8 skäl att uppgradera till en Raspberry Pi 5, projekt för projekt

Viktiga takeaways

  • Raspberry Pi 5 ger överlägsen prestanda för retrospel, kör krävande spel med lite problem.
  • Maskininlärningsprojekt drar stor nytta av Pi 5:s ökade processorkraft, vilket ger snabbare svar på chatbot-frågor.
  • Pi 5 revolutionerar datorseendet med ökad processorkraft och möjligheten att ansluta två kameror samtidigt.

Med en mycket mer kapabel processor och en massa extrafunktioner erbjuder Raspberry Pi 5 mycket mer kraft än tidigare modeller. Låt oss ta en titt på skäl att uppgradera till en Pi 5, projekt för projekt.

1. Retrospel med Raspberry Pi 5

Inte bara är Pi 5:s Broadcom BCM2712 system-on-chip upp till tre gånger snabbare än Raspberry Pi 4 utan Pi 5 har en ny VideoCore VII GPU, som stöder OpenGL ES 3.1 och Vulkan 1.2 standarder. Så det har helt klart mer bearbetning och grafiskt grymt för att efterlikna några av de mer krävande retrospelsystemen.

Raspberry Pi 4 kämpade för att efterlikna klassiska konsoler som Nintendo 64, Sega Dreamcast och Sony PSP, men Pi 5 gör ett mycket bättre jobb. Den kan köra grafiskt krävande 3D-spel som Rogue Squadron och GoldenEye 007 på N64 med en anständig bildhastighet (upp till 60 fps), med lite eller inget fel,

Pi 5 kan också köra spel för Nintendo GameCube och Wii (med Dolphin-emulatorn) och till och med Switch (med Yuzu-emulatorn), om än med blandade resultat. Att justera upplösningen och andra inställningar kan förbättra spelbarheten.

Vilket Raspberry Pi-spelemuleringssystem du än väljer att använda, som Recalbox eller RetroPie, råder det ingen tvekan om att Raspberry Pi 5 erbjuder mycket överlägsen prestanda för retrospel. Via sina dubbla micro HDMI-utgångar kan den till och med köra dubbla 4K-skärmar vid 60Hz.

2. Raspberry Pi Machine Learning / AI

Att kräva mycket processorkraft, maskininlärning och projekt med artificiell intelligens borde ha stor nytta av Raspberry Pi 5:s hårdvaruuppgraderingar. Så detta är en bra anledning att köpa en Pi 5.

Tekniken bakom AI-chatbots, stora språkmodeller (LLMs), kan köras på en Raspberry Pi 4. Även om den gav användbara resultat i våra tester, kan det ta upp till två timmar att komma med ett svar på en fråga. Med Pi 5:s ökade processorkraft och snabbare LPDDR4X-4267 SDRAM kan du förvänta dig att få svar mycket snabbare.

Medan tidigare Raspberry Pi-modeller kunde köra förtränade maskininlärningsmodeller, var faktisk utbildning ombord av dem med hjälp av neurala nätverk inte riktigt genomförbar. Det borde ändras på Raspberry Pi 5, särskilt med hjälp av en Google Coral Tensor Processing Unit (TPU). Utvecklare Jeff Geerling lyckades koppla en Coral Mini PCIe Accelerator till Pi 5:s nya PCIe-kortplats och få igång den.

3. Datorseende

En av de mest populära användningsområdena för maskininlärning är datorseende, som används för att upptäcka och identifiera föremål eller ansikten i videoflödet från en kamera baserad på maskininlärningsmodeller tränade med befintliga bilder.

På det här området borde Pi 5 vara en spelväxlare – inte bara på grund av dess ökade processorkraft utan också dess dubbla fyrfiliga MIPI-kontakter. Dessa dubbla CSI/DSI-kortplatser kan var och en användas för att ansluta en kameramodul eller bärbar skärm. Så, för första gången i Raspberry Pi-serien, gör Pi 5 att du kan ansluta två kameror samtidigt.

Dessutom, som är fallet för maskininlärningsapplikationer i allmänhet, kan Pi 5:s PCIe-kortplats användas för att ansluta en AI-accelerator för att hjälpa huvudprocessorn. Kort sagt, att uppgradera till en Pi 5 för datorvisionsprojekt är en enkel sak.

