8 tips och tricks du behöver veta

SSD:n i din Mac är en av anledningarna till att den är otroligt snabb. Men eftersom flashlagring är dyrt levereras basmodellerna av MacBook Air, iMac och Mac mini fortfarande med en 256 GB SSD. Och att uppgradera det kostar hundratals dollar.

Om du har fastnat med begränsat lagringsutrymme måste du vara proaktiv. Så låt oss titta på de här stegen du kan ta (och senare automatisera) för att frigöra värdefullt lagringsutrymme på din Mac. På så sätt kommer din Mac inte att kasta upp den läskiga ”Din hårddisk är nästan full”-bannern nästa gång du laddar ner en stor fil.

1. Töm papperskorgen

Visste du att macOS inte automatiskt tar bort objekt från papperskorgen? Det finns en chans att du bara har några gigabyte data i den. På din Dock, Ctrl-klicka på papperskorgen och välj Töm papperskorgen. När informationen väl har raderats kommer du inte att kunna komma åt den igen.

För att automatiskt tömma papperskorgen enligt ett schema, gå till Finder > Inställningar > Avancerat och markera Ta bort objekt från papperskorgen efter 30 dagar.

2. Avinstallera appar du inte använder

Om du är den typen av person som läser tekniska webbplatser kanske du gillar att testa nya Mac-appar bara för att se vad de handlar om. Men det är lätt att glömma bort att radera dem när du är klar med testet.

Börja med att notera vad som finns på din maskin. Du måste ladda ner en gratis app som heter AppCleaner (ja, det är ironiskt att du behöver ladda ner en app för detta, men lita på oss, det är värt det). AppCleaner är det bästa sättet att avinstallera appar på Mac eftersom det automatiskt tar bort alla skräpfiler som är relaterade till appen.

Öppna AppCleaner, klicka på listikonen uppe till höger, klicka på en app du inte behöver och tryck på knappen Ta bort.

Moderna versioner av macOS kommer med en inbyggd lagringshanteringsfunktion (som vi kommer att hänvisa till flera gånger i den här guiden).

Klicka på Apple-logotypen från menyraden, välj Systeminställningar och gå till Allmänt > Lagring. Härifrån kommer du att kunna se hur mycket utrymme din Mac har och vad som äter på den.

Du hittar rekommenderade alternativ här för att hantera din Macs utrymme, som att lagra filer på iCloud, tömma papperskorgen automatiskt och automatiskt ta bort Apple TV-innehåll som du redan har tittat på.

Scrolla ner på sidan lite, så hittar du en lista med objekt ordnade efter kategorier (Applikationer, Dokument, Mail, Meddelanden, etc.). Klicka på Applikationer så hittar du en lista över installerade appar sorterade efter hur mycket utrymme de tar upp. Välj ett eller flera objekt som du vill avinstallera eller ta bort och klicka på Ta bort.

3. Hitta och ta bort stora filer

Klicka på alternativet Dokument från samma lagringsfönster för att se en lista över alla dina filer. Som standard placeras du i kategorin Stora filer.

Det bästa sättet att återta en stor del av lagringsutrymmet är att ta bort ett par enorma filer. Att rensa igenom hundratals små filer tar mycket längre tid. Ta en titt på filerna högst upp på listan och se om du kan leva utan dem. För att ta bort en fil, välj den och klicka på knappen Ta bort.

När de stora filerna är ur vägen är det dags att borra ner. En 1,5 GB-mapp fylld med foton du inte längre behöver tar upp lika mycket utrymme som en 1,5 GB-video men är mycket svårare att hitta.

macOS gör detta enklare. Ovanpå dokumentvyn ser du ytterligare två alternativ för att sortera filer: Nedladdningar och Filläsare.

Nedladdningssektionen ger dig en uppdelning av filer och mappar äldre än tre månader, sex månader eller ett år. Så du kan gå igenom filer du inte har kommit åt på länge och bestämma om du vill bli av med dem.

Filbläddrarsektionen är i grunden en Finder-vy i lagringshanteringsverktyget. Du kan bläddra i hela din Mac och hitta filer eller mappar som du vill ta bort.

4. Ta bort gamla iOS-säkerhetskopior

Om du säkerhetskopierar din iPhone eller iPad till din Mac kan säkerhetskopiorna ta upp gigabyte lagringsutrymme. I fönstret Lagring klickar du på avsnittet iOS-filer. När du är säker på att du vill ta bort säkerhetskopian av din iOS-enhet väljer du den och klickar på knappen Ta bort.

