8 Rymdturismföretag som gör rymdsemester till verklighet

Är du trött på att åka på vanliga semestrar? Prova något nytt den här gången, som att ta en semester till rymden.

Vad är rymdturism?

Ett annat specialiserat område inom flygsektorn är rymdturism. Det syftar till att tillåta besökare att ta på sig rollen som astronauter medan de upplever rymdresor för fritids-, affärs- eller andra skäl.

Bland andra rymdrelaterade aktiviteter kan rymdturism inkludera att besöka museer med ett rymdtema, bevittna raketuppskjutningar eller att gå till platser kända för stjärnskådning. Rymdturismen är nu verklighet. Dessa resor markerar början på vad som kan utvecklas till en blomstrande 2000-talssektor.

Inom de kommande 20 åren har flera rymdturismföretag redan börjat planera byggandet av orbitalstäder och suborbitala fordon. Dessa företag har lagt miljontals dollar i projektet. Det är för att de tror att rymdturismmarknaden är på väg att ta fart.

Rymdturism: En spännande utsikt

Det spännande begreppet rymdresor har fångat människors uppmärksamhet över hela världen. Det ger människor en unik chans att lämna jordens atmosfär och själva upptäcka rymdens under. Spänningen över rymdresor är ett resultat av olika saker.

  • Som ett viktigt steg framåt i mänskligt rymdutforskning gör rymdturismen universum mer tillgängligt. Det främjar vördnad och beundran för jordens storslagenhet och motståndskraft genom att göra det möjligt för vanliga människor att uppleva livet som astronaut.
  • Löftet om tekniska förbättringar finns där. Kommersiell rymdflygning skjuter på höljet när det gäller teknik, framdrivningssystem och rymdskeppsarkitektur. Denna innovation kan påskynda utforskning av rymden och gynna flera företag.
  • Privata rymdföretag banar vägen mot möjliga mänskliga bosättningar på utomjordiska planeter. Detta är för dem att bygga infrastrukturen och kapaciteten för att ta turister ut i rymden.
  • Dessutom kan det inspirera en framtida generation av forskare, ingenjörer och resenärer. Rymderfarenhet från första hand kan väcka intresse för rymdrelaterade yrken och uppmuntra unga människor att göra en vetenskaplig karriär. De kan sedan ytterligare bidra till mänsklighetens pågående ansträngningar att utforska och kolonisera kosmos.

En flygning ut i rymden ger en oöverträffad upplevelse som överskrider planetens begränsningar. Förvänta dig den spektakulära synen av vår värld – en fascinerande blå pärla som svävar i rymdens tomrum – när du svävar förbi atmosfären. Du kommer att uppleva tyngdlöshet, så att du kan flyta samtidigt som du utan ansträngning tar in de fantastiska kosmiska sevärdheterna.

Var redo för en sensorisk överbelastning när du ser himmelska föremål, genomför vetenskapliga experiment och tittar på fascinerande solnedgångar från omloppsbanan. Du kan möjligen till och med sätta din fot på en annan himlakropp. Rymdresor lovar att bli en livsförändrande upplevelse fylld med förundran och upptäckter.

Läs vidare för att lära dig om företag som har eller kommer att göra rymdturism till verklighet.

Blå Ursprung

Jeff Bezos etablerade det privata rymdföretaget Blue Origin 2000 för att öka tillgången till rymdflyg. De har stora avsikter för både vetenskaplig forskning och rymdresor. Deras uppskjutningssystem, New Shepard, är gjort för att transportera människor till suborbitala rymden.

På en höjd av ungefär 100 kilometer (62 miles) kan New Shepard bära upp till sex personer per flygning och korsa Kármán-linjen. Kármán-linjen betraktas ofta som rymdens kant. Resan varar cirka tio minuter, under vilken resenärer upplever viktlöshet i några minuter innan de landar på jorden.

Blue Origin har inte tillhandahållit exakt prisinformation för enskilda biljetter för New Shepard-resor när det gäller kostnad. Baserat på tidigare uttalanden från företaget antas det att biljettkostnaderna kan variera från $200 000 till $300 000 per person.

