8 saker du bör undvika att göra på Windows 11

Windows 11 är känt för sin anpassningsbarhet, vilket gör det möjligt för användare att göra ändringar i många delar av operativsystemet. Men även om vi alla älskar möjligheten att anpassa vårt operativsystem och ha kontroll över inställningar, är det ibland bättre att leva med standardinställningen. När det gäller Windows 11 är det bättre att du inte rör vissa saker i operativsystemet.

MAKEUSE AV DAGENS VIDEO

SCROLL FÖR ATT FORTSÄTTA MED INNEHÅLL

Vi har sammanställt en lista över saker du aldrig bör göra i Windows 11. Inte bara det, utan vi ger också skäl till varför du inte bör ändra dem på din PC.

1. Microsoft Defender skyddar din dator från hot, inaktivera aldrig den

Microsoft Defender, tidigare känd som Windows Defender, är din standard antivirusapp som skyddar dina datorer från olika hot, inklusive virus, skadlig programvara, spionprogram och nätfiske. Det skyddar dig från att falla offer för hot som kommer från både online och offline.

Microsoft Defender SmartScreen-funktionen kontrollerar webbplatser för potentiellt nätfiske och skadlig programvara och förhindrar att dina datorer blir infekterade. Funktioner som föräldrakontroll och brandvägg är några av de andra anmärkningsvärda funktionerna i Microsoft Defender-appen. Och alla dessa är gratis att använda i appen för användare av Windows 10 och 11.

Även om Microsoft Defender inte är lika bra som betald antivirusprogramvara, markerar den alla rutor för att ge dig ett anständigt skydd. Om du inte planerar att installera betald antivirusprogramvara bör du aldrig stänga av Microsoft Defender-applikationen.

Men om du är förvirrad över om du ska köpa antivirusprogram, kolla om Microsoft Defender är tillräckligt bra för dig.

2. Du bör inte ladda ner programvara från otillförlitliga källor

Oavsett hur avancerad antivirusprogramvara du använder på din dator, ladda aldrig ner programvara från opålitliga källor. Och om du inte är mycket av en internetperson kan det vara svårt att identifiera pålitliga källor.

Men som en tumregel, kom alltid ihåg detta: sök på internet för att få reda på folks feedback om just den programvaran och, naturligtvis, webbplatsen innan du installerar något.

Om du inte är bra på att söka på internet, prova att använda Microsoft Store för att ladda ner dina appar. Appar som är tillgängliga på Microsoft Store kontrolleras av Microsoft och anses vara säkra. Framför allt kommer det att krävas ett Microsoft-konto för att ladda ner allt från Microsoft Store.

3. Windows-uppdateringar är viktiga, missa dem aldrig

Efter att ha släppt en stor Windows-uppdatering fortsätter Microsoft att driva säkerhetsuppdateringar för att skydda din dator från den senaste skadliga programvaran. Att undvika eller försena installationen av dessa månatliga säkerhetsuppdateringar kommer att utsätta din dator för en allvarlig risk.

Förutom säkerhetsuppdateringar driver företaget även kvalitetsuppdateringar och små funktionsuppdateringar, vilket ger dig tillgång till de senaste nya funktionerna och förbättringarna.

Visst, Windows-uppdateringar kan ibland orsaka irritation och påverka ditt arbetsflöde. Men för det mesta är det bara en liten uppsättning användare med specifika hårdvara som påverkas. Och även om du är en del av den lilla uppsättningen användare, är Microsoft snabb nog att utfärda en fix via en mjukvaruuppdatering. Kort sagt, belöningarna är större än riskerna.

4. Du bör inte välja svaga lösenord

Även om det låter som en bra idé att kunna logga in på våra onlinekonton och tjänster utan att behöva skriva ett lösenord, men vi är inte riktigt där än. Vi använder lösenord överallt för att hålla våra online- och offlinekonton säkra.

