer. Du kan använda Windows 10 utan aktivering, men det finns några begränsningar.

3. Uppdatera dina drivrutiner

Enhetsdrivrutiner är speciell programvara som gör att Windows kan kommunicera korrekt med din dators hårdvara. Dessa tillhandahålls vanligtvis av hårdvarutillverkare, men som de flesta programvaror är de inte alltid perfekta. Ibland är de buggiga eller får inte uppdateringar för kompatibilitet med de senaste versionerna av Windows.

Du behöver inte hålla ett öga på de flesta typer av drivrutiner – i allmänhet, om de fungerar, behöver du inte riskera att gå sönder något genom att uppdatera dem. Men när du först installerar Windows är det ett viktigt steg att installera rätt drivrutiner. Windows kommer att installera generiska drivrutiner för enheter som tangentbord och möss på egen hand, men du bör veta hur du installerar andra viktiga drivrutiner som behöver semi-regelbundna uppdateringar.

Se hur du hittar och ersätter föråldrade drivrutiner för instruktioner. Om du undrar vilka drivrutiner som ska installeras efter installation av Windows 10: prioritera grafikdrivrutiner, chipsetdrivrutiner och allt för speciell hårdvara som du litar på.

4. Installera Essential Windows-programvara

Windows 10 kommer med grundläggande appar för många ändamål, men mycket av den bästa Windows-programvaran är inte förinstallerad. Vi har skrivit en fullständig guide till Windows-programvaran som alla borde installera direkt. Ta en titt på den listan för våra rekommendationer i kategorier som webbläsare, säkerhet, bildredigering, meddelanden och mer.

Oavsett om du precis har börjat använda Windows 10 eller gjort en fullständig återställning kommer din upplevelse att bli mycket bättre med rätt verktyg till ditt förfogande.

5. Ändra standardinställningar för Windows

Windows 10:s out-of-the-box-inställningar är inte optimala för alla. De är användbara, men du kommer förmodligen att få en bättre upplevelse genom att justera dem. Eftersom det finns mycket att hantera i Windows 10s Inställningar-app, låt oss fokusera på några viktiga rekommenderade ändringar efter en Windows 10-installation.

Justera standard Windows-appar

När du har installerat dina favoritappar bör du ställa in dem på att öppna filer som standard. För att ändra apparna som Windows 10 använder för olika ändamål, gör följande:

 • Gå till Inställningar > Appar > Standardappar.
 • Välj dina favoritappar för varje kategori, inklusive e-post, musikspelare, webbläsare och mer.
 • Under det klickar du på Välj standardappar efter filtyp om du vill associera olika filtyper, som PDF, DOCX och TXT, med specifika program.
 • För en annan vy, välj Ange standardinställningar efter app. Här kan du välja en app för att se vilka standardinställningar den för närvarande har och vilka den kan använda.
 • Se vår guide för att ställa in standardinställningar i Windows 10 för mer hjälp med detta.

  Inaktivera onödiga startobjekt

  Många appar ställer in sig på att köras vid start, vilket är ett slöseri med resurser och gör att din dator tar mycket längre tid att starta upp. När du har installerat önskad programvara bör du se till att endast godkända appar körs vid uppstart.

  Så här inaktiverar du onödiga startobjekt i Windows 10:

 • Öppna Aktivitetshanteraren med Ctrl + Skift + Esc, eller genom att högerklicka på aktivitetsfältet och välja Aktivitetshanteraren.
 • Klicka på Mer information för att byta till den fullständiga vyn, om det behövs.
 • Växla till fliken Startup.
 • Högerklicka på varje app som du inte vill starta automatiskt och välj Inaktivera för att förhindra att den startas vid start.
 • Optimera Power Plan Settings

  Windows 10:s ströminställningar låter dig justera olika aspekter av operativsystemet som involverar strömanvändning. Detta är viktigt för att hjälpa bärbara datoranvändare att spara batterilivslängd, men har användbara prestandarelaterade inställningar som också gäller för datoranvändare.

