8 vanliga PayPal-bedrägerier 2024 och hur man undviker dem

Vi lever i en teknikdominerande era och vi har upplevt både enorma framsteg inom flera teknikgrenar och ett ökat intresse för dessa framsteg. Det är svårt att tro att vi för bara några år sedan inte hade möjlighet att videochatta, skicka enorma filer med blixtsnabba hastigheter, utföra komplexa säkerhetskontroller för att logga in på våra konton (inklusive ansiktsigenkänning) och en av de mest viktiga, skaffa varor genom att betala över Internet.

Även om detta för vissa fortfarande är science-fiction, har de flesta av oss inte bara anpassat oss till vår tids tekniska framsteg utan också anammat dem fullt ut. Som ett resultat har vi flyttat våra bankkonton online och vi använder webbsidor och applikationer för att hantera saker, som att skapa insättningar, överföra pengar till en vän, betala för försäkringar, investera i aktieaktioner och till och med köpa kryptovalutor.

Ta PayPal, till exempel. Det är en av de mest populära onlinebetalningsprocessorerna, och människor har förlitat sig på dess tjänster i mer än 20 år nu för att utföra enstaka eller återkommande betalningar eller till och med skapa handelskonton för att ta emot pengar från sina kunder.

PayPal är faktiskt så populärt att du kan hitta det som en accepterad och pålitlig betalningsmetod på nästan alla e-handelswebbplatser, precis bredvid andra ofta använda metoder som banköverföringar, kreditkort, checkar, postanvisningar och sedan nyligen , kryptovaluta.

Vad är PayPal?

Som vi har nämnt ovan är PayPal en onlinetjänst som gör att du kan göra eller ta emot onlinebetalningar utan större ansträngning. Allt du behöver göra är att skapa ett konto och länka ett kreditkort eller ett bankkonto som du kan använda för att handla online respektive ta ut pengar från ditt PayPal-konto till ditt bankkonto. Tekniskt sett är det möjligt att skapa ett PayPal-konto utan att länka ett kort eller ett bankkonto, men du kommer inte att kunna använda PayPal till fullo.

Faktum är att du kommer att få en hel mängd aviseringar även om ditt kort nyligen har löpt ut, som låter dig veta att du inte kan använda tjänsten utan att förnya den nödvändiga informationen (dvs. de utgångna kreditkortsuppgifterna). För ett tag sedan fanns det några guider online som lärde dig hur du kan lura PayPal att låta dig skapa ett konto genom att använda en kreditkortsgenerator, och det har förmodligen fungerat.

PayPal blev dock smartare och började utföra kreditkortsverifieringar på nyskapade konton. Verifieringsprocessen innebar vanligtvis att PayPal skulle ta en blygsam summa pengar (som $1) från kortet eller bankkontot som du har länkat och skicka en kod till ditt bankkonto, inkluderad i betalningsinformationen för summan som de just tog ut.

PayPal anti-bedrägeriverifiering

För att verifiera ditt konto var du tvungen att skaffa ett kontoutdrag (vilket nuförtiden är oändligt mycket enklare än det var för 10 år sedan, med tanke på att de flesta av oss använder mobilbankappar), skaffa koden som PayPal halkade in i betalningsuppgifterna, och klistra in det på webbplatsen, i dialogrutan för att lägga till kort eller bankkonto. När du gjorde det kunde PayPal verifiera ditt konto framgångsrikt. När verifieringsprocessen var över skickade PayPal en återbetalning till dig för summan som dragits ut från ditt konto för verifiering.

Vi gissar att detta drag var för att avskräcka alla som skulle försöka lura PayPal- eller PayPal-användare genom att få dem att skicka in riktig information som kunde verifieras, vilket senare innebar att Paypal-användare kunde hållas ansvariga för sina potentiellt skumma operationer.

På tal om bedrägerier, du vill förmodligen lära dig mer om dem, liksom hur du kan skydda dig mot sådana olyckliga incidenter, så i den här guiden kommer vi att visa dig några av de vanligaste sätten att bli lurad på PayPal samt hur du kan skydda dig från dessa nackdelar och deras förövare.

Vanliga PayPal-bedrägerier i 2024

1. Smishing

Detta är utan tvekan den senaste metoden som kan användas för att lura dig om du är en PayPal-användare. Även om namnet kanske drar ett skratt ur dig, är den här typen av bedrägeri inte så dum som du tror: i själva verket kombinerar den två av de mest effektiva sätten (nätfiske och SMS) att lura någon att få olika saker från dem, inklusive pengar och känslig information som kan användas vidare för obehörig åtkomst.