På liknande sätt, om du använder en äldre Mac, kan du radera data från iTunes-appen från iTunes-sektionen. Filmer, tv-program och ljudböcker kommer att dyka upp här. På moderna versioner av macOS ser du separata avsnitt för Apple-appar som musik och podcaster.

5. Ta en titt på Cloud Storage-appar

Om du använder Dropbox eller Google Drive för att synkronisera dina Mac-filer till molnet, kontrollera exakt vad som är lagrat i molnet och vad som finns på din Mac. Som standard har molnlagringstjänster en tendens att ladda ner all data till din Mac.

Om du använder Google Drive, dubbelmarkera Offlinefiler i Inställningar. Det kan ha laddat ner en stor del av filer som du redan har i din Google Drives molnlagring.

Dropbox-användare bör använda Selektiv synkronisering. Gå till Inställningar > Synkronisera och klicka på knappen Välj mappar att synkronisera. Gå igenom den här listan och ta bort alla mappar som du inte absolut behöver. Kom ihåg att du alltid kan komma åt din Dropbox-data från webbplatsen eller mobilappen.

6. Optimera lagring i foton och Apple TV

Om du betalar för en iCloud-prenumeration, överväg att använda funktionen Optimera lagring för Apples foton och tv-appar. Istället för att behålla hela ditt iCloud-fotobibliotek på din Mac, kommer det bara att behålla de senaste bilderna, tillsammans med lågupplösta miniatyrer av äldre foton.

När det behövs laddar din Mac ner bilder från iCloud. Den här lilla funktionen kan hjälpa till att minska ditt fotobibliotek från tiotals gigabyte till bara ett par. Öppna appen Foton, gå till Inställningar > iCloud​​​​​, växla sedan iCloud Photos och välj alternativet Optimera Mac Storage för att aktivera det.

Om du använder Apple TV kan du också gå till Systeminställningar > Allmänt > Lagring och leta efter alternativet Optimera lagring i Rekommendationer. Klicka på Optimera för din Mac för att leta efter filmer och TV-program som du redan har sett och ta bort dem.

7. Lagra skrivbord och dokument i iCloud

Funktionen Store i iCloud säkerhetskopierar automatiskt all data från mappen Skrivbord och Dokument och lagrar endast de senaste filerna lokalt. Vid behov kan du ladda ner de gamla filerna med en knapptryckning.

Även om den här funktionen är snygg, är den inte det mest pålitliga alternativet. Om dina viktiga arbetsfiler är lagrade i mappen Dokument rekommenderar vi att du inte använder den här funktionen. Men för de flesta användare kan aktivering av den här funktionen frigöra en hel del lagringsutrymme.

För att aktivera det, gå till avsnittet Lagring i Systeminställningar och klicka på knappen Store i iCloud under avsnittet Rekommendationer.

8. Automatisera med CleanMyMac X och Gemini 2

Den manuella rensningsmetoden är effektiv (vi kunde ta bort mer än 30 GB med stegen som beskrivs ovan), men att göra det upprepade gånger blir tidskrävande. Och om du är en avancerad Mac-användare kan du behöva göra det varje månad.

Tack och lov kan vissa appar hjälpa till att förenkla några av dessa steg och automatisera Mac-underhåll. CleanMyMac X är ett allt-i-ett-verktyg för att hålla din Mac i toppform. Det hjälper dig att ta bort cachefiler, temporära filer och applikationer. Den har en intelligent filläsare som hjälper dig att bli av med gamla och oanvända filer också.

CleanMyMac Xs systerapp, Gemini 2, är specialiserad på att hitta dubbletter. Det finns en rimlig chans att du har två kopior av samma foton (eller tre liknande bilder), dokument eller videor. Gemini 2 hittar dubbletter av filer på din Mac och hjälper dig att bli av med dem.

Ladda ner: CleanMyMac X ($34,99 per år | $89,99 engångsköp)

Ladda ner: Gemini 2 ($19,95 per år | $44,95 engångsköp)

Rensa diskutrymme på din Mac

Nu när du har frigjort lite lagringsutrymme kan du börja använda din Mac för att få jobbet gjort. Följ dessa steg då och då, så behöver du inte oroa dig för lågt diskutrymme längre.

Det finns fler små ändringar du kan göra för att förbättra din dagliga upplevelse av att använda en Mac. Du kan till exempel placera Dock på högerkanten, använda Stacks för att organisera ditt skrivbord och börja använda Spaces för ett mer organiserat skrivbord.