  Du kan justera ditt energischema med dessa steg:

 • Gå till Inställningar > System > Ström och vila.
 • På höger sida väljer du Ytterligare energiinställningar för att öppna avsnittet Energialternativ på kontrollpanelen. Om du inte ser den här länken till höger, öka inställningsfönstrets horisontella storlek och det ska visas.
 • Du kommer att se flera planer att välja mellan, inklusive Balanced, Power Saver och High Performance. Välj den plan du vill ha och klicka sedan på Ändra planinställningar till höger för att ändra den.
 • Välj hur lång tid som ska gå innan skärmen stängs av och datorn går i viloläge. Klicka sedan på Ändra avancerade energiinställningar för fler alternativ.
 • Även om du kan granska allt här, var särskilt uppmärksam på inställningarna under kategorierna Hårddisk, Vila, Strömknappar och lock, Processorenergihantering och Bildskärm.
 • Klicka på OK för att spara dina ändringar.
 • Se hur du använder Windows energischeman för att spara batteri på din bärbara dator för att lära dig mer.

  Justera sekretessinställningar

  Windows 10 samlar in all möjlig information om hur du använder operativsystemet. Detta hjälper Microsoft att förbättra sin produkt i ständig utveckling, men många ser det som ett intrång i integriteten. Tack och lov kan du minska eller inaktivera många av telemetrifunktionerna.

  Följ vår guide för att inaktivera telemetri i Windows för hjälp med detta.

  Aktivera nattljus

  Windows 10 har en inbyggd funktion som gör din skärm varmare på natten. Detta hjälper till att minska det blå ljuset som håller dig vaken och gör din dator mindre hård mot dina ögon när du arbetar sent.

  Du kan aktivera detta genom att besöka Inställningar > System > Skärm. Aktivera reglaget Nattljus och klicka på Nattljusinställningar för att ändra hur det fungerar. Du kan justera effektens intensitet och ställa in den så att den körs automatiskt från solnedgång till soluppgång, eller under vissa timmar som du väljer.

  6. Konfigurera en säkerhetskopieringsplan för Windows

  Du skulle inte vilja gå igenom alla dessa Windows-installationssteg bara för att få din dator förstörd av en skadlig programvara eller död hårddisk. Det är viktigt att säkerhetskopiera dina data för att skydda dem från dessa och andra faror.

  Se vår säkerhetskopieringsguide för Windows 10 för att lära dig enkla sätt att säkerhetskopiera din dator utan mycket krångel.

  7. Konfigurera Microsoft Defender

  Microsoft Defender, det inbyggda antivirusprogrammet för Windows 10, är ​​tillräckligt bra för de flesta. Från det ögonblick du börjar använda Windows 10 skyddar det din dator från alla möjliga hot. Men det är smart att se över hur det fungerar och göra ändringar för att öka din dators motståndskraft mot hot.

  Se vår översikt över Microsoft Defender för att få ut det mesta av verktyget.

  8. Anpassa Windows 10

  Även om det inte är lika viktigt som stegen ovan, bör du ändå ta lite tid att anpassa ditt skrivbord efter att du har installerat Windows 10. Det är fantastiskt vad en ny bakgrundsbild, unik muspekare och andra små anpassningsjusteringar kan göra för att ditt system ska kännas som hemma .

  Du har många alternativ för detta. För några snabba ändringar har vi visat hur du ändrar utseendet och känslan av Windows 10. För att få mer djupgående, prova några av de bästa verktygen för att anpassa Windows 10.

  Nu behöver du inte undra vad du ska göra efter installation av Windows 10. Vi har tittat på de viktigaste sakerna att göra med en ny Windows 10-installation så att ditt system är redo för daglig användning. Även om du kanske fortfarande måste göra små justeringar här och där, är den initiala installationen det mesta av arbetet.