Det som är nytt med den här typen av bedrägeri är att den använder sig av din telefon, vilket innebär att bluffartisterna kan fånga många användare på osäkerhet, som september förvänta dig inte att en angripare kan försöka attackera dem via den här kanalen. Observera att denna attack har observerats i olika former: enbart SMS, enbart e-post och en kombination av de två, som att skicka ett SMS som informerar dig om att du har fått ett e-postmeddelande angående en viktig händelse som inträffar på ditt PayPal-konto (t.ex. eftersom det är förbjudet eller begränsat).

Hur smishing fungerar

Så här fungerar attacken: du får ett meddelande, oavsett om det är via SMS, e-post, WhatsApp, Facebook eller en kombination av dessa kanaler. Angriparna lägger till en känsla av brådska till sina e-postmeddelanden så att i händelse av att de fångar dig på osäkerhet, kommer du att falla i deras fälla och förse dem med den information de behöver. Dessutom kommer meddelandet att låta mycket officiellt, för att inte väcka några misstankar om att någon annan än en PayPal-representant har skickat det.

Vanligtvis kommer detta bluffmeddelande att informera dig om att ditt konto var förbjudet, låst eller begränsat, och kommer att be dig utföra en rad åtgärder för att återställa det eller förhindra att det raderas helt (och dina pengar förloras för alltid). Oftare än inte kommer dessa meddelanden också att innehålla en länk som, när du klickar, leder dig till en sida som ser nästan identisk ut med PayPals officiella webbplats och ber dig att logga in på ditt PayPal-konto.

Om du lägger in dina riktiga PayPal-uppgifter där, kommer du inte att vara inloggad på ditt PayPal-konto. Istället kommer bedragarna att få dina inloggningsuppgifter och kommer att försöka låsa dig ute från ditt konto eller stjäla dina pengar från det. De flesta angripare slutar dock inte där och kommer att fråga dig ytterligare personliga detaljer, som gatan du växte upp på, din mammas flicknamn, du vet, saker som du vanligtvis får av säkerhetsfrågor. Om du gör det kan hackarna lättare få tillgång till dina andra konton.

Vanligtvis kan du ta reda på att du har blivit lurad ögonblick efter att ha lämnat dina PayPal-uppgifter till nätfiskesidan, eftersom det oftast inte leder någonstans, eller bara skickar ett allmänt meddelande till dig. Men eftersom bedragares kreativitet inte har någon gräns, kan inloggning på nätfiskesidan ibland ge dig ett fel (som ”fel lösenord”) och be dig försöka igen, men den här gången omdirigeras du till den officiella PayPal-webbplatsen, för att inte väcka några misstankar.

Skydda dig mot smutsiga bedrägerier

Nu när vi har presenterat det värsta scenariot som du kan gå igenom i händelse av en smishing attack, undrar du förmodligen vad du kan göra för att skydda dig mot denna typ av con. Det är ganska enkelt, faktiskt. Först och främst kan du kontrollera om e-postadressen till avsändaren är giltig (PayPal-e-postmeddelanden ska ha ett @paypal.com-suffix). E-postspoofing är dock fortfarande en grej, så du kan inte riktigt veta säkert bara genom att kontrollera adressen.

Du kan dock helt enkelt prova att besöka PayPals officiella webbplats, som är och har varit PayPal.com länge, och kontrollera om ditt konto har god status. Om det är det kan du ta bort meddelandet du fick och sluta oroa dig för det. Om du fortfarande har tvivel kan du gå till den officiella PayPal-webbplatsen och kontakta supporten för att lugna dina tvivel.

Observera att PayPal har en e-postadress där du kan rapportera dessa bedrägeriförsök. Bara vidarebefordra alla e-postmeddelanden du får på [email protected] och radera dem efteråt.

2. Förfalskning av visningsnamn

Vi har tillfälligtvis nämnt någon form av spoofing ovan, men spoofing med visningsnamn är inte detsamma som e-postadressspoofing. Vi kommer till bluffen om bara några få efter att vi kort förklarat skillnaderna mellan dessa två former av spoofing. E-postadressspoofing är i huvudsak att skicka ett e-postmeddelande från en förfalskad adress. Bedragaren väljer vanligtvis en officiell adress, så att den verkar officiell.

Men för det mesta upptäcks dessa e-postmeddelanden av stora e-postleverantörer, som Gmail, och du kan vanligtvis märka att de saknar säkerhetscertifikat, eller att domänen som e-postmeddelandet skickas från inte kunde verifieras. På Gmail, till exempel, finns det ett frågetecken på avsändarens profilbild, och om du håller muspekaren över den bör du informera dig om att Gmail inte kan verifiera om e-postmeddelandet har skickats av domänägaren eller en bedragare.

Så fungerar bedrägerier med namnförfalskning

Nu med namnförfalskning är saker och ting något liknande. De flesta e-posttjänster har lämnat visningen av hela e-postadressen till kontakten som skickar ett e-postmeddelande till dig. Du har säkert märkt att du inte ser e-postadresser lika mycket i avsändarfältet, och att denna information har ersatts med ett visningsnamn, som alla kan välja själva. Till exempel om [email protected] har angett sitt visningsnamn till John Doe, kommer du inte att se e-postadressen längre, och du kommer att se John Doe istället.

