8 sätt att säkra Windows-inloggning för att förhindra obehörig åtkomst

Inget antivirus eller brandvägg kommer att spara din PC-data om någon får fysisk tillgång till den och lyckas logga in. Om din PC är sårbar för obehörig åtkomst bör du vidta åtgärder för att säkra Windows-inloggningsskärmen.

Som standard använder Windows 11 en PIN-kod för att skydda ditt konto, som kan gissas, tvingas fram eller äventyras i en social ingenjörsattack. Beroende på din bekvämlighet, enhetskompatibilitet och vikten av data på din PC, finns det många sätt att säkra din Windows-inloggningsskärm.

Windows erbjuder flera metoder för att logga in på Windows och säkra din obevakade dator. I det här inlägget kommer jag att prata om olika metoder för att säkra Windows-inloggningsskärmen och hjälpa dig att bestämma vad som fungerar bäst för dig.

Vikten av att välja rätt inloggningsmetod

Som jag sa tidigare kan den standard PIN-baserade inloggningsmetoden vara bekväm, men den är väldigt sårbar. På samma sätt har de andra metoderna sina egna sårbarheter och begränsningar. Beroende på omständigheterna måste du välja den metod som ger tillräckligt skydd samtidigt som den är bekväm att använda.

Till exempel, om din dator är hemma och du inte vill att andra ska få tillgång till dina privata data, kan det räcka med ansiktsigenkänning eller bildlösenord. Men om din dator är i en företagsinstallation med konfidentiell data inuti, är det bättre att använda en fysisk nyckel som en USB-nyckel.

Nedan hittar du olika sätt du kan säkra din Windows-inloggningsskärm för att förhindra obehörig åtkomst:

Använd en starkare PIN-kod

Som standard använder Windows en 4-siffrig PIN-kod, som är mycket lättare att gissa eller bryta. Tack och lov finns det ett separat alternativ som du kan aktivera för att tillåta bokstäver och tecken så att du kan använda ett starkt lösenord. Här är vad du behöver göra:

Gå till Windows-inställningar > Konton > Inloggningsalternativ.

Klicka här på alternativet PIN (Windows Hello) och klicka sedan på Ändra PIN.

Markera kryssrutan bredvid alternativet Inkludera bokstäver och symboler i popup-fönstret som visas. Nu, istället för en siffernål, kan du ställa in ett lösenord med bokstäver, tecken, siffror och gemener/versaler.

Använd ditt Microsoft-konto

När du skapar ett användarkonto för din PC ger Windows dig möjlighet att skapa det med ett Microsoft-konto eller ett lokalt konto (begränsat till enheten). Om du inte har en specifik anledning, försök att alltid använda ett Microsoft-konto.

Microsoft-kontot är inte bara mer användbart eftersom du kan komma åt många Windows-funktioner online, utan det är också säkrare och erbjuder enkel återställning om du glömmer lösenordet.

Om ditt Microsoft-konto blir hackat finns det en god chans att de inte har fysisk åtkomst till din dator. Men om en hackare har för avsikt att hacka ditt lokala konto, är det uppenbart att de har för avsikt att fysiskt komma åt din dator och kan också använda metoder för hackning av hårdvara.

Om du är inloggad med ett lokalt konto, gå till Konton > Din information i Windows-inställningarna och logga in med ditt Microsoft-konto.

Fingeravtrycksigenkänning

Fingeravtrycksigenkänning är inte nödvändigtvis bättre skydd än att använda en PIN-kod. Eftersom en PIN-kod krävs för att den här metoden ska fungera kan den kringgås om hackaren kan hacka PIN-koden. Det är dock mycket bekvämare att använda och kan avskräcka specifika hackningsförsök som nätfiske eller keylogging.

Du kan ställa in fingeravtrycksigenkänning i inloggningsalternativen i Windows-inställningarna. Du behöver en dator med stöd för fingeravtrycksigenkänning eller köpa en separat fingeravtrycksläsare, till exempel Kensington VeriMark Fingerprint Key.

Fördelar

 • Gör inloggning till Windows och andra tjänster till en process med en knapptryckning.
 • Motståndskraftig mot lösenordsstöld hackförsök som nätfiske, keylogging och sociala ingenjörsattacker.
 • Jämfört med andra igenkänningsbaserade metoder är fingeravtrycksigenkänning mycket mer exakt.

Nackdelar

 • Även om det är svårt att hacka, är det fortfarande en ytterligare metod för att komma åt din dator, som kan vara hackad. Din dator blir mer sårbar för hackningsförsök som biometrisk replikering eller att någon fysiskt tvingar dig att sätta fingret på skannern.

Ansiktsigenkänning

Ansiktsigenkänning är ett annat biometriskt verifieringssystem som är värt att använda. Precis som fingeravtrycksigenkänning kräver den också en PIN-kod så att den kan kringgås. Det kräver dock ingen fysisk interaktion med datorn och erbjuder lika snabb verifiering.

Du behöver en dator med en webbkamera som stöder ansiktsigenkänning med infraröda eller djupsensorer. Du kan också köpa separat en webbkamera som stöder det, som Lenovo 510 webbkamera. Gå till inloggningsalternativen i Windows-inställningarna för att ställa in det om du har rätt webbkamera.

Fördelar

 • Autentisera Windows och andra tjänster snabbt utan att vidröra datorn.
 • De flesta hackningsförsök som stjäl lösenord fungerar inte.

