8 tecken på att du inte är menad att vara en programmerare

Viktiga takeaways

  • Brist på experimentell kreativitet hämmar programmering; öppenhet och vilja att prova nya tillvägagångssätt är avgörande för framgång.
  • Självständighet och självmotivation är också avgörande; förmågan att lösa problem och kontinuerligt lära sig är nödvändig för att trivas.
  • Logiskt tänkande och passion för att lösa pussel är avgörande. Utan dessa egenskaper kan kodning vara frustrerande och olönande.

Är programmering rätt för mig? Kommer jag att gilla kodning? Att ställa dessa frågor till dig själv och besvara dem ärligt kan få dig att tänka två gånger. Verkligheten: vissa människor bara hatar kodning.

Om du är osäker på om du är tänkt att vara en programmerare, här är några tecken som kan tyda på en dålig passform.

1. Du saknar experimentell kreativitet

Trots sin grund i logik är programmering i hög grad en kreativ konst. Ett nytt program är som en tom duk. Dina penslar och färgpalett är språk, ramar och bibliotek. Du behöver en vision för ditt skapande och kreativiteten för att förverkliga den visionen.

Kodningspurister kommer att berätta att det bara finns ett sätt att skriva bra kod, vilket är långt ifrån fallet. Det är som att säga att det bara finns ett sätt att bygga ett hus, skriva en roman eller baka en tårta. Det finns många sätt att koda programvara; du bör vara villig att experimentera.

Utan en naturlig känsla av nyfikenhet kommer du att utveckla tunnelseende. Du kommer att ha svårt att komma på nya idéer. Vid den tidpunkten blir programmering vardagligt arbete och förlorar den gnista av spänning som troligen drog dig till tekniken i första hand.

2. Du är inte självständigt driven

Du kommer inte att lyckas med någonting om du inte är otroligt driven. Det är en universell sanning, men det är särskilt sant inom programmering.

En bra programmerare kan motivera sig själv. Dra bort alla andra lager; programmering, precis som all handel, är i grunden repetitiv. Om du har problem med att investera dig själv i den typ av arbete som en utvecklare kräver, kommer du att kämpa och kommer sannolikt att brinna ut.

Du måste kunna lösa problem med ditt initiativ. Många nya problem kommer att likna problemen från förra veckan. En rörmokare frågar inte efter en ny typ av diskho att laga när han dyker upp hos en kund. De löser bara problemet och förbereder sig för nästa.

På grund av detta kommer du att hitta lösningarna på vissa problem genom att arbeta med andra. Erfarna programmerare kommer att få en mängd kunskap med tiden. Du måste vara passionerad i din drivkraft för att söka dessa upprepningar och mönster vid varje tillfälle. Imorgon blir det lättare som ett direkt resultat.

3. Du tål inte logiska problem

Det är en vanlig missuppfattning att man måste vara ett matematiskt geni för att förstå programmering. Du är inte i underläge om du inte var A+-elev i skolan. Du behöver dock förmågan att lösa problem med hjälp av logiskt, algoritmiskt tänkande.

Har du en naturlig fascination för pussel? Är du nyfiken och sugen på att lära dig varför vår digitala värld fungerar som den gör? Om inte, kommer du att bli frustrerad när du stöter på dessa pelare i hantverket. De borde intrigera dig. Om de inte gör det kanske du vill ompröva.

Mycket av den intellektuella vinsten som programmering erbjuder kommer från att lösa ett pussel. Ju mer komplicerat pusslet är, desto mer givande känns det när du äntligen knäcker det. Om den här känslan inte tänder din eld, blir programmering inget annat än en oändlig parad av frustration och besvikelse.

4. Du är inte ett fan av att forska

Oavsett hur mycket du kan om kodning kommer du alltid att hamna i okänt territorium. Du kanske arbetar med en webbapp och du kan inte riktigt få ett ramverk för att samarbeta. Kanske använder ditt senaste projekt Python och du har ägnat tio år åt att behärska Java.

Hur övervinner du dessa utmaningar? Det finns ingen mästarhandbok att öppna; svaren måste sökas på egen hand. Allt du har är koddokumentation, Google och drivkraften för att ställa de rätta frågorna.

Om du inte är bekväm med att komma ner i ogräset kommer du inte att trivas i en karriär inom programmering. Det är inte alltid de smartaste utvecklarna som blir mest framgångsrika. Det är de som förstår hur man bryter ner problem och bygger upp bitarna till lösningar.

5. Du föredrar normala arbetstider

Programmeringsjobb är flexibla. Vissa jobb inom teknik kommer att få dig att arbeta på plats på ett kontor. Vissa låter dig arbeta på distans. Du kan arbeta för ett nystartat företag som frilansare för att bana din väg, eller så kan du välja ett FAANG-företag för en mer traditionell företagskarriär.

