8 sätt att kontrollera vilken Intel-processorgeneration du har på Windows

Vet du vilken Intel-processorgeneration som körs på din dator? Är det den senaste och mest avancerade modellen? Eller är det en föråldrad version som behöver en uppgradering? Att veta vilken Intel-processorgeneration din dator är avgörande vid uppgradering, felsökning och maximering av prestanda.

Nedan följer stegen för att enkelt kontrollera vilken Intel-processorgeneration du har på Windows.

1. Så här kontrollerar du din Intels processorgenerering med hjälp av systeminställningar

På Windows kan du snabbt kontrollera din Intel-processorgenerering genom Systeminställningar. För att göra detta, gå till Windows sökfält och skriv ”Inställningar”. Välj sedan Inställningar-appen från sökresultaten. Du kan också använda Win + I för att öppna den direkt.

I fönstret Inställningar klickar du på alternativet System för att öppna det. Därefter, på panelen till höger, rulla ner och klicka på Om för att se din systeminformation.

Här hittar du ditt processornamn och Intel-processorgenerationsnummer. Du kan också kontrollera ytterligare specifikationer som RAM och OS-version här.

2. Hur du kontrollerar din Intels processorgenerering med hjälp av Enhetshanteraren

Ett annat sätt att kontrollera din Intel-processorgenerering är genom Enhetshanteraren. För att göra detta, högerklicka på Start och välj Enhetshanteraren från alternativlistan. Du hittar en lista över olika enheter och hårdvara i enhetshanterarens fönster. Expandera avsnittet Processorer för att se din Intel-processors namn och generation.

Här kan du också kontrollera andra detaljer som hårdvaru-ID, tillverkare och drivrutinsleverantörer. För att se dem, högerklicka på din processor och välj Egenskaper. Byt sedan till fliken Detaljer och klicka på rullgardinsmenyn Egenskap.

Du kan använda verktyget Systeminformation för en noggrann systemrapport. Det här verktyget ger mer än bara identifiering av Intel-processorgenerationen. Den ger detaljerade insikter om installerade drivrutiner, systemmodeller, BIOS-versioner, Windows-versioner, minne och mer.

För att öppna det här verktyget, skriv Systeminformation i Windows sökfält. Välj sedan det från sökresultaten. Du kan också använda Win + R för att öppna kommandot Kör, skriv msinfo32 och tryck på Enter.

Ditt processornamn finns i avsnittet Systemsammanfattning på panelen till höger.

4. Hur du kontrollerar din Intels processorgenerering med File Explorer

Om du använder Windows File Explorer behöver du inte ens lämna den. Du kan kontrollera din Intel-processorgenerering direkt från File Explorer-fönstret.

För att göra detta, klicka på Den här datorn från den vänstra sidopanelen och välj sedan Egenskaper.

Du hittar Intel-processorgenerationen i avsnittet Enhetsspecifikationer.

Den här skärmen visar även Windows Edition, OS-byggd, systemtyp och andra detaljer.

5. Hur du kontrollerar din Intels processorgenerering med Task Manager

Task Manager är ett inbyggt Windows-verktyg som visar vilka program och tjänster som körs på din dator. För att öppna den högerklickar du på ett tomt utrymme i aktivitetsfältet och väljer Aktivitetshanteraren från popup-menyn. Alternativt kan du trycka på Ctrl + Shift + Esc för att öppna den direkt.

Du kommer att se flera flikar i Task Manager-fönstret som Processer, Prestanda, Apphistorik och mer. Klicka på fliken Prestanda och expandera CPU-avsnittet.

Här hittar du ditt processornamn och Intel-processorgenerationen. Till exempel, om du ser 12:e generationens Intel(R) Core(TM) i5-12500H, har du en 12:e generationens Intel Core i5-processor.

DirectX Diagnostic Tool är ett annat Windows-verktyg som ger detaljerad information om din systemhårdvara och konfiguration. Det här verktyget är utformat för att felsöka DirectX ljud- och videoproblem, men du kan också kontrollera din Intel-processorgenerering.

För att öppna det här verktyget, högerklicka på Start och välj Kör. Skriv dxdiag i inmatningsfältet och klicka på OK eller tryck på Retur. Detta kommando öppnar DirectX Diagnostic Tool.

I fönstret DirectX Diagnostic Tool klickar du på fliken System. Leta efter raden Processor i avsnittet Systeminformation, du hittar namnet och generationen av din processor.

Ögonblicksbilden ovan visar att mitt system har en 12:e generationens Intel Core i5-12500H-processor.

Denna information är viktig vid felsökning och uppgradering av datorkomponenter. Du kan också jämföra prestandaskillnader mellan olika Intel-processorgenerationer.

7. Så här kontrollerar du din Intels processorgenerering med kommandotolken

Om du är tekniskt kunnig kan du också använda kommandotolken för att kontrollera din Intel-processorgenerering. För att göra detta, skriv CMD i Windows sökfält och välj kommandotolksappen från sökresultaten. Om kommandotolken är nytt för dig, här är en snabb handledning om kommandoradsanvändning.

I kommandotolksfönstret skriver du wmic cpu get name och trycker på Enter. Du kommer att se ditt processornamn tillsammans med dess Intel-processorgeneration.

8. Så här kontrollerar du din Intels processorgenerering med Windows PowerShell

PowerShell liknar Command Prompt men har ytterligare funktioner och funktionalitet. Så om du vill ha en mer avancerad systemrapport som inkluderar din Intel-processorgeneration, är PowerShell det bästa alternativet.

För att öppna PowerShell, högerklicka på Start-knappen och välj Terminal från alternativlistan. Om det öppnar kommandotolken istället, klicka på nedåtpilen och välj Windows PowerShell från listan. Alternativt kan du använda tangenterna Ctrl + Shift + 1 för att öppna ett PowerShell-fönster direkt.

I PowerShell-fönstret skriver du följande kommando och trycker på Enter. Du får ditt processornamn och Intel-processorgenerationen.

 Get-CimInstance Win32_Processor | Select Name 

För att hitta det totala antalet kärnor och trådar i din processor, skriv följande kommando i PowerShell-fönstret och tryck på Enter. Du kommer att se det aktuella antalet kärnor för din CPU.

 (Get-CimInstance Win32_Processor).NumberOfCores 

På liknande sätt, skriv följande kommandon och tryck på Enter för att få det totala antalet trådar.

 (Get-CimInstance Win32_Processor).NumberOfLogicalProcessors 

Det här är några av sätten att kontrollera din Intel-processorgenerering. Nu kan du använda dessa tips innan du köper en ny CPU eller uppgraderar en gammal för att kontrollera Intel-processorgenerationen.

Lär känna din Intel-processors generation

Förhoppningsvis hjälpte dessa metoder dig att verifiera din Intel-processorgeneration. Nu vet du vilken version din dator kör. Om den är föråldrad kan uppgradering av den förbättra prestanda och stabilitet. Se bara till att ditt moderkort stöder processorn.