Nackdelar

 • Ansiktsdrag förändras lätt jämfört med fingeravtryck, som att odla ett skägg. De kan ibland störa autentiseringen och orsaka falska negativ.
 • Ljusare och miljöeffekter kan också påverka igenkänningsnoggrannheten.
 • I likhet med fingeravtrycksigenkänning, lägger detta till ytterligare ett sätt för din dator att bli hackad. Det är sårbart för spoofing med högkvalitativ video eller 3D-modeller av ansiktet.

Bildlösenord

Detta är en annan funktion i Windows som hjälper dig att logga in utan att använda ett lösenord eller PIN-kod. För att logga in med den här metoden ritar du 3 gester på en bild som du tillhandahåller. Detta erbjuder en annan typ av säkerhet som är unik och som inte kan hackas med lösenordshackningsmetoder.

Huruvida det är bekvämare än att ange ett lösenord beror på användaren, men jag är säker på att personer med en pekskärmsdator kommer att ha det lättare.

Fördelar

 • Eftersom bilden och gesterna är unika för dig erbjuder den en helt unik säkerhetsfunktion som inte kan tvingas fram.
 • Det är lättare att komma ihåg eftersom det är en visuell representation.
 • Försök att hacka lösenordet kommer inte att påverka det.

Nackdelar

 • Sårbara för axelsurfning eller övervakning av något slag eftersom de kan se gesterna, till skillnad från lösenord dolda med asterisk.
 • Begränsad komplexitet eftersom du bara har 3 gester att arbeta med.

Hur man använder bildlösenord?

För att aktivera ett bildlösenord, ordna ett foto (vilket som helst fungerar) och gå till inloggningsalternativen. Klicka här på Lägg till under alternativet Bildlösenord.

Ladda nu upp bilden och rita 3 gester på den. När du har bekräftat dem kommer bildlösenordet att skapas och användas för att logga in från och med nu.

Du kan alltid ta bort det från samma inloggningsalternativ utan att kräva någon autentisering.

USB-säkerhetsnyckel

USB-säkerhetsnyckeln är en fysisk nyckel som lägger till tvåfaktorsautentisering till Windows-inloggningsskärmen för maximal säkerhet. För närvarande är en fysisk nyckel det mest tillförlitliga säkerhetssystemet för Windows eftersom Windows inte stöder andra autentiseringsmetoder, som text- eller autentiseringsappar.

Med en USB-säkerhetsnyckel behöver du bara sätta in den fysiska nyckeln i USB-porten på PC:n och trycka på knappen på den när du uppmanas att logga in. Utan den fysiska nyckeln kommer ingen att kunna komma åt din dator.

Du måste köpa en kompatibel USB-säkerhetsnyckel; Yubikey och Thetis FIDO2 är två pålitliga alternativ. När du har nyckeln, gå till inloggningsalternativen och klicka på Hantera under alternativet Säkerhetsnyckel. Sätt nu in USB-nyckeln och Windows ger dig möjlighet att välja nyckelmärke och följa tillverkarens installationsguide.

När nyckeln är inställd kommer Windows att be dig ange en autentiseringskod för att logga in. Tryck på knappen på nyckeln för att tillhandahålla den och komma åt Windows.

Fördelar

 • Högre säkerhet som en fysisk nyckel krävs för kontoåtkomst. Hackaren måste stjäla både lösenordet och den fysiska nyckeln.
 • Skydd mot lösenordshackningsförsök.

Nackdelar

 • Eftersom det är en fysisk nyckel finns det en större chans att förlora den eller bli stulen. Återställningsprocessen är inte särskilt bekväm, beroende på vad du valde som säkerhetskopia.
 • Det måste köpas separat, till skillnad från andra metoder som de flesta nyare datorer har inbyggt.

Aktivera dynamiskt lås

Oavsett vilken inloggningsmetod du använder kommer din dator att vara sårbar om du lämnar den obevakad medan du är inloggad. Dynamiskt lås är en säkerhetsfunktion som automatiskt låser din dator om en ansluten Bluetooth-enhet lämnar dess närhet.

För att använda den här funktionen behöver du en Bluetooth-aktiverad dator och en smartphone. Nästan alla bärbara datorer har Bluetooth inbyggt, stationära användare kan få en USB-adapter som TP-Link UB500 för att få funktionen (om den inte är tillgänglig).

Du kan aktivera det under avsnittet Ytterligare inställningar i inloggningsalternativen. Du måste registrera den smartphone du vill använda för att kontrollera närheten. Efter installationen, se till att du tar med dig smarttelefonen när du flyttar.

Det är värt att nämna att det tar en minut när smarttelefonen är utom räckhåll för skärmen att låsa sig. Din enhet är sårbar under den perioden.

Aktivera skärmsläckare med enhetslås

Om du inte kan aktivera Dynamic Lock, kan du också aktivera en skärmsläckare som låser datorn efter den angivna tiden. För att komma åt skärmsläckarinställningarna, öppna Windows-inställningarna och gå till Personalisering > Låsskärm > Skärmsläckare.

Välj här en skärmsläckare, vänteperiod och aktivera alternativet Vid återuppta, visa inloggningsskärm. Välj vänteperioden noggrant eftersom en kortare vänteperiod som 1 minut också kan störa normal användning när du kan lämna datorn inaktiv i en minut.

Nu när det inte finns någon aktivitet på din dator under den angivna perioden kommer skärmsläckaren att starta och du måste logga in igen.

Avslutande ord 🔒

En starkare PIN-kod borde fungera bra för de flesta. Men om din dator stöder det är det bättre att använda en av de biometriska lösningarna eftersom det skyddar mot lösenordshackningsförsök. Dessutom, om datasäkerhet är ett problem för dig, rekommenderar jag att du aktiverar fullständig diskkryptering med Bitlocker eller ett tredjepartsverktyg.