Men om du håller musen över avsändarens visningsnamn eller öppnar e-postkällan bör avsändarens e-postadress avslöjas. Vissa e-postleverantörer som Gmail låter dig se både visningsnamnet och e-postadressen, så att du kan klippa av en bluff med namnförfalskning direkt om du är tillräckligt vaksam.

För att ge dig ett exempel som gäller vårt scenario, om angriparna siktar på att få del av din PayPal-information, kan de ändra sitt visningsnamn till något relevant, till exempel PayPals kundsupport eller PayPals tekniska support. Kombinera det med ett brådskande meddelande som DITT KONTO HAR BLOCKERATS i alla bokstäver och du fick ett recept på katastrof.

De flesta användare glömmer att kontrollera den faktiska e-postadressen till avsändaren, vilket vanligtvis resulterar i att deras konto förloras eller att deras pengar blir stulna utan att ens inse vad som hände (tills det är för sent, alltså). Lyckligtvis är det inte alls svårt att undvika en spoofingattack med visningsnamn om du är tillräckligt försiktig. Först och främst använder välrenommerade tjänster som PayPal inte nedräkningstimer som du behöver slå innan de låser dig från ditt konto, så ta dig tid.

För det andra, att bara öppna ett e-postmeddelande betyder inte att ditt konto har äventyrats. Du måste faktiskt ta ett eller två steg till för att låta det hända. Därför kan du öppna det misstänkta mejlet och kontrollera om adressen till avsändaren ser skum ut, som t.ex [email protected] Angripare tar till e-postadresser som ser ut som dessa (vi kallar dem brännare) eftersom de är lätta att generera och de flesta av dem självförstör efter en viss tidsperiod.

Hur man skyddar sig mot namnförfalskning

Det bästa sättet att skydda dig mot denna typ är detsamma som vi har nämnt ovan. Även om e-postmeddelandet har den känslan av brådska, kom ihåg att PayPal inte bara tar bort ditt konto och springer iväg med dina pengar. Om du får ett bluffmejl, ta ett steg tillbaka och försök vara logisk om det: åtkomst PayPals officiella webbplats och kolla om allt är okej. Om du fortfarande tror att något är avstängt, försök att komma åt inloggningshanteraren. Du hittar den i aktivitetskategorin i PayPals inställningar.

Om du märker några konstiga inloggningar på ditt PayPal-konto bör du ändra lösenordet för e-postmeddelandet som du kopplade till ditt konto, och om du har ställt in en e-poståterställning på den PayPal-e-posten bör du också ändra lösenordet för den. När du är klar med att byta lösenord, ta bort den misstänkta inloggningen från PayPals inloggningshanterare och överväg att aktivera 2FA (2-Factor Authentication).

3. Arvs- eller förskottsbedrägeri

Detta är en av de vanligaste (och äldsta) typerna av PayPal-bedrägeri som har funnits så länge jag kan minnas. Om du är ett 90-talsbarn, du september kom ihåg att några av dina släktingar eller bekanta pratade om att de fick ett e-postmeddelande om att de har vunnit miljontals dollar och att de måste skicka en förskottsbetalning för att låsa upp pengarna.

En annan version av det är den rike prinsen från Afrika som behöver smyga ut lite pengar från sitt land och inte kan göra det utan din hjälp, så han ber dig överföra lite pengar till ett bankkonto så att han kan lita på dig och i grund och botten är detta det äldsta tricket i boken. Det kan finnas bokstavligen tusentals versioner för denna bedrägeri, och var och en tycks piggyback alla andra. Brudar som behöver komma bort från sina länder, enorma lottovinster, arv från släktingar som du aldrig visste att du hade, skatteåterbäring, you name it, allt finns där.

Om du nu inte kände till någon av dessa, kan du hålla ögonen öppna och förstå att om något verkar för bra för att vara sant, så är det förmodligen det. Förr i tiden fokuserade dessa bedrägerier främst på kreditkortsägare och bankkunder, så alla försökte övertyga dig om att överföra lite pengar till ett specifikt bankkonto. Nuförtiden kan målen för dessa bedrägerier inkludera praktiskt taget alla former av betalning, särskilt om det är online.