Blue Origins uppdrag är att göra rymdresor säker och njutbar för så många människor som möjligt genom att betona passagerarnas säkerhet och nöje.

Virgin Galactic

Richard Branson etablerade rymdreseverksamheten Virgin Galactic. Företaget har skapat ett fordon, SpaceShipTwo, som sjösattes från Mothership Eve på 44 000 fot innan det släpptes av för att nå sin suborbitala höjd.

Rymdskeppet, VSS Unity, är tänkt att resa 110 kilometer över jordens yta, överskrida 100-kilometers utrymmesgränsen och ge sina passagerare en längre period av viktlöshet. Rymdfarkostens topphastighet skulle vara 4000 km/h (2485 mph).

Allmänheten kan nu köpa biljetter från Virgin Galactic, med reservationer från $450 000. Resan beräknas ta mellan två och tre timmar totalt, inklusive klättring och nedstigning.

Mer än 700 blivande rymdresenärer har redan registrerat sig hos företaget. Med en kapacitet på sex personer och två piloter per flygning garanterar företaget en spännande resa till rymden för alla rese- och rymdentusiaster. Förbered dig för din resa till rymden och upplev en värld på toppen av denna värld.

Rymdperspektiv

Startup för privat rymdturism Space Perspective strävar efter att tillhandahålla överdådiga ballongresor till de yttersta delarna av rymden. Verksamheten har för avsikt att skjuta upp en stor heliumfylld ballong känd som ”rymdskeppet Neptunus”. Den kommer att transportera ”Spaceship Neptune Capsule”, en trycksatt rymdfarkost som kan bära högst åtta personer och en besättning på två.

Resan beräknas ta cirka sex timmar, med cirka två av dessa timmar tillbringade på högsta höjd. Resenärer kommer att få chansen att bevittna fantastiska vyer över jordens krökta yta och rymdens tomrum. Deras huvudmål är att ge passagerare en exceptionell utsikt över jorden från ungefär 100 000 fot (eller 30 480 meter).

Företaget har inte släppt de totala priserna men vill göra rymdresor överkomliga för så många individer som möjligt. Att minska miljöpåverkan är därför avgörande för företagets uppdrag.

SpaceX

Elon Musk etablerade det kommersiella flyg- och rymdföretaget SpaceX 2002. Deras huvudsakliga mål är att främja rymdteknologi och öppna dörren för interplanetära resor. SpaceX har ett omfattande uppskjutningsschema med flera uppdrag.

Vissa, som Falcon 1 och Falcon 9, skapades och lanserades framgångsrikt. SpaceX utvecklar också aktivt rymdskeppet Starship för kommande expeditioner till Mars och bortom.

Rymdskeppet har en kapacitet på upp till 100 passagerare per resa, vilket gör den idealisk för stora passagerarlaster. Detta skulle öppna upp möjligheterna till lönsamma rymdresor och utforskning.

Beroende på uppdragets mål har SpaceX för avsikt att nå Low Earth Orbit (LEO), som ligger mellan 100 och 1 200 miles över planetens yta.

SpaceX har utvecklat återanvändbar raketteknik för att sänka kostnaderna för rymdresor. Företagets slutmål är att minska kostnaderna för rymdresor, medan exakta avgifter kan variera beroende på uppdragets specifikationer och passagerarkapacitet.

Det faktiska priset för resenärer har dock ännu inte offentliggjorts eftersom det beror på marknaden och andra variabler.

Rymdäventyr

Space Adventures är det första företaget du bör kontakta om du vill skaffa en biljett nu och resa till rymden. Företaget har varit det enda företaget sedan det grundades 1998 för att ta betalande konsumenter ut i rymden. Sju personer betalade för en vistelse mellan 7 och 16 dagar på den internationella rymdstationen mellan 2001 och 2009.

Den exakta informationen kan ändras om höjden som uppnåtts under deras uppdrag. Höjden som nås för ISS-flygningar är ungefär 408 kilometer (253 miles), vilket är ISS:s höjd i låg jordomloppsbana. Den påstår sig garantera en resa värd att göra till rymden i flera dagar.