Om du använder Windows 11, eller något annat operativsystem för den delen, kom ihåg att välja ett starkt lösenord. Ett starkt lösenord har följande egenskaper:

  • Det är en kombination av stora och små bokstäver, siffror och symboler och är 12 eller 14 tecken lång.

  • Det bör skilja sig från dina tidigare lösenord.

  • Det ska vara lätt att komma ihåg för dig.

Om du inte är ett proffs på att skapa ett starkt lösenord själv, kolla vår lista över de bästa lösenordsgeneratorerna för Windows.

5. Använd aldrig offentligt Wi-Fi utan VPN

Offentliga Wi-Fi-tjänster kan komma till din räddning om du har slut på mobildata och inte har bredband hemma. Det är i princip gratis internet som erbjuds av företag, organisationer eller kommuner på offentliga platser, vilket hjälper dig att spara pengar.

Innan fördelarna lockar dig att logga in på offentligt WiFi, var bara medveten om risken. Du kan dock minska riskerna genom att använda en VPN-tjänst.

En VPN-tjänst kommer inte att exponera din sanna identitet för hackare, vilket hjälper dig att hålla dig skyddad och skydda din integritet. Vi har en guide som hjälper dig att välja mellan de snabbaste VPN-tjänsterna.

6. Föråldrad programvara kan ge dig problem, försök att undvika dem

En föråldrad mjukvara kan utsätta din dator för fara, inte bara i Windows 11 utan även i andra operativsystem. Det är lättare för en hackare att infektera en gammal mjukvara med skadlig programvara än en ny.

Det finns flera anledningar till varför hackare riktar in sig på gammal programvara. För det första kanske apputvecklare inte längre utfärdar säkerhetskorrigeringar eftersom programvaran är för gammal. Därför skyddar gamla programvaror inte mot det ständigt föränderliga och ständigt utvecklande skadliga hotet.

Förutom säkerhet kommer föråldrad programvara alltid att släpa efter andra nyckeltal, inklusive prestanda och funktionalitet. En nyare mjukvaruversion kommer att ge de senaste funktionerna och optimalt skydd. Programvara i Windows 11-datorer är inget undantag.

7. Du bör inte inaktivera kontroll av användarkonton om du inte är en avancerad användare

Användarkontokontroll (UAC) är en säkerhetsfunktion i Windows 11. Den är aktiverad som standard för att skydda din dator från risker som kan utlösas när du gör specifika ändringar på din dator.

När den är aktiverad kommer UAC att visa ett varningsmeddelande som ber dig att tillåta eller neka dessa ändringar på din PC. Det kan också be om ett administratörslösenord innan du låter dig göra obehöriga ändringar.

Om du inte är en avancerad användare som vill kringgå dessa uppmaningar, bör du aldrig inaktivera UAC-prompten. När UAC är avstängd kommer du inte att få några uppmaningar för att varna dig om konsekvenserna av ändringen. Så om du är en tillfällig användare bör du undvika att ändra UAC:s standardtillstånd.

8. Undvik att installera för många program på din PC

När du inte längre använder ett program är det alltid bättre att bli av med det. Vi rekommenderar att du avinstallerar alla program som inte längre är viktiga för dig. Genom att avinstallera dem kan du frigöra systemets minne och förbättra den övergripande prestandan på dina datorer.

Dessutom bör du alltid hålla ett öga på antalet appar som körs i bakgrunden. Och om för många av dem är i bakgrunden kanske appen som används för närvarande inte är så responsiv som du vill att den ska vara. Att installera för många appar på din dator gör ditt system mer rörigt och gör det svårt att hitta dem.

Nu är du medveten om vad du inte bör göra i Windows 11

Alla funktioner du hittar i Windows 11 är avsedda att uppnå något, men de är inte för alla. Bara för att du får göra något betyder det inte att operativsystemet uppmuntrar dig att göra det.

Å andra sidan fungerar inte alltid Windows 11:s standardinställningar i ditt intresse. Det är därför det är viktigt att veta vad du bör ändra och vad du inte bör.