Därför du september Lägg märke till att en rik prins från Afrika desperat behöver att du skickar 100 dollar eller en liknande summa pengar via PayPal, eller Revolut, eller Monese eller Venmo, eller till och med begär kryptovaluta från dig; möjligheterna är oändliga och dessa bedragare har ingen skam. Nu vill vi inte känna skuld om någon kontaktar dig om att vinna ett legitimt pris och du bara borstar bort det som en bluff, så här är hur du kan upptäcka ett bluffmejl:

Det finns många grammatiska fel
Avsändaren kommer (sannolikt) inte att använda ditt namn, men kommer att tilltala dig som Kära, eller Min vän, eller användare, eller till och med använda din e-postadress, som ”Kära [email protected]”
Använd versaler i varje ord, antingen versaler eller första bokstaven i varje ord
Frågar dig många personliga uppgifter, såsom din adress, fullständiga namn eller personnummer
Ber dig att klicka på en länk som ser skum ut (eller inte gör det, bedragare blev ganska smarta på sistone)
På grund av dålig översättning är e-postmeddelandet sällan meningsfullt (dålig översättning, vilket är direkt uppenbart och lätt att upptäcka)

Hur man skyddar sig mot arvsbedrägerier

Om du får ett sådant e-postmeddelande, oavsett vilken berättelse den försöker mata dig med, kontrollera om det finns någon källa du kan verifiera med. Om det till exempel finns en bankadress eller ett telefonnummer kan du försöka slå upp det och se om uppgifterna från e-postmeddelandet stämmer överens med dem på bankens OFFICIELLA webbplats. Se också till att banken (eller företaget, vad du än hittar i e-postmeddelandet) är en ansedd sådan, och inte en som precis lanserade sin webbplats för några minuter sedan, eller att deras enda närvaro finns på sociala medier (lätt att täcka).

Som vanligt, om dessa bedragare försöker äventyra ditt PayPal-konto, kan du rapportera dessa bedragare till PayPal genom att vidarebefordra e-postmeddelandena du fick till [email protected] Enligt uppgift kommer PayPal att gå långt för att säkerställa att webbplatsen (domänen) som har använts för att (försöka) lura dig kommer att tas ner så snart som möjligt.

4. Förfalskad (falsk) hyperlänk

Den här används vanligtvis i kombination med andra bedrägerimetoder eftersom den inte bara kan inträffa någonstans i vildmarken på World Wide Web. Därför kommer du förmodligen att se den här ihopkopplad med ett e-postmeddelande, ett meddelande, ett inlägg någonstans på ett forum eller till och med på en dedikerad skumma webbplats. Principen bakom denna bluff är mycket enkel: du ser en länk som faktiskt är maskerad som en hyperlänk. Eller tvärtom. Okej, det här kan låta lite krångligt, så låt oss försöka förenkla.

Om du vill skapa en hyperlänk behöver du två saker: den faktiska webbadressen som du försöker komma åt och ett objekt som kommer att fungera som åtkomstpunkt, oavsett om det är text, en bild eller ett annat hypertextobjekt. I det här scenariot använder bedragaren en textbaserad hyperlänk, vilket betyder att den kommer att göra en textbit i e-postmeddelandet, meddelandet eller inlägget klickbart. När du klickar på den länken kommer den att skicka dig till en viss plats på Internet, troligen en webbplats.

Så fungerar bluffen med falska hyperlänkar

Vissa bedragare har kommit på att om de använder en faktisk webbadress som texten i sin hyperlänk kan det lura användare att klicka på den och tro att det skulle leda dem till vart än texten (falsk URL) antydde. För att göra det ännu mer trovärdigt tog de officiella PayPal-URL:er och placerade dem i sina inlägg, meddelanden eller e-postmeddelanden och länkade dessa texter till skadliga nätfiskewebbplatser.

En nätfiskewebbplats är oftast en sida som försöker imitera sin officiella motsvarighet. För ett tag sedan såg en nätfiskesida inte ut som den officiella webbplatsen, så det var väldigt lätt att upptäcka den och styra bort den. Men nuförtiden kan angripare helt enkelt klona en sida och använda den för sina egna illvilliga syften, oavsett om det är att stjäla dina pengar eller lägga vantarna på din privata information för att äventyra andra dina konton.

Hur man undviker falska hyperlänksbedrägerier

Lyckligtvis för dig är falska hyperlänkar några av de minst farliga formerna av bedrägeri, eftersom du lätt kan undvika dem. Om du ser en URL som också är klickbar, för muspekaren över den och kontrollera om de två länkarna är identiska. Om de är det, är du förmodligen säker. Om det är en nätfiske-länk kommer det att finnas vissa skillnader mellan de två webbadresserna och du måste vara mycket försiktig med att klicka på den. Vi har lagt till ett exempel på en sådan länk nedan, så att du kan testa den och se hur vilseledande det kan vara att bli utsatt för ett sådant bedrägeriförsök. Oroa dig inte, det går alldeles utmärkt att klicka på den.

Som du kan se förväntade du dig att landa på PayPals hemsida och länken tog dig tydligen någon annanstans. I en falsk hyperlänk bluff scenario, du september bli ombedd att ange dina inloggningsuppgifter, som angriparen kommer att samla in senare, eller så kan du till och med äventyra ditt systems säkerhet om angriparen är listig nog och genomsyras av landningssidan med krokar och skript.