I båda fallen måste en framgångsrik programmerare vara dedikerad. Det är inte ovanligt att höra historier om sena nätter, långa kodningssessioner och en försämrad balans mellan arbete och privatliv i båda scenarierna. Mjukvaruutveckling kommer fullt med strikta deadlines; att hålla dessa deadlines är inte alltid möjligt om du är sugen på att ge dig ut på vägen senast 17.00.

För att få allt nödvändigt arbete gjort, investerar utvecklare ofta mycket personlig tid på sitt arbete. Även frilansare måste slita sig igenom långa timmar för att ligga före konkurrenterna.

Och när slipper du äntligen klockan? Det kan vara svårt att koppla bort sig själv från sitt arbete; du kommer sannolikt att möta långa nätter när du ligger ner för sängen, din hjärna skakar av syntax och möjliga lösningar. Kodning är ett kärleksarbete.

Hur du vet om programmering är något för dig: du njuter av känslan av denna ständiga följeslagare, även när du ska sova. Så om du hatar programmering kommer det att bli svårt att överleva det ständiga malandet.

6. Du fokuserar främst på lön

Programmering kan ge ett bra liv, det råder ingen tvekan om det. Kanske skummade du på jobbsajter och blev förvånad över vad de främsta företagen i branschen erbjuder nybörjarutvecklare. Du är inte den första, och kommer inte att vara den sista, som provar att koda för att tjäna din del av kakan.

När marknaden blir mättad måste du investera i dig själv kontinuerligt för att förbli konkurrenskraftig nog att lysa i en professionell miljö. En fyraårig examen krävs ofta (men inte alltid), och magisterexamen blir allt vanligare på högre befattningar.

Kan du tjäna mycket pengar som programmerare? Absolut. Men det kommer inte att vara en lätt väg – om du vill bli rik snabbt kan du lika gärna spela på lotteri.

7. Du tycker inte om ständigt lärande

Precis som med medicinska studier kräver kodning en specifik, utvecklande färdighetsuppsättning som drar nytta av regelbundna uppgraderingar. I takt med att tekniken utvecklas, gör det också utvecklarens nödvändiga kunskapsbas.

Trots att Python och Java konsekvent toppar marknaden när det gäller populära språk, verkar det finnas ett nytt språk eller ramverk att lära sig varje dag. Nya lösningar, lösningar, arbetsflöden, syntax… listan fortsätter.

Om du inte är någon som vill fortsätta att uppgradera sina färdigheter, om och om igen, kanske programmering inte passar dig.

8. Du är inte ett fan av nätverk

Även om forskning och analys är viktiga aspekter av kodning, finns det en nödvändig mjuk färdighet som alla programmerare behöver: nätverk. Samhällsstöd är oerhört användbart när det gäller att korsa gupp på vägen.

Precis som writer’s block behöver även professionella kodare lite hjälp för att få dem igenom svårigheterna. I detta avseende är möjligheten att nå ut till experter som kan hjälpa dig ovärderlig.

Medan introverta ofta dras mot en karriär inom programmering, har du en bättre chans att lyckas om du inte är rädd för att nätverka. Om du inte är bekväm med att ta dig utanför din komfortzon för att säkra ett jobb eller få hjälp med ditt senaste projekt, kanske du vill fundera på en annan arbetslinje.

Jag gillar inte kodning. Vad ska jag göra?

Programmering är inte för alla, men du bör inte ge upp innan du har gett kodningen ett ärligt försök. Det bästa sättet att ta reda på om kodning är rätt för dig är att hoppa direkt in och prova det. Lär dig manus, lär dig ett språk, lär dig från programmeringsböcker. Allt som vidgar din förståelse för hantverket hjälper dig att bestämma dig, och det tar tid.

De goda nyheterna: det finns många nischmöjligheter inom tekniken om du är stenhård på att hitta en karriär du gillar. Om du redan har fått examen men upptäckt att kodning inte är något för dig, oroa dig inte. Det finns gott om icke-programmeringsjobb för akademiker inom datavetenskap som du kan överväga.

Kodning är inte för alla

Även om vem som helst kan lära sig att skriva kod, är det inte samma sak som att njuta av en lång karriär med något du älskar. Det är fullt möjligt att vara en talangfull utvecklare och ändå inte hitta en perfekt passform.

Om du har ett hjärta för affärer men vill förbli ansluten till mjukvaruindustrin, kommer du alltid att kunna hitta en plats inom tekniken för att lära dig och växa. I vår livliga värld är ledare som förstår programmeringsprocessens invecklade process alltid efterfrågade.