8 tecken på att ditt moderkort är dött

Ett döende moderkort är ett av de mest frustrerande hårdvaruproblemen du kan hantera. Eftersom moderkortet fungerar som hjärtat i datorn, kommer alla problem att stöta på att de andra komponenterna i din PC inte fungerar.

Även om detta kan göra ett döende moderkort svårt att identifiera, kan några tecken hjälpa dig att bekräfta dina misstankar.

Identifiera om ditt moderkort är felaktigt eller felkonfigurerat

Innan du antar att ditt moderkort är dött är det viktigt att bekräfta att det inte bara är felkonfigurerat. Om du märker några röda lampor på ditt moderkort är enhetens problem troligen resultatet av en felaktig konfiguration. Om du inte redan har gjort det, kontrollera att PSU, CPU, RAM-moduler och GPU är korrekt konfigurerade och kompatibla. Du kan kontrollera din PC-komponents kompatibilitet, och det finns andra sätt att kontrollera din PC för att se om det finns komponenter som inte fungerar.

Om ditt moderkort och dess komponenter inte är felkonfigurerade, finns det en god chans att moderkortet i sig är problemet. För att bekräfta dina misstankar bör du avgöra om symptomen nedan gäller din enhet.

1. Om du startar upp din dator får ditt moderkort att pipe

Om det är något fel på ditt moderkort kommer din dator att försöka kommunicera det genom en serie pip – även känd som POST-pip. Tyvärr finns det ingen universell standard för pipkoder. Du måste bestämma din BIOS-tillverkare genom att kontrollera ditt moderkorts märke och sök sedan efter ”[manufacturer] pipkoder.”

De flesta tillverkare inkluderar en pipkod som anger ett döende moderkort eller andra moderkortsrelaterade problem. Om du dechiffrerar pipkoderna och upptäcker att detta är fallet för din dator, gör dig redo att byta ut ditt moderkort. Om din dator inte visar något eller låter några pip, är det också ett tydligt tecken på att ditt moderkort kan vara dött (eller kanske bara inte är inkopplat?!). Men om pipkoden indikerar ett problem med en annan komponent, finns det en god chans att ditt moderkort är OK.

2. POST returnerar fel eller körs inte

Bildkredit: Robert S/Flickr/CC BY-SA 2.0

POST (Power On Self Test) är en process som utförs av BIOS innan din dator startar. Om ditt moderkort är trasigt eller dött, kommer din dator inte att kunna POST – även om det är värt att notera att felaktig installation eller fel på andra hårdvarukomponenter också kan orsaka detta symptom. Om POST misslyckas med att köra, finns det en god chans att problemet är ditt moderkort eller PSU.

3. Blinkande lampor visas på ditt moderkort

Dina moderkortslampor ger några ytterligare tips om vad som är fel på din enhet. De flesta moderna moderkort har fyra märkta röda lysdioder. BOOT indikerar problem med hårddisken/SSD, VGA indikerar GPU-problem, DRAM indikerar RAM-problem och CPU indikerar CPU-problem. Om det inte löser problemet med att adressera den angivna komponenten, är det förmodligen ditt moderkort som inte fungerar korrekt.

4. Ditt moderkort visar tecken på fysisk skada

Sist men inte minst, alla fysiska skador på ditt moderkort fungerar som en tydlig indikator på att ditt moderkort kan vara dött. Leta efter trasiga kretsar, böjar eller bucklor, brott, sprickor, klumpiga kondensatorer eller elektrolyt urladdning. Vattenskador och kortslutningar är svårare att märka, men missfärgning eller brännmärken kan indikera att de är närvarande.

Se till att kontrollera att distanserna håller moderkortet ordentligt också. Om de inte är korrekt inriktade med sina kortplatser kan de göra att ditt moderkort kortsluts. Testa att avinstallera och installera om moderkortet. Om du märker att moderkortet är synligt dammigt kan du också prova att rengöra det med en burk tryckluft.

5. Installation av ett nytt CMOS-batteri lyckas inte återuppliva moderkortet

Innan du antar att ditt moderkort är dött, prova att byta ut CMOS-batteriet. Vissa misstänkta ”fel” på moderkortet kan tillskrivas ett dött CMOS-batteri. Sök efter ditt moderkort på internet och bestämma vilket CMOS-batteri du ska köpa – troligen ett CR2032-batteri. Installera det nya CMOS-batteriet och försök starta datorn igen.

6. Det hjälper inte att byta ut RAM-minnet och ta bort grafikkortet

Det är inte ovanligt att en enhet inte startar på grund av problem med RAM-modulerna eller GPU. Du kan avgöra om detta är fallet för din dator genom att ta bort GPU:n och allt utom en RAM-minne. Om det inte startar, försök att byta ut RAM-minnet med ett annat minne. Att inte starta upp trots att RAM och GPU har tagits bort indikerar att ingen av komponenterna är källan till problemet.

7. Dina komponenter fungerar när de används med ett annat moderkort

Om installationen av ett annat moderkort får ditt system att fungera igen, finns det en mycket god chans att ditt moderkort är den felaktiga komponenten. Det här testet är användbart eftersom det låter dig avgöra i en enkel process att a) moderkortet är dött eller b) en icke-moderkortskomponent, såsom PSU eller CPU, är felaktig.

Du bör också prova att byta ut PSU:n om du råkar ha en extra till hands!

8. Ditt moderkort kommer inte att slås på även när det är panerat

Breadboarding är en term som syftar på att ta bort din dator till dess bashårdvarukomponenter – moderkortet, en RAM-modul, CPU och kylare och PSU. Om ditt moderkort har en högtalare bör du även se till att den ingår. Du måste ansluta alla dessa komponenter på en antistatisk matta och försöka slå på datorn.

Om breadboarded-konfigurationen inte startar kan du anta att en av komponenterna inte fungerar. Du kommer att höra pip från moderkortets högtalare eller observera att fellampor lyser upp moderkortet. Om det inte verkar vara några problem, stäng av den och lägg gradvis till en komponent i taget tills systemet misslyckas. När den gör det har du identifierat din felaktiga komponent.

Byt ut ditt moderkort och återuppliva ditt system

Moderkortsfel är extremt svårt att diagnostisera. Även om du kan behöva ta itu med några intensiva felsöknings- och reparationsprocesser, är det möjligt att återställa nästan alla enheter till korrekt funktion genom att vidta rätt steg. Om du avgör att ditt moderkort är problemet bör du undersöka om det fortfarande täcks av garantin – många tillverkare erbjuder generösa policyer.