5. Bedrägerier i sociala medier

Dessa är de absolut värsta eftersom de skickas av praktiskt taget alla som har ett konto på sociala medieplattformar. Till och med du kanske har skickat en sådan länk utan att ha några baktankar. Låt oss beskriva ett scenario och du bestämmer om det är liknande eller inte. Du rullar på Facebook och du ser ett inlägg som hävdar att du kan vinna $100 eller så på PayPal om du bara fyller i en snabb undersökning och sedan skickar länken till 5 av dina vänner.

Hur bedrägerier i sociala medier fungerar

Utan att tveka klickar du på länken, fyller i en enkät som har alldeles för många grammatiska misstag för att vara legitim, men du rycker på axlarna och tänker ”vad är det värsta som kan hända?”. Dessutom är undersökningen helt full av frågor som utformats för att fiska upp så många personliga uppgifter om dig som möjligt, och i slutet ombeds du också att ange en e-postadress, så att du kan kontaktas i händelse av att du vann det stora priset. Återigen följer du glatt.

Innan du stänger den finns det ytterligare en sak du kan göra, antingen för att öka dina chanser att vinna det stora priset eller för att bli berättigad, beroende på bluffens design: du måste skicka länken till 5 av dina Facebook-vänner, så det gör du också.

Nu ser du problemet här? Du har precis delat ut villigt mycket känslig information om dig, inklusive din e-postadress, angriparen vet nu med säkerhet att du äger en PayPal, eftersom bluffen endast riktades till PayPal-användare, och du har hjälpt angriparen begå bluffen genom att på egen hand skicka den till 5 av dina vänner.

Om dina vänner var lika entusiastiska som du har de förmodligen fyllt i sina uppgifter också, mer med tanke på att de har fått blufflänken från en person som de alla (förhoppningsvis) litar på, och till slut delade de förmodligen ut deras e-postadresser också och skickade länken till ytterligare 5 personer. Det fortsätter och fortsätter och mot slutet av det har bedragarna en ganska snygg databas som innehåller mycket personlig information om var och en av er, så att de kan börja jobba med att försöka få tag på dina PayPal-konton.

Men vad vi har avbildat ovan var bara ett av scenarierna, och också ett av de intetsägaste. Istället för en undersökning kunde länken ha lett dig till en nätfiskewebbplats där du kunde ha blivit lurad till att dela ut ditt PayPal-användarnamn och lösenord av många olika anledningar. Till exempel kan bedragaren nämna att du behöver utföra en PayPal-auktorisering för att få någon form av betalning eller pris och det innebär vanligtvis att du loggar in på ditt konto.

Vi har nämnt ovan att bedrägerier i sociala medier är värst, eftersom plattformar har hemska innehållsfilter, och det är lätt att förstå varför de flesta av dessa plattformar har bokstavligen miljarder användare, vilket gör det direkt omöjligt att spåra alla. Om det inte är tillräckligt illa, tänk på att alla dessa sociala medieplattformar låter dig köpa annonsplatser och skapa marknadsförda inlägg, och vissa av dessa plattformar gör ett helt fruktansvärt jobb med att filtrera bort bedrägerier.

Då och då snubblar vi över annonser i sociala medier som verkar komma från stora företag. Nu här är kickern: nästan alla dessa bluffannonser verkar fira någon sorts årsdag för företaget som nämns i annonsen, och lovar att ge dig presenter om du gör en massa uppgifter, som alla äger rum på en viss webbplats , dit annonsen tar dig. Ser du vart detta är på väg? Folk ser saker på sociala medier, antar att det är legitimt, faller i bedragarnas fällor, och det är slutet på det.

Hur man undviker bedrägerier i sociala medier

Om du vill undvika den här typen av bedrägeri, ta en titt på vem som publicerar den och följ den uppströms tills du hittar den ursprungliga affischen. På sociala medier är det otroligt enkelt att göra. Det finns en otillräcklig chans att du når ett officiellt, legitimt företag som verkligen försöker belöna sin kundbas för sin lojalitet, men det är vanligtvis lätt att upptäcka, eftersom det stora företaget också kommer att ha inlägg relaterade till giveawayen/evenemanget och vara extremt öppen med det.

Om du stöter på en billig avstängningssida för det officiella företaget eller enheten som antingen hävdar att de faktiskt är den officiella sidan, eller att de är officiella partners, håll dig borta från allt de publicerar och dra dig inte för att låta andra folk vet att det är en bluff inblandad. Bra förebyggande åtgärder gör att bluffen har färre chanser att spridas ekologiskt. Som en extra åtgärd kan du gå vidare och rapportera dem om den sociala medieplattformen du använder ger dig det alternativet.

