8 sekretesstips när du använder din MacBook på en offentlig plats

Att lämna hemmet eller din vanliga arbetsplats och arbeta någonstans offentligt, som ett kafé, kan vara ett bra sätt att förbättra din produktivitet. Ibland kan det till och med vara nödvändigt om din vanliga arbetsyta inte är tillgänglig.

Men att arbeta på offentliga platser kan öppna upp för flera integritetsrisker. Du arbetar där personer du inte känner kan hitta sätt att visa information på din MacBook. Du har inte råd att ta samma risker som du skulle ta om du arbetade i en mer privat miljö.

Vi har samlat några viktiga steg du bör vidta för att förbättra din integritet när du arbetar offentligt.

1. Ha ett lösenord och använd inte lösenordstips

Vissa människor tror inte att de behöver lösenord på sina enheter, vilket kan skapas om det är permanent på en säker plats. Men om du tar med din MacBook till en offentlig plats, rekommenderar vi starkt att du lägger till ett lösenord.

Du kan lägga till ett lösenord i Systeminställningar > Touch ID & Password. Välj Ange från avsnittet Lösenord och ange ett nytt svårt att gissa lösenord. Motstå frestelsen att lägga till lösenordstips eftersom det kan ge någon som kan information om dig ledtrådar om ditt lösenord.

Om du tycker att lösenord är för tråkiga bör du överväga att ställa in Touch ID på en MacBook som stöder det. På så sätt kunde du logga in på din Mac utan att skriva något.

2. Lås din Mac automatiskt när den är inaktiv

Eftersom de flesta offentliga platser du skulle arbeta på kan vara platser där du också lätt kan få mat, dryck eller dryck, kan du behöva lämna din MacBook för att använda badrummet. Det betyder att du sannolikt kommer att lämna din Mac utan uppsikt ett tag.

Oavsett om det är badrummet eller ett litet ärende bör du ställa in din MacBook på att låsa när du lämnar den utan uppsikt. Så här ställer du in det:

 • Klicka på Apple-menyn i menyraden och välj Systeminställningar från rullgardinsmenyn.
 • Välj Låsskärm i sidofältet.
 • Ställ in alternativen Starta skärmsläckare vid inaktiv och Stäng av skärmen på batteri vid inaktiv till 1 minut.
 • Ställ in alternativet Kräv lösenord efter att skärmsläckaren startar eller visningen stängts av till Omedelbart.
 • Med dessa inställningar låses din MacBook en minut efter att den lämnats obevakad.

  Du bör låsa din Mac genom att trycka på Touch ID eller Power-knappen om du vet att du kommer att lämna den obevakad. Den här automatiska låsinställningen är en oförutsättning om du glömmer att låsa din Mac innan du lämnar den.

  3. Arbeta med en dämpad skärm eller en sekretessskärm

  Om du gör något känsligt på din Mac, och du hellre vill att någon bredvid eller bakom dig inte kan se det, bör du sänka ljusstyrkan så lågt du kan. Eller så kan du köpa ett sekretessskydd.

  Du kan sänka ljusstyrkan på din MacBook genom att trycka på F1 på tangentbordet eller använda skjutreglaget på Touch Bar. Och om du tycker att den inte är tillräckligt svag som lägst kan du använda en app för att sänka din Macs ljusstyrka ännu mer.

  Ett sekretessskydd kommer också att minska vinklarna du kan se din skärm från och drastiskt minska din skärms ljusstyrka och färgnoggrannhet.

  4. Använd FileVault-kryptering

  En av fördelarna med att använda ett lösenord på din Mac är att du kan lägga till FileVault ovanpå det. FileVault är Apples krypteringsteknik för macOS som krypterar all data på din hårddisk när du låser din Mac, och den dekrypterar allt i farten först efter att du har låst upp den.

  Att arbeta på en offentlig plats kan utsätta din Mac för listiga hackare som kan försöka komma åt din Mac fysiskt eller undersöka den i ett offentligt nätverk. Med FileVault kan dåliga skådespelare inte komma åt din Macs filer genom att hacka mjukvara eller hårdvara.

  För att aktivera det, gå till Systeminställningar > Sekretess och säkerhet. Scrolla sedan ned och klicka på Slå på bredvid FileVault.

  5. Ladda ner och installera ett bra VPN och antivirus

  Lägg till ytterligare ett lager av säkerhet när du är ute på de offentliga nätverken med ett VPN och antivirus. En VPN kommer att maskera din IP-adress genom att kryptera din internettrafik, medan ett antivirus proaktivt stoppar skadlig programvara.

  Du behöver inte ens spendera pengar på att få den här typen av programvara. Kolla in vår guide om det bästa gratis VPN för macOS, och välj från vår lista över de bästa verkligt gratis antivirusprogramvaran för din Mac.

  6. Säkerhetskopiera dina data och uppdatera macOS regelbundet

  Andra människor, som inte använder offentliga nätverk, har lyxen av försenade uppdateringar. Men du, som använder offentliga nätverk, gör det inte. Det beror på att Apple ständigt rullar ut säkerhetskorrigeringar för macOS, och hackare i offentliga nätverk kan utnyttja gamla säkerhetsluckor i macOS.

  Aktivera automatiska uppdateringar genom att gå till Systeminställningar > Allmänt > Programuppdatering. Klicka på ikonen Info (i) bredvid Automatiska uppdateringar och aktivera allt.

  Du bör också regelbundet säkerhetskopiera din MacBook så att du inte skulle vara rädd för att förlora din data om du någonsin behöver återställa den.

  7. Inaktivera automatiska Wi-Fi-anslutningar

  Din Mac ansluter automatiskt till tillgängliga Wi-Fi-nätverk när det inte finns några kända Wi-Fi-nätverk inom räckhåll. Detta kan öppna dig för att gå med i riskfyllda offentliga nätverk eftersom de inte kräver några lösenord.

  Gå till Systeminställningar > Wi-Fi och slå på Be om att gå med i nätverk. Detta kommer att uppmana dig med ett meddelande när din dator vill ansluta sig till ett okänt nätverk, och du kan antingen tacka nej eller acceptera.

  8. Stäng av Bluetooth om du inte absolut behöver det

  Bluetooth kan vara en stor säkerhetsrisk, särskilt om din MacBook är upptäckbar. Du kan läsa mer om hoten Bluetooth utgör mot din enhets säkerhet i vår dedikerade guide om det ämnet.

  I alla fall är macOS utformad för att hålla Bluetooth på för funktioner som AirDrop och AirPods. Du bör dock medvetet gå till kontrollcentret (växlingsikonerna i det övre högra hörnet av menyraden), klicka på Bluetooth och stänga av det innan du ger dig ut. Du bör bara slå på den när du verkligen behöver den och undvika att ansluta till enheter du inte är säker på.

  Din Mac förblir upptäckbar medan du är kvar i Bluetooth-delen av Systeminställningar. Se till att du inte lämnar systeminställningar på när du arbetar med ditt företag. du kommer att lämna din dator i riskzonen.

  Undvik att göra känsligt arbete på din Mac offentligt

  Även om dessa tips kan göra det mycket säkrare att bedriva ditt företag offentligt, rekommenderar vi starkt att du undviker att göra riktigt känsligt arbete offentligt. Om de saker du gör på din MacBook kan vara olämpliga för andra tittare, så kanske du borde göra det någonstans där ingen kan se din skärm eller komma åt dina data. Använd en säker arbetsyta istället.