En resa med Space Adventures kräver ett betydande ekonomiskt åtagande. Tiotals miljoner dollar har spenderats på tidigare expeditioner. Det är dock viktigt att komma ihåg att kostnader och tillgänglighet kan förändras över tiden på grund av marknadsförändringar, teknisk utveckling och andra faktorer.

Zero2Infinity

Det spanska flygföretaget Zero2Infinity skapade ett stort intryck när de avslöjade sina planer på att skjuta upp turister i rymden. De var utan tvekan ett av de första företagen som lade fram en fungerande idé för ballongbaserade rymdresor!

Kommersiella företag och forskningsorganisationer har använt ballongtester på hög höjd och uppskjutningar av små nyttolaster av Zero2Infinity för att testa material över större delen av jordens atmosfär.

Grundplanen är att passagerare ska gå ombord på en ”Bloon”, en rymdfarkost som kan bära fyra passagerare och två besättningsmedlemmar hela vägen till kanten av rymden. Efter det kommer en heliumballong att bära dig upp till cirka 118 000 fot.

Innan du långsamt återvänder till jorden med fallskärm kan du se planetens kant och atmosfärens tunna linje. Den totala flygtiden kommer att vara nära fyra timmar, men webbplatsen har ingen allmän kostnadsinformation.

Boeing

Utvecklingen av rymduppskjutningsfordon involverar Boeing. Ett känt exempel är Boeing CST-100 Starliner, som levererar individer och förnödenheter till den internationella rymdstationen (ISS).

Tillsammans med SpaceX är Boeing det andra företaget som anlitats för att transportera människor till ISS. Vid vissa lanseringar kommer Boeing att ha lediga platser som en del av deras arrangemang, som de potentiellt kan sälja till besökare.

Även om NASA först måste godkänna alla besök på ISS, antydde byrån i början av 2019 att de skulle överväga möjligheten i framtiden för en avgift på $35 000 per natt. Företaget får dig att ägna dig åt en spännande upplevelse av rymden och vårda den under hela ditt liv.

Världsbild

Höghöjdsballonger används av World View, en pionjär inom rymdturism, för att föra kunder till gränsen till rymden för en oförglömlig upplevelse.

Enligt World Views lanseringsplaner kommer passagerare och forskningsnyttolaster att tas med stratosfäriska ballonger till höjder av ungefär 100 000 fot (30 km). Den kommer först att stiga långsamt i 2 timmar och sedan sjunka gradvis i 1 timme.

Företagets rymdfarkost Voyager är byggd för att bekvämt och säkert transportera maximalt åtta personer och två besättningsmedlemmar. Även om flygets varaktighet är okänd, förväntas den ta flera timmar, vilket ger passagerarna gott om tid att njuta av de hisnande sevärdheterna.

Med en trycksatt klimatkontrollhytt och fällbara säten för total kapacitet kan du ta en hälsosam utsikt över utrymmet. Så gör dig redo för ett spännande rymdäventyr med detta företag som låter dig utforska nya platser i rymden.

Slutsats

Rymdturism är en spännande och spännande bransch. Den kombinerar spänningen i äventyr, vetenskapliga framsteg och möjligheten att expandera mänsklig närvaro bortom jorden.

Företag som specialiserar sig på rymdturism har blivit branschledande inom industriella rymdresor, vilket ger människor möjligheter att utforska rymdens underverk. Dessutom har dessa företag framgångsrikt skapat avancerade rymdfarkoster och infrastruktur för att erbjuda exklusiva suborbitala och orbitala flygningar.

Framtidens rymdturism innehåller också en enorm utvecklingspotential och löften. Ytterligare för att revolutionera vår medvetenhet om kosmos samtidigt som vi levererar respektingivande upplevelser för människor som vågar resa bortom jorden. Dessutom kommer många företag in på marknaden med tekniska framsteg.

Därefter kan du också utforska några Star tracker-appar för astrofotografering.