6. Oavsiktlig överbetalningsbedrägeri

Denna förekommer mycket mer sällan än andra eftersom den innebär att bedragaren går extremt långt med både sin kreativitet och sina ekonomiska resurser. Bedrägeriet går så här: du säljer en produkt på Internet och du blir kontaktad av köpare som erbjuder dig att skicka pengar för den produkten på PayPal. Du ger dem PayPal-adressen, skickar produkten, tar emot betalning och märker att köparen har skickat ett högre belopp till dig än du begärt.

Nu du september bli kontaktad igen av köparen, som ber dig att återbetala det extra beloppet, men också frågar dig om du kan återbetala beloppet på ett annat PayPal-konto. Medan detta september verkar ganska ofarligt till en början, här är vad som faktiskt händer bakom kulisserna. Mest troligt har bedragaren stulit ett PayPal-konto och har avsiktligt skickat dig en större summa pengar för den produkten.

Du skickar varan du sålde till destinationsadressen som köparen angav under transaktionen, och sedan skickar du den extra summan pengar till bedragarens ”riktiga” PayPal-adress. Nu är det här det blir fult: om personen som ägde det stulna PayPal-kontot kom på att deras konto har äventyrats, kan de rapportera bedräglig aktivitet, och PayPal kan hjälpa dem att avbryta betalningen och få full återbetalning av sin stulna summa pengar .

Detta är det absolut värsta scenariot, eftersom du inte bara förlorar produkten du sålde, du förlorar också pengarna du fått för den från bedragaren, och du förlorar även det belopp du återbetalat till bedragarens riktiga PayPal-konto. Efter att ha tagit emot pengarna kan bedragaren spendera dem och radera sitt PayPal-konto, vilket gör det ännu svårare att spåra dem och återställa dina förluster.

Observera att bedragaren kanske inte ber dig om återbetalning, men du kan fortfarande förlora pengarna och produkten du säljer om kontot som används för att köpa din produkt är stulet och den ursprungliga ägaren av kontot rapporterar bedrägeriet till PayPal.

I det här fallet betalar bedragaren dig från ett stulet PayPal-konto, du skickar produkten till den angivna adressen, bedragaren tar emot din vara, sedan får den verkliga kontoägaren nys om vad som händer, rapporterar bedrägeriet, PayPal returnerar sedan pengarna till deras rättmätiga ägare genom att ta dem från ditt konto, och du är återigen på förlust.

Hur man undviker bedrägerier med överbetalningar

Om du vill undvika bedrägerier med överbetalningar, avbryt bara beställningen, kontakta PayPal så snart som möjligt och rapportera potentiellt bedrägeri. Du också september vill vänta innan du skickar produkten, precis tillräckligt för att PayPal ska reda ut saker åt dig. Kom ihåg att det sällan händer för en köpare att betala för mycket, och det händer nästan aldrig att en köpare begär återbetalning till ett annat konto.

Tyvärr är den här metoden endast effektiv för scenarier med överbetalning, eftersom det absolut inte finns något sätt för dig att veta att kontot som nyligen köpte saker från dig har blivit hackat, mer så med tanke på att informationsfel mellan en angiven leveransadress och köparinformation är helt normalt .

Om du till och med är lite misstänksam när det gäller vissa köpares legitimitet för PayPal-konton är din säkraste insats att kontakta PayPal och informera dem om dina misstankar. Vi vet redan att PayPal ger dig köparskydd genom att hjälpa dig att få en återbetalning om du kan bevisa att du blev lurad, men få människor vet att PayPal också erbjuder bedrägeriskyddstjänster för handlare.

PayPal är ganska skickliga på att undersöka dessa problem genom att helt enkelt kontakta köparna och be dem bekräfta den personliga informationen på deras konto.

En annan sak du kan göra för att kontrollera om kontot du får erbjudandet från har blivit hackat är att själv kontakta köparen via e-post och fråga dem om köpet. Om du märker att köparen inte har någon aning om vad du håller på med, avbryt beställningen. Sist men inte minst kan du försöka skjuta upp leveransen av dina produkter ett tag, åtminstone tills PayPal ordnar upp saker åt dig.

7. Investeringsmöjlighet och/eller bedrägeri med välgörenhet

Dessa bedrägerier kan säkert placeras i de äldsta tricken i bokkategorin eftersom de inte är precis färska på bluffmarknaden. Du september har hört talas om pyramid- eller Ponzi-spel, så vi ska gå vidare och säga att de alltid börjar som investeringsmöjligheter som du helt enkelt inte kan passera. Du får en presentation och erkänner att du måste lägga i lite armbågsfett, du börjar längst ner, du tar med mer folk, du lägger in lite pengar och du hoppas att du ska ta dig upp mot toppen.

