8 typer av etisk hacking du bör känna till

Spread the love

Under åren har etisk hackning utvecklats som ett av de mest effektiva sätten för företag att säkra sin data. De testar företagets cybersäkerhetsstyrka för att avgöra om det är sårbart för skadliga attacker och virus. Men är alla hatthackare likadana? Nej, här är de 8 typerna av etisk hacking du bör känna till, allt från en vit hatt till en hacker med gul hatt. Du kommer också att få lära dig mer om black hat hacker, blue hat hacker och red hat hacker. Håll utkik till slutet!

8 typer av etisk hacking du bör känna till

Du kommer att få veta vad som är de 8 typerna av etisk hacking och om blue hat hacker, red hat hacker, etc., längre fram i den här artikeln. Fortsätt läsa för att lära dig mer om det i detalj.

Vilka är de tre typerna av hackning?

De vanligaste typerna av hacking är vita, svarta och grå hackare. Dessutom, även om hacking vanligtvis förknippas med den onda delen av världen, är det inte alla typer av hackare som ägnar sig åt illegal aktivitet.

Vad kallas legala hackare?

Juridiska hackare är också kända som white hat hackers. Företag, organisationer och regeringar använder dem för att blockera varje försök av hackare med svart hatt.

Vad studerar hackare?

Om du vill vara en etisk hackare måste du ha ett bra grepp om programmeringsspråk, operativsystem, kodning och program. Det är ingen lätt väg men du kan lyckas med engagemang och uthållighet.

  7 sätt att fixa att MSI Gaming-appen inte öppnas

Vilka är de 8 typerna av etisk hacking du bör känna till?

Etisk hacking är en paraplyfras som inkluderar upp till 8 typer. Varje hatthacker har vissa fördelar och nackdelar framför andra, vilket gör det avgörande att förstå skillnaden bättre. Fortsätt läsa den här artikeln för att veta mer om dem.

1. Black Box-testning

Det är verkligen en av de farligaste typerna av hackning som försöker ta reda på kryphål i ett säkerhetssystem. På lekmannaspråk är en hacker med svart hatt en brottsling som försöker bryta sig in i datornätverk av fel anledningar. Många gånger infekterar detta ett företags system med virus, förstör deras filer, stjäl lösenord och håller enheten som gisslan. De är också kända som kex och motiveras enbart av egennyttiga skäl. Black hat hackers utgör ett globalt hot mot alla länder eftersom de lämnar få eller inga bevis.

 • Vid denna typ av etisk hacking har hackaren ingen information om systemet eller webbplatsen.
 • Han testar mjukvaran från utsidan innan han påbörjar en fullskalig attack på dess lagrade data.
 • Angriparen eller en hackare med svart hatt försöker knäcka lösenord, kreditkortsnummer eller bankrelaterad information som de kan utnyttja.
 • De är inte begränsade av begränsningarna för etisk hacking och kan gå i vilken utsträckning som helst för att utföra störande attacker.

Foto av John Noonan på Unsplash

2. White Box Testing

En white hat hacker är vad varje regering och organisation behöver för att ta itu med en black hat hackers försök. De hjälper människor att förhindra att deras ömtåliga information, dokument och information hamnar i orätta händer. Dessutom hjälper de människor att identifiera de svaga punkterna i deras säkerhetssystem, korrigera dem och därmed lägga till extra lager av ogenomtränglig säkerhet.

 • Till skillnad från svarta hackare vet vita hackare nästan allt om systemet och dess svagheter innan de försöker bryta sig in.
 • Det utförs vanligtvis av utvecklare och säkerhetsspecialister som vill testa hur väl systemet tål hackningsförsök.
 • Till skillnad från hackare med svart hatt, kan vita hackare inte spela med juridiska jurisdiktioner och gränser satta för dem.
 • De följer företagets policyer för att säkerställa att systemet är långt ifrån hackat.
 • Vanliga exempel på white-box-testning är dataflödesanalys, designgranskningar och kodinspektioner.
  Bitcoin Mining for Dummies: Förstå grunderna

Foto av Andri på Pexels

3. Testning av grå box

Gray hat hackers hamnar mellan vita och svarta hat hackers. Liksom vita hackare letar de efter säkerhetsbrister i ett system. Men det som skiljer dem åt är att en gråhatshacker gör jobbet utan ägarens vetskap och har delvis kunskap om systemet. Följaktligen anställer folk vanligtvis inte betalda grå hackare.

 • Även om hackare med grå hattar vanligtvis inte har onda avsikter, faller deras arbetssätt fortfarande under lagöverträdelser.
 • Gey hackare tillhandahåller värdefull säkerhetsrelaterad information till företag innan en svart hacker skapar olägenhet för dem.
 • De använder ibland sina kunskaper för både goda och onda syften.
 • De skapar virus att installera på andras enheter.
 • Exempel inkluderar tester av säkerhet, användbarhet och prestanda.

4. Webbapplikationshackning

Denna typ är helt annorlunda än andra typer av etisk hacking. Det inkluderar processen att utnyttja svagheter i webbaserade applikationer. Eftersom dessa vanligtvis är skrivna i JavaScript, HTML och CSS är det möjligt att utföra specifika åtgärder utan att vara under någons misstänkta radar. Webbapplikationshackning gör med andra ord hackaren anonym.

5. Blue Hat Hackers

Många storskaliga företag anlitar ofta blue hat-hackers för att testa ny programvara innan de släpper den till allmänheten. De försöker också hitta sårbarheter i sina säkerhetssystem, precis som vita hackare. På så sätt utför en blue hat hacker penetration utan att faktiskt orsaka skada. Ändå är de faktiskt inte efterfrågade.

Foto av Mika Baumeister på Unsplash

6. Green Hat Hackers

En hacker med grön hatt är en rookie i hackarvärlden. På grund av bristande erfarenhet inom området har de inte den kompetens, kunskap och expertis som krävs för att bli vita hackare. Däremot har de grundläggande kunskaper om det inre arbetet och hur allt fungerar i hacking. Bortsett från detta är hackare med grön hatt angelägna elever som är mer benägna att experimentera. Det kan till och med orsaka avsiktlig skada.

  Hur man redigerar PDF-filer på en Chromebook gratis

7. Red Hat Hackers

Röda hackare är ganska lika white hat hackers som vill rädda världen och företagare från säkerhetshot. Red hat-hacker är dock lite extrem i sitt tillvägagångssätt och kan ibland till och med gå på illegala vägar för att uppfylla sina planer. Det kan inkludera en red hat hacker som lanserar DDoS-attacker mot black hat hackers. Läs den här artikeln från början för att lära dig om blue hat hacker.

8. Yellow Hat Hackers

Olika typer av etisk hacking har olika motiv och syften. En hacker med gul hatt fokuserar främst på sociala medieplattformar, som Instagram, Facebook, Twitter, etc. Deras avsikter är ofta onda och kan innefatta att knäcka lösenord och stjäla användarkonton olagligt. Det hjälper dem att hämnas någon för något genom att få avgörande interna aspekter och känslig information om organisationen.

***

Etisk hacking är mer än vad folk i allmänhet antar och är en integrerad del av cybersäkerhet. Varje organisation, start-up och regering behöver någon som regelbundet testar sitt säkerhetssystem och letar efter brister som kan utgöra en allvarlig fara. Nu när du känner till de olika typerna av etisk hacking kan du bestämma vilken som passar dina önskemål bättre än andra.