Phil King/MakeUseOf

En annan mycket populär användning för en Raspberry Pi är att skapa ett specialbyggt hemmediacenter för alla dina underhållningsbehov. Du kan titta på filmer, TV-program och videor, tillsammans med vissa streamade TV-kanaler. Dessutom är det möjligt att lägga till media från en eller flera nätverksanslutna servrar (NAS) med hjälp av Samba delningsprotokoll.

Medan flera alternativ är tillgängliga använder de flesta Raspberry Pi mediacenterlösningar Kodi mediaspelare. De mest populära är LibreELEC och OSMC.

Vanligtvis skulle ett Raspberry Pi-mediacenter vara baserat kring en Pi 4, men den mer kraftfulla Raspberry Pi 5 borde få det att fungera ännu smidigare och snabbare, särskilt dra nytta av Pi 5:s HEVC-hårdvaruvideoavkodning och upp till 1080p60 strömmande uppspelning. Det är inte lika omvälvande som för vissa andra projekt, men att uppgradera ditt mediacenter till att använda en Pi 5 är fortfarande värt besväret.

5. Byte av stationär dator

Raspberry Pi

Raspberry Pi har länge pekats ut som ett möjligt substitut för en vanlig stationär PC, men Pi 5 är en mer seriös utmanare. Som med andra Raspberry Pi-modeller kan den köra en rad operativsystem, inklusive Ubuntu Linux och det officiella, Debian-baserade Raspberry Pi OS.

Det senaste ”Bookworm”-versionen av Raspberry Pi OS erbjuder en snygg skrivbords-GUI-upplevelse på Raspberry Pi 5. Nu, genom att använda Wayland-fönstersystemet för förbättrad prestanda jämfört med det tidigare X11-systemet, fungerar det hela snabbt i allmän skrivbordsanvändning med knappt någon fördröjning, även vid multitasking.

Raspberry Pi OS och Ubuntu erbjuder båda ett brett utbud av stationära applikationer att använda, samt ger dig direkt tillgång till Linux kommandoradsterminal för att komma under huven på systemet och använda kraftfulla textbaserade kommandon.

6. Smart hemautomation med Raspberry Pi 5

Att installera Home Assistant på din Raspberry Pi för hemautomation gör det lättare att styra alla smarta enheter i ditt hem, inklusive smarta kontakter, lampor och strömbrytare. Medan officiellt stöd för Pi 5 kommer att läggas till Home Assistant OS, med en stabil release som förväntas i början av 2024, är det möjligt för avancerade användare att installera programvaran för hemautomation manuellt.

Även om Home Assistant inte är särskilt resurskrävande programvara, bör Pi 5:s förbättrade prestanda främst gynna användare som har Home Assistant-instanser med mycket automation, enheter och tillägg. Möjligheten att lägga till en NVMe SSD via PCIe-kortplatsen (med M.2 HAT) borde också vara till nytta. Så det är värt att överväga en uppgradering till en Pi 5 för ditt smarta hem.

7. Webb- eller dataserver

Raspberry Pi är ett prisvärt alternativ för att vara värd för din egen webbserver, med fördelen att den ger dig full kontroll och möjlighet att göra anpassade uppgraderingar. Den kan användas för att vara värd för en allmän webbplats eller en rad Raspberry Pi-projekt som värdar själv som Nextcloud, Jellyfin och Photoprism.

Pi 5:s ökade processorkraft gör det mer genomförbart att köra fler operationer på servern samtidigt och möjliggöra åtkomst för ett större antal användare. Ökad lagring kan tillhandahållas av en NVMe SSD ansluten till dess PCIe-kortplats (via en M.2 HAT).

8. Raspberry Pi 5 som Minecraft-spelserver

Enkelt uttryckt, att uppgradera din Raspberry Pi Minecraft-server till en Raspberry Pi innebär bättre support och snabbare bearbetning, vilket i sin tur innebär smidigare spel och potentiellt fler spelare som njuter av spelet tillsammans.

Andra nätverksspel för flera spelare kan också ställas in på Raspberry Pi och dra nytta av Pi 5:s uppgraderade hårdvara. Open-source-portar för Quake, Civilization, Doom och Open TTD kan installeras som spelservrar på din Raspberry Pi.

Även om inte alla projekt kommer att dra nytta av tillägget av en Raspberry Pi 5, kommer de som är mer krävande, kräver större processorkraft och uppgraderade hårdvarufunktioner att fungera snabbare och smidigare – så det är väl värt att uppgradera till en Raspberry Pi 5 för dessa typer av projekt.