Men det händer aldrig och efter att du har rekryterat ett antal personer får du kängan, och när du inser röran du har hamnat i är det ganska sent att berätta för dina vänner och familj att de jag ska också åka ner med dig. Tja, om detta till och med ringer en klocka på avstånd, då vet du vad du möter när det gäller bedrägerier med investeringsmöjligheter på PayPal och vet förmodligen redan hur du kan undvika dem.

Hur investerings-/välgörenhetsbedrägerier fungerar

Om inte, låt oss vara din guide i några minuter. Vi säger inte att du ska undvika alla investeringsmöjligheter som du stöter på (vi kunde inte stå ut med skulden att hindra dig från att bli miljardär), men du bör åtminstone vara försiktig med vem du gör affärer med. Ofta, om en investeringsmöjlighet låter för bra för att vara sann, så är det förmodligen det.

En uppriktig affärsperson som kan erbjuda dig extremt exakta förutsägelser om hur din investering kommer att multiplicera sitt värde under loppet av bara månader, eller till och med veckor för de mest vågade, är tyvärr en enhörning nuförtiden. Det finns vissa företag som kan slå igenom och hjälpa dig att öka din investering, men de är definitivt inte den typen av företag som skickar dig e-postmeddelanden fulla av grammatikfel, felstavade ord och en läskig presentation.

Du vet den typen: ljusa, med mönster inspirerade (om inte direkt skamlöst kopierade) från Microsoft Words Word Art, bilder av dålig kvalitet, många ord men ingen faktisk användbar information, och inte att förglömma de många löftena som du kommer att vara rik med en minsta investering på ”bara .”

Din första röda flagga borde vara att ingen respektabel affärsperson någonsin kommer att begära pengar från dig via e-post och via PayPal ovanpå allt. De flesta seriösa företag håller möten och öppna presentationer för att vinna investerarnas förtroende och inte känna sig som en sorts skum affär. Om du menar allvar med att investera kan du använda Google för att söka mer information om företaget eller individen du försöker samarbeta med.

Om enheten är känd för att vara skum, kommer du att snubbla över dåliga recensioner eller erfarenheter från andra användare som stött på företaget eller individen du är intresserad av. Det finns en chans att du hittar absolut ingenting om företaget eller personen som presenterade dig med investeringsmöjligheten, som är en lika viktig röd flagga, och du kommer att vilja styra bort från alla potentiella partnerskap, speciellt om du aldrig träffat personen tidigare och precis fått ett e-postmeddelande som uppmanar dig att investera pengar via PayPal för en ”bra investeringsmöjlighet.”

Även om det är mycket omoraliskt, backar vissa människor bort från ingenting när det kommer till att tjäna pengar, så scenarierna vi har avbildat ovan kan också stötas på under en annan mask: välgörenhetsorganisationer. Du kan få e-postmeddelanden med snyfthistorier om en mängd olika fall, allt från svältande barn till misshandlade djur eller sjuka krigsveteraner som glömts bort.

Trots att de flesta av dessa snyfthistorier kan vara verkliga eller åtminstone inspirerade från verkligheten, försöker ibland bedragare utnyttja din mjuka sida och övertala dig att lämna över stora summor pengar för att kämpa för dessa saker, när det faktiskt är den enda orsaken du kommer att göra. vara till hjälp kommer att vara bedragarens plan att köpa en ny bil. Om du vill donera pengar till välgörenhet kan du leta upp välgörenhetsorganisationerna och donera på officiella webbplatser.

Ett annat bra alternativ skulle vara att söka upp lokala högkvarter för välgörenhetsorganisationer och göra donationen fysiskt. På så sätt vet du att pengarna inte går till en slumpmässig onlinebedragare.

8. Kryptobedrägerier

För några månader sedan introducerade PayPal kryptovalutastöd, vilket innebär att du nu inte bara kan köpa och sälja olika kryptovalutor på PayPal utan även HODL (Hold On for Dear Life) eller checka ut med krypto. Även om detta utan tvekan är ett steg i rätt riktning för den populära onlinebetalningsprocessorn, inbjuder det också till en ny serie av bedrifter, bedrägeriförsök och bedragare som inte kan vänta med att få tag på din surt förvärvade virtuella valuta .

Vi avråder under inga omständigheter från att investera i kryptovalutor, men vi förespråkar att du ska vara försiktig när du hanterar virtuell valuta online, oavsett om det är kryptomynt eller pengar du har på ditt PayPal-konto. Men vi har gått fram och tillbaka på traditionella valutor på PayPal, och kryptovaluta förtjänar ett kapitel för sig, särskilt med tanke på att den beter sig helt annorlunda än till exempel amerikanska dollar, euro eller brittiska pund.

Hur kryptobedrägerier fungerar

En av de vanligaste bedrägerierna som du av misstag kan snubbla över är scenariot med övergiven plånbok. Det går till så här: du råkar bara hitta en till synes övergiven kryptoplånbok, eller så får du ett e-postmeddelande som innehåller en URL som leder dig till vad som verkar vara en kryptoplånbokstjänst online, och i samma e-postmeddelande hittar du en användarnamn eller en e-postadress och ett lösenord för nämnda plånbok.

Nyfikenheten slår dig, så du bestämmer dig för att ta en titt och klicka på URL:en, använd sedan kombinationen av användarnamn/e-postadress och lösenord för att avblockera plånboken. Se och se, du upptäcker att plånboken inte är tom; i själva verket har det 0,9 gånger något av ett populärt mynt inom sig (vanligtvis Bitcoin, eftersom det är ett av de populäraste och dyraste mynten på kryptomarknaden).

Till en början hoppar ditt hjärta över ett slag; du kan inte tro att du bara råkade hitta en plånbok som rymmer inget mindre än några tiotusentals dollar i den, så du bestämmer dig för att överföra den till din egen plånbok eller ta ut den. Även om det inte precis är ett moraliskt drag från din sida, är vi inte här för att bedöma. Så du hoppar genom bågarna, kommer åt menyer, klickar på knappar och till slut kommer du till adressfältet, där du måste förse webbplatsen med en kryptoadress dit den ska överföra mynten.

Nu är det här det blir skumt; webbplatsen som är värd för kryptoplånboken har ett minsta uttagsvärde på 1 Bitcoin, och plånboken har bara 0,9x (ersätt x med valfri 0-9 siffra, eftersom inga två bedrägerier tydligen är desamma), och det får dig att tänka och göra teoretisk matematik i ditt huvud. Om du fyller på kryptoplånboken med skillnaden och gör upp till 1 Bitcoin kan du ta ut den, eller hur?

I värsta fall, om plånboken bara har 0,9 BTC i sig, måste du toppa den med 0,1 BTC, vilket är inget mindre än 3,7 tusen dollar för tillfället. Men du september frestas att tro att om du gör det, kommer du fortfarande att ta hem 0,9 BTC, vilket för närvarande är nästan 34 tusen.

Hur man skyddar sig mot kryptobedrägerier

Innan du blir helt upparbetad av de potentiella vinsterna du kan tjäna på så kort tid, låt oss spränga din bubbla; det hela är en bluff, och allt du behöver göra för att ta reda på det själv är bara att ta ett steg tillbaka, andas djupt och ompröva alla fakta. Du snubblade inte bara över en övergiven plånbok, någon planterade den där och väntade på att någon skulle ta betet. Så fort du fyller på kontot kommer krypton du lägger in att gå förlorad för alltid på blockkedjan och du kommer till och med att bli utestängd från den övergivna plånboken.

Och om vi vet en sak eller två om kryptovaluta är att det mesta är omöjligt att spåra, så snart det förblir i sin kryptoform. Så även om du går till ditt lokala polisområde och gör en anmälan för bedrägeri, kanske de inte kan göra något för att hjälpa dig. Visst, webbplatsen kan tas ner, men vi försäkrar dig att fler kommer att dyka upp med ett ögonblicks varsel.

Tyvärr är det vi har beskrivit ovan bara ett möjligt scenario som involverar kryptovaluta, eftersom bedragarnas kreativitet inte känner några gränser. Om du bestämmer dig för att investera i krypto, oavsett om du gör det på PayPal eller annan kryptoväxlingsplattform, bör du alltid vara medveten om länkarna du klickar på, de webbsidor du september landa på, och de meddelanden du september ta emot, oavsett om de lovar dig en livstid av att vara rik eller bara tjäna en snabb slant med ett ögonblicks varsel.

PayPal-bedrägerier – SLUTSATS

Sammantaget, om du är PayPal-användare och fortfarande tror att bedragare bara finns i nyheterna, har vi några dåliga nyheter till dig: de är väldigt verkliga och det finns en stor chans att du kommer att stöta på åtminstone några av dem så länge du håller ditt företag på Internet.

Även om PayPal anstränger sig för att klippa bort dessa lurendrejeri, blomstrar de tydligen fortfarande, så du bör alltid vara på jakt efter misstänkta aktiviteter, oavsett om du är en ärlig handlare som föredrar att använda PayPal framför banköverföringar eller kontanter, eller så är du en köpare som gillar att ha en mellanhand (PayPal) om något skulle gå fel.

Det är värt att nämna att PayPal erbjuder skydd till både köpare och handlare, så om du tror att personen du försöker göra affärer med på PayPal beter sig konstigt, dra dig inte för att kontakta PayPal och berätta allt om det. För alla bedrägerimeddelanden har PayPal till och med en dedikerad e-postadress ([email protected]) där du kan vidarebefordra meddelanden du fått så att de kan hantera saker därifrån.